Inloggen

×

Nieuws

15 – 17 juni: Nabeschouwing Argo Sprint & ARB

Zo tegen het eind van het seizoen aan zie je wel vaker dat er records worden verbroken; het water wordt warmer, men begint steeds beter op elkaar ingespeeld te raken en met de nodige 2k’s in de benen beginnen de roeiers steeds meer een wedstrijdritme op te bouwen. Gooi daarbij in de mix nog een stevig windje mee en het thuisvoordeel van de Bosbaan en je hebt een mooi recept voor snelle tijden. Met al deze ingrediënten aanwezig dit weekend was er dan ook zeker spraken van snel weer: met 3 verenigingsrecords, 7 maal blik op de ARB en 2 maal blik op de Argo sprint zijn er prima zaken gedaan en zijn er weer mooie stappen gezet richting onder andere kwalificatie voor de Henley Royal Regatta. Verdere ins & outs lees je natuurlijk zoals vanouds hier in de nabeschouwing, dus lees en geniet:

Argo sprint
Sprintjes zijn altijd leuk. Lekker voelen ze niet, hard gaan doen ze wel (hoop je dan). En, een bijkomende gunstigheid: ze zijn over voordat je er erg in hebt. Dit in tegenstelling tot de 2k’s, die doorgaans toch wat langer van duur zijn en wiens verzuring ook nog wat langer in je benen blijft steken. Ook voor de coaches zijn sprintjes leuk; het zorgt namelijk voor eenvoudige wedstrijdplannen: ‘Bouwen, doorbouwen, 3 om 10 doorbouwen en de laatste halen doorbouwen’ en je bent al klaar. Helemaal met de windkracht 4 die op vrijdag de bosbaan omtoverde tot een mini-windtunnel ging het hard. Dat de sprintjes ook bij Skøllies in de smaak vallen blijkt wel uit het feit dat van de 30+ deelnemende verenigingen Skøll de meeste afvaardigingen had met 21 boten! En met 2 maal blik deed Skøll ook weer leuk mee om de prijzen.

Als eerste mochten onze potentiële lichte dames van de Dames Talenten 4* het spits afbijten. Puur om een beetje wedstrijdervaring op te doen en lol te trappen schreven deze dames zich als enige talentenboot in voor het LDEj4* veld. Begrijpelijkerwijs gingen de andere 4jes aanzienlijk harder, maar desalniettemin is het een goede oefening voor de NSRF. Hierna volgde EJZ en de Heren T8. EJZ ging met een aardige tijd als 2e door naar de A-finale, waar ze vervolgens helaas 3e werden na een mindere race. De T8 boys strandden in hun heat met een respectabele 1:31,37. Vervolgens was het de beurt aan de Middengroepen en Ouderejaars om in de kleine nummers te laten zien wat echt sprinten is: eerst was het de beurt aan Merel Thuis en Sylvie Langhout om het eens een keer in de D2x te proberen, waarna Ewout Hardeman en Luca Bordes namens Oud Licht de skiff instapten. Respectievelijk werden zij 5e, 3e en 4e in hun voorwedstrijd, wat helaas geen finale betekent. Hierna knalden Adinda en Emma namens MGLD zich de finale in, waarin ze helaas door materiaalpech 3e werden en blik aan zich voorbij zagen gaan. Nika en Jori besloten in de skiff te starten, waarbij eerstgenoemde als eerste over de finish kwam in haar voorronde en Jori doorging als 3e. Nika besloot om haar stempel te drukken op de Argo sprint en trok met overtuiging blik in de A-finale. Onderlinge rivaliteit zorgt er vaak voor dat je elkaar naar grotere hoogten stuwt, en zo ook konden EJD’ers Renée Groen en Rian van der Oord zich optrekken aan de 2- van MGD. Met slechts een paar trainingen in de 2- achter de rug lukte het deze EJD’ers om ten koste van MGD door te stromen naar de A-finale. Renée en Rian hadden er zin in en besloten dat ze in de A-finale zin hadden om een nieuw PR te trappen, wat resulteerde in een tijd onder de 2 minuten; 2- in de 2-, mooie dingen. Wie weet wat dit nog voor andere wedstrijden kan gaan betekenen! Hierna was het de beurt aan de bedrijfsacht van de HvA onder leiding van kersverse Roeicliniccie-voorzitster Emma Groenveld. Hierbij eindigde ze 2e. Na het in actie komen van de DTal 8+ was het de beurt aan de ongewogen heren van MGZ om hun spierballen te tonen. De 2- en 1x kon in een directe A-finale helaas niet echt potten breken, maar de 4- wist zich met een 3e tijd naar de A-finale te trappen waar ze ook 3e eindigden. Als afsluiter van de avond ging stuurvrouw Aranka Kops in het Elite veld met een combi-acht aan de haal met de winst en werd zo het 2e blik van de avond binnen gesleept. Van harte gefeliciteerd Aranka en Nika met jullie sprintblik!

ARB
Zaterdag
Met 3 gesneuvelde verenigingsrecords bleek dat er wel sprake was van vrij rap weer. Het oudste record dat verbroken werd stamt alweer uit 1990(!). Dit record van de Heren 4x, dat toen gevaren werd door een Combi-boot met Skøllie Willem van Vught op boeg, stond op 05:49,59. Roeitoppers Olav Molenaar, Guillaume Krommenhoek, Job Huigsloot en Lennart van Lierop – voor wie het toen nog een flink aantal jaar zou duren om überhaupt allemaal geboren te worden – hebben dit zaterdag én zondag weten te verbreken: zaterdag is het record daadwerkelijk verpulverd met 05:45,29, maar ook zondag zouden ze met hun tijd van 05:49,42 onder dit stokoude record zijn gedoken. Met het aanscherpen van hun PR hebben deze mannen weer een mooie stap gezet richting deelname aan de Henley Royal Regatta, een Regatta in Engeland waaraan slechts een handjevol van de beste boten op uitnodiging mee mag doen. De andere records van de Lichte Dames 2x en de Lichte Heren skiff stammen respectievelijk uit 2005 en 2018. Het LD2x record werd toentertijd gevestigd door Katrien Hautvast (voormalig wereldkampioene ergo) en Julie Tabbers. Deze staat nu dus op naam van Adinda Pijpers en Emma Reeskamp. Obbe verbetert vooral zichzelf en laat zien dit jaar in bloedvorm te zijn: door z’n vorige record met een dikke 7 seconden aan te scherpen naar 06:53,30 krijgt dit weekend voor hem ook een extra gouden randje: dit is namelijk de eerste keer dat Obbe onder de 7 minuten duikt, een ietwat magische grens voor menig skiffeur. Dames en heren, van harte gefeliciteerd! Schitterende prestaties! Naast strijden voor deelname aan de Henley startte lichte pik David Kampman samen met Gyaan Damion Eigenberg voor het eerst in het HE2x veld. Beide heren kijken of ze in dit nummer eventueel in aanmerking kunnen komen voor deelname aan het U23 WK namens Nederland. Met een strakke tijd van 06:25,96 in de A-finale zijn de eerste stappen gezet, maar naar eigen zeggen willen de heren wel nog wat van hun tijd afsnoepen, hopelijk op de KHB. Het is jullie in ieder geval gegund, alle succes mannen!

Het spits werd zaterdag afgebeten door David en Damion. Met een 3e tijd in de voorwedstrijd finishte ze uiteindelijk 4e in de finale in het zware veld. Hierna was het de beurt aan een trits eerstejaars boten: EJD mocht fris en fruitig als eerste van de eerstejaarsploegen aantreden. Met een degelijke race werden zij 2e in hun voorwedstrijd. Hierna was het de beurt aan EJLD om met een imponerende tijd als 1e over de finish te komen. Helaas werd deze lijn niet doorgetrokken en werden zij in de finale 3e, waarmee winst in het klassement nu niet meer haalbaar lijkt, maar de 2e plaats wel degelijk nog tot de opties behoort. Keke en Brecht stonden dit keer naast de boot en besloten het succes van EJD de dag ervoor voort te zetten: met slechts 5 trainingen in de boot haalden de heren de A-finale, waarin ze ook nog een boot van Laga wisten te kloppen. Adinda en Emma van MGLD traden aan in de voorwedstrijd waarin zij als 2e doorgingen. Als doel hadden de dames om 6e in het veld te blijven voor deelname aan de KHB, wat ze ook gelukt is. Dit deden de dames met flair door een record te varen in de finale. Met de voorwedstrijden nu gehad hebbend was het de beurt aan een aantal (directe) A-finales. Carline Bouw, samen met Elsbeth Beeres in de boot, maakte in stijl haar rentree door in haar eerste wedstrijd sinds het afleveren van een mini-Bouw direct glansrijk de winst te pakken in het DE4-. Beide dames zullen ook in deze opstelling de volgende World Cup gaan starten en kunnen uit deze wedstrijd vertrouwen putten. Leuk detail: dit was de eerste keer dat Carline op stuurboord heeft geroeid. En met succes! Wat later op de dag was het de beurt aan misschien wel de meest indrukwekkende prestatie van de dag: Lennart, Guillaume, Job en Olav mochten het in het HE4x veld oa uit gaan vechten met de Bonds4 en een 4tje uit Indonesië. De mannen zijn erop gebrand om een zo hard mogelijke tijd te varen en ze wisten de daad bij het woord te voegen: met een jankend snelle tijd van 05:45,29 eindigde ze slechts 3 seconden achter het 4tje van de bond en paalden ze de rest met aanzienlijke afstand eraf. Een machtig mooie prestatie en hopelijk zal dit leiden tot uitnodiging van het Henley comité. EJZ kon in de A-finale helaas geen potten breken. Eerder op de dag waren ze 2e geworden in de voorwedstrijd, maar door een suboptimale race werden de heren 4e en is klassementswinst ook grotendeels uit het zicht. Echter hebben de heren wel nog een 2e plek te verdedigen in het klassement, dus er is nog alles voor om te strijden.

Zondag
Als je dacht dat al het moois op zaterdag al geweest was, dan zit je fout! Ook op zondag was er genoeg te beleven met winst met een record voor Obbe en winst voor Lies Rustenburg, Ashley en Lia, Aranka Kops, Lennart, Olav, Guillaume en Job, Joris, David, Maarten en Michiel. Niet genoeg hebbend aan het Skøll-lied al op vrijdag en zaterdag te hebben mogen laten klinken besloten bovenstaanden dat ze het Skøll-koor nog wat vaker wilde laten komen opdraven door 6 maal blik te trekken. Fantastische prestaties, dus allen: van harte gefeliciteerd!

Obbe was de eerste van de dag die namens Skøll mocht aantreden. Door al de snelste voorrondetijd neer te zetten was Obbe in ieder geval alweer teruggekeerd naar zijn favoriete spot, namelijk als eerste de finish over. Dat dit naar meer smaakte bleek wel uit zijn optreden in de A-finale; had hij ’s ochtends in de voorronde de snelste tijd met een kleine 3 seconden getrapt, zo besloot hij in de middag het begrip ‘turbo’ nog even een nieuwe betekenis te geven: met een machtige 2e 1000m trapte hij zich eerder naar de wedstrijd die voor hem was gestart toe dan in zijn eigen veld te blijven. Als resultaat had dit dat zijn concurrentie nu 12,26 seconden later over de finish kwam! Een machtig mooie prestatie en een dik verdiend blik. Na deze prestatie was het alweer direct de beurt aan 3 4- boten van Skøll om het onderling uit te gaan vechten in de A-finale. Nadat 2 zich als 1e hadden geplaatst en het EJZ 4tje 3e was geworden in hun voorwedstrijd, trok uiteindelijk het 4tje van Joris Moerman aan het langste eind. Ook nu mocht het Skøll-lied weer aangeheven worden. Wat later in de ochtend was het nu de beurt aan de 8en. Een combi-acht onder leiding van Aranka Kops vloog als eerste over de finish in zowel de voorronde als de finale. EJL kon in het HE8+ veld helaas geen potten breken, maar konden deze wedstrijd nu eens wel ontbijten en hoefden niet in te wegen. Nadat er bij de heren in de 8 al een blik voor Skøll al een blik gevangen was, deden de dames het dunnetjes over: de bonds 8, met Lies Rustenburg op 3, wilde ook graag nog even het Skøll-lied laten schallen over de bosbaan, en zo het geschiedde; met afstand werden zij 1e na een sterke race ter voorbereiding op de World Cup. Als 2e kwam ook een Skøllie over de finish in het DE8+ veld achter Lies, namelijk Nika Vos in een Aegir-combi. Met een mooie prestatie gaf ook zij haar visitekaartje af deze wedstrijd. De keeltjes zouden deze dag nog 2x gesmeerd moeten worden met dan wel bier, dan wel een lekkere hap bosbaan water omdat Ashley en Lia en Lennart, Olav, Guillaume en Job als eerste over de finish zouden komen. Met een goeie 4 seconden wisten Ashley en Lia in het DG2x veld overtuigend de winst te pakken, en het 4tje van Lennart wist met overtuiging het HE4x veld te winnen. Met zoveel winst is er helaas niet genoeg ruimte meer om aandacht te besteden aan alle andere ploegen die ook goed hebben gepresteerd, maar misschien is het zo nog het best af te sluiten: Skøll heeft dit jaar erg sterke ploegen, zowel bij de eerstejaars, middengroepen en ouderejaars. Wil je al deze toppers ook graag in actie zien en deel zijn van dit mooie jaar, kom dan zeker naar de volgende wedstrijd, namelijk: De Koninklijke-Holland Beker!

 

Eerdere berichtgeving


Met het kortebaanseizoen in full swing staan er dit weekend niet één, maar twee wedstrijden voor de deur! Vanavond zal er op de ARGO SPRINTWEDSTRIJDEN door verscheidene skøllies maximaal gepompt worden, en op zaterdag en zondag zal  het gebruikelijke 2k-spektakel plaatsvinden tijdens de Amsterdamse Roeibond wedstrijden, de ARB. Beiden op onze heerlijk dichtbij gelegen Bosbaan, dus kom vooral kijken!

SPRINT

Als Amsterdamse roeivereniging is de Argo Sprint altijd een uitgelezen wedstrijd voor roeiers om eens wat lol te trappen of iets anders te proberen, en omdat de wedstrijd voor niemand een verplicht nummer is (het maakt alleen onderdeel uit van het optionele eerstejaars sprintklassement) zullen er 21 skøllploegen aan de start verschijnen die net iets ander dan anders zijn.

De EERSTEJAARS laten vanavond grotendeels verstek gaan – alleen Eerstejaars Zwaar zal aan de start verschijnen. Dit zie je vaker, omdat op dit punt in het seizoen veel ploegen er toch op gebrand zijn om nog nét dat plekje te stijgen in het klassement, en ze dus op zaterdag bang zijn niet optimaal te kunnen knallen. Blijkbaar zijn de zware mannen zeker van hun zaak, en met een huidige 2e plek in het klassement waarschijnlijk ook niet geheel onterecht. Ook EJD laat hier nog van zich horen, maar in een wat kleiner nummer: blijkbaar zag het gespetter van Jerko en Kamiel van EJZ er zo leuk uit dat Rian & Renée ook wel eens het DG2- veld wilden trotseren.

De MIDDENGROEPEN zijn vooral in vreemde nummers te bewonderen vanavond: de comfortzone van de vieren wordt veelal verruild voor skiffjes (Justin, Jori, Ewout en Luca), tweezonder (Marthe & Kim, Martijn & Florian), en dubbeltwee (Merel & Sylvie). Daarnaast zullen de MGZ 4- en MGLD 2x ook hun geluk beproeven, zij het in de gebruikelijke nummers.

Vanuit de OUDEREJAARS is de delegatie niet heel groot dit keer: alleen Nika en Maarten & Michiel zullen vanavond aan de start klaarliggen. Deze laatste twee wel in de tweezonder in plaats van hun reguliere dubbelnummer, dus wie weet wat voor verrassingen ze nog in petto hebben!

Tot slot zullen ook de TALENTENACHTEN EN -DUBBELVIER voor het allereerst mogen laten zien wat ze al geleerd hebben de afgelopen maand, dus mocht je benieuwd zijn naar het kersverse aanstormend talent, dan weet je waar je moet zijn vanavond!

ARB

Bij de EERSTEJAARS wordt het dit weekend weer ouderwets spannend. EJZ en EJLD staan op een 2e, respectievelijk 3e plek, en beiden hebben nog uitzicht op klassementswinst… mits ze geen gekke dingen doen, en/of de concurrentie ergens een steekje laat vallen! Voor de zware heren zal het vooral zaak zijn om de mannen van Nereus (momenteel op 11 punten voorsprong) te verslaan, en zorgen dat ze Gyas (3 punten achter) op afstand houden. Voor de lichte dames was het de afgelopen weken stuivertje wisselen met Njord (1e, 12 punten voor) en flink inlopen op Aegir (2e, 7 punten voor) – ze zullen alles op alles moeten blijven zetten om die 2e plek op Aegir te veroveren, maar met de resultaten afgelopen tijd zit dat er zeker in. Njord verslaan zal pittig worden, maar het blijft eerstejaars roeien en een snoek zit soms in een klein hoekje!

Duidelijk is dat EJL en EJD de afgelopen weken ook goed in de lift zitten. Eerstgenoemden lijken steady af te stevenen op een 4e plek in het klassement, mede dankzij een Nereusploeg voor ze (momenteel gelijke punten) die zijn momentum compleet verloren lijkt, en gezien ze vorige week afsloten met een hogere score dan Skadi (3e, 7 punten voor) lijkt het er op dat ze misschien nog wel die podiumplek zouden kunnen halen aan het einde van het jaar. Tot slot de dames dan: de afgelopen weken zijn er steady punten binnengesleept, en we hopen natuurlijk dat ze dit zullen blijven doen om zo hun huidige plek in het klassement te behouden of verbeteren. Met Asopos op een gedeelde 8e plek zullen ze deze ploeg dit weekend van het lijf moeten houden om die plek ook daadwerkelijk te behouden. Voor de 7e plek zullen ze moeten inlopen op Proteus en/of Orca (gedeeld 6e), wat pittig zal zijn gezien ze 8 punten moeten inlopen, maar zeker niet onhaalbaar. Het is duidelijk: met het eind van de klassementen in zicht belooft de spanning dit weekend om te snijden te zijn.

En om het toch nog maar even aan te stippen zullen er dit weekend ook weer een aantal sjaarzen (al dan niet slingerend) ongestuurd over de baan gaan: zo start er weer een EJZ delegatie in het HG2- veld, zal van diezelfde ploeg een aantal heren hun geluk beproeven in HGb4- veld, stappen EJD’tjes Renée en Riansamen met eens-roeiers-nu-coaches-nog-steeds-roeiaddicts Jessica Niemeijer en Jonneke Boere in de Dames Development 4-, en zal EJLD (oningewogen) combineren met coach Robin voor een DE4x, terwijl dappere Anna Vos het in de lichte dames elite skiff op neemt tegen (naar verluid) “de halve NK finale”.

Ook voor de MIDDENGROEPEN nadert het einde van het jaar. De klassementsstanden zijn veelal in de middenmoot, en waar de eerstejaarsvelden vaak gekenmerkt worden door onvoorspelbaarheid en spannende stijgingen en dalingen, zijn de meer ervaren roeiers in het development veld vaak wat constanter. Zo roeit de MGLD 2x, in een goed gevuld veld met zo’n 12 consequent startende ploegen, constant net wel-net niet mee in de A-finale, weerspiegeld in hun huidige 7e plek. De concurrentie van Skadi is de afgelopen week iets op hen ingelopen, maar de achterstand is klein (2 punten) en ook zitten de dames van Gyas hen op de hielen (ook 2 punten), dus voor hen zullen het ook een spannende set races worden zo aan het einde van het jaar.

Een developmentpodiumplek zal er voor de meeste ploegen dus helaas niet meer in zitten, maar wellicht dat er nog wel glanzende blikken te behalen vallen! Zo is er op zaterdag een directe A-finale voor het DG4+ veld, met daarin 2 Skøll ploegen van de 6, dus daar lijkt goede kans te zijn dat er goud mee terug genomen wordt naar de Jan Vroegopsingel door MGD. Ook de Gevorderde-b (voorheen Nieuwelingen) velden zijn weer goed gevuld met Skøllploegen dit weekend, en ook hier doen we in alle afdelingen mee voor de knikkers dit weekend, dus ook dit beloven veelal spannende finales te gaan worden!

Bijzondere uitsmijters zijn toch wel OL-einzelgänger Koen Beijersbergen, die zijn Vidar-posse voor het weekend heeft uitgebreid voor een avontuurtje in de LHEj8+; Sven Valstar van MGZ, die dit weekend voor de gelegenheid combineert met nog zo’n coach die het roeien blijkbaar niet helemaal los kan laten, Pieter Taselaar, in de HG2- op zaterdag, om het vervolgens zondag nog eens dunnetjes over te doen in de Elite twee-zonder; en Jori Potters van MGD, die het vieren dit weekend even laat voor wat het is en aan de start zal verschijnen van het DDev2x (in combinatie met een dame van Phocas) en DB1x veld.

Tot slot dan de OUDEREJAARS. Dit weekend worden er weer een aantal reguliere en minder reguliere boten op het water gelegd. Obbe zal, na zijn eerste nederlaag dit jaar op de Westelijke, ongetwijfeld er op gebrand zijn dit weekend weer op het podium te staan – en ook dit weekend laat hij het inwegen weer aan zich voorbijgaan, en verschijnen in het zware elite skiffveld. Maarten en Michiel houden het spannend in de kop van het H2x development veld: na een waarschijnlijk wat teleurstellende 7 punten op de ZRB twee weken terug staan ze nu op een gedeelde plek met de mannen van Laga, en staat Thêta met een clean streak van 4 overwinningen stevig bovenaan. Om de eerste plek te behalen zal er dus wel iets bijzonders moeten gebeuren, maar de mannen zullen zich ongetwijfeld vastbijten in die tweede plek, en hopelijk de heren van Laga op zaterdag laten zien wie de baas is. Op zondag zullen zij, in een gevalletje “minder regulier” combineren in een wat atypische vierzonder met David en Joris in de HGb4-: zo’n vreemd gevalletje “ouderejaarsroeiers die alleen maar skiffen en dus geen boorblikken hebben”. Ook noemenswaardig: de Elite damesdubbeltwee, damesdubbelvier, en herendubbelvier die dit weekend te water gaan zullen ongetwijfeld mooi roeispektakel opleveren.

Tot slot dan nóg noemenswaardiger: de KNRB zal voor de gelegendheid ook een aantal bazenboten op het water leggen! Zaterdag zal Carline Bouw, meervoudig Olympisch medaille winnares en nummer 1 op de Skøll all-time blikkenlijst, een comeback (?) maken na dit jaar op ‘zwangerschapsverlof’ te zijn geweest, in een KRNB combi 4- met onder andere een jongere telg uit de Skøll top-afdeling, Elsbeth Beeres (die hier, zo hebben wij begrepen, heel, héél enthousiast over was). Maar daarmee zijn we er nog niet! Lies Rustenburg(zo’n andere aanvoerster van de blikkenlijst en Olympisch roeister) zal plaatsnemen in de Holland-acht in de eerste voorwedstrijd van het DE8+ veld, terwijl in de tweede voorwedstrijd OJD-roeister Nika Vosplaatsneemt in de ‘schaduwacht’ (de Aegir-combi) die recent in Essen al bijzonder succesvol was.

Al met al zal er de komende dagen weer ontzettend veel rood-wit roeispektakel op het programma staan, dus komt dat zien! De volledige loting en starttijden vind je hier (sprint), en hier (ARB).

Reacties (0)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll