Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing 2-3 juni: ZRB

Het was weer een mooi weekend in Tilburg. Op zaterdag een aangename temperatuur, alhoewel de zon als een 12-jarig meisje ietwat verlegen achter de wolken bleef. Op zondag brak de zon van tijd tot tijd door en werden de witte t-shirts, natte petjes en flessen zonnebrand uit de tassen gehaald. Ook altijd genieten dat het commentaar met een zachte g plaatsheeft, we zitten niet voor niets bijna in België. Met 5 blikken waren onze eigen Rode Duivels wederom succesvol. Olav, Job, Doddy, Gijs, Rutger, Jochem, Alexander, Remus, Tom, Menno, Willy, Joris, Astrid, Katinka, Sterre, Rianne, Rosa, Anna, Maud, Katja en Iris, gefeliciteerd met jullie ZRBlik! (door: Sven Valstar)

Zoals eerder aangekondigd doet de ZRB het altijd net even wat anders. Tilburg is net als Australië ver in het zuiden, en dan leef je natuurlijk upside down. Dus, klassementsvelden op zondag, de klasserende velden op zaterdag. Voor de meeste eerstejaars die dat felbegeerde beginnelingenblik hebben veroverd is de zaterdag dan ook een welkome rustdag, zodat de rest van het seizoen het brandstoftankje weer op F staat. Onze EJL en EJD gaven wel acte de presence. Beide ploegen lieten in de voorwedstrijd zien dat het met de staat van hun brandstoftank wel goed gaat met de winst in de voorwedstrijd en de snelste tijd van het hele veld. Hoe dat gaat met eerstejaars beginnen de hersenen daarna wat extra toeren te maken en is het spanningsniveau bij de start vrij hoog. Bij EJD ging het in de finale niet van een leien dakje, maar de dames laten de afgelopen weken wel zien stappen te zetten, dus wellicht is dat blik slechts een kwestie van tijd. Wie het hoofd koel als een kikker wisten te houden waren de lichte pikken. Op de Westelijke moesten ze nog hun meerdere erkennen in zowel Skadi als Argo, maar heeft u Argo gezien? Wij in ieder geval niet. Na 500m was de voorsprong nog niet daverend groot, maar ging het puntje van de Gyllir wel als eerste over het meetpunt. Hierna werd de voorsprong gestaag uitgebouwd, al lieten de mannen, genereus als ze zijn, de rest van het veld in de wedstrijd. Desalniettemin schreeuwde Doddy haar boegbal als eerste over de finish. Dit betekende het tweede blik van de dag voor Skøll en het eerste blik voor EJL, gefeliciteerd!

Omdat chronologie uit den boze is, is het tweede stukje over het eerste blik dat tijdens de ZRB getrokken werd. De mannen van OJZ zijn dit seizoen goed bezig, u heeft ze ongetwijfeld al eerder in een voor- of nabeschouwing gespot, of ze mogen toezingen toen ze op de bar gingen staan. Voor de rest van het seizoen worden er snode plannen gesmeed, echter werkte de concurrentie tijdens de ZRB niet mee doordat niemand zich in durfde te schrijven voor het HE 4x veld. Niet getreurd, tweeën is ook leuk. Op zaterdag traden Job en Olav aan in het HG 2x veld. Ook hier liet de concurrentie het enigszins afweten, want met 3 inschrijvingen was dit geen drukbezocht veld. Wel was het de blauwen tegen de roden, met twee Skøllboten tegen een combi van blauwgekleurde verenigingen uit Utrecht en Rotterdam. Olav en Job gingen lekker, op de finish hadden zij een voorsprong van meer dan 8 seconden op de finish, oftewel andermaal (ZR)Blik voor Olav en Job, gefeliciteerd! Maarten en Michiel eindigden als derde op gepaste afstand.

U kent de familie Moerman vast wel. Mega-Moerman heeft zijn riemen inmiddels aan de wilgen gehangen en coacht MGZ als hij niet bezig is met kapper zijn. Mini-Moerman roeit nog zeker wel, hij wordt hierboven nog genoemd, en komt dit seizoen voornamelijk uit in het HDev 2x veld. Micro-Moerman, de jongste van het stel, volgde het voorbeeld van zijn oudere broers en roeit eveneens bij OJZ. Voor dit seizoen had Joris zijn zinnen voornamelijk gezet op het veroveren van een blik in de skiff. Tijdens de Damen was hij er dicht bij, maar werd nipt tweede in het HB 1x veld. Tijdens de Westelijke was hij weer verder van winst verwijderd met een derde plek, al werd dit gemis verzacht met winst in het HE 4- veld. Had hij tijdens deze wedstrijd het skiff-veld gewonnen dan was hij de eerste Moerman die scullend beginneling-af werd. Jammer voor Joris pakte Michiel tijdens de Westelijke zijn blik in de 2x. Echter, met een zeer overtuigende race op zondag pakte Joris het eerste skiff-blik van de Moerman-broers. Waar het eerder niet lukte in het HB 1x veld, deed hij het dit weekend in een zwaarder veld, het HG 1x veld. De time-trial over 1500m sloot hij af als eerste, tijdens de finale tussen 4 werd de concurrentie vernederd. Joris, gefelicteerd!

Met de zondag waren dan ook de klassementsvelden begonnen. In de vroege morgen leek het wel een exodus van roeibootjes, de klassementsvelden zijn vaak de velden met de meeste inschrijvingen, en al deze velden starten achter elkaar. Het was druk op en rond het water. Met het bijzondere karakter van de ZRB wordt het begin van de klassementsstrijd ingeluid met een time-trial over 1000m. Nummers 1 t/m 4 kwaliciferen zich voor de halve finales, de nummers 5 t/m 8 varen de C-finale. Zowel EJZ, EJLD, EJL en Maarten & Michiel voeren zonder al te veel moeite een strakke time-trial en werden later weer op het water verwacht voor hun halve finale. De winnaar hiervan vaart de A-finale over 1000m, de verliezer de B-finale over dezelfde afstand. EJZ en EJLD deden korter dan hun tegenstanders over wat in essentie een extreem lange sprint is, EJL en Maarten & Michiel moesten helaas hun meerdere erkennen in de tegenstand. Twee laatstgenoemden revancheerden zich echter uitstekend voor het missen van de A-finale, door hun B-finale respectievelijk zeer krap en zeer ruim te winnen. EJLD was van te voren ietwat bezorgd over de 1000m, daar hun start niet altijd even soepel gaat en zij het meer moeten hebben van het middenstuk. Tijdens zowel de time-trial als de halve finale als de finale lieten zij er echter geen twijfel over bestaan wie de beste benen van de dag had, alle drie de races werden winnend afgesloten. Tijdens zowel de halve finale als de finale wisten zij zo hard te roeien dat er licht ontstond tussen de boten. Dat betekende alweer het derde blik voor de dames, gefeliciteerd! Misschien nog wel belangrijker was dat de nummer 2 van het klassement flink wat minder punten pakte en de dames zodoende wat dichter naar de tweede plek zijn gekropen. De mannen van EJZ kwalificeerden zich met een derde plek voor de halve finales later die middag. De nummer 2 van diezelfde time-trial werd in de halve finale op driekwart bootlengte gezet, wat dus A-finale betekende. Hier troffen de mannen onze bordeaux-rode buren, waar zij helaas hun meerdere in moesten erkennen, tweede. Het gouden randje aan de race was echter dat ook hier nummer 2 van het klassement laatste werd in de C-finale. Hiermee werd slechts één punt gepakt, terwijl EJZ er 8 pakte. Hiermee wordt de tweede plek in het klassement geconsolideerd, al loopt de koploper helaas wel weer wat punten uit.

De dames van MGD zitten al tijden in drie verschillende boten. De ene boot is een 4+, de andere een 4- en weer een andere dan wel een skiff of dubbeltwee. Dit weekend stapte de 4- van Astrid, Katinka, Sterre en Rianne, naast hun reguliere verplichtingen in de 4- velden, ook een keer in de 4+. Enerzijds om te zorgen dat het veld uitgeschreven zou worden aangezien het DG 4+ veld niet het meest drukbezochte veld is, anderzijds om eens wat anders te starten dan altijd maar in de 4-. Met minimale voorbereiding ging dat starten in een ander veld niet meteen van een leien dakje. De eerste 1000m lagen de dames laatste in het veld, waaronder dus achter hun ploeggenoten van MGD. Of ze in die eerste 1000m elkaar steeds beter aanvoelden of niet, maar langzaam begonnen ze door het veld te schuiven. Bij de 1500m lagen ze nog 2e, maar met een zinderende eindsprint wisten zij, voortgestuwd door een stuurtje van Proteus, hun puntje als eerste over de Tilburgse finishlijn te duwen. Blik! Hiermee werden zowel Sterre als Astrid beginneling-af, gefeliciteerd dames!

Al met al een geslaagd weekend in Tilburg! Eerstvolgende wedstrijd is (gelukkig) weer gewoon op de Bosbaan: de ARB tijdens het weekend van 16 en 17 juni. Voor alle uitslagen van de ZRB checkt u: https://regatta.time-team.nl/zrb/2018/results/c2.php

 

————- eerdere berichtgeving —————-

Met het zonovergoten weer de laatste tijd zou je haast denken dat het overbodig is, maar toch trekt roeiend Nederland dit weekend naar het zonnige zuiden. Waar de NOOC-roeier het pittoreske Hilvarenbeek vooral kent vanachter een waas van alcohol dan wel intense kater, zal er dit weekend een heuse nationale wedstrijd verroeid worden op het kanaaltje achter vakantiepark Beekse Bergen: de ZRB. En, om de boel zo midden in dat 2k seizoen even lekker fris te houden, doet de ZRB een aantal dingen nét even anders. Zo worden de klassements- en klasserende dagen omgedraaid: je roeit voor je blik op zaterdag, en strijd voor klassementspunten op zondag. Daarnaast wordt er hier voor de klassementen niet over twee kilometer gestreden, maar wordt er een jánkend hard sprintje getrokken over een luttele 1000 meter. Daarnaast gaat deze 1k niet volgens een voorwedstrijd-finales system, maar wordt zij verroeid over 3 rondes: in de eerste plaats een time trial, op basis waarvan ploegen geplaatst worden om voor hun eindplek te streden in de halve en hele finales: boord-aan-boord, één-tegen-één. Altijd een publieksfavoriet.

En om dan maar met de welbekende EERSTEJAARSklassementen te beginnen. Het roeiseizoen heeft eerstejaars zwaar bepaald geen windeieren gelegd de afgelopen weken. Met zowel een klassements- als een beginnelingenblik op zak zullen deze mannen er op gebrand zijn om ook dit weekend weer goed te presteren. Helaas leek er eerder deze week wat roet in het eten te worden gegooid door schade aan de Skinfaxi, maar dankzij knap werk van matcom Marjo kon deze tóch nog mee naar Tilburg. Met het beginnelingenblik binnen is er besloten de zaterdag vrij te nemen, zodat de mannen helemaal fris bij de start liggen op zondag. Daarnaast waren Jerko en Kamiel dit weekend de klos en vielen zij buiten de 8, maar niet getreurd: deze mannen zullen hun kunsten alsnog mogen laten zien, maar dan in het HG2- veld. Sterkte heren, en succes.

Bij de eerstejaars zware dames was er een wat moeilijke seizoensstart, maar ook zij lijken de laatste weken weer in de lift te zitten. De gemoederen zijn in ieder geval goed na afgelopen weekend, en volgens coach (tevens ft. Wedcom) Laurens zijn de afgelopen 2 weken aan trainingen ook bijzonder goed verlopen, dus hij heeft er zeker vertrouwen in. Met de stijgende lijn blijft het doel natuurlijk om de beste eigen race te varen, maar desondanks hoopt hij stiekem toch wel op mooie resultaten dit weekend.

Ook voor de MIDDENGROEPEN zal het dit weekend strijden worden in de sprint voor klassementspunten. Bij de lichte development vierzonder is er een duidelijke opwaartse trend zichtbaar de afgelopen weken, en we hopen dan ook van harte dat ze die door zullen zetten. De zaterdag belooft in ieder geval spektakel: alle kanshebbers voor het Gevorderden-B blik, waaronder onze eigen heren, zitten in dezelfde voorwedstrijd – de mannen hopen dan ook dat ze daar alvast wat tegenstand uit kunnen schakelen voor de finale.

Ook Emma en Adinda zullen weer ten tonele verschijnen dit weekend in hun vertrouwde dubbeltwee. Zij zien het weekend gretig tegemoet: naar eigen zeggen is hun eerste kilometer meestal de beste van de race, dus ze hebben in elk geval vertrouwen in de 1000 meter op zondag. Verder gaan ze dit weekend proberen de ontspanning er lekker in te houden ondanks dat er natuurlijk, quote: “mokerhard gestaan wordt.”

Met de OUDEREJAARS is het altijd een verrassing: de ene keer is het een enkeling in de skiff, de andere keer leggen we een bazenacht op het water. Dit weekend is het niet anders, en zullen onze roeiers in relatief grote getalen gaan zorgen voor wederom prachtig roeispektakel. Lennart, Guillaume, Job en Olav zouden in eerste instantie hun krachten bundelen in de HE4x – dat veld lijkt helaas geen doorgang te gaan vinden met een enkele inschrijving, maar op zondag splitsen de mannen zich in twee 2x-en, en gaan ze onderling de strijd aan. Het beloof in ieder geval een pot roeien te worden die je niet wilt missen. Daarnaast stappen Joris en David dit weekend wederom in de skiff, en zullen Maarten en Michiel in de 2x met hun kersverse gevorderden-status op zak mogen laten zien wat ze waard zijn dit weekend.

Voor deze laatsten zal dit weekend alles extra op scherp staan. Ze staan momenteel 2e in het 2x-development klassement, en voor hen is het doel dit weekend dus om een stapje in te lopen op de huidige nummer 1, Thêta. De mannen hebben het gevoel dat hun sprintkwaliteiten iets beter zijn dan die van de concurrentie, terwijl de mannen uit Eindhoven op de middelste kilometer vaak iets sterker zijn – uitgelezen kans dus om juist dit weekend een inhaalslag te maken. De voorbereiding was in elk geval goed: de afgelopen twee weken is er goed en hard getraind, met veel focus op het sprinten (“het echte beukwerk”), en de mannen hebben aangegeven vertrouwen te hebben in wat het weekend zal brengen. Hopelijk mogen we jullie komend weekend weer onthalen op het erevlot!

Benieuwd naar wie er allemaal nog meer starten? De volledige loting vind je hier!

Reacties (0)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll