Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing: De Amstelbeker

Zoals gebruikelijk was de strijd om de Fortuna- en Palmbeker weer bijzonder spannend dit jaar. Bij de dames pakte uiteindelijk Orca de winst onder de studenten, maar moesten zij in het eindduel tegen de buren van Willem III toch hun meerdere erkennen. Bij de heren hadden de bordeauxrode overburen van Nereus uiteindelijk onder de studenten het beste resultaat, maar door vrolijk doorvaren na een valse start werden zij voor de hoofdprijs gediskwalificeerd  – deze ging hierdoor naar De Hoop. (Door: Paul Hofma)

Voor beide Skøll-achten verliep deze zondag helaas niet helemaal zoals gehoopt. Zowel bij de dames als bij de heren zat er bij de time-trials flink schot in de zaak: met een 2e plek voor de heren en een 3e plek voor de dames was er goede hoop op een mooi eindresultaat. Voor de dames voelde de eerste race rommelig, en niet zoals ze hem eigenlijk neer hadden willen zetten – toch niet verkeerd als je daarmee vervolgens derde van je veld wordt! De heren waren wel dik tevreden over hoe de race gevaren werd, maar hadden het vermoeden dat het verschil met Nereus (de nummer 1) voornamelijk veroorzaakt was door verwarring bij de start.

De eliminatierondes die volgden waren helaas minder rooskleurig: de dames legden het af tegen Njord, waarmee voor hen de dag helaas voorbij was. Slagvrouwe ELSBETH BEERES vond dat dames wel op hun best geroeid hadden, ondanks dat het resultaat misschien niet was waarop ze gehoopt hadden. Het zat er eenvoudigweg niet in vandaag. Wel voegt ze nog toe dat er nog een heel seizoen voor ze ligt, waarin ze veel gaan trainen en leren, en dat dit een hele toffe manier was om met een boot met een grote mengelmoes aan ervaring het seizoen van MGD/OJD af te trappen. We zijn benieuwd dames!

De heren moesten, na keurige overwinningen tegen Euros en Saurus, uiteindelijk toch hun meerdere herkennen in de mannen van Orca. Hierdoor werden zij gedelegeerd naar de B-finales. Er werd tegen Okeanos nog wel hard gestreden, maar het bleek uiteindelijk toch een te lange dag geweest – wederom kwamen onze mannen als tweede over de finish.

Voor PIETER TASELAAR, de nummer 7, was dit de laatste pot van zijn wedstrijdroei-carrière: na een solide vier jaar hard roeien hangt hij zijn riemen aan de wilgen, om deze te verruilen voor de coachtoeter. De Blwerb vroeg hem om commentaar:

“Saurus en Euros bleken easy. Dat is altijd lekker, als de stuur na de start zegt: ik lig op 7, twee halen later op 4 en twee halen daarna iets over een boegbal en licht pakken. Toen kwam Orca, en die hadden simpelweg een beter middenstuk. Wij waren onze flow even kwijt, en dan is het gedaan met dit soort achten, je kan het niet permitteren om even een stuk slecht te roeien.

Toen de B finale, dan voel je pas hoe verrot je bent. Toch nog even opgeladen en er werd nog even aangestipt dat het mijn laatste pot zou worden. Okeanos scheen 50+ te starten dus in het oproeien op aanraden van Pietje [Peter Wiersum] een startje gedaan met alleen de 4 slagen en daarna met alleen de 4 boegen, wat natuurlijk mega sloom en zwaar is, met het idee dat je dan tijdens de echte start met zijn achten heel hard de start uit kan vliegen. Dat lukte wel, maar halverwege was het echt op en dus won Okeanos de B finale.

Onder de Utrechtse kreeg ik een afscheidsopzetje, dat op de één of andere manier nog ergens uit geperst werd. Had natuurlijk niets met de wedstrijd te maken, maar wel een mooi gebaar van de jongens. Verder vooral heel erg balen dat dit het einde is.”

 

 

Eerdere berichtgeving:


Voorbeschouwing: de Amstelbeker

Aankomende zondag is het zover: de krachtmeting tussen de titanen van de roeiverenigingen. De Amstelbeker is een afvalrace die alleen geroeid wordt door de beste achten van de studenten- en burgerverenigingen. Er zijn maar 4 velden waarin gestart kan worden, omdat alleen de 8 beste roeiers en roeisters van elke vereniging mee mogen doen. De dames gaan er bij de winst vandoor met de Fortunabeker, de mannen nemen bij winst de Palmbeker mee naar huis. Ook Skøll heeft twee achten ingeschreven om boord-aan-boord te racen voor het erevlot. (Door: Pauline Huurdeman)

De timetrial, voorwedstrijd, kwart-, halve- en finale zullen geroeid worden over het 750 meter lange stuk tussen Nereus en de Hoop. Ja, je leest het goed. Er kan zondag vele malen gestart worden. En niet 5 keer, zoals het nu misschien lijkt, maar maximaal 6 keer. Dit komt omdat de winnaar van de finale van de studentenverenigingen gaat racen tegen de winnaar van de burgerverenigingen. Dat belooft een hoop spektakel.

Met de bedoeling om het mooie verenigingsroeien weer op de kaart te zetten, nodigt organisator de Hoop iedereen uit om zijn of haar vereniging aan te moedigen. Zo is ervoor gezorgd dat de wedstrijd vanaf vele kanten bewonderd kan worden. Er zijn sloepen waarop meegevaren kan worden en het terras van de Hoop is opengesteld. Wellicht is het mooiste plekje nog wel de waterkant langs de Amstel. In ieder geval: Komt dat zien.

Namens Skøll zullen de volgende ploegen in actie komen, van boeg naar slag:

Dames                                               Heren
Ashley Rijst                                       Obbe Tibben
Sterre Roelofs                                   Michiel Moerman
Rianne der Weduwe                        Guillaume Krommenhoek
Anne-Sophie Romijn                        Jan van der Bij
Nika Vos                                            Job Huigsloot
Lia Witteveen                                    Joris Moerman
Jessica Niemeijer                              Pieter Taselaar
Elsbeth Beeres                                 Lennart van Lierop
Stuur:                                                 Stuur:
Aranka Kops                                     Pauline Huurdeman
Het volle middagprogramma begint met de time-trial van de dames om 13.05 uur. Vanaf dat moment is het pompen tot de bekerfinales om 18.00 & 18.05 uur. Voor alle starttijden kan je terecht op de Amstelbeker site.

Reacties (1)

Wouter Groen
23 september om 19:53
Succes!

Geef een reactie

<      Juni      >

zaterdag 30/06/18

KHB

<      Juli      >

zondag 01/07/18

KHB

A.A.S.R. Skøll