Inloggen

×

Nieuws

Skøll Cup ’13: Nabeschouwing

Op een prachtige editie van de Skøll Cup kon vijf keer het Skøll-lied worden ingezet. Forever Wet roeide in de voorwedstrijd een Skøll Cup record in de C4+ en haalde hiermee de tijd van de Flatliners uit de boeken. Een nabeschouwing staat in de lees verder.

Allereerst dus Forever Wet wat in heren poule 1 van de NOOC wist te blikken in de snelste tijd ooit gevaren door een eerstejaars competitieploeg op de Skøll Cup. De heren bleven met hun tijd van 03:29,14 de concurrentie ruimschoots voor. In heren poule 1 startten ook Praeauaricatores en Straight Zo Die Geht. Eerstgenoemde haalde een B-finale en de heren van Straight kwamen, misschien wel door een gebrek aan training, slechts tot de C-finale.

Door de dames van Bibendøm haalde pouleblik in poule 2, en hadden meteen de snelste tijd van alle dames C4+ ploegjes te pakken. Ze horen overduidelijk in poule 1 en zullen daar naar alle waarschijnlijkheid op de SRG ook hun opwachting mogen maken.
Wel in poule 1 zaten de IJsbrekers, &Buurman en Heeren 1. Heeren 1 wist door hun voorwedstrijd te winnen de A-finale te halen en werden hier niet onverdienstelijk 5e. De weg omhoog is zeker ingezet en de dames mogen bij de kanshebbers op de SRG worden gezet.

In het B4+en veld deden de mannen van Zwaar '12 mee in de ploeg AcceZwaar. Geheel naar verwachting trapten ze weg van alle ploegen en mochten dus zo het o-zo-mooie Skøll Cup blik mee naar huis nemen.

Ook blik was er voor Sjoerd & Roderick in de twee zonder. Ze bleven Pascal & Roy voor en mogen zich zo de compokoningen van Skøll noemen. De mooiste roeihalen van de Skøoll Cup werden in dit veld gemaakt, het was dan ook een verademing om naar te kijken.

Iets minder mooie halen, maar niet minder leuk, waren er te vinden in het Dispuuts C4+ veld. Met drie inschrijvingen, allen van Skøll, was een blik al een zekerheid. De mannen van Flatliner, die net voor de start mochten vernemen dat hun record was afgepakt door Forever Wet, wonnen met overmacht van Placet Mihi en NYX.

Geen blik, maar wel een prachtige prestatie was de tweede plaats in de B-finale van Appeltje Eitje in het dames 4+ veld. Met een tijd die niet zou mistaan in de A-finale, lieten deze dames de concurrentie van Stuk en het niet-startende Foest achter zich. De dames lieten zien grote stappen te hebben gemaakt sinds de Najaarsbokaal. Hoogst genoteerde ploeg in de Vlietbokaal blijft echter Titanium 2.0 die met een keurige 2e plaats zichzelf kandideert voor het winnen van de bokaal.

Bij de heren ging het eigenlijk alleen om de eerste 1000 meter. Tussen de ervaren Droge Tosti's, met oud club-roeiers in de ploeg, en de hagelnieuwe 4+ ploeg Søppende Hazen, die vorig jaar nog allemaal in de NOOC roeiden en pas enkele keren glad hebben geroeid, heerst wat concurrentie. De snelste ploeg tijdens de eerste 1000 meter zou twee kratjes bier winnen en deze overwinning gaat naar de Hazen wat een zeer knappe prestatie is van deze heren.

Bij de clubquadrupples was er vooraf ook al een grote concurrentiestrijd gaande, en na de heren van de Kannisiennieboot bleven Legacy voor. Het staat nu 1-1 tussen de twee ploegen dus het blijft zeer spannend de komende tijd tussen deze ploegen, de strijd om beste clubquadrupple van Skøll is nog niet gestreden.

De vrouwelijke clubquadrupples kenden twee deelnemende teams, de Dikke Tieten Boot en de Instapclub4*.
Laatstgenoemde behaalde een knappe A-finale en de dames met zelfkennis wisten in de B-finale, gesterkt door veel aanmoedigende mannelijke Skøllies, met meerdere studentenroeiverenigingen af te rekenen. 3 van de dames uit de instapclub4* deden zondag ook mee aan de Skøll Cup, Meaghan werd keurig 5e in de A-finale in het dames clubskiff veld en Sterre & Rebecca behaalden een 3e plaats en deden goede zaken voor de bokaal in de 2x. Al met al een geslaagd weekend voor de dames. De snelste dames in de dubbel 2x bij de dames waren echter Carline Bouw en haar Nereus teamgenoot, door het wegvallen van het DSA 2x veld zijn ze gestart bij de heren om daar buiten mededinging mee te doen. Saillant detail is dat ze hier een finale bij zouden hebben gehaald.
 
In het Club8 veld was de hoop gevestigd op de dames van Diamønds. De dames werden helaas net tweede en konden zo helaas niet het felbegeerde blik pakken. Een verslag over hun wedstrijd volgt later deze week nog op de site. Bij de heren van #YOCO ging het helaas nog iets minder, er werd een 5e plaats in de B-finale behaald.

Tot slot een van de mooiste velden: de Voorzittersskiff. Helaas herhaalde WALL-E niet de stunt van Rens de Boer van vorig jaar, door strijkend te starten en alsnog te winnen. Willem werd uiteindelijk 2e, volgens Time-Team was de nummer 1, de voorzitter van Phocas namelijk sneller over de finish, terwijl hij pas ruim 3 minuten later over de 1500 meter kwam. Willem behaalde dus helaas niet zijn tweede blik in twee weken tijd, na zijn eerdere overwinning in de Overnaadse Twee op de Varsity.

Alle uitslagen van de Skøll Cup staan onderaan dit bericht. 

Eerdere Berichtgeving
De mooiste competitiewedstrijd van het jaar beleeft dit jaar zijn 19e editie. Op deze roeiontmoeting waarbij het altijd lekker weer is, en vooral zondag vol zonneschijn zal zijn, zullen 49 Skøllploegen aan de start verschijnen.

De Skøll Cup is een boord-aan-boord competitiewedstrijd over 2000 meter. Voor NOOC ploegen is de afstand 1000 meter.

Club
De heren van #YOCO namen hun naam, you only club once, wel erg letterlijk. Tijdens het overroeien probeerden ze aanspraak te maken op de naam van Praeuaricatores. Of de Skøll Cup gestart zou kunnen worden werd daardoor nog even spannend. De heren van #YOCO hebben het geluk de prachtboot van damesclub8 Diamønds te mogen lenen, een boot waarin al 2 Kruithuisoverwinningen werden binnen gehaald. De hoop is dat deze boot de heren dan ook geluk brengt. De eerder genoemde dames zijn tot op het bot getergd om nu eindelijk echt een blik mee naar huis te nemen. Ze staan ver bovenaan in het klassement, maar gelegenheidsploegen waren tot nu toe net iets sneller dan de dames en zodoende werden alleen Kruithuisblikken behaald. Nu er op de Skøll Cup minder van dit soort ploegen meedoen, lijkt er geen strobreed meer in de weg te staan tussen de dames en het erevlot.

Bij de clubquadruppels is er bij de heren de directe finale van Legacy en de Kanniesieninieboot. Eerstgenoemde was sneller tijdens de Head en won de Gyas-Hunze al, maar de heren uit de Zuid-Afrikaanse duikboot zullen er alles aan doen om deze wedstrijd boven Legacy in de bokaal te komen. Beide hebben al een facebook evenement om elkaar al mentaal te breken voor de start van de wedstrijd. Naar eigen zeggen heeft Legacy het betere materiaal en de Kanniesieninieboot de brute kracht. Spanning en sensatie dus op de bosbaan.

Bij de dames baart een ploeg nogal opzien door haar naam, De Dikke Tieten Boot. De naam, die is ontstaan tijdens het douchen na een training, verbergt dat deze dames ook wel degelijk trainen, gemiddeld zo'n 3x per week. Het doel is dan ook zeker om met al deze pluspunten de finale te halen en wellicht mogen ze het daar opnemen tegen de Instapdcl4*. Met die ploeg zal onze composaris proberen blik binnen te halen, weliswaar als stuur.

In de Club 1x zal held Arie Muijlwijk proberen om weer een mooi blik aan zijn imposante collectie toe te voegen. Zowel op de Twee- als Skiffhead was Arie al de beste, en hoewel Arie normaal meer is van Ringvaarten en Elfstedentochten, moet ook een twee kilometer goed te doen zijn. In het damesveld start Meaghan Polack, en bij haar zal vooral de vraag zijn hoe ze is hersteld van haar 2x2k in de clubquadrupple op zaterdag. Ook voor Sterre & Rebecca in het 2x veld staat deze vraag centraal: is het lichaam op tijd klaar voor nog een topprestatie?

Ouderjaars Competitie
De strijd om de Vlietbokaal is weliswaar met de Gyas-Hunze al officieel gestart, eigenlijk is de Skøll Cup het échte begin van de Vlietbokaal. Bij de dames zullen 4 ploegen namens Skøll meedoen, namelijk Appeltje Eitje, Stuk, Foest 2.0 & Titanium 2.0. Vooral de laatste ploeg is goed bezig, op de Gyas-Hunze werd de concurrentie al op grote achterstand gezet, en de dames willen dit kunststukje nog eens overdoen voor het eigen publiek. Foest 2.0 zal zich willen revancheren, tijdens de vorige wedstrijd liep het nog niet lekker en daarom is er hard gewerkt aan het verbeteren van de halen. Ze lijken op tijd klaar te zijn, om zo niet in poule C van de vlietbokaal terecht te komen.

Bij de heren starten voor de bokaal alleen De Droge Tosti's, echter in hun veld doen ook de  Søppende Hazen en Chuck Zeeløl mee. Laatstgenoemde gaat na een net-niet gewonnen NOT nu naar eigen zeggen écht voor de winst. Voor de Søppende Hazen is vooral de eerste kilometer van belang, roeien ze die in de voorwedstrijd sneller dan de Tosti's dan staat daar een beloning tegenover. Alleen is het maar de vraag of de Hazen kunnen starten, er zouden invallers gezocht worden om de boot vol te krijgen. De wedstrijd staat voor de Tosti's in het teken van revanche en het terugvinden van de Gyas-Hunze halen. De heren liggen op koers om in poule A terecht te komen,  dit zou een zeer degelijke prestatie van ze zijn.

In de twee-zonder nemen Roy & Pascal het op tegen Mark & Roderick. In deze onderlinge titanenstrijd op zaterdag zal in een directe finale worden bepaald wie zich de echte compokoningen van Skøll mogen noemen. De afgelopen weken werd er door beide teams zeer fanatiek getraind, dus daar zal het niet aan liggen.

Eerstejaars Competitie NOOC
Na de NOT is de poule-indeling voor de NOOC ploegen opgemaakt. Opvallend is de sterke positie die Skøll heeft in het dames veld. In de sterkste poule, poule 1, zitten maar liefst 2 niet-TopC4 ploegen, IJsbrekers en &Buurman. Laatsgenoemde heeft recent een nieuwe coach weten aan te trekken om vol voor de Skøll Cup te trainen en de IJsbrekers zullen het zondag wat lastig krijgen met het mooie en warme weer. Ook Heeren 1 is natuurlijk in deze poule te vinden en zal vol voor de winst gaan. De dames kwamen al een aantal keer dichtbij hun eerste overwinning en zullen nu alles geven om als eerste over de streep te komen

TopC4 Bibendøm is vreemdgenoeg niet in poule 1, maar in poule 2 te vinden. Na een NOT die niet goed verliep, hier kan je daar meer over lezen, zal alles deze wedstrijd in het teken staan van pouleblik binnen tikken en in poule 1 komen voor de SRG. De zenuwen zullen dit keer onder controle moeten worden gehouden en de halen zullen moeten zijn zoals op de training, want dat ze kunnen roeien laten ze vaak genoeg zien. Voor het binnen tikken van het blik zal echter wel afgerekend moeten worden met Spøll, Immer Gerade Waus, Hariboot & Zonder Zwembandjes.  Voordeel van in poule 2 roeien is voor al deze dames wel dat ze zaterdagavond rustig de bar kunnen komen verdedigen op Skøll, zonder dat ze met een kater hoeven te roeien.  

Bij de heren zitten wel beide TopC4-en in poule 1, alsmede Straight zo die Geht. Deze ploeg draait goed mee in poule 1 en is eigenlijk een schaduw-TopC4. Ze trainen ongeveer even vaak en zijn minstens even fanatiek en maken zelfs de teamkleding na. Forever Wet zal gaan voor het derde blik op rij. Als dát lukt mag toch al stiekem gedroomd worden van het Flatliner scenario: het hele jaar domineren binnen het competitieroeien. Ze willen dan ook het baanrecord van deze heren aanscherpen. Sinds 2011 staat dit op 03:30.67. Met een snellere tijd lijkt blik gegarandeerd en voor deze heren lijkt dit er in te zitten. Praeuaricatores heeft net 2x 2 kilometer in de benen zitten, in een Overnaedsche Vier. Voor het eerst sinds jaren haalde Skøll de finale weer in Houten, dat belooft wat voor de Skøll Cup. Helaas zijn wel 2 van de roeiers niet fit, maar gelukkig zijn de mannen met genoeg om een volwaardige ploeg op het water te kunnen leggen.
In heren poule 2 vinden we eenzaam de Jaap Loco Boot. Daar de NOT voor de heren nog ruimte bood voor verbetering lijkt er volop zicht op poule 1. Pouleblikkansen zijn er voor de heren dan ook zeker dit weekend.

