Inloggen

×

Nieuws

Skøll wint 5x op NCN ’13

Een spetterend weekend in Amsterdam achter ons latend mag geconcludeerd worden dat Skøll het op de Carpit Noctem goed heeft gedaan. Er werden vijf overwinningen behaald en finaleplekken waren eerder schering dan inslag. Skøll was dan ook de best presterende vereniging.

HOnerv C4+

Forever wet wist het even niet meer. Nadat Nereus 1 als eerste over de finish was gekomen in de finale, leek er sprake van een deceptie. Was de wind gedraaid? Was Nereus vertrokken met een valse start? Was de druk te groot? Nee. De race beschouwend was er niks van dit alles aan de hand. Strakke tijd, vlakke race, Nereus was gewoon sterker. Een welkome uitkomst in het hegamone tijdperk van deze boot. Hoewel de voorronde op de 2500 en 250 meter beide nog op de eerste plek werden afgesloten bleek de boot op de sprint dus niet de beste. Een goede stimulans om de jongens te beletten voor de laksheid die de favorietenrol met zich mee kan brengen. Belangrijk om te vermelden is dat door blessures de nummer 2 positie in de boot over werd genomen in de voorrondes door Floris-theladykiller-Kempers en later in de finales door niemand anders dan Jaap uit Straight Zo Die Geht, wie kent hem niet. Naast Forever Wet presteerden er meer ploegen goed in het onervaren C4 veld. Zo lukte het PRAEUARICATORES bijna de finale te bereiken, zij het niet dat de overgebleven Skøllboten in de halve finale tegen elkaar werden geloot (toeval?). In de bewuste halve finale, waar het tot 200m aan toe bloedstollend spannend was, ging het mis toen een roeier, ik bespaar hem ‘m te noemen, door materiaalpech van zijn bankje schoot. Ondanks deze tegenvaller een top vier plek, een uitstekende prestatie. Straight Zo Die Geht was de schlemiel van de dag. Ze presteerden het om een zesde plek op de 2500m door een tegenvallende 250m teniet te doen en als negende te eindigen met secondes te kort voor een kwartfinale plek. Helaas, maar het feit dat er meer in zat moet een steun in de rug zijn voor de SRG van volgend weekend. Als laatste boot de Plonzende Dobbermannen. Na aan het begin van de dag geruzied te hebben met Straight Zo Die Geht over de Limoncello en hem daarna toch meegekregen te hebben bleven de prestaties achterwegen en werd de dag met een schamele negentiende plek afgesloten.

DOnerv C4+

Winst. Ja, het was een mooie dag voor de dames van Bibendøm. Los van de eerste 2500m, waar de tweede plek werd behaald, was de boot elke manche de beste van het veld. In de finale werd Laga makkelijk weggeroeid en kon het Blik worden opgehaald. Twee keer blik in een tijdsbestek van acht dagen, petje af. Door de andere damesboten werd geen kwartfinale plek afgedwongen. Ze eindigden respectievelijk als tiende, elfde en zeventiende.

H 1x

Arie Muijlwijk, wat zou Skøll zonder deze blikker aanmoeten. Weer was het raak in het Skiffveld. Arie haalde de finale met twee riemen in zijn neus en daar eenmaal liggend aan de start moet hij gedacht hebben, dit is een lachertje. Na gestart te zijn bleef het honderd meter spannend, totdat Arie naar rechts keek en zag dat meneer de mede-skiffer van de bekendste roeivereniging van Nederland, Amphitrite, nog naast hem lag. Na een schamper lachje op zijn gezicht te hebben bespeurt besloot Arie dan ook even te gaan AT’en naar de finish. Ja, dan is er geen houden meer aan. Blik was weer binnen en iedereen trots op onze Arie.  

H 2x

Niet de beste prestatie werd in dit veld geleverd, maar meedoen is belangrijker dan winnen. Marijn van Aurich eindigde samen met Thomas Unger als vijfde en Maurits Naaijkens en Joep van Drunen als zesde. Dat klinkt oke, maar ze hadden de pech dat er niet meer dan zes roeiers in dit veld startten. Waarschijnlijk betaamde het hier een slimme manoeuvre om de concurrentie voor de volgende wedstrijd op het verkeerde spoor te zetten. 

H 4+ en H4*

De spannende strijd tussen de Droge Tosti’s en Soppende Hazen bleef uit, helaas. Maar dat de Droge Tosti’s de finale haalden maakte veel goed. Kwam het door Minke, het stuurtje van de Tosti’s, dat er nu eindelijk eens gefocust kon worden op de concurrentie buiten Skøll? Wie het weet mag het zeggen, feit is dat de Tosti’s met een tweede plek een prestatie hebben afgeleverd waar een tosti op gegeten mag worden. De Soppende Hazen kwamen niet verder dan een zesde/laatste plek. Het was gewoon niet hun afstand.

In de dubbelvier lukte het de Kannisienieboot om de finale te halen, maar daar bleek de ik-kan-ni-sie-nie-met-zo’n-felle-lamp-in-mijn-gezicht mentaliteit de boot op te breken, waardoor Proteus er vandoor ging met de eerste plek. Team legacy eindigde op de vierde plek.

HCl 8+

De gelegenheidsclubacht had last van wind, natte riemen, vervelende bankjes en hongerklop. Meer valt er niet van te maken. Waar vooraf een hoge klassering werd verwacht in verband met een speciale mix van wedstrijdroeiers en clubachters eindigde men op een vijfde plek. Net boven de grens van de magische vier. 

D 1x

Als Meaghan en Arie samen ooit nog eens een kind zouden krijgen, een Skøllbaby, hebben we er over twintig jaar gegarandeerd een Olympisch skiff kampioen bij. Waar Arie makkelijk blikte lijkt Meaghan met haar tijd haar opponent gedurende de race niet eens gezien te hebben. Na de start was het al duidelijk dat er maar één iemand sterk genoeg was om te kunnen blikken in dit veld. Onze Meaghan.  

D 2x

Sterre en Rebecca roken blik, visten echter achter het net. Op één seconde verliezen is close, op één seconde verliezen van Okeanos is pijnlijk. Met een tweede plek hebben ze echter knap goed gepresteerd in dit sterke veld van twaalf boten.

D 4+ 

De droom van Sharyn Roodenburg is werkelijkheid geworden. Zonder blikken of blozen verscheen ze met haar dames aan de start van de finale op de Carpit Noctem, waar zakelijk werd afgerekend met Nereus 1. Mag het een les zijn, waar een wil is is een weg en waar een droom is een Blik.

D 4*

Het wordt bijna saai, in deze laatste categorie is ook geblikt. Misschien kwam het door het thuisvoordeel van de Nereusroeister, misschien kwam het door de spectaculaire laatste 250m, feit is dat op een halve seconde werd gewonnen van Okeanos.

Voorbeschouwing

Op de Amstel roeien is een van de mooiste dingen als roeier. Alleen trainen wordt natuurlijk saai, daarom zijn er wedstrijden als de Head & Heineken. Speciaal voor competitieroeiers is er de Nereus Carpit Noctem.

HOnerv C4+
In het Heren Onervaren c4+ veld starten voor Skøll vier boten. Vier boten die als de musketiers gaan strijden om het Blik, dat stukje eremetaal waar menig roeier gretig, hongerig, om niet te spreken van opgewonden naar uitziet. Om te beginnen de, dat mogen we nu toch zeggen, gedoodverfde favoriet Forever Wet. Blikken zijn al binnen en prijzenkasten gevuld, maar aangezien de Flatliners van de absolute competitie troon gestoten dienen te worden draaien ze er hun hand niet voor om nog een paar toernooitjes mee te pakken met als hoofddoel de NOOC bokaal. Naast deze beesten een boot die, ondanks naar behoren resultaten, nog geen blik heeft weten binnen te halen, de PRAEUARICATORES. Daar kan dit weekend verandering in komen, want de te roeien afstand is een nieuwe, de 250m, en wie weet wat voor verborgen sprinttalent er in de boot zit. Ook Straight Zo Die Geht, die bij de NOT verrasten met een zeer strakke tijd, mogen we niet vergeten als het gaat om de boten met blikkans. Helemaal niet nu er een Top-c4 roeier is aangesloten om dit weekend de boot te kunnen versterken. Als laatste, om het rijtje vol te maken, de D’artagnan onder deze vier boten, de Plonzende Dobbermannen. Nog niet vaak zien roeien en misschien daarom wel een gevaarlijke outsider. Laten we het houden op ‘Een voor allen en allen voor BLIK’.

DOnerv C4+
Dan de eerstejaars dames. Allereerst de Top-c4’en Heeren 1 en Bibendøm, twee aan elkaar gewaagde boten. Hoewel Bibendøm zijn naam graag eer aandoet op de borrels, zijn de dames goed in vorm en gaat in ieder geval de interne strijd om de beste damesboot van Skøll te worden op de Carpet Noctem spannend worden. Van Heeren 1 mogen we op hun naam afgaand blik verwachten in dit damesveld, dat moet een eitje zijn, hoewel het de vraag is hoe deze gespierde dames het doen op de sprint. Buiten de veel trainende fanatiekelingen zijn er ook nog vier bootjes die het roeien leuk willen houden en met de tactiek minder is meer een gooi gaan doen naar het blik. Wij blikken in ieder geval toe dames, mag dat een steun in de rug betekenen. Het betreft hier Immer Gerade Waus, zij gaan dus helemaal loco op die mini afstand van 250m, de IJsbrekers, de gevaarlijkste outsider, Buurman en natuurlijk &Buurman om het rijtje te voltooien. Vooral de laatste twee zullen onderling een hevige concurrentie strijd gaan voeren om de hoogste klassering. Ajeto.

H 1x
Bij het skiffnummer, een nummer voor de lonely wolfen onder de roeiers, wordt voor Skøll de eer verdedigd door Arie Muijlwijk. Een eer die je wel aan hem kan toevertrouwen. Het voordeel van zo’n skiff is dat je altijd gelijk zit met de slag, dan komt dat blik vanzelf.

H 2x
Twee tweetjes gaan zaterdag van start. Een twee met Maurtis Naaijkens en Joep van Drunen en de ander met Martijn van Aurich en Thomas Unger. Heren die al ervaring hebben en prima met elkaar in geroeid zijn om zaterdag voor een goed resultaat te kunnen gaan. Z

H 4+ en H4*
In het Heren vier met veld is de eeuwige strijd tussen de Soppende Hazen en de Tosti’s, nee, DROGE Tosti’s weer in volle gang. Hoewel net als Real Madrid-Barcelona deze strijd iets van zijn glans heeft verloren door de frequentie waarmee de boten het tegen elkaar opnemen, blijft het immer spannend wie er hoger eindigt dan de concurrent. Opvallend: Dit is belangrijker dan het algemene resultaat.  Dus heren, tot zaterdag geen alcohol meer, kwarkdieet, pap, pasta en eierkoeken, wie weet helpt het en komen er fatsoenlijke halen uit.

Naast de vier met, natuurlijk de vier met twee riemen, ook wel dubbel genoemd. De titanenstrijd tussen team Legacy en de Kannisienieboot zal wederom plaatsvinden. De tussenstand is 1-1, wie neemt de leiding? Daarnaast is er een zeer reële blikkans voor de heren met maar vijf inschrijvingen binnen deze categorie. Alleen Proteus, Phocas en Hertog dienen hiervoor verslagen te worden en natuurlijk één Skøll boot, al zou het mooi zijn als het blik zoals ooit bij een olympische baanwielerwedstrijd gebeurde, gedeeld mag worden door beide.

HCl 8+
De Instap clubacht met Jip Zonneveld op slag dient zich te bewijzen in een sterk veld. Ik weet dat de druk op Jip zijn schouders groot is aangezien zijn coachboot Forever Wet verwacht dat hun coach kan roeien en op z’n minst kan blikken. Wie weet, het zit erin, maar de spanning is een niet te onderschatten factor en daarom dient een slag om de arm gehouden te worden wat betreft voorspellingen rond de uitslag van deze wedstrijd.

D 1x
De damesskiff is het domein van Meaghan Polack. Zij de Skiffqueen binnen Skøll gaat op haar Amstel de wedstrijd van haar leven roeien. Zoveel moge duidelijk zijn. Of zij daarbij onder de magische grens van …  seconden gaat duiken is de vraag, wij hopen van wel.

D 2x
Dit relatief grote veld , dertien boten aan de start, gaat het moeilijk krijgen tegen Rebecca en Sterre. Hoewel dertien een ongeluksgetal is, voelt men aan zijn water dat het ongeluk de andere twaalf bootjes ten deel is gevallen met deze ploeg in hun categorie.

D 4+
Sharyn Roodenburg, slag van de dames vier met pept haar boot voor de laatste keer op. Dit is de dag. Hier moet het gebeuren. Mooie omstandigheden, lichte wind tegen, zon, geen golfslag en een fantastisch Skollpubliek aan de kade. Ze gaan retehard van start. Nereus ligt voor, maar Sharyn klimt met haar boot dametje voor dametje dichte naar de koppositie. In de laatste tien meter gaat ze over de Nerieden heen en finisht in een zinderende tijd. Een dag die ze nooit zal vergeten.  Zo zou de droom van Sharyn er waarschijnlijk al een paar weken uit kunnen zien. Laat deze maar werkelijkheid worden.

D 4*
Willem III, Skøll en Nereus zijn gezamenlijk één in deze boot. Adinda de Jong zal voor Skoll uitkomen. Hopelijk moet de stuur niet teveel bijsturen als zij vol gas de Carpit Noctem gaat roeien, want niemand weet of de roeiers van Willem III en Nereus haar kracht kunnen evenaren.

De Nereus Carpit Noctem gaat over een voorwedstrijd van 2500 en 250 meter. De beste teams plaatsen zich voor de finales.
De dames starten de 2500 meter om 13:00 uur, de 250 meter om 14:20
De heren starten de 2500 meter om 16:00 uur, de 250 meter om 17:15
Finales zijn vanaf 18:45 uur bij de dames, en 20:00 uur bij de heren.

Reacties (0)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll