Inloggen

×

Nieuws

Jan Kok: ‘hij was Skøll, en Skøll was hem’

Afgelopen zaterdag is erelid Jan Kok op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van slokdarmkanker. Veel van zijn Skøll-gerelateerde daden zijn door vrienden en familie gedocumenteerd in het boekje ‘De Gouden Vibes Jan Kok’. Anekdotes kort of lang zijn hierin gebundeld, met de input van eenieder die goede herinneringen en warme gevoelens koestert. Gelukkig is dit initiatief geheel tot zijn recht gekomen. Jan heeft de inhoud er van kunnen doornemen met zijn zoon Mattijs. Jan had zelf voor ogen een boek te schrijven over het leven, het leven heeft nu een boek over hem geschreven.

Aanstaande donderdag wordt Jan gecremeerd. Hij zal daarbij zijn Skølldas dragen, zoals een van zijn laatste wensen luidde. Een tweede wens was dat het Skølllied uit volle borst ingeluid zou worden. Hier mag eenieder Skøllie zijn stem bij voegen. De nabestaanden hebben kenbaar gemaakt iedere (ex)Skøllie van harte te ontvangen.

‘Jan was Skøll, en Skøll was hem’, aldus Mattijs. Een kort gesprek onthult hoeveel deze man heeft betekend voor onze vereniging. Als lid van roeivereniging de Amstel werd Jan betrokken door oprichters Felix, Jacques en Rob. Hij bezat de kennis en de middelen, en moet zich na introductie tot het initiatief volledig op de verwezenlijking van de plannen gestort hebben. Jan maakte Skøll fysiek, een vereniging meer dan enkel bestaand op papier. De plannen kregen hun uitwerking en gingen lopen, Skøll werd reëel. Jarenlang heeft Jan de vereniging gesteund; in opstart maar ook in het daadwerkelijk coachen met toeter in de hand. Zonder hem had deze vereniging er heel anders uit gezien, als ze überhaupt had bestaan. Onze dank mag groot zijn. Rust zacht.

JanKok

Jan stralend in zijn Henleyjasje

De crematie is op donderdag 5 maart en vindt plaats in crematorium Daelwijck, Floridadreef 7 te Utrecht. De dienst vangt aan om 13:00 uur.

Reacties (2)

Rob Kos
3 maart om 13:49
Geacht bestuur, In aanvulling op het bovenstaande respectvolle in memoriam nog enkele feiten. Vanaf 1966 tot circa 1995 verzorgde Jan elke zaterdag de conditietraining op de Bosbaan. Deze training was een trekpleister, ook voor toerroeiers. Ook van buiten de vereniging kwamen mensen naar de Bosbaan voor de training van Jan. In een gemoedelijke sfeer werd je afgemat, er werd gelachen, er was harmonie. Als gymnastiekleraar beschikte Jan zowel over didactische als medische vaardigheden, dat samen met zijn roei-ervaring, zijn immer goede humeur en zijn levenswijsheid maakte hem in mijn ogen tot de compleetste roeicoach en conditietrainer in die periode. Daarnaast was Jan een echte teambuilder. Op het water, in het Amsterdamsche bos en achter de bar zorgde hij ervoor dat iedereen meedeed en hield hij de vaart erin.
A.A.S.R. Skøll
4 maart om 18:37
Een reactie namens de voorzitter van de Stichting Botenhuis Skøll: Namens De Stichting Botenhuis Skoll betuig ik de familie en vrienden van Jan, de leden van Skoll en de leden van de Oud Leden Vereniging mijn medeleven met het verlies van Jan. Jan zien wij als één van de belangrijke dragers van Skoll en daarmee is hij voor de Stichting een voorbeeld en een motief om de Vereniging te begeleiden naar een lange en betekenisvolle toekomst. Jan zal voor ieder die hem kende een stimulans zijn om dit te ondersteunen! Zelf leerde ik Jan bij Skoll kennen vanaf 1988, precies op de manier zoals Rob Kos dit beschrijft. Veel later, in 2010, kwam ik Jan opnieuw tegen, dit keer bij mijn huidige Roeivereniging Naarden. Daar hebben diverse veteranen zich weer door hem laten be/mis-handelen. ;) Twee weken terug was ik bij hem en Loes thuis uitgebreid op de koffie, waarbij we op positieve en humorvolle wijze hebben gepraat over familie, het roeileven en dingen van de dag. Hij blijft een fijne herinnering met een lach om de mond. Jeroen Wiemer

Geef een antwoord

A.A.S.R. Skøll