Inloggen

×

Nieuws

IN DE SCHIJNWERPERS: U23 WERELDKAMPIOENE ELSBETH BEERES

22 juli 2017, Plovdiv, terwijl de meeste van ons al lang Skøll-rood aan het kleuren waren op de stranden van Zandvoort, was Elsbeth Beeres keihard aan het werk op het WK U23. En niet zonder resultaat, Elsbeth kreeg het hier voor elkaar om de titel W4- wereldkampioen binnen te slepen, wauw! Dit seizoen regende het successen voor deze 21 jarige roeister: zij werd eerder al SB-kampioene op het NK Klein & won in de vierzonder de Henley met drie lengten voorsprong op New York. De Bwlerb vroeg zich af wie er achter dit roeitalent zit en vuurde wat vragen op haar af. Lees snel verder! Door: Kim van den Houten 
 
 fotograaf: Ellen de Monchy
 
ER WAS EENS…
Als kind zat Elsbeth op korfbal en later op paardrijden, maar ze was vooral graag bezig met knutselen en buitenspelen. Aan het einde van de middelbare school begint Elsbeth via een vriendinnetje met roeien. Het leek haar een hele leuke sport, die ze graag wilde leren. “We waren alleen niet zo goed en iets te verlegen, denk ik.” zegt Elsbeth, “Veel geroeid hebben we daar dus niet, maar wel leerde ik Lotte kennen, die later naar Skøll ging en daar leuke verhalen over had. Toen ik besloten had in Amsterdam te  gaan studeren (Verpleegkunde, HvA) wilde ik graag nieuwe mensen leren kennen en nog steeds heel graag leren roeien, dus Skøll leek mij een top idee!” Zodoende belandde Elsbeth in EJD’15. Als ik vraag of ze nog altijd blij is met haar keuze antwoordt ze: “Ja zeker, ik heb hier de afgelopen jaren hard leren roeien en hele leuke en lieve vrienden mogen maken en dat zou ik voor geen goud willen ruilen of missen!”
 
BIJ DE BOND
Het afgelopen jaar heeft Elsbeth het grootste gedeelte van de tijd op Skøll getraind bij OJD. Na het NK Klein in april mocht ze een aantal trainingen per week meedraaien met de bondroeisters en de laatste twee maanden begon het trainen  voor het WK U23. Hier zat Elsbeth in de vierzonder samen met Ymkje, Karolien en Veronique, die al langer samen roeiden: dat was heel erg leuk maar ook wel echt even spannend. Elsbeth had de tijd daarvoor vooral geskifft en ook de toegewezen plek op boeg was nieuw. “In het begin maakte ik het mezelf wel een beetje moeilijk door me af te vragen of ik daar wel goed zat. Het contact met de andere meiden was gelukkig al snel leuk, omdat we allemaal ongeveer even oud zijn en even lang roeien.” Elsbeth vertelt dat hoewel de vier roeisters allemaal erg verschillend zijn, er erg veel lol met elkaar gemaakt wordt. Dat was ook meteen een goede manier om wat zenuwen te onderdrukken. Elsbeth heeft veel van haar ploeggenoten kunnen leren, maar zeker ook gezien dat zij even goed dingen moeilijk vinden en hard willen trainen om zo goed mogelijk te worden. 
 
Qua coaching en trainingsplannen zijn er zowel overeenkomsten als verschillen tussen de aanpak van Skøll en die van de bond. De bondscoach maakt het trainingsschema en bij Elsbeth haar ploeg was er één coach die hun elke dag coachte en mee ging naar de wedstrijden. “Er waren zeker wel dingen anders, op Skøll was ik gewend dat de coaches wat meer met je meedenken of soms zelfs even voor je denken. Bijvoorbeeld als je heel moe bent zeggen dat je een training moet overslaan, als je heel veel stress hebt trainingen wat verschuiven en je helpen met het maken van plan. Bij de bond is dat volgens mij niet altijd het geval. Er wordt er een plan gemaakt voor een groep en je moet zelf zorgen dat je daar deel van uitmaakt, duidelijk aangeeft wat je wil en zorgt dat je krijgt wat je wil.” 
 
Ondanks dat Elsbeth veel tijd bij de bond heeft doorgebracht, voelt ze altijd een sterke band met Skøll en lukt het goed om betrokken te blijven: nu tijdens de promo is zij dan ook enthousiast Stad&Standcie lid. “Tuurlijk was ik in de maanden dat ik bij de bond trainde iets minder vaak op Skøll, maar om daar te trainen vond ik ook wel heel cool. Ik kon erg genieten van het trainen in zo’n nieuwe omgeving, met nieuwe mensen waar ik super veel van kon leren. Bovendien begin ik in september weer bij Skøll, waar ik erg veel zin in heb!”
 
HOLLANDIA & HENLEY & U23 WK
Begin juli vertrekt Elsbeth richting Henley om daar deel te nemen aan deze bijzondere wedstrijd: “Onze coach vertelde dat je niet vaak de kans hebt om op Henley te starten, dus dat we er vooral erg van moesten genieten! Het uiteindelijke doel was hard varen op het SB WK en de Henley was een mooie voorbereiding om samen races te varen en ervaring op te doen. We sliepen met zijn vieren in een gast gezin en ik vond het ook leuk om de rest zo snel beter te leren kennen.” Elsbeth vertelt hoe gaaf ze de wedstrijd vond en hoe onvergelijkbaar met andere wedstrijden: de hele stad loopt uit en de gehele twee kilometer staan er mensen aan de kant. Bovendien is het een boord aan boord race, waar de winnaar doorgaat naar de volgende ronde. Beeres merkte tijdens Henley meer dan ooit hoe leuk echt racen en het spelletje kan zijn én dat haar ploeg daar goed in is: dat geeft vertrouwen! Eenmaal thuis werden met de hoofdcoach de video-opnames van de race bekeken en al snel werd duidelijk dat er nog  veel beter kon. Zo bereidde het team zich voor op het WK dat in Plovdiv plaats zou vinden. Verder probeerde Elsbeth in de periode voor het WK vooral te genieten van het roeien en alle voorbereidingen. 
En toen was het moment daar: Elsbeth haar allereerste WK. Daar aangekomen bleek dat ze de wachttijd tussen de wedstrijden door lichtelijk had onderschat: “Man man, je zit het grootste gedeelte van de tijd gewoon te wachten op je hotelkamer. Je hebt dus alle tijd om lekker zenuwachtig worden, te bedenken wat er allemaal mis kan gaan, te twijfelen of je eigenlijk wel fit bent. Vervolgens kijk je weer jaloersmakend naar je ploeggenoot, die de hele dag met haar benen omhoog kan genieten van het niks doen. Ja, daar kan ik nog wel wat van leren.” Maar natuurlijk is Elsbeth ook enthousiast: “Het SB WK was denk ik het coolste wat ik ooit gedaan heb, ik wilde dit jaar heel graag een wedstrijd winnen, dat dat dan ook deze kon zijn, daar had ik zelfs nog niet over nagedacht.” 
 
Toch was de Hollandia (het NK klein) het meest waardevolle moment in de roeicarrière van Elsbeth: “Drie weken daarvoor was de skiffhead en ik was na maanden hard oefenen bij de eerste bocht al het water in geflikkerd. Op een of andere manier vond ik dat zo erg dat ik de dagen daarna bijna niet meer durfde te roeien en bij de tussenbesprekingen inmiddels niet eens meer poogde niet te huilen. Ik deed alleen nog maar mijn best deed mijn boot zo neer te leggen dat zo min mogelijk mensen het zagen, haha. Drie weken later was het NK waar het lukte om na heel veel zenuwen, met het raceplan op mijn bidon geschreven te winnen in het SB-veld! Na die drie weken had ik voor mezelf wel weer duidelijk hoe graag ik blijkbaar hard wil leren roeien dus er dan ook gewoon alles aan mag en wil gaan doen om dat voor elkaar te krijgen.”
 
Tot slot vroegen we Elsbeth of ze nog tips heeft voor alle (aankomende) wedstrijdroeiers?
 
“Het combineren van roeien, stage, studie en sociaal is niet altijd makkelijk. Het afgelopen jaar leerde ik hoe belangrijk het is om vooral te doen waar je blij van wordt en wat goed voelt. Verder krijg ik heel graag tips en die probeer ik allemaal te onthouden en op te schrijven. Kom dus vooral langs als je er één wil, maar ook zeker als je er eentje hebt! 
 
Misschien is dat dan ook wel DE tip: vraag aan elkaar en probeer van elkaar te leren, maar doe vooral ook wat voor jou werkt en vergelijk jezelf niet teveel met anderen. Maar dat is makkelijker gezegd, dan gedaan natuurlijk.” 
 

Reacties (1)

Rex Valkering
3 september om 03:21
Goed interview! Elsbeth is een baas. :)

Geef een reactie

<      September      >

zondag 23/09/18

Amstelbeker

<      Oktober      >

zaterdag 06/10/18

Thêta Herfstregatta

zondag 07/10/18

Thêta Herfstregatta

zaterdag 13/10/18

Silberne Riemen von Berlin

Euros Knorrensteijn Memorial Regatta

zondag 14/10/18

Silberne Riemen von Berlin

Abcoude-Amsterdam

zaterdag 20/10/18

Head of the River Charles

zondag 21/10/18

Head of the River Charles

zaterdag 27/10/18

Asopos Najaarswedstrijden

zondag 28/10/18

Asopos Najaarswedstrijden

<      November      >

zaterdag 03/11/18

Dies!

zondag 04/11/18

Novembervieren

zaterdag 10/11/18

Argo Najaars Slotwedstrijden

zondag 11/11/18

Argo Najaars Slotwedstrijden

zaterdag 24/11/18

SGOEPPPA

zondag 25/11/18

Hel van het Noorden

<      December      >

zaterdag 08/12/18

NKIR

zaterdag 22/12/18

Reces

zondag 23/12/18

Reces

maandag 24/12/18

Reces

dinsdag 25/12/18

Reces

woensdag 26/12/18

Reces

donderdag 27/12/18

Reces

vrijdag 28/12/18

Reces

zaterdag 29/12/18

Reces

zondag 30/12/18

Reces

maandag 31/12/18

Reces

<      Januari      >

dinsdag 01/01/19

Reces

woensdag 02/01/19

Reces

donderdag 03/01/19

Reces

vrijdag 04/01/19

Reces

zaterdag 05/01/19

Reces

zondag 06/01/19

Reces

<      Februari      >

zaterdag 16/02/19

Winterwedstrijden

zondag 17/02/19

Winterwedstrijden

zaterdag 23/02/19

Gyas Hunze

zondag 24/02/19

Gyas Hunze

<      Maart      >

zaterdag 09/03/19

Heineken Roeivierkamp

zondag 10/03/19

Heineken Roeivierkamp

zaterdag 16/03/19

Head of the River Amstel

zondag 17/03/19

Head of the River Amstel

zaterdag 30/03/19

Tweehead

HNOT

zondag 31/03/19

HNOT

Skiffhead

<      April      >

zondag 07/04/19

Varsity

zaterdag 13/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

zondag 14/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

zaterdag 20/04/19

Hollandia NK klein

zondag 21/04/19

Hollandia NK klein

<      Mei      >

zaterdag 04/05/19

ZRB

zondag 05/05/19

ZRB

zaterdag 11/05/19

World Cup I

zondag 12/05/19

World Cup I

zaterdag 18/05/19

Westelijke Roeiwedstrijden

zondag 19/05/19

Westelijke Roeiwedstrijden

zondag 26/05/19

Spaarne Lente Race

vrijdag 31/05/19

EK

Thetis Sprint

<      Juni      >

zaterdag 01/06/19

EK

ARB

zondag 02/06/19

EK

ARB

zaterdag 15/06/19

Damen NK Groot

zondag 16/06/19

Damen NK Groot

zaterdag 22/06/19

World Cup II

zondag 23/06/19

World Cup II

vrijdag 28/06/19

Argo Sprint

zaterdag 29/06/19

NSRF Slotwedstrijden

zondag 30/06/19

NSRF Slotwedstrijden

<      Juli      >

zaterdag 06/07/19

Henley Royal Regatta

zondag 07/07/19

Henley Royal Regatta

vrijdag 12/07/19

World Cup III (KHB)

zaterdag 13/07/19

World Cup III (KHB)

zondag 14/07/19

World Cup III (KHB)

A.A.S.R. Skøll