Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing 8 & 9 april: Varsity & Gent

VARSITY
Voor alles is een eerste keer. Je eerste stapjes. Je eerste zwemles. Zo ook je eerste 2K. Eerste keren zijn spannend, zorgen voor adrenaline, zenuwen in de buik en gespannen koppies. Ingrediënten voor een scherpe race of toch enkel afleidende factoren ten koste van de wedstrijd? Of overheersende zenuwen of het onstuimige Amsterdams Rijnkanaal (lees: klotsbak) uiteindelijk zorgden voor veel toch wel teleurgestelde gezichten tijdens de 134e editie van de Varsity is iets dat we nooit zullen weten. Gelukkig mocht dit de pret aan de kant niet drukken. Want laten we eerlijk zijn, met een stralende zon, rijk vloeiend bier en als klap op de vuurpijl een Overnaedsche C4 uit Amstelveen die naar de bodem van het Rijnkanaal zonk, was het onmogelijk voor het Skøll publiek om lang te blijven sikkeneuren. Bovendien mochten twee van onze ploegen de A-Finale starten. Zodoende werd Skøll bij de gevorderde viermetten (slag: THOMAS VAN TIL) en bij de lichte gevorderde dubbeltweeën (slag: WERNER VAN DER MEER) respectievelijk 6e en 3e. Door: Kim van den Houten

OUDE VIER
Het hoofdnummer van de Varsity werd dit jaar gevuld door (MGZ) NICK TEN DAM, DAAN STOLK, FLORIS STEVENS EN MAARTEN KLOP, met als stuurvrouw ARANKA KOPS. De oude vierenstrijd is de krachtmeting waarvoor het publiek zich in grote getalen naar Houten verplaatst en ook rood-wit mocht zeker niet ontbreken in het toeschouwersgebied. Als tegenprestatie beloonde onze Oude Vier de aanmoedigende Skøllies met een spectaculaire én succesvolle inhaalslag op Théta die hun een 5e plek in de voorwedstrijd opleverde. Mannen, goed gedaan!

OUD-LICHT
JESPER, JOSIA, DAAN en STEPHAN gingen de strijd aan in het lichte elite vierzonderveld. De mannen finishten met een tijd van 7:08:49. Er werd hard geknokt, maar de concurrentie bleek nog net te sterk om na de voorwedstrijd een finale te mogen varen. Twee lichte pikken die wel ’s middags een plek in de finale vervulden waren OUD-LICHTgenoten WERNER VAN DER MEER en PIETER VAN DER HOEK. Zij bemachtigden een 3e plek in de A-finale en mogen zichzelf daarmee de hoogst geëindigde Skøll ploeg van de dag noemen, proficiat!

EERSTEJAARS
Het blik van EJL op de Head smaakte gruwelijk goed, maar helaas kwam de race van de eerstejaars lichte pikken net niet zo lekker uit de verf als de vorige. Toch begonnen de mannen veelbelovend. Tot op de laatste 500m lag de ploeg 2e, wat een plek in de A-finale zou betekenen. Uiteindelijk moest er een finishfoto aan te pas komen om vast te stellen dat niet SKØLL, maar de GYAS/EUROS combinatie er op het nippertje met deze finaleplek vandoor ging (verschil 0,28s). Volgens de mannen viel dit vooral te wijten aan een mager middenstuk. Gelukkig weten we dat EJL meer in petto heeft en kijken we uit naar een revanche op de Hollandia.

Ook EJD had hogere verwachtingen dan de 3e plek die zij in hun voorwedstrijd behaalden en daarmee naast een plek in de finale grepen. De race was steady, te steady. Er werd lekker geroeid, maar zoals coach EVELIEN STEVENSON benadrukte: “Een goede 2k voelt niet lekker.” Helaas trad EJD’17 niet in de voetsporen van EJD’14 door beginneling af te worden op de Varsity. Wel zijn de dames erop gebrand dit niet nog eens te laten gebeuren. Gelukkig pakten de meiden nog net 1 punt mee voor het klassement.

EMMA REESKAMP (EJLD) maakte deze Varsity haar debuut als stuurvrouw in het gevorderden viermetten veld. Zij begeleide de bijzondere combinatie van LAURENS GODERIE (EJZ’16), BRAM VAN DER LAAN, JUSTIN RINGELBERG (EJZ), en (coach) THOMAS VAN TIL succesvol naar de A-finale. Of het succes aan haar motiverende woorden of aan het grote vermogen van deze vier zware ballen te danken is weten we niet, maar de ploeg mag hoe dan ook trots zijn op hun prestatie. De rest van de lichte dames waren iets minder euforisch over de Varsity. Ze werden 4e in hun voorwedstrijd en stelden na afloop dat er harder geroeid moet worden. Toch hebben deze lichte dames al vaker laten zien dit zeker te kunnen, dus verwachten we snel een comeback.

Een MGZ wijsgeer adviseerde de spijker op zijn kop slaand aan aller sjaarsen: “De Varsity is vaak een rottige en onwennige generale voor de rest van het 2K seizoen. Koppies niet laten hangen en op naar de volgende race.” Wellicht troostende woorden voor EJZ, die hun “generale” per abuis een fractie te laat en daardoor zonder tegenstanders startten. Leuk voor een keertje, maar helaas niet helemaal de bedoeling. Wie wel op tijd waren, waren de Dames TopC4. Helaas voor de dames werden zij nog voor zij goed en wel in het water lagen alweer op de kant gefloten, bij gebrek aan Overnaedsche. Okeanos had nog aangeboden er één aan ons uit te lenen, maar later die dag zou snel geconstateerd worden dat het maar goed is dat dit aanbod is afgeslagen.

Gelukkig betekent een slechte generale vaak een schitterende première dus verheugen wij ons zeer op de Hollandia, waar alle Eerstejaarsploegen de kans krijgen zich te revancheren.

Skoll wint de Hollandia!

Ploeg Veld Slag Ranking
Oude Vier Oude Vier Maarten Klop  5e in voorwedstrijd
EJZ Jonge Acht Noud van Maanen  –
EJL Lichte Acht Willem Crul  3e in voorwedstrijd
EJD Dames Acht Annemieke Efdee  3e in voorwedstrijd
EJLD Lichte Dames Vier Anne-Sophie Enthoven  4e in voorwedstrijd
EJZ/Aanhang G 4+ Thomas van Til  5e in A-finale
OL 4- LE 4- Stephan Grzelkowski  4e in voorwedstrijd
OL 2x LG 2x Werner van der Meer  3e in A-finale
H TopC4+ HOv 4+ Boudewijn Arbouw  –
D TopC4+ DOv 4+ Loes Termeulen  –

Ghent International Spring Regatta
Zon, Belgische gezelligheid, meer zon en bootjes op het water, het was goed vertoeven in Gent bij de Ghent International Spring Regatta. De baan is misschien niet meer het nieuwste van het nieuwste, zo zijn de ballenlijnen inmiddels grotendeels gezonken, maar de sfeer maakt een hoop goed. Ook de resultaten waren goed, uiteindelijk zijn er 6 blikken en een grote beker mee terug naar Nederland genomen. Felicitaties naar MGD, OJD en OL!

Dames
Rianne van MGD startte op zaterdag en zondag in het W 1x veld. Na lang blessureleed zit ze pas sinds kort in de skiff. Het was dus even wennen, maar op zondag wist ze al een heel stuk sneller te varen dan op zaterdag. Ze eindigde 17e en 19e. Ook in het W 1 x veld in actie gekomen was Sanne van OJD. Zij begon het weekend voortvarend door op zaterdag de snelste tijd te varen, dus blik! Op zondag was de concurrentie net iets sterker, waardoor Sanne tot een 6e plek noteerde.
Ook Jonneke van OJD kwam in actie. Zij combineert op het moment met Rianne van Schoo van Okeanos in een tweezonder. Beide dagen gingen zij van start in het W 2- veld. De concurrentie was zwaar te noemen, zeker op zaterdag. Desalniettemin voeren de dames nette races met een 3e en 6e plek als resultaat
MGD had naast de skiff ook twee viertjes en een acht meegenomen naar Gent. Het sturen van de ongestuurde viertjes is nog even wennen, niet overal ging het even recht. Wel ging het hard! De vier van Jessica, Skøll 1, wist op beide dagen de rest van de concurrentie af te troeven. Blik! Op beide dagen ook met een aanzienlijk verschil met de nummer 2. De vier van Sterre, Skøll 2, had helaas niet de snelheid van de andere boot, maar liet door het weekend heen een stijgende lijn zien. Zij eindigden als 7e en als 6e. Daarnaast combineerden beide viertjes tot een acht, bijgestaan door Sanne van OJD. Op zaterdag gestuurd door hoofdcoach Peter Wiersum en op zondag gestuurd door Loïs Stroeve. De concurrentie was klein te noemen, maar dit mocht de pret (en snelheid) niet drukken. Op beide dagen blik, en op zondag een fikse beker, waarmee de teller voor MGD op vier blikken en een beker kwam, waarvoor chapeau.

Heren
Jim en zijn tweezonderpartner van Okeanos zitten het gehele jaar in een tweezonder. Deze wedstrijd startte zij het M 2- en LM 2- veld. Op zaterdag leverde dit een 3e plek in het lichte veld en een 5e plek in het zware veld op. Op zondag voeren zij tweemaal naar een 4e plek. David streed in het LM 1x veld om de eer. Hij deed het niet onverdienstelijk met een 10e plek op zaterdag en een 8e plek op zondag. Lennart woog dit weekend niet in en bond zodoende de strijd aan met de zwaargewichten. Op zaterdag was het M 1x veld een van de best gevulde nummers, waarin Lennart 4e werd. Op zondag liep Lennart de winst net mis, hij werd 2e. Daarnaast deed Lennart nog een uitstapje naar een 8+ in een combi met onder andere Proteus. Deze boot was een maatje groter dan de concurrentie en dus wonnen zij blik!
Op zaterdag ook van start gegaan in het M 1x veld waren Guillaume, Job, Michiel en Pieter van OJZ. Guillaume won de onderlinge strijd door als 5e over de finish te komen. De anderen finishten respectievelijk als 6e, 17e en 22e. Op zondag gingen Pieter en Michiel van start in het MU23 1x veld. Ook dit was een goed gevuld veld, waarin de mannen respectievelijk als 10e en als 16e over de streep kwamen. Daarnaast gingen Job en Guillaume, inmiddels ouder dan 23, van start in het M 1x veld. Waar op zaterdag Guillaume net iets sneller was dan Job, was dit nu andersom. Job finishte als 4e, Guillaume als 5e. Tevens combineerden de mannen in de middag in het M 4x veld, voorgeslagen door Job. Het was een van de eerste keren in deze boot, maar toch pakten de mannen een mooie 2e plek.
MGZ was met twee viertjes afgereisd naar Gent. Op zaterdag werd de boot die voorgeslagen wordt door Jan versterkt met invaller Floris Lambrechtsen. Zij voeren hier naar een 11e plek. Op zondag waren zij weer op volle oorlogssterkte en voeren naar een 3e plek. De boot die voorgeslagen wordt door Martijn had enige moeite met sturen. Op zaterdag bereikte zij zonder veel problemen de finish als 18e. Op zondag werd zij door het hinderen van andere ploegen uitgesloten van de eindrangschikking.

Zaterdag
Ploeg Veld Slag Plek
OL/Okeanos LM 2- Jim 3e/4
OJD/Okeanos W 2- Jonneke 6e/10
OJD W 1x Sanne 1e/20
MGD W 1x Rianne 17e/20
OL M 1x Lennart 4e/27
OJZ M 1x Guillaume 5e/27
OJZ M 1x Job 6e/27
OJZ M 1x Michiel 17e/27
OJZ M 1x Pieter 22e/27
MGZ M 4- Jan 11e/20
MGZ/Okeanos M 4- Martijn 18e/20
OL LM 1x David 10e/17
MGD W 4- Jessica 1e/8
MGD W 4- Sterre 7e/8
OL/Okeanos M 2- Jim 5e/8
MGD W 8+ Jessica 1e/3
OL M 8+ Lennart 1e/7
Zondag
Ploeg Veld Slag Plek
OL/Okeanos LM 2- Jim 4e/4
OJD/Okeanos W 2- Jonneke 3e/3
OJZ MU23 1x Pieter 10e/20
OJZ MU23 1x Michiel 16e/20
OJD W 1x Sanne 6e/23
MGD W 1x Rianne 19e/23
OL M 1x Lennart 2e/17
OJZ M 1x Job 4e/17
OJZ M 1x Guillaume 5e/17
MGZ M 4- Jan 3e/11
MGZ/Okeanos M 4- Martijn Exc
OL LM 1x David 8e/15
MGD W 4- Jessica 1e/6
MGD W 4- Sterre 6e/6
OL/Okeanos M 2- Jim 4e/5
MGD W 8+ Jessica 1e/4
OJZ M 4x Job 2e/7

Heb jij leuke foto’s of verhalen na dit weekend? Of een op/aanmerking naar aanleiding van de voorbeschouwing? Mail het naar eindredactie@skoll.nl.

—————-Eerdere berichtgeving——————

Aankomend weekend wordt de 134e editie van de Varsity georganiseerd op het Amsterdam-Rijnkanaal in Houten. De sinds 1878 bestaande wedstrijd staat bekend omwille haar corporale uitstraling. Oorspronkelijk was de Varsity (een verbastering van University) een uitdagingswedstrijd tussen K.S.R.V. Njord en D.S.R.V. Laga. Ondertussen roeien er vele verenigingen mee en is het een van de bekendste roeiwedstrijden ter wereld. Het hoofdnummer van de Varsity is de Oude Vier. Dit nummer wordt geroeid in een vier-met waarbij alle roeiers van één en dezelfde vereniging zijn. De winnaar van de Oude Vier wordt vaak ook gezien als de winnaar van de Varsity. Het is dan ook traditie dat alle leden van de winnende vereniging bloot (met alleen een das) het water in gaan om hun winnaars te feliciteren. Verder is het ook gebruik dat de winnende vereniging een receptie organiseert voor alle leden van de deelnemende verenigingen en alle toeschouwers van de Varsity. (Door: Dante de Lang)

Dit jaar zal de Oude Vier van Skøll bestaan uit Maarten Klop, Floris Stevens, Nick ten Dam en Daan Stolk. Zij zullen te midden van 15 andere ploegen in het Oude Vier veld gestuurd worden door Aranka Kops. Deze mooie mannen zullen ten name van Skøll het hoofdnummer verdedigen, het is een droom voor iedere (zware) roeier om dit prachtige nummer te mogen starten.

Naast de Oude Vier zullen ook alle eerstejaars wedstrijdploegen te water gaan in Houten. Voor hen is de Varsity de eerste 2k wedstrijd van het jaar. Sinds afgelopen weekend zijn alle wedstrijdploegen verhuisd naar de Bosbaan om zich daar goed te kunnen voorbereiden op de aankomende wedstrijden. Vanaf dit punt kan er een goede vergelijking gemaakt worden tussen de verschillende verenigingen en hun eerstejaars ploegen aangezien alle verdere wedstrijden ook 2k zullen beslaan.

Als het aan EJZ ligt mag de stijgende lijn erin blijven, na het binnenhalen van de eerste klassementspunten zijn ze gebrand om zich in ieder geval te plaatsen voor de A-finale in het Jonge Acht veld. Wat bijzonder is aankomend weekend is dat alle tien de roeiers van EJZ zullen deelnemen aan de Varsity. Justin Ringelberg en Bram van der Laan zullen namelijk in het G4+ veld samen met Laurens Goderie en Thomas van Til aan de start verschijnen. De progressie in de trainingen op de Bosbaan beloofd veel goeds voor het aankomende seizoen. Ook EJL is van plan om ook deze wedstrijd weer een topresultaat neer te zetten in het Lichte Acht veld. Na hun winst op de Head en het weer kunnen proeven van zoete goudgele rakker zijn ze klaar om een geweldig seizoen neer te zetten.

De schone dames van EJLD hebben na een aantal nuttige skifftrainingen naar eigen zeggen goede stappen gezet en zien ernaar uit hun stijgende lijn te extrapoleren met mooie resultaten in het Lichte Dames Vier veld. De andere zeer geliefde dames van EJD staan na hun verhuizing naar de Bosbaan en het succesvol oefenen van startjes te popelen om zich te kunnen bewijzen binnen het Dames Acht veld.

Verder zullen in LG 2x veld Pieter van der Hoek en Werner van der Meer starten en zal in het LE 4- veld OL onder de slag Stephan Grzelkowski de golven trotseren. Ook dit jaar zijn er uit de spar van het compoweekend twee ploegen gekomen die de Varsity zullen starten in het Overneadsche Vier veld. Bij de mannen zal Boudewijn Arbouw op slag zitten en bij de dames zal dit Loes Termeulen zijn, beide van de TopC4+.

Ploeg Veld Slag Tijdstip*
Oude Vier Oude Vier Maarten Klop
EJZ Jonge Acht Noud van Maanen
EJL Lichte Acht Willem Crul
EJD Dames Acht Annemieke Efdee
EJLD Lichte Dames Vier Anne-Sophie Enthoven
EJZ/Aanhang G 4+ Thomas van Til
OL 4- LE 4- Stephan Grzelkowski
OL 2x LG 2x Werner van der Meer
H TopC4+ HOv 4+ Boudewijn Arbouw
D TopC4+ DOv 4+ Loes Termeulen

*: bij het plaatsen van de voorbeschouwing was de loting nog niet gepubliceerd.


Gent

Dit weekend vindt niet alleen het corporale feestje plaats langs het Amsterdam-Rijn Kanaal bij Houten, maar wordt er ook een internationale regatta georganiseerd door onze vriendelijke zuiderburen. In Gent strijkt dan ook een groot deel van de meerderejaars neer. Zoals we van de Belgen mogen verwachten is alles tot in de puntjes geregeld. Denk aan een mooie fontein die vlak na de finishlijn onder water verborgen is. Karakter kan de wedstrijd, net als die in Houten, niet ontzegd worden. De opzet van de wedstrijd is ook net wat anders, zo worden op zaterdag time-trials boord-aan-boord gevaren, op zondag vindt de loting plaats aan de hand van de stand na de time-trials. (Door: Sven Valstar)

Heren
Oudlicht heeft de weg naar Gent weten te vinden. Op zaterdag en zondag start Jim met een combi met Okeanos in zowel het LM 2- veld als in het M 2- veld. Lennart start als vanouds in zijn vertrouwde skiff, hij neemt het onder andere op tegen de mannen van OJZ in het M 1x veld. In tegenstelling tot OJZ start Lennart wel beide dagen in dit veld. Ook David Kampman komt in actie, en wel op beide dagen in het LM 1x veld.

MGZ brengt het weekend gescheiden door. Naast een delegatie die de eer van Skøll verdedigt in de Oude Vier, strijkt het merendeel neer in Gent. Beiden starten beide dagen in het M 4- veld. Skøll start met Jan van der Bij op slag, Skøll/Okeanos met Martijn Jong.

Ook OJZ is neergestreken in Gent. Op zaterdag in het M 1x veld starten Joris Moerman, Pieter Taselaar, Michiel Moerman, Job Huigsloot en Guillaume Krommenhoek. Op zondag vaart enkel Guillaume in de skiff, de andere mannen nemen plaats in het M 4x veld.

Dames
MGD is in volle sterkte aanwezig. Rianne der Weduwe heeft het scullen weer opgepakt, zij komt in actie in het W 1x veld. In het W 4- veld start Skøll 1 met Jessica op slag en Skøll 2 met Sterre. Tevens combineren beide boten later in de middag, zodat zij een 8+ vormen in het W 8+ veld.

De combi’s met Okeanos zijn populair, niet alleen bij MGZ en OL, maar ook bij OJD. Jonneke Boere zal zaterdag starten in het W 2- veld. Daarnaast zal Sanne Bruggink starten in het W 1x veld.

Ploeg Veld Slag Tijdstip
OL LM 2- Jim Za 09.10, Zo 08.56
OJD W 2- Jonneke Za 10.30, Zo 10.10
OJD W 1x Sanne Za 12.25, Zo 12.03
MGD W 1x Rianne Za 12.25, Zo 12.03
OJZ M 1x Michiel Za 12.37
OJZ M 1x Guillaume Za 12.37, Zo 12.21
OJZ M 1x Pieter Za 12.37
OJZ M 1x Job Za 12.37
OJZ M 1x Joris Za 12.37
OL M 1x Lennart Za 12.37, Zo 12.21
MGZ M 4- Jan Za 13.05, Zo 12.40
MGZ M 4- Martijn Za 13.05, Zo 12.40
OL LM 1x David Za 13.35, Zo 13.02
MGD W 4- Jessica Za 14.20, Zo 13.55
MGD W 4- Sterre Za 14.20, Zo 13.55
OL M 2- Jim Za 14.36, Zo 14.15
MGD W 8+ Jessica Za 15.40, Zo 15.25
OJZ M 4x Joris Zo 16.10

Heb jij leuke foto’s of verhalen na dit weekend? Of een op/aanmerking naar aanleiding van de voorbeschouwing? Mail het naar eindredactie@skoll.nl.

Reacties (1)

Kim van den Houten
8 april om 19:01
* Meefietsen is meemaken!

Geef een reactie

<      Mei      >

<      Juni      >

woensdag 06/06/18

Ringvaart

zaterdag 30/06/18

KHB

<      Juli      >

zondag 01/07/18

KHB

A.A.S.R. Skøll