Voorzittersskiff & Dispuuts C4+
De hoofdnummers van deze Skøll Cup zijn natuurlijk de Voorzitter 1x en de Dispuuts C4+. Willem Zeelen zal de eer van Skøll hoog proberen te houden. Vorig jaar lukte het Rens de Boer eenvoudig om te winnen (hij moest strijkend starten maar won alsnog), de druk om dit te evenaren is dan ook groot. Willem is daarom ook al maanden in training voor deze wedstrijd die toch wel het hoogtepunt is van het jaar voor de voorzitter van de AASR Skøll. Bij het disputenveld doen zowel Flatliner als NYX en Placet Mihi mee. Voor de winnaar belooft er spektakel te zijn, kom dan ook zeker kijken naar dit mooie veld.

Namens de Eindred@ccie aan alle startende ploegen veel succes gewenst! 

Uitslagen

Zaterdag

Veld                 

Ploeg                                 

Voorwedstrijd   

Finale 

NOOC D2

Spøll

4e

D: 4e

Immer Gerade Waus

3e

B: 4e

Hariboot

4e

C: 2e

Zonder Zwembandjes

2e

A: 5e

Bibendøm

1e

Pouleblik

NOOC H5

Mentula

5e

D: 5e

Tico de Clown

1e

A: 4e

D Erv 4+

Appeltje Eitje

2e

B: 2e

H 2x  

Carline combi Nereus*

2e

n.v.t.

H 1x

Arie Muijlwijk

1e

A: 3e

H CL8+

#YOCO

4e

B: 4e

D Erv 4+

Foest 2.0

d.n.s.

n.v.t.

Titanium 2.0

1e

A: 2e

Stuk

4e

n.v.t.

D 4*

Dikke Tieten Boot

4e

B: 4e

InstapDcl4*

2e

A: 5e

Dispuut C4+

A.D.D. Nyx

n.v.t.

2e

A.D.D. Placet Mihi

n.v.t.

3e

Flatliner

n.v.t.

Blik

NOOC D3

Buurman

1e

A: 3e

Spoenck

3e

D: 2e

Met Zwembandjes

2e

A: 5e

NOOC D6

Bøøtyliciøus

2e

A: 3e

NOOC H1

Forever Wet

Record!

Blik!

Straight zo die Geht

4e

C: 5e

Praeuaricatores

5e

B: 5e

H Erv B4+

AcceZwaar

n.v.t.

Blik

H 2-

Roy & Pascal

n.v.t.

2e

Sjoerd & Roderick

n.v.t.

Blik

 
Zondag

Veld                    

Ploeg                                

Voorwedstrijd    

Finale 

NOOC D4

Zeemeermeisjes

3e

C: 4e

Goed Spøll

5e

E: 1e

NOOC H2

Jaap Loco Boot

6e

D: 3e

H Erv 4+

Chuck Zeeløl

4e

n.v.t.

D 1x

Meaghan Polack

3e

A: 5e

D CL8+

Diamønds

1e

A: 2e

H Erv 4+

De Droge Tosti’s

2e

B: 2e

De Soppende Hazen

4e

n.v.t.

D 2x

Sterre & Rebecca

3e

B: 3e

NOOC H6

Jellinek

3e

B: 3e

NOOC D1

IJsbrekers

3e

C: 4e

Heeren 1

1e

A: 5e

&Buurman

3e

B: 5e

H 4*

Legacy

n.v.t.

3e

Kanniesieninieboot

n.v.t.

2e

Voorzitter 1x

WALL-E

n.v.t.

2e

H Onerv C4+

Sjaak Verzaak Boot

n.v.t.

5e

De Soldaten van Thor

n.v.t.

4e

 
*Carline zou eerst het DSA 2x veld starten maar wegens gebrek aan inschrijvingen gaat dit veld niet door. Daarom start ze nu buiten mededinging het Heren club 2x veld

Reacties (0)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll