Inloggen

×

Nieuws

Head of The Charles & US Rowing

Peter & Tessa

3-miles , 11.000 atleten en 400.000 toeschouwers, ik heb het hier over de Head of The Charles River, Boston. Wij in Nederland huiveren niet voor grootse roei evenementen, maar in de VS gelden andere maatstaven: groots, grootser, grootst, Amerika. Hudson doet daar maar al te graag nog een schepje bovenop met de Great Eight. ‘s Werelds acht sterkste scullers worden bij elkaar in één boot gezet om de in 1965 voor het eerste georganiseerde Charles Head te starten. Niemand minder dan onze eigen PETER WIERSUM kreeg voor de derde keer de eer om deze gigantische mannen aan te sturen. Dit jaar werd hij 2e in zijn veld (in 2014 ging hij er met de winst vandoor). De Blwerb had maar wat graag bij de race aanwezig willen zijn om alles uitgebreid na te beschouwen, helaas kon een groepsticket naar Boston niet uit het commissiepotje dit jaar. Gelukkig was TESSA LANGE, Competitie Commissaris ’17, wél live bij dit evenement aanwezig. De Blwerb vroeg naar hun ervaringen. Door: Kim van den Houten

 

Tessa: “Na afgelopen jaar Competitie Commissaris te zijn geweest besloot ik op exchange te gaan naar de stad van een van de grootste roei evenementen ter wereld, Boston. Alvast een kleine preview, alles is hier anders, alles is hier groots. Voor dit evenement werden hele wegen afgezet én wat een mensen komen er op af. . Ongeveer je hele kleding en gadgets kast aan Head of The Charles regatta merchandise is te koop langs de rivier. Ik had het geluk een middag mee te mogen met Peter, die hier toch wel een hoofdrol mocht vervullen. Ik mocht eventjes voelen aan de gloednieuwe Hudson acht en ik kreeg van Peter van alles te horen over stuurlijnen, roeiers, noem maar op. De grote roeiers kwamen om de beurt een praatje maken. Ik ontmoette DAMIR MARTIN, ROBBIE MANSON te veel voor mij om bij te houden. We kletsen wat over de rare gebruiken in Nederland en ik liet een van onze bestuur foto’s zien om de legende van de ‘dirty blazers’ te bevestigen. Ze verbaasden zich over de duizend leden, de vele feestjes en dat de roeiverenigingen allemaal zelf organiserend werken, voor en door studenten.”

Van links naar rechts: Paul O’Donovan(Ierland) – John Graves (USA) – Sverrie Nielsen (Denemarken) – Tim Ole Naske (Duitsland) – Conlin McCabe (Canada) – Damir Martin (Kroatië) – Robbie Manson (Nieuw Zeeland) – Nico Stahlberg (Zwitserland) – Peter Wiersum

Ook Peter is onder de indruk van de roeiers uit de Great Eight. Op de vraag wie het meest indruk heeft gemaakt heeft hij dan ook maar één antwoord: Allemaal. Het zijn uitzonderlijke mensen en atleten.” Vergeleken met het sturen van een echte ploeg, zoals de Holland8, geeft de Hudson Great Eight zeker een extra uitdaging: “Je hebt maar een paar dagen om een ploeg te worden”  Ik vroeg me af of Peter nog grote verschillen bemerkte bij de roeiers van verschillende nationaliteiten. Dat blijkt niet persé het geval. Peter: Ik denk dat ik niet zozeer nationaliteiten heb gestuurd, maar vooral acht skiffeurs met hun eigen bijzonderheden. Maar internationaal zijn de verschillen in aanpak tegenwoordig klein.” 

Hoe was de voorbereiding naar de HOCR? Hoe vaak is er getraind?

Peter: “Met deze acht hebben we 3 trainingen in 2 dagen kunnen draaien. In die paar sessies moesten we veel vast leggen, zoals wie waar ging zitten in de boot, hoe we gingen roeien, hoe we gingen racen en waar we zouden aanvallen. Ook kenden de meeste roeiers de baan en de hele wedstrijd nog niet, dus moest ik zorgen dat ze alles een beetje leerden kennen. Ze hebben op de zaterdag allemaal zelf gestart in de skiff of dubbel, en zondag samen met mij in de acht. Het racedoel was zowel gericht op het behalen van een bepaalde tijd als op het inhalen van de rest van het veld. We wisten dat het gunstig weer was, en ik heb de hele race onze snelheid en tijden in de gaten gehouden. Ik wist dus dat we ruim onder het baanrecord zaten toen we over de finish kwamen, zo’n 30 seconden. Dat was ook bijzonder, maar het was dan weer net jammer dat er 1 ploeg net 2.8 seconden harder ging.”  

 

The Great Eight in actie

Heb je veel boten kunnen/moeten inhalen en waren daar nog problemen mee?

Peter: “Nee, want we startten als een van de eersten in het Championship veld, en in dat veld zijn de verschillen tussen de beste ploegen (die over het algemeen in de eerste 10 boten starten) altijd klein. We zijn iets ingelopen op Harvard en Washington die voor ons lagen, en een beetje uitgelopen uit de nationale acht van Canada achter ons. Het startverschil is iedere keer 15 seconden, dus je komt elkaar eigenlijk niet tegen.”

 

 

Er zijn flink wat verschillen tussen Boston en Amsterdam. Tessa neemt ons mee: Beeld je onze Amstel in: Als je dacht dat wij hoerenbochten hadden dan heb je overduidelijk nog niet op de Charles gestuurd.” Als ik Peter vraag zijn voorkeur voor één van beiden uit te spreken vindt hij dat appels met peren vergelijken: “De bochten (en uiteraard goed rechtdoor gaan ertussendoor) zijn de grootste uitdaging. Het zijn beiden prachtige plekken om rond te spetteren in een roeibootje.” En liever een Head Race of 2k boord aan boord?  Peter: “Dat is appels met vlees vergelijken. Maar de afwisseling is fijn. Na een seizoen boord aan boord is het altijd lekker om weer achtervolgingswedstrijden met bochten te sturen, en straks is het weer genieten in april/mei om weer boord aan boord te racen. Mis je het sturen eigenlijk? Peter: “Dit soort stuur uitstapjes zijn het leukst, en ik heb mazzel dat ik ze nog meepak, ondanks dat ik op internationaal niveau eigenlijk gepensioneerd ben.”

Boathouse North Eastern University

Wat meer opvalt is het verschil in formaat van alles in Boston, vergeleken met Amsterdam. Tessa: Als je dacht dat wij een groot botenhuis hadden, dan ben je overduidelijk nog niet in Boston geweest. Alle universiteiten van Boston en Cambridge hebben een kasteel aan de Charles staan. Harvard doet er een schepje bovenop en heeft het kasteel van de vrouwen aan de andere kant van de rivier dan het mannen “boathouse”. Dat is wel wat anders dan onze raampjes in de douches. Bovendien bestaan deze “boathouses” alleen uit loods-, ergo- en krachtruimtes. Ja, lieve compo’s, dat horen jullie goed, sociëteit is zeker geen onderdeel. Competitie roeien is in zijn geheel afwezig, geen C4’en in de loods, geen bier, geen commissies, niets. Alleen keihard roeien, én hard dat het gaat.

Women’s Boathouse Harvard University

Is er nog meer speciaals aan het roeien in de VS vergeleken hier in Nederland?

Peter: In de basis blijft het dezelfde sport, al is er in de VS veel meer nadruk op achten dan in Nederland. De beste roeiers komen daar niet of zelden uit in kleine nummers. De competitie in die universiteitsachten is dus moordend, ze rekruteren allemaal WK roeiers om het tegen elkaar op te nemen. In de top-6 van ons veld waren er meer buitenlandse atleten dan Amerikanen, terwijl de meeste ploegen universiteitsboten zijn. Verder is het altijd geinig om daar gekke bootmerken langs te zien varen, en soms ploegen die met absurd veel rug roeien enzo. Het blijft exotisch. Het grootste verschil zit hem in de wedstrijd zelf. Het is een gigantisch evenement, met honder duizenden toeschouwers langs de oevers van de Charles, en 8000 deelnemers. Zo’n schaal maken wij in Nederland nooit mee.”

 

Head of The Charles River

Tessa “Eigenlijk is de hele setup anders, per universiteit is er een roeiclub, niet écht een vereniging zoals wij dat kennen. De universiteit sponsort waanzinnige bedragen en geeft beurzen aan goede junioren om te komen studeren en roeien. Coachen is ook heel anders, toen ik naar Boston kwam kreeg ik via facebook gelijk een berichtje, de hoofdcoach van Northeastern Womens Rowing zag dat ik roeide en hun kant op kwam. “What’s your height, experience and 2k-time?” Arme man heeft geen idee. Toen ik voorstelde om te coachen in plaats van te roeien moest hij me helaas vertellen dat er alleen nog plekken waren voor volunteers en dat er geen salaris zou zijn. Ik gniffelde er van.”

 Tot slot, Peter, heb je nog do’s & don’ts voor de HOCR?

“Jazeker: deze wedstrijd is episch, en wil je een keer starten.”

 

 

 


Ook schrijven voor de Blwerb? Mail je interesse naar blwerb@skoll.nl

Reacties (0)

Geef een reactie

<      December      >

zaterdag 22/12/18

Reces

zondag 23/12/18

Reces

maandag 24/12/18

Reces

dinsdag 25/12/18

Reces

woensdag 26/12/18

Reces

donderdag 27/12/18

Reces

vrijdag 28/12/18

Reces

zaterdag 29/12/18

Reces

zondag 30/12/18

Reces

maandag 31/12/18

Reces

<      Januari      >

dinsdag 01/01/19

Reces

woensdag 02/01/19

Reces

donderdag 03/01/19

Reces

vrijdag 04/01/19

Reces

zaterdag 05/01/19

Reces

zondag 06/01/19

Reces

<      Februari      >

zaterdag 16/02/19

Winterwedstrijden

zondag 17/02/19

Winterwedstrijden

zaterdag 23/02/19

Gyas Hunze

zondag 24/02/19

Gyas Hunze

<      Maart      >

zaterdag 09/03/19

Heineken Roeivierkamp

zondag 10/03/19

Heineken Roeivierkamp

zaterdag 16/03/19

Head of the River Amstel

zondag 17/03/19

Head of the River Amstel

zaterdag 23/03/19

HNOT

zondag 24/03/19

HNOT

zaterdag 30/03/19

Tweehead

zondag 31/03/19

Skiffhead

<      April      >

zondag 07/04/19

Varsity

zaterdag 13/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

zondag 14/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

zaterdag 20/04/19

Hollandia NK klein

zondag 21/04/19

Hollandia NK klein

<      Mei      >

zaterdag 04/05/19

ZRB

zondag 05/05/19

ZRB

zaterdag 11/05/19

World Cup I

zondag 12/05/19

World Cup I

zaterdag 18/05/19

Westelijke Roeiwedstrijden

zondag 19/05/19

Westelijke Roeiwedstrijden

zondag 26/05/19

Spaarne Lente Race

vrijdag 31/05/19

EK

Thetis Sprint

<      Juni      >

zaterdag 01/06/19

EK

ARB

zondag 02/06/19

EK

ARB

zaterdag 15/06/19

Damen NK Groot

zondag 16/06/19

Damen NK Groot

zaterdag 22/06/19

World Cup II

zondag 23/06/19

World Cup II

vrijdag 28/06/19

Argo Sprint

zaterdag 29/06/19

NSRF Slotwedstrijden

zondag 30/06/19

NSRF Slotwedstrijden

<      Juli      >

zaterdag 06/07/19

Henley Royal Regatta

zondag 07/07/19

Henley Royal Regatta

vrijdag 12/07/19

World Cup III (KHB)

zaterdag 13/07/19

World Cup III (KHB)

zondag 14/07/19

World Cup III (KHB)

A.A.S.R. Skøll