Inloggen

×

Nieuws

Voorbeschouwing Ringvaart Regatta

Wat de Elfstedentocht is voor schaatsers, is de Ringvaart voor roeiers. Bloed, zweet en blaren zullen aankomende woensdag niet gespaard worden voor maar liefst 7 Skøll ploegen die de dappere strijd met de kilometers aangaan. Dat het een barre tocht zal worden is een ding dat zeker is. Doch- de honger, vermoeidheid en emoties die de stoere Skøllies onderweg voor hun kiezen zullen krijgen, worden bij het finishen omgesmolten tot goud. Want een ieder die deze roeimarathon tot het einde weet uit te zingen, is wat mij betreft een winnaar voor het leven. Door: Kim van den Houten

Hoe kom je erop?
De Ringvaart Regatta start bij de Kagerplassen en strekt zich over een zeker geen kinderachtige 100km. Een onvoorstelbaar lange afstand om in welk type roeiboot dan ook af te leggen. Deelname lijkt dan ook een keuze die ofwel onder hypnose of wel onder invloed van zeker meer dan 1 biertje moet zijn genomen (dit laatste bleek inderdaad het geval bij de overhaal actie van JILLES). “Hoe kom je erop?” vroeg ik de startende roeiers dan ook.  Door er te zijn opgegroeid bijvoorbeeld, zoals het geval is voor MARK NIJMEIJER, die samen met CHANTAL VAN DEN OUWENLAND de tocht zal maken en hem bovendien binnen 9 uur wil afronden!!! Hij beleefde zijn (eerste) jeugd in de Haarlemmermeerpolder, die omsloten is door de Ringvaart. Veel vrienden wonen daar nog steeds en langs hun huizen varen maakt het extra leuk. Voor PIETER VAN DER HOEK ontstond het idee tijdens een periode vol blessure frustraties op de racefiets. Hij besloot het IJsselmeer rond te fietsen én was – appeltje eitje- binnen 10 uur weer thuis. Kennelijk lagen dit soort lange inspanningen hem en niet zo lang geleden werd ook de Elfstedentocht door PIETER en vader afgelegd. Dat de Ringvaart de volgende uitdaging zou zijn kon niet langer aan getwijfeld worden.

Woensdag lijkt het tropisch warm te worden, niet ideaal, maar beter dan vorig jaar, toen de weergoden een stuk slechter gezind waren en het hele Ringvaartfeestje niet door kon gaan. Gelukkig zijn de dames van NOG STEEDS ÖNDERWEG inderdaad nog steeds onderweg en met shirtjes met Ringvaart’17 verschijnen zij dit jaar met even veel goede moed aan de start. De tijdsinschatting is iets bijgeschaafd, maar de strijdlust even groot. Ook RALF zou in eerste instantie vorig jaar met Suzanne Kuijpers starten: “We wilden allebei de ringvaart binnenkoppen dus een team was snel gevormd. Een vroege voorbereiding liep op rolletjes. Helaas gooide het weer roet in het eten. Een behoorlijke deceptie. Dus volgend jaar starten moest en zou gebeuren. Dit jaar zou ik op mezelf aangewezen zijn aangezien Suzanne niet zou kunnen. Dus na wat pogingen om oud-ploeggenoten te charteren heb ik mezelf maar in het diepe gegooid.”

Alle deelnemers hebben een duidelijk doel voor ogen: die finish halen. Nu voegen SEBAS en LARS, beter bekend als ROW YOUR GOAT, hier nog een hoger doel aan toe. Zij besluiten namelijk een mega inzamelingsactie op poten te zetten voor het KWF, een organisatie die beiden dicht aan het hart staat en waar ze graag voor strijden. Met een flink aantal donaties en een spetterend benefietdiner inclusief veiling zijn zij al ruim over de 2.500,- heen. LARS: “Dat is echt vet! We zijn iedereen die aan dit enorme bedrag heeft bijgedragen enorm dankbaar. Het is niet te doen om uit te drukken hoe blij we zijn met alle positieve bijdragen en support van iedereen.”

Hoe bereid je, je hier op voor?
Zoals wij van de twee werkpaarden gewend zijn is de voorbereiding van Mark en Chantal al flinke tijd in volle gang. Tweemaal per week zo ver mogelijk komen onder het mom van “uurtje heen, uurtje terug”.. Om de bruggetjes en route te verkennen hebben zij het rondje Ringvaart al gefietst. En om de baan in Delft al even te proeven, startten -en wonnen- zij de PEIL. Ook de Elfstedenroeimarathon was geen te grote klus. Afgelopen trainingen is meer wedstrijdspecifieke voorbereiding aanwezig door bijvoorbeeld elke 40 minuten drinkpauze in te lassen, zoals zij dat tijdens de race ook van plan zijn.  Ook bij de mannen van ROW YOUR GOAT is al aardig wat eelt op de handen gekweekt door kilometers in skiff en dubbeltwee. Laatst stond zelfs een retourtje Uithoorn op het menu. Ook PIETER heeft in skiff Uithoorn al meermaals aangetikt en bracht in de winter lange taaie uren op de ergometer door. Horecatijger JILLES, stapt woensdag in de boot SKØLL 107 en wel samen met THOM, HARMEN en JAAP. Hopelijk brengt de slaperigheid van het vroege opstaan een lekker roesje voor tijdens de race- volgens zijn ploeggenoten kwam hij er van de week pas achter dat zijn gebruikelijke bedtijd 5am ook een tijd van opstaan kan zijn. De voorbereiding noemt HARMEN dan ook allesbehalve soepel. Probleem 1 was het ontbreken van een stuur. Dus de heren waren vaker op de ergo te vinden dan ze zelf hadden gewild, JAAP had wel werk gemaakt van het vakkundig ontwijken van deze trainingen. Gelukkig was CHARLOTTE DIJKSTRA om een eind te maken aan de ergo-hel en kon SKØLL 107 zich volledig inschrijven en wel onder de aangepaste naam SKØLL 107+23. De creatieve geesten hadden voor het gemak namelijk maar gewoon de leeftijden bij elkaar opgeteld en daar kon Charlotte natuurlijk niet bij ontbreken.

De rollen zijn verdeeld
Maddie en Marjo worden in één adem genoemd en dat is nu precies wat hun zo’n ijzersterk duo maakt. Alhoewel er niet veel tijd voor uitgebreide voorbereiding was, heerst er bij de Blwerb geen enkele twijfel of de dames deze kilometers zingend zullen uitvaren. Er hoeven dan ook geen rollen te worden verdeeld, dit koningspaar gaat gewoon lekker varen. Lars noemt de rolverdeling tussen hem en Sebas simpel, maar complex. “Tijdens de training neemt Sebas plaats op slag, ik op boeg. Sebas stelt het roertje goed in, in de tussentijd maak ik de slidings schoon. Vervolgens zet Seb een muziekje op en dan is het gaan! “Ein, zwei….” vervolgens komt er geen “drei” maar begint die jongen gewoon te roeien.” De dames van NOG STEEDS ÖNDERWEG kennen vooral een belangrijke rol aan stuur SYRKA toe, die het lijden mag verzachten met fijne moppen, aanmoedigingen en soortgelijk ongein van eigen hand en van ingezonden spraakmemo’s waar de dames op facebook vriendelijk doch dringend om hadden verzocht.

Het wordt een barre tocht en alle aanmoediging is meer dan welkom. Schroom dan ook zeker niet om je fiets te pakken en het leven voor de starters morgen ietsjes leuker te maken. Mark deelt nog een tip van Ringvaart expert Arie Muilwijk om tijdens de race niet uit te stappen behalve bij de 88km stop, “want anders wil je niet meer instappen.” Pieter spreekt al over een leven voor én na de Ringvaart, wij zijn reuze benieuwd hoe hij dit gaat ervaren. Alle deelnemers heel veel succes gewenst, jullie zijn allemaal bazen.

Nummer Ploegnaam Roeiers Stuur
D8+ Nog steeds Önderweg Felicia Lusing Syrka van Kuppenveld
Chloé Wichard
Emmeke Veltmeijer
Julia Rubingh
Jonna Muller
Suzan Zuurmond
Inge Huberts
Eva van der Heide
Neena Simkhada
H4* SKØLL 107 Thom Pijnenburg Charlotte Dijkstra
Jilles van de Vondervoort
Harmen Douwes
Jaap Wijnen
D2x Maddie en Marjo Marjolijn Hulsbos
Madeline Mol
H2x Row your Goat Sebas Groeneveld
Lars Schouwink
H2x 2x zo Snel Chantal van den Ouweland
Mark Nijmeijer
H1x Ralf ter Burg Ralf ter Burg
H1x Pieter Pieter van der Hoek

 

Reacties (0)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll