Inloggen

×

Nieuws

Blwerb: Årbok 2012

Daar was ‘ie dan eindelijk, met zijn luchtfoto van Skøll en de Amstel op de voorkant, zijn chique donkergekleurde pagina’s en zijn Skøllrode factsheets. Zelfs RIT-ers, die toch wat weinig persoonlijke binding hebben met deze almanak, zag ik met een gelukzalige grijns om zich geen kijken in de soos. Onder een kolossaal haardvuur verdwenen de aanwezige Skøllies ieder voor zich in de studentikoze commentaren van de mede Skøllies van het afgelopen seizoen.
(Door: Ilona Smit)

Speciale aandacht voor onze nieuwe verenigingsheld Lennart van Lierop, een bevolkingsonderzoek naar het favoriete standje, veel nieuwkomers, onder wie de particulier secretaris van ons aller Willem-Alex, maar ook wat recidivisten: ’t Nattevingerwerk bleek met haar door twee leden sterk ondermijnde “Altijd Compo” goed voor alsnog een stuk in dit Årbok.

Van de schouders van voorzitter Jaus Müller, die vanochtend net was bijgekomen van de in alcohol gedrenkte Årbok Launch Lounge Party, valt een last af. “Je bent toch wel blij als je het in je handen hebt en er staan geen enorm stomme fouten in. Natuurlijk staan er wel stomme fouten in, maar ik ben toch wel erg blij dat die dan niet net op de kaft staan ofzo.” De angst voor drukfouten was dit jaar, met een nieuwe drukker, misschien iets meer op zijn plaats dan eerst. Deze drukker kon het boek ook meteen binden, waardoor de kosten flink werden gedrukt.

Het verhaal dat dit de eerste Årbokcommissie was die het target aan sponsorgeld had gehaald, weet Jaus echter wel meteen te ontkrachten. “Vorig jaar hadden ze het ook gewoon gehaald. De jaren daarvoor weet ik niet precies. In onze begroting zit trouwens ook nog een klein gaatje, maar het gaat maar om een klein bedrag, zeker als je in overweging neemt dat er duizenden euro’s in gaan zitten om het Årbok te maken.”

Dat is wel af te zien aan Årbok ’12, dat een bijzonder sterke voorganger had om te overtreffen. “Årbok ’11 had natuurlijk een voorwoord van Eberhard van der Laan. We hebben ons het hoofd enorm gebroken over hoe we dat moesten overtreffen, want wie is er binnen Amsterdam belangrijker dan Van der Laan? Uiteindelijk hebben we het maar geradicaliseerd en, helaas zonder resultaat, de kroonprins gevraagd om het voorwoord te schrijven. Of eigenlijk: ik had het voorwoord al voor hem geschreven. Ik had enorm mijn best gedaan om een link te leggen met zijn eigen studententijd, iets te zeggen over het belang van binding en studentensportverenigingen, enzovoorts. Hij hoefde alleen zijn handtekening nog te zetten.”

Een ander hoogtepunt in het vorige Årbok was de befaamde kaft met de prachtige foto van Matthijs Vellenga. Het idee om voor dit Årbok een luchtfoto van Skøll te gebruiken kwam vrij snel. Er werd een bedrijf ingehuurd dat met een helikoptertje boven Skøll vloog, terwijl Jaus op de grond via een scherm kon meekijken en mocht beslissen wanneer de foto werd gemaakt. “Dat was nog best wel spannend trouwens, want in december was er bijna voortdurend een vaarverbod. Het zou toch jammer zijn dat er net op de dag van de foto geen boten op het water zouden liggen.”

Gelukkig was dat niet het geval, en werd er dinsdagavond een Årbok uitgedeeld met op de kaft een foto die Skøll eer aandoet als roeivereniging. Jaus: “Het was een hectisch halfjaar, maar als je op zo’n avond het boek dan uiteindelijk in je handen hebt, is het resultaat wel heel tastbaar. Ik ben erg trots op wat wij als commissie voor elkaar hebben weten te krijgen in de laatste maanden.”

Reacties (0)

Geef een reactie