Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing Westelijke Regatta

Hij had nogal een aanloop, deze Westelijke Regatta. Na een eerste berichtgeving van de organisatie over geen B-finales en wedstrijden met acht banen, gevolgd door veel commentaar en overleg met de KNRB, kwam vrijdag toch een aanpassing in het programma. Er zouden zowel A als B-finales geroeid worden, het weer toonde zich gunstig en de WAB was er klaar voor (met een dichte mist op zondagochtend daarbuiten gelaten). Niets stond er nog in de weg om het weer een goed roeiweekend te laten worden. En dat werd het. Want met maar liefst 4 blikken en vele A-finales toonde Skøll zich weer van haar sterkste kant. Door: Pim Duteweert

Met twee heuse blikken op zak met de SB dames 8+ én 4- van afgelopen weekend in Essen, verscheen NIKA VOS dit weekend gewoon weer aan de start. Ditmaal trok zij in haar eentje ten strijde in het Dames beginnelingen skiff veld, en haalde ze met een machtige voorsprong ‘gewoon even’ haar blik op. De commentator: “Het is hier Nika Vos van Skøll die hier toch met.. ehm.. ja heel wat bootlengtes voorsprong als eerste over de finish komt.” Snel kon zij rondmaken en aanleggen bij het erevlot, waar zij al opgewacht werd door mede OJD’ers LIA en ASHLEY. Van harte gefeliciteerd Nika!

Nika was niet de enige die haar skiff met een ruime voorsprong over de finish wist te krijgen. Met wat bootlengtes voorsprong pakte DAVID KAMPMAN de winst in het Lichte Heren Eliteveld en mocht hij zich melden bij het erevlot om het Skøll-lied in te zetten.

Succes was er ook voor OLAV MOLENAAR en JORIS MOERMAN in combinatie met Nereus en Proteus in het HE4- veld. Met Olav op slag en Joris op boeg wisten de mannen vanaf de start de leiding te nemen en deze plek niet meer uit handen te geven. Bijna tien seconden eerder dan de nummer twee drukten zij hun puntje over de finish en konden ze rechtsomkeert maken naar het erevlot. OLAV: “Met het oog op een kleine selectie voor het SB WK leek het Joris en mij een goed idee om een snelle, grotere boot te maken met SB roeiers met meer ervaring. Dit weekend was even uittesten, met twee trainingen achter de rug wisten we niet wat er zou gebeuren tijdens de race. Lichten aan, gaan en we trokken hem samen met Proteus snel weg van Laga en Vidar, die zich ieder probeerden te plaatsen voor het fel begeerde fisu wk. 500 meter in de benen en we probeerden beetje bij beetje de boot weg te trekken bij Proteus. Op de duizend meter sloegen we de genadeslag. In één push pakten we meer dan een bootlengte. Dit was genoeg om bij Proteus de moed in de schoenen te laten zakken waardoor het vervolg van de race relatief eenvoudig was en we, ondanks het enorme slingeren door de linkervoet van Olav, met een enorme voorsprong wonnen. Geslaagde test zou ik zeggen.”

Wie een lesje eindsprinten wil ontvangen kan zich melden bij MICHIEL MOERMAN en MAARTEN KLOP. Tot aan de 1500 meter gingen de mannen in de dubbeltwee aardig gelijk op met Skadi, maar met een fantastische eindsprint wisten de heren de winst te pakken en werden zij scullend beginner af. Van harte mannen! JOB wist zich op zaterdag met een winst in de voorwedstrijd overtuigend te plaatsen voor de A-finale, waar hij een nette 2e plek behaalde. Op zondag namen OBBE en JOB het tegen elkaar op in het Elite Skiff-veld. Voor Obbe dus een krachtmeting met de zware mannen, waar hij met een derde plek wederom toonde ook prima mee te kunnen komen buiten het lichte veld.

