Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing November444 & Traianus Regatta

Novembervieren

Nu hopelijk alle middengroepers en ouderejaars roeiers zijn bijgekomen van de gezonde wedstrijdspanning, de achtervolgingsrace zelf en natuurlijk ook de gigantische herstelmaaltijd achteraf, is het tijd voor de nabeschouwing van de Novembervieren. (Door Pauline Huurdeman)

Zoals in de voorbeschouwing te lezen was, had elke boot een goed voorbereide stuur aan boord. Gisteren was het dan ook aan de roeiers om deze kleine motivatiebron naar de finish te pompen. Het was de eer aan MGLD en MGD om hiermee van start te gaan. Onze lichte dames hadden besloten om niet op de weegschaal te stappen en in het zware damesveld te starten. Gestuurd door hun vertrouwde stuur Doddy zijn ze als 7e van het veld geëindigd. Gelijk daarachteraan startten het viertje van OJD (Ashley, Lia, Rianne, Anne-Sophie) en de twee viertjes van MGD in het gevorderden 4+ veld. Met weinig trainingen in de viermet en Rianne als invalster en Anouk als stuur hebben de ouderejaars dames netjes een zesde plaats behaald. De andere viertjes zijn minder tevreden over hun resultaten. De dames zijn van plan hard te gaan trainen deze winter en gaan op de kersttest opnieuw de strijd aan in de viermet.

In het tweede blok verschenen er twee dubbelviertjes van OJZ aan de start. Het eliteveld was klein maar sterk. Een vierde plaats was niet waar de mannen (Obbe, Guillaume, Job, Lennart) voor in de boot gestapt waren. De andere vier (Joram, Maarten, Jan, David) had het wel heel spannend gemaakt in het gevorderdenveld . Op 0,8 sec zijn ze tweede geworden. Flink balen voor de mannen en Ellen!

Het oproeien voor het laatste blok gebeurde in de regen. Sommige roeiers hadden het plan om de bui af te wachten, maar na er door de coaches vriendelijk op te zijn gewezen dat ze dan de start niet zouden halen, hebben ze toch het weer getrotseerd. De zware combi-boot zou eerst als enige Skøllboot in het gevorderden 4+ veld starten, maar door invaller Jan Leerink in een van de andere viertjes, waardoor dit viertje niet het beginnelingenveld mocht starten, kreeg de combi gezelschap. De wat ervarenere zware mannen (Sven, Bauke, Mark, Daan) zijn tevreden met hun 11e plaats. Ze konden het raceplan goed uitvoeren en waren blij met invaller Bauke op boeg. Blijkbaar was appeltaart voor de wedstrijd een prima idee. Voor de andere vier (Tom, Noud, Florian, Jan Leerink) bleek dit veld toch wel erg sterk. De laatste vier van MGZ deed mee in het beginnelingenveld. Het oproeiprogramma werd halverwege onderbroken door een onoplettende overstekende vier. Nadat Aranka haar ongenoegen had geuit en de plek waar de boegbal had gezeten door de coaches was beoordeeld, konden ze dan toch aan de start verschijnen. Aan de focus lag het niet, maar door de koude spieren werd er geen optimale race gevaren. Het werd een vierde plaats. 

De lichte mannen hadden zich verdeeld over drie boten. Rinske had de eer om de boot te sturen met drie heren die na deze wedstrijd zouden stoppen met wedstrijdroeien (Jesper, Ramon & Jochem, Koen blijft voorlopig nog even strijden voor Skoll en ’t Erevlot). Onder luid gejuich van de toeschouwers verschenen zij in de omval, waar het noodlot toesloeg. Niet voor de roeiers, wel voor de ongelukkige eend die het voor elkaar kreeg om een klap van de riem van Ramon te krijgen. Gelukkig hadden de mannen dit waarschijnlijk dodelijk ongeluk snel verwerkt, want ze mogen erg tevreden zijn over hun 9e plek. De twee andere boten van Oud-Licht eindigden respectievelijk als 10e en 13e.

Vier stuurtjes zijn nog ingestapt bij andere verenigingen om veteranen dubbelviertjes naar de finish te loodsen. Dit grote veld bestond uit 68 deelnemende boten en was nog onderverdeeld in subcategorieën. Robin behaalde met haar ploeg een 7e plek, met daarop volgend Emma met een 22e, Charlotte met een 29e en Julia met een 37e plek.

Voor de volledige uitslagen: https://www.novembervieren.nl/index.php?id=23

 


Traianus regatta – 27 oktober 2017 – Nijmegen

Twee weken geleden alweer vond op een heel ander stuk roeiwater de Traianus Regatta plaats. De Traianus Regatta zeg je? Situatieschets: Een zijkanaal van de Waal breder dan de Bosbaan met water dat golft zoals het IJ en waar Phocas zijn sociëteit niet heeft, dus maar een paar tenten, dixies en amateuristische vlotten (lees: pallets) uit de grond heeft gestampt. De reis naar dit koude, winderige Nijmegen werd gemaakt door welgeteld drie Skøll ploegen (AGE QUOD AGIS, ØLDSKØLL en SØBTIEL), die moederziel alleen achtergelaten werden zonder bestuur. Hierdoor mochten Jesse en Loes van het OCC optreden als inval-bestuur, een functie die zij met verve vervulden. Het zooitje in goede banen leiden lijkt makkelijk met drie ploegen, maar zelfs met drie ervaren teams wist een ploeg het te presteren om hun stuurliedenvergadering te missen. Maar op tijd komen als je om drie uur nog op RIT-eindfeest staat en vervolgens met drie uur slaap verantwoordelijk moet zijn, is ook een hele opgave. “Maar Jesse, maak je geen zorgen, we zijn er over een kwartier.” Dat ‘er’ 10 kilometer verwijderd van de eigenlijke roeilocatie was, werd een kwartier later pas duidelijk. Het blijft lastig buiten de ring. door: Aimee Molenaar 

Al gauw bleek gelukkig dat het eerste blok met onder andere de dubbeltweetjes nogal wat uitloop op liep. Of dit nou kwam omdat er a) een vlot compleet verdwenen was b) er maar plaats was voor twee boten tegelijkertijd aan het wel aanwezige vlot c) de kleedkamers (zonder douches en met uit zand bestaande vloer) aan de andere kant van de brug waren, of bij het roeien met stopjes de boten niet vooruit maar achteruit voeren door de wind. Door deze uitloop, die op liep tot pak ‘m beet een uur, besloten de kamprechters zowel de blok- als de boord aan boord-indeling compleet overboord te gooien en mocht er gestart worden zo gauw men aangekomen was bij de start. Dit ondervonden ook Joeri en Jochem van Age Quod Agis. Zo startten Jochem zijn 2k niet in pakje, maar in turtle, en had Joeri nog een mueslireep in z’n mond. Deze extra warmte en energie leidde hen naar een keurige derde plaats. Koen en Harmen waren vooral blij dat ze na het vinden van de startlocatie deze ook daadwerkelijk gehaald hebben, dat bleek belangrijker dan de uiteindelijke uitslag. De dames van Søbtiel wilden bij aankomst in Nijmegen en het zien van de tenten en dixies eigenlijk gelijk omdraaien, maar na een peptalk van Jesse die zijn shine-moment in rook op zag gaan, besloten ze toch maar te starten. Met de verhalen van de mannen in het achterhoofd rustig aan richting de start, niet snoeken, de toegewezen stuurboord verlaten, niet snoeken, bijna de zandbanken scheppen, niet snoeken en vooral volle bak geven wind mee. Dit wierp zijn vruchten af: eerste plek.

Na een enerverend ochtend blok was het even afwachten of het middagblok met keerboei door zou gaan vanwege de sterke zijwind tijdens het keren. Uiteindelijk werd dit in plaats van 1k met keerboei een 500 meter zonder keerboei. Ploegen die het niet vertrouwden, mochten ervoor kiezen om niet van start te gaan, maar Skøllies zijn niet voor een gat (of een beetje wind) te vangen. Iedereen ging vol goede moed dus nog maar een keer het water op. Wederom gold het principe “wie het eerst aan de start is, start als eerste”. Jochem startte nog een keer in een turtle en haalde met Joeri een ruime derde plek binnen. Koen en Harmen werden (tot grote verbazing van zichzelf) niet laatste en werden overall zelfs bijna 4e! Ze hebben beloofd dat ze op de Argo Najaars iedereen voorbij gaan roeien en zijn zelfs aan het trainen. Søbtiel mocht de dag afsluiten in de 4* en omdat het plan van de ochtend bijzonder succesvol was, werd de middag hetzelfde aangepakt. Rustig naar de start, niet snoeken, hard trappen, niet snoeken, harder trappen voor Jesse en vooral niet snoeken. Hiermee haalden zij wederom een eerste plek binnen. Dames blij, maar vooral Jesse blij: bij afwezigheid van bestuur mocht hij namelijk als hoogst aanwezige verantwoordelijke van Skøll het lied inzetten!

————————————–Eerdere berichtgeving————————————–

De gevreesde Berlagebrug

Aankomende zondag zullen onze middengroepers en ouderejaars roeiers aan de start van de Novembervieren verschijnen. Alhoewel de meesten van hen al volop in ongestuurde nummers de wateren  bevaren, zullen alle ploegen tijdens deze wedstrijd zeer aangewezen zijn op hun stuurlieden. Strak door de omval, afsnijden hier en daar: het zou zo maar eens het verschil voor blik kunnen uitmaken. Gelukkig kent Skøll een aantal dames die hier bijzonder bekwaam in zijn. Veel van hen zullen zelfs twee keer aan de start verschijnen dit weekend. Een taaie klus dus, om meermaals letterlijk en figuurlijk zo scherp mogelijk te zijn. De Blwerb  vroeg onze stuurvrouwen hoe ze zich voorbereiden op de race én stelt de dames aan eenieder die ze nog niet kende (schaam je!) voor. Door: Kim van den Houten

 

Anouk Veenstra
OL: Edgar, Alexander, Luca, Paul
OJD: Lia, Rianne, Anne-Sophie, Ashley

“Ik kom van Gyas, dus het is wel even wennen om voor Skoll te sturen nu. Gelukkig ben ik goed opgevangen door iedereen dus dat is fijn. Verder bereid ik me altijd goed voor door de banenkaart en alle regels door te nemen.”

Aranka Kops
MGZ: Martijn, Rob, David, Justin
Dames elite: Lies, Karolien, Nika, Elsbeth

“Ik bereid me meestal voor op de race door tijdens de trainingen bewust bezig te zijn met de lijnen die ik in de wedstrijd wil varen, zodat die er goed inzitten. Daarbij let ik ook op de wind etc. Het liefst heb ik dan met de ploeg die ik stuur nog een avondje waarop we samen eten en even het wedstrijdplan doorspreken. Zo krijg ik alle technische punten die belangrijk zijn weer op een rijtje en weet ik wat het team fijn vindt om te horen tijdens een race en hoe ze willen weg starten. Verder zoek ik voor mezelf altijd nog wat info over de wedstrijd, regels, hoelaat waar, inwegen, en namen van de stuurtjes voor en achter me zodat ik ze wat directer kan aanspreken tijdens de wedstrijd mocht dit nodig zijn. Ik hoop wel wat andere ploegen tegen te komen tijdens de race, zo’n inhaalmoment maakt het altijd heel spannend en zet je heel erg op scherp. Een stuk waar ik misschien wat meer tegenop kijk is het lange stuk na de Berlage brug richting de finish, het is altijd een uitdaging om je ploeg op zo’n lang recht stuk te kunnen motiveren en er een goede eindsprint uit te krijgen. Als dat dan lukt is het ook wel weer heel gaaf. Ik heb er zin in!”

Amy Kurver
OL: Werner, Joris, Ewout, Hugo
OJZ: Lennart, Guillaume, Job, Obbe

“Er is echt een heel groot verschil tussen de ploegen die ik stuur! De haal bij OJZ is totaal anders dan die van MGL, er zit flink wat meer power in de boot bij OJZ en ik stuur zowel dubbel als boord. Uiteindelijk hebben beide ploegen natuurlijk wel hetzelfde doel, namelijk hard en goed varen, waar je samen naar toe werkt! Ik heb een soort liefde voor Amstelwedstrijden en  ik kijk erg uit naar het moment van de start. Dat je daar klaar ligt, stilte voor de storm, en dan, lekker dicht op de andere boot, scherp op de kamprechter weg starten, de boot aan voelen en gaan! Verder kijk ik uit naar het feit dat je precies de lijnen mag/kan varen die je wil, omdat het water grotendeels is afgesloten voor andere scheepvaart. Vooral het stuk vanaf de bocht bij de omval naar de finish, waar je eigenlijk nagenoeg in 1 rechte lijn heen kan is fijn.”

Doddy Wolfs
MGLD: Emma, Adinda, Sieske, Jessica

“Bij de Novembervieren stuur ik MGLD, zij starten in het damesveld, in plaats van het lichte damesveld, maar we gaan ons best doen te laten zien dat lichte dames ook dames eruit kunnen trappen!  In de ochtend ga ik op de weegschaal staan om te kijken hoe zwaar ik ben, dit in verband met inwegen. Bij de dames is het stuurgewicht op dit moment nog 50kg, dus ik hoef geen ballast mee te nemen, maar voor de weging drink ik vaak nog wel een beetje bij. In m’n hoofd heb ik altijd al een plan hoe ik de race wil indelen en dit neem ik ook door met m’n ploeg als we klaarliggen bij de start. Niet alleen om hen te motiveren, maar het helpt mij ook om volledig in de wedstrijdfocus te komen. Er wordt gewerkt met een doorstart, dus je moet goed inschatten dat je niet te vroeg en niet te laat begint met bouwen. Je ziet regelmatig dat stuurtjes daar een de fout ingaan, dus het geeft een extra goed gevoel als je zelf perfect uitkomt. De Berlagebrug kan soms een vervelend zijn als veel ploegen elkaar daar tegenkomen, maar hopelijk hebben we daar geen last van.”

Ellen Bijkerk
MGZ: Noud, Luuk, Florian, Tom
OJZ: David, Jan, Maarten, Joram

“Ter voorbereiding bekijk ik de baankaart, startvolgordes en dat soort dingen. Ik pak zoveel mogelijk trainingen met beide boten mee en bedenk goed voor mezelf welke boot welke puntjes heeft.  Ik stuur een 4* en een 4+, dus dat zal zeker anders voelen. Ik kijk heel erg uit naar de bochten, ik ben van plan zó dicht langs de kant te gaan dat mijn jongens er net niet nerveus van worden.”

Emma Groenveld
Veteranen 

“Ik heb er super veel zin in. Het sturen afgelopen weken ging heel goed, ik ga vol vertrouwen die mannen het water over laten vliegen. Wat leuk is dat Julia vier plekken achter ons start, ik ben benieuwd of wij ze voor kunnen blijven. Een zussenstrijd is natuurlijk wel heel leuk. Gelukkig kan ik haar ook veel vragen stellen over het sturen. Het veteranen 4* veld is voor mij compleet nieuw, ik heb geen idee wat ik kan verwachten. Het gaat sowieso een leuk stukje peddelen worden met oude zware ballen.”

Julia Groenveld
Veteranen (Gouda)

“Ik ben echt een pietje precies rondom wedstrijden en dus probeer ik zo veel mogelijk informatie te krijgen over de wedstrijd zelf door o.a. filmpjes te kijken. Bij Amstelwedstrijden is het handig om een wedstrijdlijn te bepalen en dat doe ik door middel van plaatjes van google maps en door er langs te fietsen. Een ding om wel rekening mee te houden is onverwachte wind en stroming, daarom fiets ik onderweg naar de wedstrijd ook nog even langs de Amstel om deze voor te proeven. De avond voor de race wil ik op tijd naar bed zodat ik lekker fris en fruitig ben en snel kan reageren op wat er gebeurt. Voor de Novembervieren ben ik vooral heel benieuwd naar de ploeg en het veld. Ik heb ze nog nooit gestuurd en ik ben niet bekend met het Veteranen veld. Over de ploeg zelf weet ik niet heel veel. Wel weet ik dat volgens mij twee roeiers net als ik bij Euros hebben geroeid en dat het dus een super leuke combinatie wordt. Het zijn allemaal oude lichte pikken, dus hopelijk gaan we flink wat tempo gooien. Ik wil graag mijn ideale lijnen varen en eruit halen wat er in zit!”

Pauline Huurdeman
MGZ: Daan, Mark, Sven, Bauke
MGD: Sterre, Heleen, Géraldine, Nienke

“Voor een wedstrijd doe ik een beetje rustig aan. Ik lees een keertje het reglement door. Ik heb deze wedstrijd al een paar keer gestuurd en de Novembervieren heeft ook nog eens bijna hetzelfde parcours als de Heineken, dus de weg ken ik nu wel een beetje. De dames van mgd ken ik heel erg goed. Ik weet welke commando’s werken en wat ze van me verwachten. Bij de mannen sturen vind ik nog spannender, omdat ik niet veel bij ze in de boot heb gezeten. Toch was het mijn eigen verzoek om mannen te sturen, om daar nieuwe ervaring in op te doen. 
Ook moet ik lekker veel ballast mee voor de mannen, dus ik ga maar even aan de boeg vragen of hij dat voor me op wil tillen als erom gevraagd wordt. Dat kunnen mijn eigen biceps niet aan. 😉 ”

Rinske van Oosterhout
MGD: Katinka, Kim, Jori, Sylvie
OL: Jochem, Jesper, Koen, Ramon

“De focuspunten tijdens de race zijn verschillend, de roeiers zijn andere calls gewend, de boten sturen anders en er is natuurlijk altijd een verschil met een vrouwenploeg sturen versus een mannenploeg. Mannen zijn goed op te jutten, extra prestatiedruk werkt bij vrouwen wat minder. Vrouwen hebben altijd alles keurig op orde en zijn op tijd, mannen daarentegen….. Zelf zorg ik er voor dat ik het hele schema uit mn hoofd ken, tijden+raceplan, zodat ik zeker weet wat ik wanneer en waar moet doen. Ook ga ik nog even op elke brug staan waar we onderdoor varen, vanaf daar kan je goed zien hoe je de strakste lijn moet varen.”

Rinske leeft zich van te voren goed in de rol van de roeier

Robin Meester
Veteranen

“Sturen is een super leuke manier om nog een beetje actief met roeien bezig te zijn, ook al ben ik daar zelf mee gestopt. De ploeg ik ga sturen heeft de Tromp gewonnen, dus daar gaan ze nu weer voor.”

 

De Blwerb heeft er heel veel zin in en wenst alle roeiers en stuurtjes heel veel succes.

Meefietsen is meemaken!

Reacties (0)

Geef een reactie

<      December      >

zaterdag 22/12/18

Reces

zondag 23/12/18

Reces

maandag 24/12/18

Reces

dinsdag 25/12/18

Reces

woensdag 26/12/18

Reces

donderdag 27/12/18

Reces

vrijdag 28/12/18

Reces

zaterdag 29/12/18

Reces

zondag 30/12/18

Reces

maandag 31/12/18

Reces

<      Januari      >

dinsdag 01/01/19

Reces

woensdag 02/01/19

Reces

donderdag 03/01/19

Reces

vrijdag 04/01/19

Reces

zaterdag 05/01/19

Reces

zondag 06/01/19

Reces

<      Februari      >

zaterdag 16/02/19

Winterwedstrijden

zondag 17/02/19

Winterwedstrijden

zaterdag 23/02/19

Gyas Hunze

zondag 24/02/19

Gyas Hunze

<      Maart      >

zaterdag 09/03/19

Heineken Roeivierkamp

zondag 10/03/19

Heineken Roeivierkamp

zaterdag 16/03/19

Head of the River Amstel

zondag 17/03/19

Head of the River Amstel

zaterdag 23/03/19

HNOT

zondag 24/03/19

HNOT

zaterdag 30/03/19

Tweehead

zondag 31/03/19

Skiffhead

<      April      >

zondag 07/04/19

Varsity

zaterdag 13/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

zondag 14/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

zaterdag 20/04/19

Hollandia NK klein

zondag 21/04/19

Hollandia NK klein

<      Mei      >

zaterdag 04/05/19

ZRB

zondag 05/05/19

ZRB

zaterdag 11/05/19

World Cup I

zondag 12/05/19

World Cup I

zaterdag 18/05/19

Westelijke Roeiwedstrijden

zondag 19/05/19

Westelijke Roeiwedstrijden

zondag 26/05/19

Spaarne Lente Race

vrijdag 31/05/19

EK

Thetis Sprint

<      Juni      >

zaterdag 01/06/19

EK

ARB

zondag 02/06/19

EK

ARB

zaterdag 15/06/19

Damen NK Groot

zondag 16/06/19

Damen NK Groot

zaterdag 22/06/19

World Cup II

zondag 23/06/19

World Cup II

vrijdag 28/06/19

Argo Sprint

zaterdag 29/06/19

NSRF Slotwedstrijden

zondag 30/06/19

NSRF Slotwedstrijden

<      Juli      >

zaterdag 06/07/19

Henley Royal Regatta

zondag 07/07/19

Henley Royal Regatta

vrijdag 12/07/19

World Cup III (KHB)

zaterdag 13/07/19

World Cup III (KHB)

zondag 14/07/19

World Cup III (KHB)

A.A.S.R. Skøll