Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing 10 & 11 maart: Heineken Roeivierkamp

Afgelopen weekend was het dan eindelijk tijd voor nationaal en internationaal roeigeweld op ‘onze’ Amstel. Italianen met pruiken, veteranenboten, (instap)clubachten en natuurlijk de wedstrijdploegen, alles kwam voorbij. Onder luide aanmoediging vanaf het balkon bij Skøll en iets minder luide aanmoediging van onze vrienden bij de finish stonden er dit weekend vier races op het schema. Op zaterdag de 2,5 km met aansluitend de 250 m, en op zondag de 5 km en de 750 m.

Roeiend Europa én hun stuurtjes mochten zich gaan meten in de bochten en de bruggen die de Amstel ons rijk is. Dat dat niet altijd zonder problemen ging – lees: een afgebroken roer of een aanvaring bij de Rozenoord – werd duidelijk, maar toch was het een mooi weekend. Mét sterke winst uit een onverwachte hoek voor de dames instapclubacht. (Door: Pim Duteweert)

CLUB
Stiekem wisten we natuurlijk al dat de sterke dames uit de instapclubacht weleens hoge ogen konden gaan gooien in het clubveld, maar op een eerste plek hadden ze toch niet gerekend vertelt ANNEMIEKE EFDEE. “We hadden natuurlijk sterke roeiers in de boot (die samen al 36 (!) keer de H4K hebben gestart) dus op een top vijf hoopte ik nog wel, maar met één boottraining ter voorbereiding had ik dit niet verwacht. Toen we nipt tweede werden op de 2,5 km en de 250 m wonnen wilden we natuurlijk die 5 km ook winnen. En dat is gelukt!
Het lukte de HEREN- en DAMESCLUB8 helaas niet zich te plaatsen voor de 5 km van zondag, maar beide ploegen kijken reikhalzend uit naar een revanche op de Head dit weekend

.

 

EERSTEJAARS
Na een mooie tweede plek op de Winterwedstrijden wilde EJLD dat dit weekend vooral voortzetten. Met op zondag de uit bed gebelde LAURA als vervangend stuurtje voor de zieke ROSA, wisten de dames een nette zesde plek te behalen. Toch waren de dames niet helemaal tevreden over de halen die ze hebben neergezet, en hopen ze hier voor komende zaterdag nog even aan te kunnen werken.
EJD kijkt tevreden terug op het weekend, waar al veel ontspannener geroeid werd dan bij de Winterwedstrijden. Helaas zorgde de mindere 250 m ervoor dat de dames net naast klassementspunten grepen, maar de zesde plekken op de 2,5 km en 750 m bieden perspectief voor het korte baan seizoen.
Voor EJZ was het een weekend vol materiaalpech, met als klap op de vuurpijl een roer dat afbrak tijdens de 5 km. Míddenin de Omval. Even was er paniek, maar stuurvrouw KRISTINE wist het hoofd koel te houden: “We moesten nog onder de Berlagebrug door natuurlijk, dus het was heel snel beslissen: ga ik verder en zo ja hoe. Uiteindelijk hebben we de boot redelijk kunnen herstellen en toen ik zeker wist dat we recht voor het bruggat lagen nog een eindsprint ingezet. Het heeft ons wel een paar seconden gekost, dat is erg balen.”
EJL is tevreden over de vierkamp, waarin ze een stabiele zesde plek hebben gevaren. De 750 m ging minder dan gehoopt, maar op de 5 km hebben de mannen goede stukken neergezet. Samen met het sterke stuurwerk van DODDY was dit een goede generale voor de Head.

MIDDENGROEPEN
MGZ zette een goede 250 m neer, ondanks dat niemand tijdens de race het gevoel had dat het goed ging. Al met al kijken ze terug op een weekend waar ze naar kunnen hebben gepresteerd, al had vooral de 2,5 km naar eigen zeggen beter gekund.
OUD LICHT noemt het weekend in één woord: leerzaam. De 5 km werd goed fel ingestoken, wat vervolgens doorgetrokken kon worden, maar bij de sprintjes is er nog werk aan de winkel. Door het weekend heen was er wel een stijgende lijn te zien waar de mannen heel tevreden mee zijn.
Bij MGD kwam niet elke afstand lekker uit de verf. Wel werd er een goede 5 km gevaren, maar moest JULIA de dames laten houden bij de Rozenoord vanwege een aanvaring met een buitenlandse acht die nog wat moeite had met de slingers in de Amstel. Voor de dubbelvier combinatie van EMMA & ADINDA met OKEANOS eindigde het weekend met pech. In verband met ziekte van één van de Okeanen konden zij op zondag niet starten.

OUDEREJAARS
OJD behaalde een mooie tweede plek door op alle afstanden in de top drie te eindigen. Met JESSICA NIEMIJER, die zich speciaal voor dit weekend weer bij de dames had gevoegd, waren zij als team weer even compleet. Alleen met wat extra riemen dit keer, maar dat hield de in het blauw geklede ‘smurfjes’ – aldus RINSKE – zeker niet tegen een mooie prestatie neer te zetten.
De mannenacht met BJORN VAN DEN ENDE op slag werd van tevoren genoemd als grote kanshebber voor de tweede plek in het eerste divisieveld, achter de Nereus acht. Helaas moesten de mannen de twee Italiaanse ploegen voor laten gaan, en wist ook Laga op de 750 m nog een nipte voorsprong te pakken. Toch kijkt JOB HUIGSLOOT over het algemeen tevreden terug. “Er zat een stijgende lijn in, maar de 750 m eindigde heel slecht. Dat was jammer. We hebben vooral goede stappen gezet richting de Head, die vind ik belangrijker dan de Heineken.”
Goed, genoeg ploegen die het dus al genoemd hebben: de Head. De drukte op het vlot is nog niet voorbij, want aankomend weekend wordt er nog één keer een strijd geleverd op het Amstelwater. Welk stuurtje weet de strakste lijnen neer te zetten in de bochten? En wie weet zich het snelst door de 8 km van Oudekerk naar Nereus te trappen? Kortom: wie mag zich kronen tot Head of the river Amstel?

 

——————-Eerdere berichtgeving——————-

Het ijs is nog maar nauwelijks gesmolten (lees: met riemen kapotgeslagen door -al dan niet blauwharige- roeifanaten) of de lentekriebels hangen alweer in de lucht. En zeker in roeiland, want welke roeier krijgt geen vlinders in de buik bij het vooruitzicht van de Heineken Roeivierkamp? De laatste verdwaalde schaatser is uit de grachten gevist en Amsterdam maakt zich klaar om roeiend Nederland te ontvangen op Hollands schoonste water: de Amstel. Naar de naam van het spektakel dat aankomend weekend plaatsvindt, zullen alle deelnemers zich meten over 4 afstanden. Op zaterdag op het programma: 2500m knallen vanaf de Rozenoord richting Nereus, rondmaken voor de Hoop, vlug wat suiker en water en spitter spetter spater 250m sprint in tegengestelde richting. Op zondagochtend staat een pittige 5000m op het menu. ‘s Middags zullen de laatste krachten gebundeld worden om alle toeschouwers op de kant te laten smullen van het Grand Dessert in de vorm van 750m “sprint”. Het belooft een mooi weekend te worden en ik raad eenieder dan ook van harte aan te komen kijken. De Blwerb vroeg naar de verwachtingen en verhalen van ervaren en minder ervaren roeiers. Lees snel verder! Door: Kim van den Houten

 

Merijn Soeters

STAP MAAR IN
Dat de H4K ook het bloed van oud-roeiers sneller doet stromen, blijkt altijd aan het animo voor de zogenaamde instapclubachten. Terwijl in het Heren Clubveld geheel EJL’16 gas (water licht) zal geven, zal in het Dames Clubveld een verrassende, maar sterke combinatie een gooi doen naar de winst. PAULINE (stuur), JONNEKE, ANNEMIEKE, GÉRALDINE, MADELINE, LOTTE, LAURA, BOUKE & CHANTAL hebben zich mentaal optimaal voorbereid (“lekker binnen blijven & niet ziek worden”). Bovendien zit er flink wat ervaring in de boot: een 4e keer voor LAURA is noemenswaardig, maar baas boven baas LOTTE start de H4k zelfs al voor de 6e keer én dat is exclusief stuurcarrière. NICKY verruilt FoodCie pollepel voor roeispaan en staat te popelen om met zijn oude ploeg te starten: “Het  enthousiasme was al volop voelbaar bij het invullen van de beschikbaarheid in Google Excel. Door weeromstandigheden kon er echter slechts twee keer in de boot getraind worden, maar wat  vlogen we over de Amstel heen. Ook de Compo-Spar die we laatst hebben gewonnen schept veel vertrouwen. Ik heb er zin in, lekker pompen!”

DE EERSTE KEER…
De meeste Sjaarsen hebben nog geen idee wat voor wedstrijdweekend hen te wachten staat. Een enkeling kent de vierkamp vanaf het toeschouwersperspectief. REMUS (EJL): “Vorig jaar heb ik nog met een biertje in mijn hand in het zonnetje aan de zijkant bij Nereus de sfeer geproefd én nu mag ik zelf starten, ik heb er heel veel zin in.”  Voor alle eerste keren zijn gelukkig dozen vol advies, PIM (EJD): “Wij krijgen mee om vooral ontspannen te blijven en het hoofd koel te houden. Niet gaan paniek roeien, zoals ons op de Winterwedstrijden fataal werd.” EJZ kreeg ook nog even kans  te oefenen met het hoofd koel houden, en wel tijdens een broken 2500m in de achtervolging op MGD. De dames lieten zich niet inhalen door de zware ballen, maar tijdens de 250m sprint die volgde wist EJZ te domineren. KEKE (EJZ): “Ik heb vooral heel veel zin in zaterdag, eerst de 2500m met de boost van het publiek voor Skøll en daarna 250m volle bak!” De DAMES CLUBACHT wordt door haar coaches  op het hart gedrukt dat de wedstrijd plaatsvindt op eigen Amstel, bekend vaarwater; er kan niks fout gaan zo lang je maar de druk mee naar achter neemt en goed aan je riem blijft hangen. Druk op de benen, dat is ook de taak die dames van EJLD van hun coaches hebben gekregen. En de Eerstejaars Lichte Damesbenen zijn op ergometer, schaatsen en zelfs piste (Luca) flink getraind! Met ‘sadistje’ ROSA –eigen woorden- maken zij zich klaar om te vuren. Voor de HEREN CLUBACHT’18 werd het nog even spannend of zij hun eerste keer wel in geliefde Fálhøfnir mochten beleven, maar op de valreep is dit toch mogelijk gemaakt door het snelle handelen van Commissaris Materiaal Marjolein.

Ook – zeker niet onervaren – roeiers OBBE TIBBEN en JORAM NOTTROT zullen dit jaar voor het allereerst de H4K starten. Beide junioren komen van kleine verenigingen waar vaak niet genoeg roeiers waren om een ploeg voor deze wedstrijd te vormen. In de Heren 2e Divisie gaat Alkmaarse JORAM met teamgenoten MICHIEL, DAVID & MAARTEN de combinatie met GYAS aan. Voorgeslagen door BJORN VAN DEN ENDE zal in de Heren 1e Divisie  OBBE achter LENNART, JAN, GUILLAUME, JOB, OLAV & JORIS de rol van boeg vervullen. Aan respectievelijk PAULINE en ARANKA de taak deze twee sterke achten zo scherp mogelijk over de Amstel te manoeuvreren. OBBE: Bjorn heeft veel ervaring en gebruikt deze om alle neuzen dezelfde kant op te laten steken. Verder hebben we veel sterke, explosieve roeiers in de ploeg, ik denk dat die het beste tot hun recht gaan komen in de 250m. Ik hoor erg goede verhalen over de H4K dus ik kijk zeker uit naar mijn Heineken ontgroening.”

SCOREBORDJOURNALISTIEK
MGZ liet zich niet kleineren door het ijs en bereidde zich optimaal voor met de befaamde Heineken Special op de ergometer. DAAN STOLK: “Een leuk jaarlijks terugkomend fenomeen dat wij afgelopen weekend op de ergometer moesten doen was een reeks afstanden van 2500m, 250m, 5000m, en 750m. De scores werden allemaal netjes in Tracklete (roeiersapp) ingevuld. Net zoals bij de echte wedstrijd worden de gemiddelde tijden van de training teruggerekend in verhouding tot het aantal meters. Na afloop van de H4K gaat iedereen altijd helemaal op in de scorebordjournalistiek, door vergelijkingen over de verschillende afstanden te trekken en theorieën uit te wisselen over wie uiteindelijk het hardst zal gaan op de 2000m.  Na onze ergometer Heineken Special konden de sprinters en de diesels onder de douche dus ook een goede discussie houden over wie nu beter was, en wat nou echt belangrijk is (diesels, aldus ondertekende).” DAAN start de H4K dit jaar voor de 4e keer én verheugt zich zeer. Toch spreekt hij uit dat als hij moet kiezen tussen de H4K en de Head hij voor laatstgenoemde kiest, wellicht omdat hij deze in 2015 in een MGZ 8 aangevuld met Lennart van Lierop heeft gewonnen. Voor beide Amstelwedstrijden hanteert hij één tactiek: “Ik vind het fijn om de wedstrijd zo klein mogelijk te praten, juist omdat het zo’n zware pot is. Ik probeer de H4K en Head altijd te beschouwen als hele grote sparren, vooral omdat het  op hetzelfde water en grotendeels langs hetzelfde stuk is als waar wij normaalgesproken sparren.”

Ook PAUL HOFMA verkiest door vorig jaar behaald klassementsblik de Head boven de Heineken, maar heeft even goed heel veel zin & vertrouwen in komen weekend. “Vorige week met het ijs hebben we onszelf flink afgebeuld op de ergo, we zijn nu dus allemaal maximaal scherp en topfit.” Hij start de H4K voor de 3e keer en wel met OUD-LICHT in de Lichte Heren 2e Divisie. JESSICA NIEMEIJER noemt zichzelf een lucky bastard en kan haar geluk niet op dat zij ondanks dat zij is gestopt dit weekend voor de 5e (!) keer de Heineken zal starten. Deze vierkamp wordt haar debuut met dubbelriemen én dat meteen in het sterke Dames 1e Divisie 4* veld met oude ploeggenoten van OJD. LIA, NIKA & ASHLEY hadden de focus afgelopen periode vooral op de profieltesten en hebben nu dan ook wat extra rust gepakt om mega fit aan de start te verschijnen. Tevens in de dubbelvier, maar ingewogen en wel, zullen EMMA & ADINDA combineren met Okeanos. Met de schaatsen ondergebonden is er goed gebond met  de collega roeisters uit Amstelveen, maar ook een aantal trainingen in de boot scheppen vertrouwen om als op-elkaar-ingespeelde ploeg het Heinekenavontuur aan te gaan.

Een vol programma dus voor Skøll dit weekend. Het enthousiasme is overal voelbaar, nog één nachtje slapen en we mogen! Voor iedereen die morgen komt kijken: geniet. Voor iedereen die morgen gaat roeien: geniet. En voor alle eerste keren: maak je geen zorgen, de Heineken is een feestje, geniet!

Voor alle inschrijvingen en het tijdschema check https://inschrijvingen.knrb.nl/nl/1802/vereniging/2 & http://roeivierkamp.nl/tijdschema/

 

Op- of aanmerkingen? De Blwerb hoort het graag via blwerb@skoll.nl

Reacties (0)

Geef een reactie

<      Maart      >

zondag 24/03/19

HNOT

zaterdag 23/03/19

HNOT

vrijdag 29/03/19

Openingsavond LenteRIT

zaterdag 30/03/19

Tweehead

Aegir Lente Sprint

zondag 31/03/19

Aegir Lente Sprint

Skiffhead

<      April      >

dinsdag 02/04/19

LenteRIT Bucketparty

zaterdag 06/04/19

Nereus Carpit Noctem

zondag 07/04/19

Varsity

dinsdag 09/04/19

LenteRIT Detox

donderdag 11/04/19

LenteRIT Pubquiz

zaterdag 13/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

zondag 14/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

dinsdag 16/04/19

LenteRIT Open Feest

zaterdag 20/04/19

Traianus Regatta

Hollandia NK klein

zondag 21/04/19

Hollandia NK klein

maandag 22/04/19

LenteRIT Sjaarsdiner

donderdag 25/04/19

LenteRIT achtendag en Loodsrave

dinsdag 30/04/19

LenteRIT Themafeest

<      Mei      >

donderdag 02/05/19

LenteRIT ploegjespresenteeravond

zaterdag 04/05/19

Okeanos Competitie Tweekamp

LenteRIT stippenweekend

ZRB

zondag 05/05/19

LenteRIT stippenweekend

ZRB

dinsdag 07/05/19

LenteRIT Onderlinghe

vrijdag 10/05/19

LenteRIT eindfeest

zaterdag 11/05/19

PEiL

World Cup I

zondag 12/05/19

PEiL

World Cup I

zaterdag 18/05/19

EDR

Westelijke Roeiwedstrijden

zondag 19/05/19

EDR

Westelijke Roeiwedstrijden

woensdag 22/05/19

Ringvaart

zaterdag 25/05/19

SIR

zondag 26/05/19

SIR

Spaarne Lente Race

vrijdag 31/05/19

EK

Thetis Sprint

<      Juni      >

zaterdag 01/06/19

EK

Asopos 3Kamp

ARB

zondag 02/06/19

EK

Asopos 3Kamp

ARB

zaterdag 08/06/19

Rottebokaal

zondag 09/06/19

Rottebokaal

zaterdag 15/06/19

Gyas Meerkamp

Damen NK Groot

zondag 16/06/19

Gyas Meerkamp

Damen NK Groot

zaterdag 22/06/19

Orca Slot (NSK)

World Cup II

zondag 23/06/19

Orca Slot (NSK)

World Cup II

vrijdag 28/06/19

Argo Sprint

zaterdag 29/06/19

NSRF Slotwedstrijden

zondag 30/06/19

NSRF Slotwedstrijden

<      Juli      >

zaterdag 06/07/19

Henley Royal Regatta

zondag 07/07/19

Henley Royal Regatta

vrijdag 12/07/19

World Cup III (KHB)

zaterdag 13/07/19

World Cup III (KHB)

zondag 14/07/19

World Cup III (KHB)

A.A.S.R. Skøll