Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing Damen Raceroei Regatta

Als we het weekend in een kleur zouden moeten omschrijven zou dat zonder twijfel rood zijn. Overal gloeiend rode koppies van verhitte roeiers en rood zere schouders van bevlogen coaches die in de wedstrijdroes vergaten zonnebrand uit de tas te halen. Daarnaast, een flink aantal geitige wangetjes die vol berouw over hun kledingkeuze, maar even goed genietend van de dag langzaam zo rood als hun das kleurden. De rode lippen van een charmante kiss-miss drukte haar afdruk op zeker 18 paar Skøll-wangen. Het erevlot kleurde dit weekend roder dan rood. Het Skøll-lied werd dit weekend zes (!) keer ingezet. Op zaterdag gaan EJLD en EJZ met klassementsblik naar huis en ook voor OLAV MOLENAAR wordt uit volle borst gezongen als hij met partner STEVEN blikt in het HG2- veld. Dat het spel nog niet was uitgespeeld moesten de Skøllies thuis hebben aangevoeld en in grote getalen waren zij daar zondag om op tribune en fiets nog meer roeiers richting blik te brullen. OBBE TIBBEN besluit “eventjes vanuit Amsterdam naar de WAB te fietsen” om vervolgens met grote overmacht te blikken in de HE1x. Sidenote- zaterdag legde hij traject 020-010 ook af per fiets en na zijn blik te hebben opgehaald stond maatje David al klaar om aan de tocht naar huis te beginnen. Machtig. Stiekem hoopte iedereen het natuurlijk al, maar ook LIA WITTEVEEN weet beloftes waar te maken door te overwinnen in de skiff. De overwinningsroes is compleet als vervolgens EJZ voor de tweede keer in het weekend op het podium mag verschijnen en rood van blijdschap zichzelf beginneling af mag noemen. Skøll wint de Damen! Anna, Maud, Iris, Katja, Rosa, Kees, Wibaut, Keke, Mika, Noud, Joep, Kamiel, Jerko, Kristine, Lia, Olav, Steven en Obbe van harte gefeliciteerd! Door: Kim van den Houten

Eerstejaars
Dat de Sjaarsen bovenaan meedoen in hun klassementen moge duidelijk zijn. Alle ploegen varen zichzelf succesvol naar en door de A-finales heen dit weekend. EJD moet op zaterdag na een sterk middenstuk en een overtuigende eindsprint die hun een derde plek in de voorwedstrijd oplevert toch nog nipt een plek in de A-finale aan zich voorbij laten gaan. Dat ze dit zondags niet nog een keer laten gebeuren hebben wij kunnen zien en met een 5e plek overall mogen zij tevreden zijn. Ook EJL gaat tweemaal als 5e over de finish. Het seizoen is nog jong en beide ploegen hebben door meermaals top 6 te varen laten zien zeker aanspraak te maken op dat beginnelingenblik.

De mannen van EJZ vonden het maar wat mooi om tweemaal op het podium plaats te nemen. Of KRISTINE even hard genoot van het tweemaal duiken is twijfelachtig, want in schraal contrast met het brandende zonnetje bleek het water ijskoud. Gelukkig kon zij zich snel tussen haar apetrotse ploeg opwarmen aan het welgemeende applaus van de vereniging. Ook het coachteam vervult zich met trots, zo vertelt SUZANNE BOSSERS: “Het begon met kriebels; we zouden mooie dingen kunnen gaan doen dit weekend. Maar of dat ook echt ging lukken… De ploeg bleek heel goed opdrachten te kunnen uitvoeren. Op zaterdag werd hen gezegd lef te tonen, keihard te starten, de boot ervoor durven te leggen en dan te blijven pompen tot de eindstreep. Met een ongelofelijk klassementsblik als gevolg!”

Nu was het op zondag zaak de hoofden koel te houden om ook klasserend blik in de zakken naar Amsterdam te steken. “Die druk was nieuw en het was zenuwslopend, coaches inclusief! Je weet nooit wie er ineens als een duveltje uit een doosje beter zou gaan roeien dan wij.. Maar toch gelukt, er is hard gewerkt en het beginnelingsblik is meer dan verdiend!” – aldus SUZANNE.

Trots is ook alom voelbaar in de terugblik van coach PIETER VAN DER HOEK op de Damen van EJLD. “Na het dik verdiende beginnelingenblik aasden onze meiden dit weekend naar meer in het eerstejaarsklassement, want daar wilde het nog niet echt lukken. Zaterdagochtend startten ze in de “poule des doods”, maar met een zeer sterke race wisten de meiden te domineren en met de snelste tijd toe te treden tot de A-finale. Hier bleef het 1500 meter lang spannend, doordat Aegir en Njord constant ongeveer een halve lengte op ons hadden en iedere aanval wisten te pareren. De meiden hielden echter de koppies koel en trokken met sterke, volwassen halen de vier langs de concurrentie en haalden daarmee hun eerste klassement blik en de bijbehorende 10 punten binnen. Tevens het eerste lichte dames klassementsblik voor onze vereniging ooit.

Op zondag splitste de vier op in een slagen- en een boegentweetje. Voor beide ploegen resulteerde het weinige samen trainen in een ietwat rommelige start. Na 2000m strijden, lukte het Iris en Katja niet de A-finale te bereiken. Anna en Maud lukte dit wel door na de mindere start brutaal de strijd aan te gaan met de middengroepers in dit veld. In de finale lukte het Anna en Maud beter om in de start bij de concurrentie te blijven. Met dit als basis voor een zeer solide race en een imposante 2e 500, vestigden de meiden zich op een heel knappe, enigszins onverwachte, maar dik verdiende derde plek tussen de tweede- en derdejaars roeiers. Zo zorgden ze voor zichzelf voor de kers op de taart in een toch al heel geslaagd weekend voor Skøll.”

Middengroepen
Alhoewel de sterke Development- en gevorderde velden na het Eerstejaarsklassement voor veel middengroepers vaak even schrikken zijn, hebben onze roeiers dit weekend laten zien weer een stapje op te kunnen doen, met uiteindelijk doel om bovenaan mee te gaan varen. De MGZ viertjes maken het elkaar lastig én gaan vooral in de voorwedstrijden erg dicht na elkaar over de finishstreep. In de A-finales op beide dagen domineert de door DAAN STOLK voorgeslagen boot, die in ietwat andere opstelling vaart als wij eerder hebben gezien en staat ingeschreven als Skøll/Hemus combi. Dit komt omdat -toekomstig Skøllie- JIP SWILDENS plaats nam op de stuurpositie, eerder stuurde zij de Juniorenacht. Ook JORAM nam plaats in de 4+, waar hij, gezien het feit dat hij een week voor de Heineken voor het eerst een boordriem aanraakte, de jongens knap ondersteunde in de weg naar de finish.  OUD-LICHT verbetert zichzelf flink t.o.v. de Hollandia en vaart twee dagen op rij A-finale. Op zaterdag blijft echter een zuur nasmaakje hangen doordat een bezoekje aan de baan van Orca werd afgestraft met een afvlagging. Op zondag echter frisse moed én de 3e plek smaakt naar meer. To be continued…

Ouderejaars
Dames

LIA laat al langere tijd zien een zeer bekwaam skiffeuse te zijn en dit weekend werd haar harde werken eindelijk beloond. Blik! Natuurlijk kon ze het niet laten nog even een balletje mee te pakken, want ach dat houdt het spannend. Na 1000m neemt zij al een ruime 5 seconden voorsprong op de nr 2 en dit zet ze solide door. Zij bouwt door, schuift weg en vernedert tegenstand door uiteindelijk met een verschil van 9 seconden te finishen. Zoals zij zelf zegt, episch! OJD is altijd hongerig naar meer en dus stond er nog een dessert op het menu én wel in de dubbelvier. ASHLEY, LIA (OJD) en CARLIJN  (Orca) lagen al ruimschoots klaar om uit te zetten, maar wachtten nog op JONNEKE die rechtstreeks van het erevlot de boot in stuiterde. Doordrenkt met adrenaline van de overwinning van EJZ zorgde zij misschien wel net voor dat beetje extra dat de dames een 2e plek op leverde achter een noemenswaardig bondsviertje met o.a. Marieke Keijser.

Heren
Terwijl iedereen in de hitte van de dag zich vooral bezighoudt met winst en verlies in het hier en nu, zijn een aantal ouderejaars met hun koppies al veel verder in de zomer. Zowel JORIS, als MAARTEN en MICHIEL hebben dit weekend zich geprobeerd te kwalificeren voor de EUG (European University Games). Hiervoor worden hun zaterdag tijden gemeten aan de  Gold Medal Standard Times en wel met een standaard van 92%. Daar moet hard voor gevaren worden en ondanks dat de races van Maarten, Michiel en Joris afgelopen weekend goed zijn gegaan wordt het nog even spannend, de uitslagen zijn dan ook nog niet bekend. Voor Joris worden de zenuwen flink aangewakkerd door de erg taaie norm die voor de skiff wordt gelegd.  De zenuwen bij Maarten en Michiel zijn vooral te wijten aan de concurrentie vanuit Theta, deze heren proberen zich namelijk ook te kwalificeren voor de EUG. Wij zijn erg benieuwd naar de afloop van dit verhaal.

Maar OJZ houdt zich niet alleen bezig met toekomstmuziek, dit weekend werd namelijk ter plaatse zowel het lied van Skøll als dat van Proteus ingezet voor OLAV en STEVEN die de knappe prestatie leverden te blikken in het HG 2- veld. Olav kijkt dan ook tevreden terug. De technische punten waar hij en Steven sinds het NK aan hebben gewerkt werden zowel in voorwedstrijd als finale uitgevoerd zoals dat in de beste trainingen gebeurde. Voor menig minder getalenteerde roeier een onvoorstelbare beschrijving van de voorwedstrijd volgt: “Het was een relatief simpele race. Er waren 4 ploegen en 3 kwalificeren zich voor de A-finale. Als wij geen blunder maakten, zouden we bij de eerste twee eindigen. De race startte en samen met Triton/Nereus pakten we de leiding door meer dan honderd meter voor de andere tweetjes uit te varen. Zo rond de 1250 merkten we dat de combi steeds rustiger aan ging doen en zich gewonnen gaf. De resterende meters van deze wedstrijd konden we daarom in een stevige ed van tempo 24 naar het vlot uitroeien.”

Gelukkig bracht de finale zoals het een finale betaamt wat meer spanning met zich mee. De tegenstand had in het verleden wisselend gepresteerd en door krachtsparingen in voorwedstrijden was het onbekend hoe hard de concurrentie maximaal kon gaan. Olav: “De wedstrijd ging van start en in de tweede haal bleef mijn blad niet lekker onder water haken, waardoor deze er uit schoot en we niet snel weg waren. Deze misser maakten we vervolgens zo snel mogelijk goed, door technisch strakker te varen dan we eerder hebben laten zien.”  Deze technische strakke halen zorgden er dan ook voor dat de heren wegliepen van het veld met een mooie voorsprong van 8 seconden op de nummer twee. Een laatste poging om voor het publiek een mooie eindsprint in te zetten liep echter in de soep: “Het moment dat we besloten te versnellen kwam er een klein windvlaagje onder mijn blad die net genoeg onbalans veroorzaakte om mij een lichte hartverzakking te bezorgen. Uiteindelijk hebben we de race toch in een mooie snelheid uitgevaren. Onder luid gezang van Skøll (en misschien nog wel luider van Proteus) konden we een blik en hele mooie Oakleys ophalen bij het erevlot.”

Natuurlijk hebben ook Olav en Steven uiteindelijk een doel voor de lange termijn voor ogen. Dat houdt voor deze heren voornamelijk het kwalificeren voor het SB WK in. Naar geruchten gaat er maar een kleine selectie en dat betekent dat het duo koste wat het kost elke SB concurrent gedurende het hele seizoen willen en moeten verslaan. Daarmee zijn ze aardig op weg, en hun reis vervolgt volgende week naar Essen om in het internationale veld te strijden met o.a. Argentijnse junioren ploegen, de gebroeders Rienks en de voormalige Duitse SA 2+. Olav zelf, én met hem vele anderen, hoopt dat alle overwininningen die hij dit jaar in Skøll pakje heeft behaald en nog zal halen voldoende zijn voor een ticket naar Poznan.

Eens een Skølllie, altijd een Skølllie
Om af te sluiten twee overwinningen die weliswaar niet in Skøll rood zijn binnengehaald, maar toch trots maakten. PAM SCHEER (Vidar) blikt in LDG1x en zet hiermee de tweede overwinning op de Damen achter haar naam, vorig jaar werd zij hier namelijk beginneling af. De wind en de golven lieten haar minder hard uit de start komen dan gehoopt, maar met een solide race pakt ze poppetje na poppetje en vaart ze net op tijd over Proteus heen. Voormalig EJD’ster MAARTJE DAMEN (Laga) doet haar achternaam eer aan en gooit hoge ogen door te blikken in DG4-. Proficiat!

Voor een overzicht van alle uitslagen: https://regatta.time-team.nl/raceroei/2018/results/c2.php

Eerdere berichtgeving

————————————————————————————————————————————————-

Waar de meesten van ons zaterdag waarschijnlijk in de zon rondhangen op een festival, zal de wedstrijdafdeling van Skøll zich dit weekend naar de Willem Alexanderbaan bij Rotterdam begeven voor de Damen Raceroei Regatta. Bij de eerste wedstrijd op de WAB dit seizoen zal het naar ervaring van afgelopen jaren aan voorzieningen en organisatie niets mankeren. Met een heuze ‘Pasta & Chill Lounge’ en een massageruimte wordt er alles aan gedaan om de deelnemers zo goed mogelijk te laten presteren. Door Pim Duteweert

Niets zal de roeiers dan ook in de weg staan om op zaterdag te strijden om klassementspunten, en zondag misschien wel dat felbegeerde klasserende blik binnen te halen. Na op een halve seconde tweede te zijn geworden bij de Hollandia, is het misschien wel EJZ die dit weekend de eerstejaars Lichte Dames achter nagaan met een beginnelingen blik.

Eerstejaars
Want waar EJLD er op de Hollandia in slaagden hun blik te pakken op zondag, greep EJZ nét mis. Met een paar goede trainingen achter de rug hopen de heren dit weekend dan ook weer een paar sterke races te kunnen varen. KEKE GROENHART: “Na een mooi Hollandia weekend, met toch een klein zuur nasmaakje, zijn we vol gefocust op de Damen. We hebben bewezen dat we sterk kunnen varen en willen wederom top drie in het klassement halen. Verder zijn we vooral uit aan het kijken naar de zondag, waar we weer zo’n ijzersterke race neer hopen neer te zetten als twee weken terug. Deze keer hopelijk met blik als beloning.”

De EERSTEJAARS LICHTE DAMES zullen zaterdag gewoon in hun vertrouwde vier gaan strijden om klassementspunten, maar zullen zich zondag voor het eerst opsplitsen in twee dubbeltweeën. Ze zullen het hierbij opnemen tegen ADINDA en EMMA van MGLD; wij zijn heel benieuwd wat deze race in petto heeft.

Alhoewel de dames van EJD op de Hollandia niet helemaal hebben kunnen laten zien wat ze in huis hebben, gaan ze dit weekend met veel vertrouwen tegemoet. Eerder hebben ze al laten zien goed mee te kunnen komen in het 2 KM veld, dus het is vooral taak om het eigen raceplan uit te voeren en de koppies koel te houden. Stuurvrouw RINSKE: “Ik heb vertrouwen in mijn dames. Het doel is eigen race varen, als dat lukt gaan we hard!”.

De mannen van EJL zijn erop gebrand dit weekend twee keer de A-finale te halen, en de trainingen beloven in ieder geval veel goeds. Het doel is dan ook om hard de start uit komen, en dat te combineren de lange, ontspannen halen van de trainingen. De lichte mannen hebben op eerdere wedstrijden al laten zien een sterke eindsprint neer te kunnen zetten. Sprinten ze dit keer als eerste de finish over?

Middengroep
De MGD 4+ heeft op de zondag van de Hollandia laten zien hard weg te kunnen starten. Op de trainingen zijn er afgelopen weken goede stappen gezet om dit door te kunnen trekken. Ook de 4– heeft een aantal nuttige sessies achter de rug, die perspectief bieden voor goede races. Wel zullen zij het pittig krijgen in een zware voorwedstrijd met o.a. sterke concurrentie vanuit Laga en Nereus. Merel verbaasde op de Hollandia door na slechts een enkele training in de skiff, “gewoon even A-finale te varen”. Dapper als zij is, neemt ze de Pieta van Dishoeck ditmaal mee naar Rotterdam, om de golven van de WAB te trotseren en wie weet wederom finale te mogen varen. Succes!

MGZ vaart sinds een paar weken weer alle trainingen met de twee vieren samen, waardoor ze veel tegen elkaar hebben kunnen sparren de afgelopen tijd. Na de Hollandia hebben ze met stuurvrouw ELLEN de technische focus tijdens de trainingen weer op wat andere punten gelegd. De mannen hopen dit weekend twee keer de A-finale te halen en – waar ze op hebben geoefend al die sparren – natuurlijk elkaar eruit te kunnen trappen. Mits ze wakker kunnen blijven bij het oproeien dan, het programma begint vroeg voor hen dit weekend…

OUD LICHT was na de Hollandia lichtelijk teleurgesteld met het behaalde resultaat en is nu dan ook meer dan klaar om revanche te nemen. De trainingen van de afgelopen week toonden een veelbelovende stijgende lijn, dus de mannen denken zeker iets moois neer te kunnen zetten in hun 4-.

 

Ouderejaars
Voor de ouderejaars roeiers lag de focus afgelopen maanden vooral op het NK. Of ze nu anders de boot in stappen dan twee weken geleden? Volgens ASHLEY niet echt. “Het is voor mij niet per se anders dan de Hollandia. Het doel is vooral om meer race ervaring op te doen in de skiff dit weekend.”

LIA en ASHLEY  zullen op zaterdag gewoon weer in hun vertrouwde skiff op de WAB verschijnen, maar op zondag zullen de dames in een opvallende combinatie deelnemen, en wel in de 4X. Ze worden hierbij aangevuld door oud OJD’er  en tevens EJZ-coach JONNEKE BOERE en CARLIJN HARINGSMA (Orca). JONNEKE: Het DE4X veld is pas aan het einde van de dag en wordt wel een klein beetje gezien als ‘fun nummer’. We hebben niet veel getraind samen, maar het wordt sowieso mega leuk. Ik vind het in ieder geval al heel leuk dat ze mij gevraagd hebben om mee te roeien.”  

JORIS MOERMAN en OBBE TIBBEN zijn dit weekend de enige mannen die in actie zullen komen in de skiff. Deze mannen hebben afgelopen wedstrijdweekend nog een daverend hard Skøll record gevaren. Het angstzweet zal bij de tegenstand dan ook -terecht- aan alle kanten uit breken. Wij Skøllies hoeven alleen maar te zweten om beide vliegensvlugge skiffeurs bij te houden op de fiets. Komt dat zien!

 

https://regatta.time-team.nl/raceroei/2018/draw/c2.php

 

Reacties (1)

Lotte Doude van Troostwijk
4 mei om 17:21
Zowel Maarten en Michiel (Dev2x en G2x) als Joris (G1x) proberen zich dit weekend te kwalificeren voor het EUG. Daarnaast starten op zaterdag Olav en Steven in de G2-.

Geef een reactie

<      Januari      >

<      Februari      >

zaterdag 16/02/19

Winterwedstrijden

zondag 17/02/19

Winterwedstrijden

zaterdag 23/02/19

Gyas Hunze

zondag 24/02/19

Gyas Hunze

<      Maart      >

zaterdag 09/03/19

Heineken Roeivierkamp

zondag 10/03/19

Heineken Roeivierkamp

zaterdag 16/03/19

Head of the River Amstel

zondag 17/03/19

Head of the River Amstel

zaterdag 23/03/19

HNOT

zondag 24/03/19

HNOT

zaterdag 30/03/19

Tweehead

Aegir Lente Sprint

zondag 31/03/19

Aegir Lente Sprint

Skiffhead

<      April      >

zondag 07/04/19

Varsity

zaterdag 13/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

zondag 14/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

zaterdag 20/04/19

Traianus Regatta

Hollandia NK klein

zondag 21/04/19

Hollandia NK klein

<      Mei      >

zaterdag 04/05/19

Okeanos Competitie Tweekamp

ZRB

zondag 05/05/19

ZRB

zaterdag 11/05/19

PEiL

World Cup I

zondag 12/05/19

PEiL

World Cup I

zaterdag 18/05/19

EDR

Westelijke Roeiwedstrijden

zondag 19/05/19

EDR

Westelijke Roeiwedstrijden

zaterdag 25/05/19

SIR

zondag 26/05/19

SIR

Spaarne Lente Race

vrijdag 31/05/19

EK

Thetis Sprint

<      Juni      >

zaterdag 01/06/19

EK

Asopos 3Kamp

ARB

zondag 02/06/19

EK

Asopos 3Kamp

ARB

zaterdag 08/06/19

Rottebokaal

zondag 09/06/19

Rottebokaal

zaterdag 15/06/19

Gyas Meerkamp

Damen NK Groot

zondag 16/06/19

Gyas Meerkamp

Damen NK Groot

zaterdag 22/06/19

Orca Slot (NSK)

World Cup II

zondag 23/06/19

Orca Slot (NSK)

World Cup II

vrijdag 28/06/19

Argo Sprint

zaterdag 29/06/19

NSRF Slotwedstrijden

zondag 30/06/19

NSRF Slotwedstrijden

<      Juli      >

zaterdag 06/07/19

Henley Royal Regatta

zondag 07/07/19

Henley Royal Regatta

vrijdag 12/07/19

World Cup III (KHB)

zaterdag 13/07/19

World Cup III (KHB)

zondag 14/07/19

World Cup III (KHB)

A.A.S.R. Skøll