Inloggen

×

Nieuws

NKIR 2012

Afgelopen zaterdag op de NKIR liet Skøll zich over de breedte van haar beste kant zien. Dit leverde nét geen wedstrijdblikken op, maar wel vele topnoteringen en een overwinning voor de clubdames in het DCl4-veld.

Eerstejaars
In hun allereerste wedstrijd lieten de eerstejaars van Skøll een duidelijk visitekaartje achter: een 5e, 2e en 3e plaats voor respectievelijk EJL, EJD en EJZ. EJL mocht als eerste onder de klanken van Eye of the Tiger de arena betreden. De lichte pikken bleven stoicijns en gefocust ondanks het lawaai en zetten zo in hun eerste wedstrijd een solide prestatie neer, waarmee ze dus vijfde werden. EJD was ingedeeld in de laatste van drie heats. Aanvankelijk spurtten hun tegenstanders ervandoor, maar de dames hielden hun hoofd koel en voeren een vlakke race, waarin ze al snel terrein wonnen op hun tegenstanders. Slechts één ploeg werd niet meer achterhaald, waardoor de dames tweede werden. Er werd daarnaast een individuele topprestatie neergezet door Irene Brouwer: met haar gemiddelde split van 1.46.9 was zij ruimschoots de snelste eerstejaars dame van Nederland! Om 18 uur, de allerlaatste heat van de dag, was het de beurt aan EJZ. In de wandelgangen werd al rondgefluisterd dat dit de beste zware acht in jaren was, en dit hebben de mannen op de NKIR zeker waargemaakt. Met een eindtijd van 6.31.5 werd het 13 jaar oude Skøll-record van Zwaar 2000 eindelijk uit de boeken getrapt, waarvoor hulde. In een ijzersterk veld werd EJZ hiermee verdienstelijk derde. 

OJD/MGD
Kirsten was één van de hoofdrolspeelsters in de spannendste race van de dag. In de strijd om het Nederlands kampioenschap onder 23 jaar miste Kirsten op 0,1 seconde de Nederlandse titel, die anders door drie dames gedeeld had moeten worden. Rouwig was ze hier echter niet om: met 6.59.7 haalde ze ruim 10 seconden van haar PR en heeft ze zich nog nadrukkelijker in de bondskijker gespeeld. Nine kijkt tevreden terug op haar allereerste lichte NKIR, naar eigen zeggen was dit het maximale wat ze nu kon presteren. Haar tijd zou zelfs goed zijn geweest voor de winst in het LDSB-veld, wat ze nog net mocht starten. In het DSA-veld startten Dominique en wedcom Tess. Dominique heeft al vaker laten zien dat ze wel met een ergometer overweg kan en behaalde daarmee een derde plaats. Tess startte volgens goede traditie als wedstrijdcommissaris de NKIR. Complicerende factor hierbij is dat Tess teveel blikken voor het Nieuwelingenveld heeft en dat haar lichte dagen al lang achter haar liggen. Het enige veld wat dan overblijft is het allersterkste veld van de dag. Tess liet zich daardoor niet afleiden en finishte ruim onder haar streeftijd. Ellen, de enige die de MGD vertegenwoordigde op de NKIR, voer lange tijd een strakke race. Alleen in de laatste 500 meter kreeg ze het lastig, maar wist haar race toch goed af te maken. 

Oudlicht
Een groot deel van de Oudlicht-afvaardiging had een zware dag gisteren. Streeftijden bleken voor veel roeiers moeilijk haalbaar. Grote uitzondering was Jan die knap 2e werd in het LN-veld. Lennart roeide ook een prima race en verbeterde zich ten opzichte van de NKIR van vorig jaar. Hij had echter graag een PR getrapt, maar dat zat er gisteren niet in. Ook Thijs kijkt met gemengde gevoelens terug: hij voer een degelijke wedstrijd, maar de ultieme vorm miste. 

MGZ
Net als Oudlicht, had ook MGZ het zwaar. Grote uitzondering is nieuwe aanwinst Job Huigsloot. Inderdaad, broertje van, eveneens afkomstig van RIC. Net junior-af nam hij het in zijn nieuw leeftijdscategorie op tegen 29 tegenstanders. Met zijn 6.17 werd hij 17e. In het Nieuwelingenveld eindigde Tijmen als eerste van de MGZ-roeiers, gevolgd door Tim, die het trainen weer aan het oppakken is. 

Club
De enige overwinning van de dag kwam van vier dames uit de clubacht '12: Marielle, Anne-Wil, Hannah en Sharyn wonnen in een spannende race met Gyas het DCl4-veld. Ook de beide nieuwe clubachten en twee Top C4'en kunnen nu uit eigen ervaring meepraten over de NKIR. Tot slot Maurits en Maeghan: in het individuele clubveld voeren zij allebei een stabiele 2k. 

Concluderend: vijfmaal een topdrie-notering in niet de minste velden, een club-overwinning en heel veel roeiers die blij zijn dat ze het weer gehad hebben. Op naar het langebaanseizoen. 

Eerdere berichtgeving
Sommigen kijken er een jaar naar uit, anderen zien er een jaar tegenop. Twee kilometer lang beuken op een ergometer.

De Sporthallen Zuid zijn dit jaar wederom het toneel van de uitputtingsslag die de NKIR heet. Een benauwde hal waar je onder begeleiding van snoeiharde muziek en een orkaan aan aanmoedigingen moet proberen de snelst mogelijke tijd van het veld neer te zetten. En dat ondanks de verzuring, tekort aan zuurstof en dat kleine stemmetje in je achterhoofd dat je soms het idee geeft dat je beter kunt afstappen.

Voor de eerstejaarsploegen is dit hun vuurdoop, en de eerste keer dat ze zich kunnen meten met de concurrentie. Alle ploegen hebben in het kader van de selectie een paar weken geleden al een 2k-test gedaan. Verschillende resultaten waren, om het zacht te zeggen, indrukwekkend. Het zou mooi zijn als er deze zaterdag weer zulke mooie scores op hun schermpje verschijnen, om zo gelijk een onuitwisbare indruk op de tegenstand te maken. Omdat er in de eerstejaarsploegen meer dan acht mensen zijn ingeselecteerd zullen er voor EJD één, en voor EJZ twee roeiers uitkomen in het nieuwelingenveld.

De afvaardiging van MGD is, vanwege blessures, dit jaar mager. Alleen Ellen zal aan de start verschijnen om te laten zien wat ze waard is. Gelukkig zijn er nog voldoende dames uit de topgroep om Skøll te vertegenwoordigen. In het DSA-veld gaat Dominique van start. Een snelle tijd is nodig om in het zicht van de bond te blijven. Tess moet er als wedcom ook aan geloven. Haar lichte dagen zijn wel voorbij, want ook zij start in het zware dames SA-veld. Als we de inschrijvingen moeten geloven is zij de afgelopen weken begeleid door Marie-Louise, Gertjan en Marloes. We zijn benieuwd welke invloed dit topcoachteam heeft op haar resultaten. Nine gaat dit weekend daarentegen wel inwegen. In het dunbezette dames SA-veld gaat ze proberen in de top te eindigen. Maar dat is voor Nine niet genoeg. Later op de dag start ze ook nog een keer in het bedrijvenveld voor Berlage. Ook Kirsten gaat zaterdag van start. Na een seizoen met blessures en een afgelaste Hel kan ze nu eindelijk weer doen waar ze goed in is: keihard roeien. Deze dame zou zomaar eens hoog kunnen eindigen.

Ook voor Oudlicht verschijnt er een aardige groep aan de start. Het zal niemand verbazen dat we Thijs en Lennart in het LSB-veld gaan zien. Op de Hel lieten deze mannen al zien dat ze zich goed staande houden in dit veld, dus ook op de NKIR kunnen ze goede resultaten behalen. Wat wel verbaast, is dat ook Joost , die dit jaar is gestopt met roeien, in dit veld aan de start verschijnt. Het doel is om zijn persoonlijk record nog een laatste keer aan te scherpen. Verder zien we de vijf roeiers voor het beoogde viertje voor aankomend seizoen aan de start. Job, Patrick, Jan, Marc en Jasper starten in het nieuwelingen veld.

Steven, Abel, Jaap, Tijmen en Tim komen voor MGZ uit in het Nieuwelingenveld. Met 67 inschrijvingen is dit het drukstbezette veld van de dag. Het zou mooi zijn als deze heren een groot deel van deze concurrentie achter zich weten te laten. Verder gaat Job van start in het SB-veld. Op de Hel startte hij ook al in dit veld, en hier eindigde hij op een keurige tweede plek. Wie weet hoe snel hij is zonder wind en hoge golven..

Tot slot hebben we nog het clubveld. De wedstrijd gaat hier niet over twee, maar over één kilometer. Ook hier is er een grote afvaardiging Skøllies. Zowel de heren- als de damesclubacht starten, beiden opgedeeld in twee viertjes. Ook twee TopC4-en moeten eraan geloven, een herenbootje, en een damesbootje. Tot slot hebben er nog twee Skøllies besloten alleen te starten: Maurits en Meaghan. Deze twee individuele deelnemers leggen, net als de bulk van de roeiers, 2k af. 

Tijdens deze wedstrijd zijn aanmoedigingen extra belangrijk, dus kom onze helden vooral toeschreeuwen! Iedereen heel veel succes gewenst.
Voor Skøll en het erevlot!

 

Starttijden

Veld Ploeg Uitslag
DCl Meaghan 9e (7:57.2)
HCl Maurits 34e (7:19.7)    
LN Jan
Jasper
Marc
Job Huisman
Patrick  
2e (6:34.7)
12e (6:42.7)
18e (6:45.5)
25e (6:49.1)
38e (6:58.8)
DN Ellen 21e (7:44.3)
N Tijmen
Tim
Steven
Jaap
Abel
Floris (EJZ)
17e (6:26.2)
25e (6:29.7)
34e (6:34.4)
36e (6:35.3)
49e (6.39.9)
53e (6:53.4)
DSB Kirsten 3e (6:59.7)
SB Job Huigsloot 17e (6:17.3)
LSB Lennart
Thijs
Joost
8e (6:32.4)
11e (6:38.3)
20e (6:50.8)
DSA

Dominique
Tess

3e (6:56.4)
14e (7:55.2)
LDSA Nine 4e (7:23.1)
DCl4 Club4
Club8 I
Club8II
Top C4
1e (3:42.5)
7e (3:46.0)
9e (3:47.5)
10e (3:48.0)
HCl4 Club8 I
Top C4
Club8 II
4e (3:16.2)
5e (3:16.5)
10e (3:24.5)
LEj8 EJL 5e (6:58.5)
DEj8

EJD
Anouk (combi Laga)

2e (7:37.3)
12e (7:54.5)
Ej8 EJZ 3e (6:31.5)

 

Reacties (0)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll