Inloggen

×

Nieuws

Trainingskamp Sevilla

Op Nederlandse bodem  beoefenen onze atleten door ijzig winterweer noodgedwongen louter nog de Sport der Ergometer. Een bijna van de grond vaarverbod voor de Amsterdamse grachten laat menig schaatshart gloeien, maar boort gelijktijdig dwars door dat van elke roeier heen (maar de Heineken dan?!). Niks in groter contrast met het subtropische trainingskamp in Sevilla waar onze ouderejaarsafdeling zich afgelopen maand in het zweet roeide. Een perfecte plek om naast winterse kou ook even alle dagelijkse afleiding van je af te schudden, aldus Maarten Klop (OJZ). De Blwerb vroeg naar alle ins en outs. 

Terwijl Lennart en Guillaume dankzij hun goede prestaties van de afgelopen tijd met de bond in Portugal mee trainden, streek de rest van OJZ/OJL neer in Sevilla voor trainingskamp nr 2. We vragen Maarten hoe dat ging: “ Zoals elk trainingskamp valt het kortweg samen te vatten in: eten, slapen, roeien. Ook doen we volop aan teambuilding in de vorm van gezamenlijk klagen en leren we elkaar door en door kennen op moeilijke momenten. Er is voor velen een recordaantal kilometers gemaakt, waarvan ook nog eens een flink deel hard. Anderhalve week lang elke dag twee keer trainen met slechts 2 dagen als ‘rustdag’ (waarop alsnog 1 training werd gedraaid). Alles naast elkaar om te leren te presteren onder de druk van een andere ploeg, maar vooral ook om constant elkaar naar een hoger niveau te tillen. Dat maakt de groep en zo’n  kamp ook zo mooi, iedereen wil elke training, elke haal, de beste zijn en dat wordt niemand gemakkelijk gemaakt.”

Marjolijn Hulsbos ging dit jaar maar liefst voor de vierde keer naar Sevilla. Toch was het helemaal anders; dit was namelijk haar debuutbezoek als coach, en wel van OJD. Nu ze zelf niet elke dag hoefde te trainen én ook nog eens regelmatig vanaf de catamaran kon coachen – scheelt toch weer wat kilometers fietsen in de benen- bleef er ’s avonds genoeg energie over om eens wat met de andere coaches ergens te gaan eten of drinken. De meiden van OJD pakten het slim aan en vertrokken 3 dagen eerder, zodat zij ook een beetje op deze manier van de stad konden genieten en een mini vakantie konden vieren. Dit uitte zich vooral in de vorm van veel koffie (bij favoriete koffietent), tapas, zon  en jacuzzi. Menig ontbijtbuffet werd uitgespeeld. Daarna kon het afzien beginnen. 

18 trainingen werden er gedraaid in 10 dagen, dat is wel wat meer dan de 10 per week die normaal gesproken thuis op het programma staan. De 18 trainingen werden vooral ingevuld met heel, maar dan ook heel veel kilometers in de skiff. Nika: “Het was wel even wennen, het was ontzettend druk op het water. Niet alleen door andere roeiers, maar ook door rondvaartboten en een invasie aan kanoërs.” Dat kanoërs vervelend konden zijn wisten we al, maar als ze dan ook nog eens in het Deens beginnen te schelden wordt het wel heel ongezellig. Gelukkig leerden Nika, Lia en Ashley na een aantal trainingen met alle golven en omstandigheden omgaan en kon er hard gevaren worden.  Marjolijn: “Er zijn wat langere, hardere stukken gevaren, om ons voor te bereiden op komende wedstrijden. Waar in Amsterdam ergometeren en krachttrainen ook vast programma is, ligt tijdens trainingskampen de focus echt op kilometers maken in de boot. Doordat je veel booturen maakt kun je veel technisch werken en verbeteringen er echt in laten slijten.

Marjolijn onderstreept dat het gebrek aan regen, vrieskou, maar toch ook zeker de afwezigheid van alledaagse verplichtingen in eigen stad, Sevilla tot zo’n geschikte plek voor een trainingskamp maakt. Niet voor niets is het dan ook razend populair onder Nederlandse roeiverenigingen. Onder andere Orca, Triton, Vidar, Proteus en Gyas waren van de partij. Twee keer werd een spar georganiseerd waar een groot deel van de aanwezige roeiers met elkaar de strijd konden aangaan. Opgezet door aanwezige profcoaches en met hoge en zelfs winnende percentages voor onze Skøllies was dit een groot succes. Niet alleen tijdens georganiseerde krachtmetingen werd de het Vikingschip met trots op de borst gedragen. Maarten: “Los van de spar komen de ploegen elkaar natuurlijk ook tegen tijdens trainingen. Dan is het zaak de apenrots te verdedigen: met een stalen gezicht er zo hard mogelijk langs roeien. Dit ging onze jongens vrij goed af. Het hele seizoen is het al vaak raak voor de ouderejaars, maar ook in Sevilla is het visitekaartje weer even afgegeven (en ontvangen).”

Gesloopt, maar voldaan zijn alle roeiers inmiddels weer teruggekeerd in ons koude kikkerlandje. “Het belooft een mooi seizoen te worden” zegt Maarten, “maar zoals we nu op de spelen kunnen zien koop je voor beloftes helemaal niets. Vandaar dat er vooral kei- en keihard getraind wordt, want alleen daarmee vergroot je, je kansen.”

Reacties (1)

Koen van Steekelenburg
28 februari om 21:58
Leuk geschreven!

Geef een reactie

<      Maart      >

zondag 24/03/19

HNOT

zaterdag 23/03/19

HNOT

vrijdag 29/03/19

Openingsavond LenteRIT

zaterdag 30/03/19

Tweehead

Aegir Lente Sprint

zondag 31/03/19

Aegir Lente Sprint

Skiffhead

<      April      >

dinsdag 02/04/19

LenteRIT Bucketparty

zaterdag 06/04/19

Nereus Carpit Noctem

zondag 07/04/19

Varsity

dinsdag 09/04/19

LenteRIT Detox

donderdag 11/04/19

LenteRIT Pubquiz

zaterdag 13/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

zondag 14/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

dinsdag 16/04/19

LenteRIT Open Feest

zaterdag 20/04/19

Traianus Regatta

Hollandia NK klein

zondag 21/04/19

Hollandia NK klein

maandag 22/04/19

LenteRIT Sjaarsdiner

donderdag 25/04/19

LenteRIT achtendag en Loodsrave

dinsdag 30/04/19

LenteRIT Themafeest

<      Mei      >

donderdag 02/05/19

LenteRIT ploegjespresenteeravond

zaterdag 04/05/19

Okeanos Competitie Tweekamp

LenteRIT stippenweekend

ZRB

zondag 05/05/19

LenteRIT stippenweekend

ZRB

dinsdag 07/05/19

LenteRIT Onderlinghe

vrijdag 10/05/19

LenteRIT eindfeest

zaterdag 11/05/19

PEiL

World Cup I

zondag 12/05/19

PEiL

World Cup I

zaterdag 18/05/19

EDR

Westelijke Roeiwedstrijden

zondag 19/05/19

EDR

Westelijke Roeiwedstrijden

woensdag 22/05/19

Ringvaart

zaterdag 25/05/19

SIR

zondag 26/05/19

SIR

Spaarne Lente Race

vrijdag 31/05/19

EK

Thetis Sprint

<      Juni      >

zaterdag 01/06/19

EK

Asopos 3Kamp

ARB

zondag 02/06/19

EK

Asopos 3Kamp

ARB

zaterdag 08/06/19

Rottebokaal

zondag 09/06/19

Rottebokaal

zaterdag 15/06/19

Gyas Meerkamp

Damen NK Groot

zondag 16/06/19

Gyas Meerkamp

Damen NK Groot

zaterdag 22/06/19

Orca Slot (NSK)

World Cup II

zondag 23/06/19

Orca Slot (NSK)

World Cup II

vrijdag 28/06/19

Argo Sprint

zaterdag 29/06/19

NSRF Slotwedstrijden

zondag 30/06/19

NSRF Slotwedstrijden

<      Juli      >

zaterdag 06/07/19

Henley Royal Regatta

zondag 07/07/19

Henley Royal Regatta

vrijdag 12/07/19

World Cup III (KHB)

zaterdag 13/07/19

World Cup III (KHB)

zondag 14/07/19

World Cup III (KHB)

A.A.S.R. Skøll