Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing 31 maart en 1 april – Twee- en Skiffhead

Het was weer een weekend goed zaken doen voor Skøll op de Twee- en Skiffhead! Vele boten verschenen met rood-witte bladen aan de start om de bittere 7,5 kilometer over eigen water af te leggen, waarvan veel met mooi resultaat.

Om met de winnaars te beginnen: wederom is daar OBBE TIBBEN! Hij heeft dit jaar al op menig langebaanwedstrijd bewezen de sterkste te zijn, en dit weekend heeft hij ook op die langste wedstrijd laten zien één van de snelste skiffeurs van dit moment te zijn. Met de beste tijd van de dag mocht hij zich overall winnaar van de Skiffhead noemen, en liet hij zijn concurrentie in het Lichte Elite Skiff veld ruim achter zich. Als we hem vragen om een paar woorden over zijn overwinning houdt hij zich bescheiden: hij is vooral blij om te zien dat Skøll in de breedte zo goed presteert, en dat hij de eer van het lichte roeien op Skøll hoog mag houden.

Hij werd op de voet gevolgd door oude rot LENNART VAN LIEROP – en ‘op de voet’ is zacht uitgedrukt. Met een waarschijnlijk enigszins zure 0.9 seconden achterstand op Obbe (op een race van bijna een half uur!) won hij desondanks het Elite Skiff veld met een ruime 20 seconden op de nummer drie van de dag, Niki van Sprang. Hiermee greep hij voor het tweede jaar op rij helaas nipt naast de absolute winst op deze wedstrijd, maar te zien aan de blije foto’s was ook deze winnaar niet ontevreden over zijn prestatie dit weekend, en terecht.

NIKA VOS wist na haar (enigszins vertraagde) overwinning op de WinterWedstrijden nogmaals te laten zien zich goed te voelen in de skiff. Van alle skiffende dames behaalde zij knappe 7e plek, boven vele dames met meer ervaring, en won hiermee het Dames Beginnelingen Skiff veld. Na er aanvankelijk toch wat huiverig voor te zijn heeft ze inmiddels besloten dat de Skiffhead tóch wel een hele mooie wedstrijd is. Al met al is ze tevreden over haar race, en heeft ze geen al te grote stuurrampen begaan (ook altijd fijn). Tot slot is ze blij dat ze de lijn van Skøll-winst in het DB1x veld door heeft weten te zetten: vorig jaar werd hier gewonnen door Sanne Bruggink en het jaar daarvoor door Nienke Mekkes. De toon is gezet dames, wie meldt zich komend jaar?

Om de winnaars te besluiten was er op zaterdag ook succes voor de clubafdeling: EJLD-coaches en oud-lichte roeiers PIETER VAN DER HOEK en ROBIN MEESTER stapten samen in de dubbeltwee en wisten winst te behalen in het MixCl2x veld. In Pieter’s woorden:

“Gewapend met de laatste tips van onze coach, “the Klopmachine” (Maarten Klop, red.) en de aanmoedigen van onze meiden van EJLD’18, namen we nog één keer de kans om te beleven wat het was om een wedstrijd te starten. Het afzien was groots, maar het plezier was grootser. “De Meester” (Robin Meester) wist stoïcijns met een minimaal tempootje 31 de boot over de Amstel te tikken en ik hoefde alleen maar te volgen en af en toe wat bij te sturen. Niet ingewogen, wel taart en zo werden met een welverdiende overwinning wellicht twee nieuwe clubcarrières ingeluid.”

Verder kan ik het niet laten om nog enkele honorable mentions te doen: lichte pik DAVID KAMPMAN heeft de afgelopen tijd al laten zien hard te gaan in de skiff, en voer naar een knappe 8e dagtijd – helaas 6 seconden langzamer dan de nummer 1 in het LHG1x veld, maar desondanks boven menig zwaardere en meer ervaren roeier. JOB HUIGSLOOT zette een 6e tijd neer, en ook hij laat daarmee zien aan te haken bij de top van roeiend Nederland. Lichte roeisters EMMA en ADINDA werden helaas 2e in hun veld. In hun eigen woorden: “Felle start, scherpe lijnen, afscheid genomen van de Amstel, op naar het 2k seizoen. Oh, en het was heel lang.”

Tot slot nog een opvallende uitsmijter: in het goed gevulde HCl1x veld voer ex-zware bal ALEXANDER JANSSEN, na een ruim jaar pauze van het roeien, naar een knappe 2e plek in zijn veld. Dit op slechts op een krappe 3 seconden van de nummer een – hij zal dus ongetwijfeld balen, maar we zijn benieuwd of deze jongen op de competitiewedstrijden dit jaar nog meer zal gaan stunten.

 

Eerdere berichtgeving:


Voorbeschouwing Skiffhead

De Amstel is tijdens het Paasweekend het domein van de kleine nummers*. Op zaterdag treden de tweetjes aan op het strijdtoneel tijdens de Tweehead, maar het toetje is voor de zondag bewaart: de Skiffhead. De Head is normaal gesproken al een wedstrijd die angst inboezemt en toch een speciaal soort aantrekkingskracht heeft, maar 7,5 kilometer alleen in de boot is toch andere koek. Niet voor niets wordt een twaalfvoudig winnaar van de Skiffhead de Keizer van de Amstel genoemd. Winnen doe je niet zomaar. Welke held(inn)en zien we namens Skøll aan de start?

Mannen
Meervoudig Nederlands Kampioen bij de lichte mannen, Lennart, kent de wondere wereld van het eenmansschip door en door. Vorig jaar moest hij de winst nipt aan een ander laten, wie weet valt het dubbeltje ditmaal wel de goede kant op in het HE 1x veld. Hoewel Lennart inmiddels geen lichtgewicht meer is, kent Skøll met Obbe een andere lichte pik van de buitencategorie. Op eerdere langebaanwedstrijden heeft hij laten zien wat hij kan, zou het hem, in het LHE 1x veld, weer lukken? Joris en Job komen respectievelijk uit in het HE 1x en HG 1x veld. Job kon eerder roeien dan lopen en zal er op gebrand zijn een zo goed mogelijke wedstrijd te varen. Ook bij Joris werd het roeien met de paplepel ingegoten door zijn oudere broers, wij zijn benieuwd naar wat hij kan laten zien. De snelheid van David lijkt ieder jaar exponentieel lijkt toe te nemen. Nog niet eens zo lang geleden in de eerstejaarsacht, maar inmiddels volledig één met zijn skiff. Kan hij misschien wat zware trainingsgenoten het nakijken geven qua tijd. Zelf weegt David in voor het LHG 1x veldMaarten staat ook wel bekend als Tarzan, maar voor nu ruilt hij zijn lianen weer even in voor twee riemen. Hij start het HB 1x veld. Stiekem hoopt hij op een Jane op het erevlot.

Drie kilometer korter, maar desalniettemin een akelig lang stuk gaan Daniël, Alexander, Jochem en Jordan de onderlinge strijd uitvechten wie zich de best clubskiffeur van Skøll mag noemen door te starten in het HCl 1x veld. Jordan was vorig jaar nog onderdeel van de beruchte Brøthers in Arms en Alexander deed toen nog peddelen in MGZ. Maar ook Daniël en Jochem zijn zeker niet kansloos. Het wordt een spannende strijd in één van de best gevulde herenvelden van de dag.

Vrouwen
De meeste roeisters van Skøll laten de Skiffhead voor wat het is. Hoewel haar mede-smurfen op zaterdag startten tijdens de Tweehead gaat Nika de strijd met zichzelf en de 7,5 kilometer volledig zelf aan. Zij start het DB 1x veld. Ondanks de beginnelingenstatus van dit veld dient de strijd met geduchte concurrentie aangebonden te worden.

Leuker dan meefietsen met de Head wordt het niet. Heb je geen zin in die paaslunch bij je ouders, moet je juist de paaslunch er weer even affietsen of ben je gewoon benieuwd naar de prestaties van onze held(inn)en? Kom dan meefietsen. De loting en het tijdschema vindt je hierrrrr

* de (C-)vieren van de jeugd laten we buiten beschouwing.

 

Voorbeschouwing Tweehead

Met pijn in menig roeiershart werd afgelopen maand besloten dat het Nederlandse weer te gure vormen had aangenomen om de Head of the River Amstel door te laten gaan. Gelukkig is het ijs gesmolten en geen reden om de Tweehead die morgen op het programma staat te cancelen. Het belooft een mooie pot te worden. Adinda en Emma (MGLD) hebben zich de bochten eigen gemaakt en zullen zo strak mogelijk richting finish gaan. Alle belangrijke stuurtechnieken en tacktieken heeft Peter Wiersum vanaf de Cat aan de dames bijgebracht. Als dat geen succes wordt! Lia en Ashley gooide al hoge ogen op de Heineken Roeivierkamp waar zij herenigd in  Dev4- opstelling plaatsnamen in de 4* én niet zonder succes. Morgen zullen de dames plaatsnemen in de 2-. Er zit veel vermogen in de boot en OJD staat er om bekend fantastisch op elkaar ingespeeld te zijn: recept voor een overtuigende race, die je niet wil missen. Komt allen aanmoedigen!

Reacties (4)

Jonneke Boere
2 april om 14:50
2 jaar geleden was het Nienke Mekkes die het beginnelingen veld won, niet Nienke harte. Verder leuk stuk!
Jonneke Boere
2 april om 14:52
Nienke harte --> Nienke Mekkes
Tessa Lange
3 april om 14:11
Leuk geschreven! :D
Paul Hofma
3 april om 15:34
@Jonneke: Oeps, dom van me! Heb het aangepast. #factcheck #fakenews

Geef een reactie

<      Maart      >

zondag 24/03/19

HNOT

zaterdag 23/03/19

HNOT

vrijdag 29/03/19

Openingsavond LenteRIT

zaterdag 30/03/19

Tweehead

Aegir Lente Sprint

zondag 31/03/19

Aegir Lente Sprint

Skiffhead

<      April      >

dinsdag 02/04/19

LenteRIT Bucketparty

zaterdag 06/04/19

Nereus Carpit Noctem

zondag 07/04/19

Varsity

dinsdag 09/04/19

LenteRIT Detox

donderdag 11/04/19

LenteRIT Pubquiz

zaterdag 13/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

zondag 14/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

dinsdag 16/04/19

LenteRIT Open Feest

zaterdag 20/04/19

Traianus Regatta

Hollandia NK klein

zondag 21/04/19

Hollandia NK klein

maandag 22/04/19

LenteRIT Sjaarsdiner

donderdag 25/04/19

LenteRIT achtendag en Loodsrave

dinsdag 30/04/19

LenteRIT Themafeest

<      Mei      >

donderdag 02/05/19

LenteRIT ploegjespresenteeravond

zaterdag 04/05/19

Okeanos Competitie Tweekamp

LenteRIT stippenweekend

ZRB

zondag 05/05/19

LenteRIT stippenweekend

ZRB

dinsdag 07/05/19

LenteRIT Onderlinghe

vrijdag 10/05/19

LenteRIT eindfeest

zaterdag 11/05/19

PEiL

World Cup I

zondag 12/05/19

PEiL

World Cup I

zaterdag 18/05/19

EDR

Westelijke Roeiwedstrijden

zondag 19/05/19

EDR

Westelijke Roeiwedstrijden

woensdag 22/05/19

Ringvaart

zaterdag 25/05/19

SIR

zondag 26/05/19

SIR

Spaarne Lente Race

vrijdag 31/05/19

EK

Thetis Sprint

<      Juni      >

zaterdag 01/06/19

EK

Asopos 3Kamp

ARB

zondag 02/06/19

EK

Asopos 3Kamp

ARB

zaterdag 08/06/19

Rottebokaal

zondag 09/06/19

Rottebokaal

zaterdag 15/06/19

Gyas Meerkamp

Damen NK Groot

zondag 16/06/19

Gyas Meerkamp

Damen NK Groot

zaterdag 22/06/19

Orca Slot (NSK)

World Cup II

zondag 23/06/19

Orca Slot (NSK)

World Cup II

vrijdag 28/06/19

Argo Sprint

zaterdag 29/06/19

NSRF Slotwedstrijden

zondag 30/06/19

NSRF Slotwedstrijden

<      Juli      >

zaterdag 06/07/19

Henley Royal Regatta

zondag 07/07/19

Henley Royal Regatta

vrijdag 12/07/19

World Cup III (KHB)

zaterdag 13/07/19

World Cup III (KHB)

zondag 14/07/19

World Cup III (KHB)

A.A.S.R. Skøll