Inloggen

×

Nieuws

Skøll goes international: part I

Skøll goes international part I. Met wedstrijden in zowel België als Duitsland waren er Skøllies te vinden buiten de landsgrenzen van ons kikkerlandje. Met blikken voor Lia, Ashley en Nika was het naast een internationaal ook een succesvol weekend. Gefeliciteerd dames! Lees hieronder snel verder. Part II verschijnt zeer binnenkort, so stay tuned (door: Paul Hofma & Sven Valstar)

Lia en Ashley waren dit weekend in het buitenland te vinden en zij waren (om het zachtjes uit te drukken) bijzonder succesvol! In Gent, bij de Ghent May Regetta, schreven de dames om te beginnen het dames dubbeltwee-veld (W2x) op hun naam. Vanzelfsprekend was dat allerminst: waar de dames al vaker dit jaar hebben laten zien hard te gaan in de skiff, kwam deze race een beetje uit het niets vallen: pas vorig weekend, tijdens de Damen, besloten ze definitief naar Gent te gaan, en pas ná het weekend hadden ze zoiets van ‘Ah joh, we stappen ook nog wel even in die dubbeltwee!’. In de race ervoeren de dames een flinke stijgende lijn, dus dat was sowieso een leuke en leerzame ervaring, en natuurlijk alleen maar mooier dat dat beloond werd met winst in de finale. De dames hopen hier de komende weken nog op verder bouwen, dus wie weet wat voor vuurwerk dat nog op gaat leveren. Dat was echter nog niet alles! Na casual de winst op zaterdag in de twee binnen te slepen, gingen de dames beiden ook in het dames skiff-veld (W1x) van start: wederom succesvol, want hier werden zowel de eerste (Ashley) als tweede (Lia) plek opgeëist! Ontzettend knap gedaan dames!

Niet alleen in België was er sprake van aanmonsterende (en overwinnende) vikingsschepen, ook in Duitsland werd het Vikingschip op de borst gespot. Namens OJD nam Nika deel aan de Hügelregatta in Essen, namens OJZ vonden we Olav, Lennart, Job en Guillaume terug op het Baldeney-meer. Voor de gemiddelde Skøllie zal deze wedstrijd niet bepaald bekend in de oren klinken, zelfs de meeste wedstrijdroeiers hebben geen idee, maar getuige de inschrijvingen weten buitenlandse ploegen deze wedstrijd maar al te goed te vinden.

Twee jaar geleden was Nika nog onderdeel van EJD ’16, vorig jaar roeismurf bij MGD in een succesvolle Development-vier en dit jaar begon in de skiff. Op de Hügelregatta werd op zaterdag een acht op het water gelegd, op zondag werden het stuurtje en vier roeisters geloosd zodat een vierzonder gevormd werd. Ondanks dat er nog niet enorm veel in de opstellingen was getraind gingen de race goed, en was Nika vanzelfsprekend tevreden. Op zaterdag werd onze nieuwste acht, de Glaer, ontdaan van het kleine laagje stof dat er inmiddels op lag. Deze maagdelijke boot, er was letterlijk nog nooit in geroeid, werd op prachtige wijze ontmaagd, met een harde tijd (6:13.66) werd o.a. het 2020-project van Nico Rienks het nakijken gegeven en dat betekende blik! In de vierzonder was er geen gloednieuwe boot, maar wel een minstens zo mooi resultaat: de dames kwamen als eerste over de finish! Geen doelpunten voor de aanwezige Duitse bondsviertjes, dus de dames gingen er met de winst vandoor in zowel het SB als het SA-veld. Stiekem was deze race ook nog een verkapte seatrace, dus spanning was er in ieder genoeg. Na zo’n weekend met twee keer blik hoort er natuurlijk bier en worst op het menu te staan, maar niets was minder waar. Gewoon een semi-gezonde pasta van Vapiano’s en het hotel-ontbijtbuffet dienden als herstelvoer. Naast de internationale ervaring die Nika hiermee heeft opgedaan biedt dit mogelijk de opmaat tot een mogelijke SB- of FISU-WK-uitzending. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

De mannen van OJZ besloten dit weekend de krachten te bundelen. De Hügelregatta bevat een hoop zeer sterke inschrijvingen, met verschillende nationale equipe-ploegen en vaak ook zeer sterke SB-ploegen die hun potentie nog verder wensen te onderstrepen. De regatta kan dan ook het best beschreven worden als het Duitse equivalent van de K-HB. De Holland Beker, jazeker de Holland Beker. Nou goed, wat schaamteloze promotie kan vast geen kwaad. In de dubbelvier heb je, je raadt het al, vier roeiers nodig. Lennart, Guillaume en Job maakt drie. Of het tijdens een pizza-avond was weet niemand, maar de hulp van Okeanied Bastiaan werd ingeroepen om de boot volledig te vullen. Over de start waren de mannen tevreden, maar verder waren er op zaterdag 2 boten toch ietwat sneller, op zondag prikten 3 andere boten hun puntje eerder over de finishlijn. Op zaterdag werd er echter wel een rappe tijd van 5:50.57 neergezet, helaas net niet onder de gewenste grens van 5:50.00. Op zondag begon het te regenen en stond de wind flink tegen, dus dan duurt de race wat langer. Nadeel aan het Baldeney-meer, er vaart een rondvaartboot, er zijn kanoërs en zelfs een heuse zeilwedstrijd, dus inclusief wind levert dit aardig wat golven op. Voordeel van regen: kapotdood maken van de golven. Maar goed, de mannen van OJZ hebben het naar hun zin gehad, helaas niet gepilst en of er bratwurst is genuttigd weten we niet.

Argentinië, Hongarije, Tsjechië, Duitsland. Exotisch rijtje landen, Olav lag er samen met zijn partner van Proteus-Eretes naast in de finale van de tweezonder. Op zaterdag sloten zij de finale af als achtste en laatste, op zondag stegen zij twee plekken tot de zesde stek. Dit was echter de uitslag van het open veld, in het SB-veld voeren de mannen naar tweemaal een vierde stek. Met tegenstand uit onder meer bovengenoemde landen en met het kaliber van de wedstrijd als de Nederlandse K-HB mogen de mannen hier zeker tevreden mee zijn. Het kan niet anders dan dat Olav in de toekomst nog vaak in de Skøll goes international-rubriek terug te vinden gaat zijn.

Reacties (0)

Geef een reactie

<      Januari      >

<      Februari      >

zaterdag 16/02/19

Winterwedstrijden

zondag 17/02/19

Winterwedstrijden

zaterdag 23/02/19

Gyas Hunze

zondag 24/02/19

Gyas Hunze

<      Maart      >

zaterdag 09/03/19

Heineken Roeivierkamp

zondag 10/03/19

Heineken Roeivierkamp

zaterdag 16/03/19

Head of the River Amstel

zondag 17/03/19

Head of the River Amstel

zaterdag 23/03/19

HNOT

zondag 24/03/19

HNOT

zaterdag 30/03/19

Tweehead

Aegir Lente Sprint

zondag 31/03/19

Aegir Lente Sprint

Skiffhead

<      April      >

zondag 07/04/19

Varsity

zaterdag 13/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

zondag 14/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

zaterdag 20/04/19

Traianus Regatta

Hollandia NK klein

zondag 21/04/19

Hollandia NK klein

<      Mei      >

zaterdag 04/05/19

Okeanos Competitie Tweekamp

ZRB

zondag 05/05/19

ZRB

zaterdag 11/05/19

PEiL

World Cup I

zondag 12/05/19

PEiL

World Cup I

zaterdag 18/05/19

EDR

Westelijke Roeiwedstrijden

zondag 19/05/19

EDR

Westelijke Roeiwedstrijden

zaterdag 25/05/19

SIR

zondag 26/05/19

SIR

Spaarne Lente Race

vrijdag 31/05/19

EK

Thetis Sprint

<      Juni      >

zaterdag 01/06/19

EK

Asopos 3Kamp

ARB

zondag 02/06/19

EK

Asopos 3Kamp

ARB

zaterdag 08/06/19

Rottebokaal

zondag 09/06/19

Rottebokaal

zaterdag 15/06/19

Gyas Meerkamp

Damen NK Groot

zondag 16/06/19

Gyas Meerkamp

Damen NK Groot

zaterdag 22/06/19

Orca Slot (NSK)

World Cup II

zondag 23/06/19

Orca Slot (NSK)

World Cup II

vrijdag 28/06/19

Argo Sprint

zaterdag 29/06/19

NSRF Slotwedstrijden

zondag 30/06/19

NSRF Slotwedstrijden

<      Juli      >

zaterdag 06/07/19

Henley Royal Regatta

zondag 07/07/19

Henley Royal Regatta

vrijdag 12/07/19

World Cup III (KHB)

zaterdag 13/07/19

World Cup III (KHB)

zondag 14/07/19

World Cup III (KHB)

A.A.S.R. Skøll