Na twee blikken op de Damen en een tweede plek in het eerstejaarsklassement, zijn de heren van EJZ erop gebrand om die eerste plek over te nemen van Nereus. Na een sterke voorwedstrijd, waarbij zij wederom als eerste over de finish kwamen, plaatsen zij zich voor een zeer spannende A-finale. Wederom een sterke race, waarbij de mannen het lang spannend hielden maar toch genoegen moesten nemen met de tweede plek. Coach SANDER ABRAHAMSE: “Het was wederom een sterke race, alleen net gepakt door een tegenstander die net wat gretiger was en net wat meer dood durfden te gaan. Op de Damen waren wij dat, nu was dat Nereus.” De heren zijn erop gebrand om dit niet nog een keer te laten gebeuren op de ZRB. To be continued…

Met een klassementsblik op de Damen en een mooie 3e plek in het klassement, wilden de dames van EJLD dan ook niets liever dan dit trucje herhalen en nog eens 10 punten pakken. In een zeer spannende A-finale kwamen zij als tweede uit de start, maar wisten zij in de tweede 1000 meter langzaam terug te schuiven naar Njord. Het werd een race die voor menig meefietser ongetwijfeld voor een razende hartslag zorgde. Zuur was het dan ook toen de dames met een verschil van 0,34 seconde het blik misten, maar wel konden zij met 8 punten op zak terug naar Amsterdam. Op zondag hoefden de dames zich ’s ochtends niet in te wegen, doordat de dames zich ‘voor de leuk’ met de concurrentie zouden gaan meten in het zware damesveld. Zonder stuurvrouw ROSA, maar mét LUCA RUIJS terug in de vier, draaiden de dames gewoon even een wedstrijdje mee in het Dames Eliteveld.

Waar EJD op de Damen al een stijgende lijn toonde maar op zaterdag net de A-finale mistte, lieten ze dat dit weekend niet nog een keer gebeuren. Met een overtuigende start namen zij een voorsprong op het veld, waardoor zij als tweede over de finish kwamen in hun voorwedstrijd en daarmee verzekerd waren van een plek in de A-finale. Op zondag wisten zij zich wederom te kwalificeren voor de A-finale, waar zij met een spannende race de derde plek behaalden. Wij zijn erg benieuwd wat er op de komende wedstrijden gepresteerd gaat worden. Ook de mannen van EJL toonden dit weekend met een derde plek goed mee te kunnen doen in de strijd om het beginnelingen blik. Na op zaterdag al een derde plek te hebben behaald voor het klassement, en de heren daarmee 7 punten bij kunnen schrijven, finishten zij ook op zondag als derde. Ietwat teleurgesteld om dit resultaat, maar met opgeheven hoofd werken de mannen zich nu richting de ZRB voor ‘succes and nothing less’ – aldus RUTGER.

OUDLICHT greep op zaterdag naast de A-finale, maar liet zich dit op zondag niet nogmaals gebeuren. Na een goede B-finale op zaterdag, met een tweede plek als resultaat, wisten de mannen deze lijn door te zetten naar zondag. HUGO VAN DUIJNHOVEN: “We hadden weer een slechte race nodig om in de weekendflow te komen. Netjes in de baan gebleven dit keer door het natuurlijke stuurmanstalent van Luca. Zaterdagen zijn gezellig, maar ons ultieme doel voor dit seizoen is om op zondag het Gevorderde B-veld te winnen. Met een vierde plek in de A-finale kwamen we redelijk in de buurt maar er moet de komende tijd wel hard getraind worden om dit te bereiken. Er was weer goede progressie te zien binnen het weekend. Volgend wedstrijdweekend gaan we dezelfde progressie laten zien met een hoger beginniveau.”

De mannen van MGZ streden zaterdag tegen elkaar in de A-finale van het HG4+ veld, waar de vier (een combinatie met Hemus) met slagman DAAN STOLK een knappe tweede plek veroverde. Op zondag toonden zij zich opnieuw sterk door winst in de voorwedstrijd en een derde plek in de A-finale. Wij zijn benieuwd wat de mannen over twee weken in Tilburg laten zien! EMMA en ADINDA van MGLD wisten op zaterdag punten te pakken voor het klassement, door zich met een derde plek in de voorwedstrijd te kwalificeren voor de A-finale.

Bij MGD kon de helft van de dames op zaterdag niet starten omdat er te weinig inschrijvingen waren in hun DG4+ veld. De DDev4- kwam in de voorwedstrijd net te laat met de eindversnelling om zich te plaatsen voor de A-finale. Wel wisten zij goede stappen te zetten richting zondag, waar zij wel knap de A-finale bereikten. Op zondag voegden alle dames zich samen om het in het Dames Elite 8+ veld op te nemen tegen een aantal sterke vrouwenachten. Voor de 4- was dit de vijfde keer dat ze over de baan vlogen dit weekend, maar de dames genoten er vooral van om samen weer een keer in de acht te kunnen strijden. Samen hebben zij het weekend goed af kunnen sluiten in één boot.

Voor een overzicht van alle uitslagen, klik hier.

 

Eerdere berichtgeving


Goedenavond allemaal! Het is vrijdag de 18e en we weten natuurlijk allemaal wat dat betekent: de Westelijke Regatta staat weer voor de deur! Dat betekent dus een weekend lang weer achter time-team.nl hangen om elke 500 meter doorkomsttijd van je favoriete ploeg met spanning en sensatie te volgen! Welke EJ-ploeg­ komt als eerst over de streep? Welke Middengroeper ontvangt zijn nieuwe blik? Tot welke kleur rood zullen we dit weekend weer verbranden? Lees het allemaal in de voorbeschouwing van de Westelijke Regatta!

Met een 30-tal aan inschrijvingen stuurt Skøll komend weekend weer een mooie delegatie aan afgevaardigden naar de WAB. Aan het vorige wedstrijdweekend van de Damen besloot Skøll per abuis even dat haar eigen Rood/witte-blad toch wat mooier stond op het podium dan het knalrode blad van Laga door 6 blikken binnen te slepen. Omdat we natuurlijk geen genoeg kunnen krijgen van ons schitterende verenigingslied hopen we dat we komend weekend dan ook weer in grote getalen mogen aantreden om het uit volle borst mee te mogen zingen.

Zaterdag

Op zaterdag zal als eerste EJD de dag aftrappen van het eerstejaarsklassement. Vertrouwen puttend uit de stijgende lijn van het vorige weekend hopen de dames dan nu ook weer stappen te zetten en 2 maal de A-finale te bereiken. Met een paar veranderingen in de opstelling zijn de meiden erop gebrand om weer volle bak te strijden om als eerste over de finish te komen. 6 minuten later zullen de EJLD aantreden in de eerste voorwedstrijd. Vorige week hebben onze lichte dames laten zien dat ze weten wat ‘hard roeien’ is en ook ditmaal hebben zij weer zin om even die afgetrainde biceps te showen en weer als eerste over de lijn te komen. Hopelijk kunnen zij hun mantra van ‘niet snoeken is blikken’ opnieuw toepassen en met de winst aan de haal te gaan. Shout-out naar Luca Ruijs die samen met Saurus gaat strijden in de 2x om beginneling af te worden.

In het 2x Development klassement zal in de zware versie van het development veld onze eigen M&M aantreden met Michiel Moerman en Maarten Klop. Na vorige keer gestreden te hebben voor afvaardiging naar de European Universtity Games (EUG) gaan onze boys weer volle bak knallen om weer het maximale eruit te halen. Op de voet gevolgd van deze 2 bicepskoningen zullen Adinda Pijpers en Emma Reeskamp uitkomen in het LDDev 2x veld en er vol voor gaan. Een kleine 40 minuten later zal Job Huigsloot in de skiff proberen alle tegenstand op te vegen. Hierna is het de beurt aan de lichte pikken om hun 4- weer voor alle andere boegballen te leggen en eerst gaan strijden voor de A-finale.

Na al dit moois van de middengroepen en OJ-roeiers is het weer tijd voor de laatste 2 EJ-ploegen. Dit keer van het mannelijk geslacht zal de 8+ van EJZ volle bak gaan strijden om de lekkere blikkenreeks van het afgelopen weekend door te zetten. Met een kleine stoelendans aan slagen die sneller wisselden dan dat je rechts swipet op Tinder hebben de mannen vooralsnog nieuwe stappen gezet en zijn ze weer klaargestoomd voor een heel weekend met wat moois. Zondag zal gestart worden in het zware Elite 8+ veld om de Amsterdamse biceps eens te vergelijken met de middengroepen en ouderejaars 8en van andere verenigingen. Ook EJL heeft een slagenwissel ondergaan en zal ten strijde trekken met Gijs Andringa. Hopelijk kan deze rode furie uit het noorden de lichte 8 voorslaan om de jongens naar nieuwe hoogtes te brengen.

Hierna wordt het Skøll-rode stokje weer overgenomen door de middengroepen: In het DDev4- veld zal het 4je van Astrid Druijff aantreden. Hierna is het de beurt aan de 4jes van MGZ onder Leiding van Justin Ringeling en Daan Stolk (laatstgenoemde met een verdwaalde Hemus-stuur aan boord) om in een rechtstreekse A-finale te gaan voor dat blik. Ook in een rechtstreekse A-finale zullen Olav Molenaar en Joris Moerman in het Heren Elite 4- veld in een Skøll/Proteus/Nereus-combi.

 

Zondag

Zondagochtend zal Joris Moerman als eerste proberen in de A-finale te komen om beginneling af te worden in de skiff. Hierna Zullen de 2 viertjes van MGZ de strijd aanbinden met elkaar voor plaatsen in de A-finale. Hierna is het respectievelijk de beurt aan de Oud-Licht, de dames 4- en MGLD om aan te treden in hun voorwedstrijd. M&M zal weer een optreden doen in het Heren Beginnelingen 2x veld waarna Lichte Pik Koen Beijersbergen in een Vidar 4+ zal starten in het LHB 4+ veld.

Hierna zullen EJLD en EJD respectievelijk starten in het Dames Elite 4x veld waarvoor ze ditmaal niet hoeven in te wegen en lekker zaterdagavond al kunnen bunkeren. EJD zal trachten de A-finale van het DB8+ veld te halen.

Vervolgens staat er nog een mooi hoofdgerecht op het menu met Skøllies in directe A-finales van het Elite-skiff veld voor zowel de zware als lichte heren. In eerstgenoemde zal Obbe de strijd aanbinden met Job. Obbe heeft vorige keer al laten zien dat de lijn tussen licht en zwaar roeien een dunne is en niet impliceert dat je langzamer bent; met groot vertoon van overmacht won hij, na een wat langere warming up van 60k te hebben gefietst naar de WAB, het HE1x veld op de Damen. Job heeft zich echter volle bak kunnen voorbereiden met een trainingskamp in Essen waarmee hij nu ook lekker kan gaan vlammen in deze finale. In het LHE1x veld zal David Kampman, Lichte Pik van het eerste uur, aantreden om de Skøll-eer te verdedigen.

Hierna zal de dag worden afgesloten door de laatste 5 nummers: 5, 6, 8, 9 en 13. Na deze intens slechte woordgrap bedoel ik natuurlijk te zeggen dat de laatste 5 Skøllies die aantreden in chronologische volgorde zullen zijn: een MGD 4je onder leiding van Merel Thuis in het DG4+ veld, Nika Vos in het DB1x veld, EJL in het LHB8+ veld, M&M in het HG2x veld, EJZ in het HE8+ veld en MGD in het DE8+ veld.

Dus, genoeg moois om naar te kijken. Kom allemaal naar de erg toegankelijk gelegen WAB om al onze helden naar het Erevlot toe te brullen. Mensen, succes!

Reacties (0)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll