Inloggen

×

Nieuws

Elfstedenroeimarathon ’13

209 kilometer roeien in een C2*. Het lijkt gekkenwerk, maar een groep Skøllies heeft de Elfstedentocht geroeid en ze kwamen allemaal binnen de tijd over de finish.
Waar vorig jaar het volledige Skøllteam nét te laat was, waren ze dit jaar ruim op tijd binnen. In een mooie 20:33 uur was er zichtbaar veel verbeterd met vorig jaar in tijd. De Skøll-combi kwam na 21:20 uur roeien binnen. Beide teams startten in, in tegenstelling tot voorgaande berichtgeving, het open veld. Respectievelijk werden ze 4e en 9e in dit veld van 21 deelnemende ploegen.Met stevige wind op vrijdag was de route van de tocht lange tijd ter discussie, of het Slotermeer wel of niet zou worden aangedaan was nog niet geheel duidelijk. Uiteindelijk is besloten alle ploegen wél over het Slotermeer en over de Morra. Een zware tocht was dus het vooruitzicht.

In het begin viel het allemaal nog mee voor de volledige Skøllploeg, met gigantische kracht werden 13(!) ploegen ingehaald in de eerste etappe. Skøll kwam dan ook als een van de eerste aan in Dokkum en ging snel naar Leeuwarden waar de positie in het veld verstevigd was. Na IJlst kwam de combi-ploeg van Skøll voor de volledige Skøllploeg te liggen en roeiden dus ook goed mee in het veld. Al snel hierna kwam de etappe over het Slotermeer. Hierbij waren zulke hoge golven dat deze de stormlantaarn van de boot opslokten en ook de voortaft van de boot enige schade opliep. De boot liep ook dermate vol dat zelfs terwijl er door de stuur volop gehoosd werd er moest worden gevreesd om de rest van het meer over moeten te zwemmen. Gelukkig was dit uiteindelijk niet nodig en kon de tocht vervolgd worden, langs de smalle stukken na Balk en voor de Morra. Alhier werd de inhaaltocht weer voorgezet en werd wederom een ploeg ingehaald, waarna op de Morra de volledige Skøllploeg de combi weer inhaalde en deze positie niet meer weg gaf. Naar mate het lichter werd pakte de ploeg steeds meer ploegen en werd er steeds meer ingehaald. Bij elk stempelpunt werd duidelijker dat de 24 uurs grens makkelijk gehaald zou worden en de streeftijd kon steeds lager gelegd worden. Met krachtige laatste etappes werd op de finish afgesneld en werd dus uiteindelijk de bel geluid in Wetterwille. Een euforisch gevoel voor een ieder en het daarna ontvangen kruisje wordt door alle deelnemende Skøllies met trots gedragen. Leuk detail is dat de Beyla, een boot die als doel had de Elfstedentocht zovaak mogelijk mee te maken, nu haar eerste elfstedenplaatje kan tonen.

Eerdere berichtgeving

Iet giet oan, midden in mei wordt een van de langste roeiwedstrijden van het jaar verroeid, de elfstedenroeimarathon. Dwars door 11 Friese Steden zullen een stel dappere Skøllies roeien in een C2*.


De elfstedenroeimarathon is niet zomaar een roeiwedstrijd, het is een ware estafetterace waarbij het wisselen tot een kunst is verheven. Ook het roeien in het zware boottype en het stempelen zijn lastige onderdelen in een tocht die van Leeuwarden via Dokkum, Sneek, IJlst, Sloten, Woudsend, Stavoren,  Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen en Franeker weer terug naar Leeuwarden gaat.Namens Skøll doet er een volledige en een combinatieploeg mee. In de laatste zitten namens Skøll Heleen Bosch, Sjoerd ten Brinke, Eelco de Jong en Eva Broers. Zij zullen in een combinatie met RIC (met onder andere Lana), Saurus en de Roosendaalse de tocht in het Mix C2* veld afleggen.De volledige Skøll ploeg start in het open veld. Deze ploeg is ontstaan uit de ploeg die vorig jaar net te laat binnenkwam voor het kruisje na ruim 20 kilometer te hebben omgevaren. Uit het team van vorig jaar zitten Minke Hajer, Yvonne Brouwer, Stephan Opdenberg, Ruben Hiddink, Pepijn Schouten en Mark Gaal wederom dit jaar in de boot. Het trauma wat ze zeker nog hebben van vorig jaar moet dit jaar worden weggepoetst en daarvoor hebben ze versterking ingeroepen en niet van de minste. Oud-wedstrijdroeiers Nicole van der Land en Patrick van Dongen roeien mee, en ook Tostitkels Bent en Niels le Duc maken hun opwachting. Nattevinger Sjoerd van Wagtendonk kon natuurlijk niet achterblijven en als laatste cult-held en uberskøllie Arie Muijlwijk.De wedstrijd is live via de computer te volgen dat kan via deze link . Maar naar Friesland komen kan natuurlijk ook!

De elfstedenroeimarathon wordt vrijdag 10 mei vanaf 20:00 uur verroeid. Zaterdag 11 mei om 20:00 uur is de laatst mogelijke finishtijd

Reacties (0)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll