Inloggen

×

Nieuws

Skøll wint de Varsity

Misschien loop je pas ruim een week rond op Skøll, en viel jouw dronken oog tijdens je RIT introductie op een tekst in de soos. ‘Skøll wint de Varsity’ staat daar in het rood op wit. Wellicht vroeg je je, net als ik afgelopen herfst, af wat dan in hemelsnaam die Varsity is. Gisteren kon je dat – wie weet wel met eigen ogen – eens goed aanschouwen. En anders lees je snel verder wat zich daar allemaal heeft afgespeeld in het zonnetje in Houten, want het was een fantastisch weekend. (Door: PIM DUTEWEERT)

EERSTEJAARS

Voor de eerstejaarsploegen was het tijd voor hun allereerste 2 kilometer wedstrijd. In de ‘klotsbak’ zoals het Amsterdam-Rijnkanaal ook wel wordt genoemd, bleek dat er nog van alles mogelijk is in het eerstejaarsveld. Dat rechtdoor varen op lange baan ook niet zo makkelijk is als gedacht, werd duidelijk toen zowel EJL als EJZ tijdens hun finale onaangenaam verrast werden door een andere boot in hun baan. Waar de lichte mannen zich knap terugvochten naar een 4e plek, zorgde de invarende boot op links en de bladenclash op rechts er bij EJZ helaas voor dat de mannen een achterstand opliepen die niet meer in te halen viel. Toch sleepte de zware ballen 4 punten binnen.

EJD wist zich net niet te kwalificeren voor de A-finale, maar haalde een keurige 7e plek waardoor zij hun eerste punten binnen hebben. Hongerig naar meer kijken de dames zeker tevreden terug op deze eerste 2 kilometer wedstrijd.

EJLD kwam niet helemaal lekker weg bij de start, waardoor het de dames niet lukte zich te plaatsen voor de A-finale. Wel was hun tijd door de goede tweede kilometer, uiteindelijk goed voor een 8e plek.

JONGE VIER

De jonge vier, bestaande uit DAAN, ROB, TOM en DAVID, wisten het de eerste 1000 meter goed spannend te maken. Helaas zakten zij daarna een beetje weg, maar door een indrukwekkende eindsprint lukte het de mannen alsnog om als tweede over de finish te komen.

Zowel JOB als DAVID wisten in de voorwedstrijden als eerste met hun skiff over de finishlijn te komen, maar beide heren moesten in de finale genoegen nemen met een derde plek. Wij zijn erg benieuwd wat deze twee talentvolle roeiers de rest van het seizoen nog voor resultaten gaan behalen.

OUDE VIER

Merijn Soeters

Oke, laten we even terugkomen op die fameuze quote. Want voordat er überhaupt een Varsity gewonnen kon gaan worden, moesten ARANKA, LENNART, JORIS, GUILLAUME en JAN zich wel eerst plaatsen voor de A-finale. Iets dat zeker geen vanzelfsprekendheid was de afgelopen jaren. Ontspannen gingen de mannen rond het middaguur het water op. Na een sterke start en eerste 1000 meter werd het rond de 1500 meter nog even spannend, maar met een flinke eindsprint wisten de mannen zich overtuigend te kwalificeren. Voor het eerst in acht jaar maar liefst.

Na heel wat spannende finales tussendoor werd het rond vijf uur steeds een stukje stiller op de overvolle kade. De spanning was te voelen (laat ik maar niet weer beginnen over ‘lucht die zwanger was van verwachting’) en zelfs de meest beschonken toeschouwers hadden zowaar aandacht voor het water. Wat men niet wist, was dat zo’n 3 km verderop een JAN VAN DER BIJ hevig in de weer was met een schroef en een voetenbord. Aan het einde van het oproeien had JAN het ‘trap je voetenbord doormidden’ iets te letterlijk genomen, en had één van de schroeven het begeven. Snel werd er een schroef uit een rigger gehaald en was het aan de heren om de rust te bewaren terwijl de kamprechters schreeuwden dat ze over 1 minuut toch echt zouden gaan beginnen.

En dat lukte hen zeker, want met een sterke start en rake, harde klappen wisten de mannen de eerste 1500 meter vlakbij Triton en Nereus te blijven. Terwijl het publiek vol verwachting naar het grote scherm keek, was het toch echt Skøll die af en toe door de speakers knalde in het commentaar van de reporters. Terwijl Nereus en Triton een koppositie inpakten die langzaam verder weg voer, wisten de mannen Laga voorbij te gaan en een derde plek in te nemen. Hoewel eerstgenoemden toch net een kopje te groot blijken te zijn, wordt deze derde plek niet meer weggegeven en vechten ARANKA, LENNART, JORIS, GUILLAUME en JAN zich naar de finish van een prachtige race, waar precies het wedstrijdplan werd uitgevoerd.

Skøll is trots, en na een eerste lichte teleurstelling kijken de mannen en ARANKA zeker tevreden terug. Skøll wint (bijna) de Varsity.

Voor een overzicht van alle uitslagen: https://knsrb.nl/varsity/uitslagen/

Eerdere berichtgeving:


Tweede Paasdag leende Skøll haar Sociëteit om een tiental Skøllies te zoeten met een kostelijk avondmaal (waarvoor hulde, DinerCie). In het midden tafelde een gezelschap van jonge, goedlachse, afgetrainde mannen. Aan het hoofd een slimme dame. Pippi Langkous zong  al “driemaal drie is negen” én dat moet precies de opdracht zijn geweest die de hongerige mannen van de Oude (én de oude Oude) Vier aan de bediening hadden doorgegeven. Zowel voor-, hoofd- als nagerecht werden minstens driemaal aan deze VIP-tafel uitgeserveerd: want Skøll wint de Varsity! Aankomend weekend is het tijd voor de 135e editie en Lennart, Jan, Guillaume, Joris en Aranka  (OJZ) hebben hun zinnen gezet op het Hoofdnummer. De weersvoorspellingen zijn louter goed en naast deze ijzersterke Oude Vier doet Skøll mee voor winst in Jonge en Overnaadse Vier. De Eerstejaars worden in de watten gelegd en mogen hun eerste tellende 2 kilometer wedstrijd op het Amsterdam Rijnkanaal afleggen. Job en David trekken met skiff ten strijdtonele. Komt dat zien! door: Kim van den Houten

Lang lang geleden besloot de KNSRB haar eigen variant op de Boat-Race te organiseren, én hoewel het klots kanaal in geen enkel opzicht in de buurt komt van de Londense Thames is het aardig gelukt om een wedstrijd met evenveel tradities en c(n)orporaliteit uit de grond (of in het geval van Houten, modder) te stampen. Voor veel verenigingen is de Varsity (verbastering van University) de wedstrijd van het jaar en zelfs in bonds kleedkamers wordt vol sentiment en trots gesproken over optredens in de Oude Vier. Ook binnen Skøll leeft de Varsity: een heuse commissie organiseert diner, fotoshoot en niet geheel onbelangrijk de fusten veiling die de kroegjool* moet financieren als Skoll zich kroont tot winnaar van het Hoofdnummer. Waar de Varsity een droom is voor studentikoos publiek – want bier en brassen- is het een nachtmerrie voor coach en roeier – want modder en golven. Hutspot stond maandag op het menu, maar in de speech van slagman  Lennart van Lierop werd knipogend gesproken over een “boerenkool wedstrijd” (veel bombarie, weinig faciliteiten).

Aan de Eerstejaars dan ook de lastige taak de hoofden koel te houden en zich tijdens hun allereerste 2 kilometer wedstrijd van het seizoen niet te laten afleiden door randzaken. EJLD en EJL verdedigen beiden een knappe 2e plek in het klassement en ook EJZ en EJD lieten eerder zien veel in petto te hebben. Maar het Eerstejaarsklassement  zou het Eerstejaarsklassement niet zijn als niet alles mogelijk was en zeker met de aftrap van het kortebaan seizoen kan het tij nog volledig keren. Naast onze sjaarzen krijgen de heren en dames van de Top C4+ de kans deze mooie wedstrijd te starten in het misschien wel echte hoofdnummer van het weekend, de Overnaadse Vier. Hiervoor hebben zij zich met verve geplaatst tijdens de spar in Gorinchem. Zeker een aanrader om te komen kijken.

Daan Stolk startte vorig jaar met ploeggenoten Nick, Maarten en Floris in de Oude Vier, maar acht zichzelf nog zeker niet te oud om dit jaar met jonge honden Tom, Rob en David een serieuze gooi naar de winst te doen in het Jonge Vierenveld. De mannen trainen al een flinke periode in opstelling en de boot bevat een goede mix van techniek, ervaring, botte kracht en strakke kapsels. Ik raad jullie dan ook allen de race van deze heren van MGZ bij te wonen, want het zou zomaar kunnen gebeuren dat Ellen de mannen als eerste over de finish stuurt.

Oude Vier

Ondanks alle toeters en bellen rondom het evenement nemen de heren van de Oude Vier deelname bloedserieus en zijn ze van plan Skøll terug op de kaart te brengen in dit veld. Ook Aranka laat zich niet afleiden: Aan het einde van de dag gaat het gewoon om een 2 kilometer, of nou ja een 3 kilometer, waarbij degene met de beste techniek, sterkste roeiers aan boord en de meeste trainingsuren wint. En niet degene met de mooiste foto.” Lennart gaf al vanaf het begin van het jaar aan met een overtuigende vier aan de start van de Varsity te willen verschijnen. Dit gevoel heerste bij meer mannen én het was dan ook niet moeilijk een sterke boot te vormen. Joris heeft in de Holland Acht op het Junioren WK gevaren, Lennart verscheen maar liefst vier keer aan de start van een WK en pakte tweemaal winst op het NK in de lichte skiff en zowel Guillaume als Jan hebben een  Skøll record op hun naam staan: respectievelijk in de skiff én (jawel) op het NK Indoor Roeien. Ook trad Guillaume dit jaar nog aan op de World Cup. Prachtige resultaten, waarop voorzitter Abel terecht wees in zijn toespraak aan de Oude Vier: “Jullie kunnen bij het klaarliggen voor de start rustig naar links en rechts kijken en bedenken: hier doen wij niet voor onder.”

Stuurvrouw Aranka heeft al een aantal mooie herinneringen aan deze wedstrijd: “Mijn allereerste Varsity ervaring was met EJZ’16. Na een wat moeizaam langebaan seizoen kwam daar voor het eerst een 2 kilometer race. Daar hebben we iedereen inclusief onszelf verbaasd. We voeren de nummer 3 van het lange baanseizoen naar huis in de voorwedstrijd en mochten daarom door naar de A-finale, waar we derde werden in opnieuw een hele gave race.”  Het jaar erop maakte Aranka haar debuut op de positie van stuurvrouw van de Oude Vier, waar ze dit jaar weer plaats zal nemen. “Dat we als Middengroep vorig jaar die kans hebben gekregen vond ik heel erg bijzonder en leuk. Dit jaar wist ik helemaal niet waar de prioriteit van OJZ naar uitging en ik had daarom niet helemaal verwacht dat we als boot naar de Varsity zouden gaan. Ik was heel erg blij verrast dat ik werd gebeld.”

Alle ingrediënten voor een prachtige editie van de Varsity zijn binnen. Deze wil je absoluut niet missen. Lennart tilt nog een tipje van de sluier: “We hebben genoeg getraind om met vertrouwen naar Houten te kunnen afreizen. Het precieze strijdplan houden we nog even voor ons. Maar het hoofddoel is om een mooie wedstrijd te varen en misschien nog een beetje publiek te vermaken. En dat doe je natuurlijk niet door kansloos achteraan te varen!”

 

Reacties (0)

Geef een reactie

<      Maart      >

zondag 24/03/19

HNOT

zaterdag 23/03/19

HNOT

vrijdag 29/03/19

Openingsavond LenteRIT

zaterdag 30/03/19

Tweehead

Aegir Lente Sprint

zondag 31/03/19

Aegir Lente Sprint

Skiffhead

<      April      >

dinsdag 02/04/19

LenteRIT Bucketparty

zaterdag 06/04/19

Nereus Carpit Noctem

zondag 07/04/19

Varsity

dinsdag 09/04/19

LenteRIT Detox

donderdag 11/04/19

LenteRIT Pubquiz

zaterdag 13/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

zondag 14/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

dinsdag 16/04/19

LenteRIT Open Feest

zaterdag 20/04/19

Traianus Regatta

Hollandia NK klein

zondag 21/04/19

Hollandia NK klein

maandag 22/04/19

LenteRIT Sjaarsdiner

donderdag 25/04/19

LenteRIT achtendag en Loodsrave

dinsdag 30/04/19

LenteRIT Themafeest

<      Mei      >

donderdag 02/05/19

LenteRIT ploegjespresenteeravond

zaterdag 04/05/19

Okeanos Competitie Tweekamp

LenteRIT stippenweekend

ZRB

zondag 05/05/19

LenteRIT stippenweekend

ZRB

dinsdag 07/05/19

LenteRIT Onderlinghe

vrijdag 10/05/19

LenteRIT eindfeest

zaterdag 11/05/19

PEiL

World Cup I

zondag 12/05/19

PEiL

World Cup I

zaterdag 18/05/19

EDR

Westelijke Roeiwedstrijden

zondag 19/05/19

EDR

Westelijke Roeiwedstrijden

woensdag 22/05/19

Ringvaart

zaterdag 25/05/19

SIR

zondag 26/05/19

SIR

Spaarne Lente Race

vrijdag 31/05/19

EK

Thetis Sprint

<      Juni      >

zaterdag 01/06/19

EK

Asopos 3Kamp

ARB

zondag 02/06/19

EK

Asopos 3Kamp

ARB

zaterdag 08/06/19

Rottebokaal

zondag 09/06/19

Rottebokaal

zaterdag 15/06/19

Gyas Meerkamp

Damen NK Groot

zondag 16/06/19

Gyas Meerkamp

Damen NK Groot

zaterdag 22/06/19

Orca Slot (NSK)

World Cup II

zondag 23/06/19

Orca Slot (NSK)

World Cup II

vrijdag 28/06/19

Argo Sprint

zaterdag 29/06/19

NSRF Slotwedstrijden

zondag 30/06/19

NSRF Slotwedstrijden

<      Juli      >

zaterdag 06/07/19

Henley Royal Regatta

zondag 07/07/19

Henley Royal Regatta

vrijdag 12/07/19

World Cup III (KHB)

zaterdag 13/07/19

World Cup III (KHB)

zondag 14/07/19

World Cup III (KHB)

A.A.S.R. Skøll