Inloggen

×

Nieuws

BLWERB: Rødeø op Traika Brugge

1 januari 2018: naar verwachting kruipen de meeste Skøllies na een brakke hap overgebleven oliebol weer snel onder de dekens. De dekmantel der Nationale feestdag gedoogt de kater en de enige treurige activiteit in gemiddeld studentennest is het zachtjes neuriën van de radio. De net niet top 2000 liedjes activeren nét niet genoeg om iets van de dag te bakken. Doch, vertrok een flinke delegatie stoere roeiers, coaches en stuurtjes de eerste dag van het nieuwe jaar naar tropisch oord Brugge. Om. Te. Roeien. Zeven dagen lang door weer en wind, storm en regen, code oranje en een flinke zijbries. Door: Kim van den Houten

Vlotten bij de Brugse Roeivereniging

Hindernis bij het wegvaren: extreem lage brug

 

 

 

 

 

 

 

Deze barre omstandigheden mogen wat ongelukkig klinken, maar zijn ideaal voor een stoomcursus mentale hardheid: niet klagen, maar roeien. Een trainingskamp, in de wandelgangen ook wel bekend als traika, biedt de perfecte gelegenheid voor een ploeg om grote stappen te zetten. Ver weg van huis, studie en al wat afleidt kan de focus volledig op de roeisport worden gelegd. Tijdens zo’n traika willen er vaak essentiële kwartjes vallen, waardoor een ploeg harder gaat varen. Bovendien, wat brengt een team dichter bij elkaar dan zeven dagen met zijn allen in één herberg of huisje leven? Aan het einde van de week herken je ieders scheetje en boertje en weet je bij wie je ’s ochtends uit de buurt moet blijven als de koffiepot nog niet is rond geweest…. Geteisterd door vermoeidheid, kou en honger leer je je ploeggenoten op hun allerslechtst kennen. Maar het schept ook vertrouwen in elkaar, het aanzien van je teamgenoten die zich net zo leeg voelen als jij bevestigt hoe jullie tijdens de trainingen met zijn allen alles geven. Dat vertrouwen is ontzettend waardevol voor wedstrijden later in het seizoen. En stiekem is trainingskamp ook gewoon hartstikke gezellig. 

Brugge Centrum

Nog even 1 Belgisch biertje in Brugge Centrum, want bijna intraining!

 

Ballen uit de kast

Vergeleken met onze Amstel brengt het roeiwater in Brugge echter weinig uitdaging voor de stuurtjes. Op één spannende lage brug na (liggen NU) is het toch vooral rechtdoor, rechtdoor, maak rond en nog eens rechtdoor. Tijd om wat leven in de brouwerij te gooien, vond hoofdcoach Peter Wiersum. En daarvoor zette hij zijn vriendin en tevens stuurvrouw Vera Terlouw (Proteus) in actie. Even slikken voor iedereen met twee linkerhanden wat betreft balsporten, want voor alle gestuurde ploegen stond er halverwege de week een heus balspel op de planning (kwamen wij in de 4- toch goed mee weg). Vera introduceert een spel bedacht door het US Rowing Junior Team, en aangepast door het bedrijf waar Peter en zij coachen. Waar het door US Rowing wordt gebruikt tijdens de stuurselectie, gebruiken wij het hier om spelenderwijs stuurtjes te leren vindingrijk te laten denken en met efficiënte oplossingen te komen. Het idee is als volgt: de coach gooit een (zware?) bal in het water en de boot moet hem ophalen. Je kunt het wat moeilijker maken door beperkingen op te leggen, zoals dat een ploeg alleen maar mag strijken en rondmaken, of dat alleen maar 1 boord mag bewegen. Het wordt pas echt spannend als je meerdere ploegen tegen elkaar laat spelen: “De Rodeo: de wis- en waarachtige, waanzinnige, compleet schittermagische strijd der stuurtjes van alle EJ secties. De Rodeo behelst een eeuwenoude traditie van Skøll (in het leven geroepen sinds 4-1-2018 door Wiersum®b.v.) waarin de samenwerking tussen stuur en man- en vrouwschappen centraal staat. Degene die de meeste rondes binnen tikt mag vervolgens den biceps verheffen, een epische kreet uitstoten en zichzelf en bovenal het stuurtje benoemen als koning(in) van de klapjes/strijkjes.” (aldus Sander Abrahamse).

 

Skoll

Opgelet

Vooraf worden er 2 afspraken gemaakt met de bemanning: veiligheid staat altijd voorop (het kan best snel uit de hand lopen als je niet oplet) en de roeiers mogen alleen maar praten als ze een complimentje aan hun stuur geven. Ongevraagd advies van de roeiers is niet gewenst, zij moeten erop vertrouwen dat de stuur de beste keuze maakt op zijn/haar eigen inzicht. Dit was voor EJZ niet altijd even makkelijk: alhoewel tijdens de eerste rondes zij het nog braaf bij het complimenteuze “Lekker Kris” hielden, nam enthousiasme gepaard met stier-achtig testosteron uiteindelijk de overhand in de rodeo en werd er druk bemoeid met klap- en strijk tactieken. Daardoor konden andere ploegen (lees: EJD en EJLD) er met de winst van doorgaan.  Uiteindelijk was het EJD die de meeste overwinningen achter haar naam mocht zetten.

 

 

“Het spel was heel erg leerzaam” zegt Kristine (stuur EJZ) “omdat je zo gedwongen bewust moet nadenken over hoe je je boot gaat manoeuvreren met je beperkingen, dus je moet weten wat de invloed is van welke beweging (strijken vs klapjes) maar ook de invloed van bijv een klapje van 3 of een klapje van 7.” Het ballenspel bleek niet alleen voor de stuurtjes, maar ook voor de roeiers en de coaches aan de kant een flinke uitdaging. Het teruggooien van de ballen ging soms zo belabberd, dat Peter vaak half in het water lag om een bal binnen te halen. Bovendien bleek het balanceren aan de kade tijdens het opgooien van de ballen ook makkelijker gezegd dan gedaan. Onderuitgaan was daarbij geen uitzondering. Het zou 2018 niet zijn als dit werd omgezet in een prachtig GIFje.

 

Op een paar beurse billen en natte pakken (ook bij het aanleggen is luisteren naar je stuur van cruciaal belang) na, mogen we terugkijken op een zeer geslaagde en leuke dag tussen alle zware trainingen door. Vera: “Zodra de roeiers begonnen te luisteren naar de plannen van hun stuur, kwam er echt vaart in en werd de bal eerder bereikt. Ik vond het superleuk om te zien hoe competitief alle Skollies waren, het werd net zo fanatiek ingestoken als een echte wedstrijd. Absoluut de beste uitvoering van het ballenspel tot nu toe!” 

 

Reacties (0)

Geef een reactie

<      December      >

zaterdag 22/12/18

Reces

zondag 23/12/18

Reces

maandag 24/12/18

Reces

dinsdag 25/12/18

Reces

woensdag 26/12/18

Reces

donderdag 27/12/18

Reces

vrijdag 28/12/18

Reces

zaterdag 29/12/18

Reces

zondag 30/12/18

Reces

maandag 31/12/18

Reces

<      Januari      >

dinsdag 01/01/19

Reces

woensdag 02/01/19

Reces

donderdag 03/01/19

Reces

vrijdag 04/01/19

Reces

zaterdag 05/01/19

Reces

zondag 06/01/19

Reces

<      Februari      >

zaterdag 16/02/19

Winterwedstrijden

zondag 17/02/19

Winterwedstrijden

zaterdag 23/02/19

Gyas Hunze

zondag 24/02/19

Gyas Hunze

<      Maart      >

zaterdag 09/03/19

Heineken Roeivierkamp

zondag 10/03/19

Heineken Roeivierkamp

zaterdag 16/03/19

Head of the River Amstel

zondag 17/03/19

Head of the River Amstel

zaterdag 23/03/19

HNOT

zondag 24/03/19

HNOT

zaterdag 30/03/19

Tweehead

zondag 31/03/19

Skiffhead

<      April      >

zondag 07/04/19

Varsity

zaterdag 13/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

zondag 14/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

zaterdag 20/04/19

Hollandia NK klein

zondag 21/04/19

Hollandia NK klein

<      Mei      >

zaterdag 04/05/19

ZRB

zondag 05/05/19

ZRB

zaterdag 11/05/19

World Cup I

zondag 12/05/19

World Cup I

zaterdag 18/05/19

Westelijke Roeiwedstrijden

zondag 19/05/19

Westelijke Roeiwedstrijden

zondag 26/05/19

Spaarne Lente Race

vrijdag 31/05/19

EK

Thetis Sprint

<      Juni      >

zaterdag 01/06/19

EK

ARB

zondag 02/06/19

EK

ARB

zaterdag 15/06/19

Damen NK Groot

zondag 16/06/19

Damen NK Groot

zaterdag 22/06/19

World Cup II

zondag 23/06/19

World Cup II

vrijdag 28/06/19

Argo Sprint

zaterdag 29/06/19

NSRF Slotwedstrijden

zondag 30/06/19

NSRF Slotwedstrijden

<      Juli      >

zaterdag 06/07/19

Henley Royal Regatta

zondag 07/07/19

Henley Royal Regatta

vrijdag 12/07/19

World Cup III (KHB)

zaterdag 13/07/19

World Cup III (KHB)

zondag 14/07/19

World Cup III (KHB)

A.A.S.R. Skøll