Inloggen

×

Nieuws

Groen op Skøll

Wanneer ik aan Skøll denk, denk ik rode pakjes en rode bladen. En, toegegeven, ook een beetje goudgeel met een witte schuimkraag. Maar er is ook een kleur aanwezig die niet direct zichbaar is, namelijk groen. De kleur van de donsachtige begroeiing op dat laatste sneetje brood dat al iets te lang in de kast ligt, staat in dit artikel voor duurzaamheid. De Amsterdamse studentenvereniging LANX liet al zien dat studenten zich niet alleen maar bezighouden met het sprokkelen van studiepunten en het consumeren van alcoholische versnaperingen, maar dat we duurzaamheid ook hoog in het vaandel hebben staan. Door het aanschaffen van zonnepanelen en luchtwarmtepompen wisten de LANXers hun verenigingsgebouw volledig aardgasvrij te maken. Deze en andere aanpassingen mochten wel wat kosten: voor hun verbouwing werd maar liefst 450.000 euro neergeteld. De hoop is echter dat ze deze investering er binnen 15 jaar uit hebben door de enorme besparing op gas- water- en lichtkosten. Door: Elvira Brand

 

Ook in andere steden wordt gewerkt aan duurzaamheid. De gemeente Utrecht wil bijvoorbeeld klimaatneutraal worden en heeft daarom aan diverse studentenvereniging een gratis energiescan aangeboden. Zo’n energiescan maakt duidelijk werd hoeveel energie er verbruikt wordt, en er worden mogelijke aanpassingen ter bevordering van de duurzaamheid van de vereniging besproken. Skøll heeft in 2017 ook zo’n energiescan gekregen. Daar kwam bijvoorbeeld uit dat het verwarmen van de hal, kleedkamers, werkplaats en bestuurskamer bij elkaar 5 keer meer energie kost dan het verwarmen van de sociëteit. Hiermee wordt extra benadrukt dat het belangrijk is om te checken dat de verwarming in onder andere de commissiekamer uit staat als je deze ruimte in de avond verlaat. Een andere uitslag van de energiescan was dat we gemiddeld 600 euro aan energiekosten besparen door het gebruik van nieuwe LED-lampen. Verder is het plakken van radiatorfolie achter de verwarmingen en het aanbrengen van leidingisolatie, om de warmte die wordt uitgestraald binnen te houden, als optie gegeven.

 

Aangezien ons gebouw al bijna 50 jaar oud is, zou aardgasvrij of klimaatneutraal geen haalbaar streven zijn. Echter kunnen kleine aanpassingen al een verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan de drukknoppen bij de kranen en douches die er al voor zorgen dat er niet onnodig water verspild wordt. De lampen in de loods werken op sensors en gaan na een tijdje automatisch uit. Maar na de verbouwing zal er nog meer besparing op Skøll zijn. Loïs, commissaris verbouwing: ‘In de nieuwe aanbouw zal binnenkort overal vloerverwarming liggen. Dit is al een stuk zuiniger dan het gebruik van radiatoren. Maar wat de meeste besparing gaat opleveren, zijn de nieuwe boilers die geplaatst gaan worden.’ Momenteel gaat het grootste gedeelte van de vaste lasten namelijk naar gas om het water voor douches en de verwarming heet te maken. In de energiescan werd ook geopperd om zonnepannelen op het dak te plaatsen. Echter: zonnepanelen leveren alleen overdag elektriciteit, terwijl de meeste energie op Skøll juist ‘s avonds wordt verbruikt. We nemen bovendien energie af tegen daltarief. Dit financiële aspect deels de reden waarom zonnepanelen (nog) geen prioriteit hebben.

 

Zo te zien worden er in het gebouw al allerlei aanpassingen gedaan om het milieu te besparen. Maar niet alleen het gebouw, ook het gedrag van de Skøllie heeft impact op het milieu. Natuurlijk doen we het licht en de kraan uit als we ergens weggaan. Maar de laatste jaren wordt er ook steeds vaker stil gestaan bij de verspillingen die komen kijken bij het consumeren van vlees. De productie van vlees is een te ingewikkeld proces om hier kort op te schrijven, maar op social media en in kranten vliegen de laatste jaren de cijfers om je oren. De hoeveelheid water en energie die in de vleesindustrie gestoken wordt is bijna te veel om je een voorstelling van te maken. Gelukkig is er op Skøll de optie om vegetarisch te eten en steeds meer Skøllies maken hier gebruik van. Er mag zelfs gesproken worden van een nieuwe term: Skøll-vega. Hiermee wordt bedoeld dat iemand af en toe vlees eet, maar ervoor heeft gekozen om de optie ‘vegetarisch’ aan te vinken op zijn of haar Skøll-profiel. Skøll-vega zijn heeft meerdere voordelen. Ten eerste is elke dag die je minder vlees eet, een aanslag minder op het milieu en op dierenleed. Daarnaast maak je op deze manier kennis met steeds meer vleesloze gerechten. De eerste vraag die vega’s krijgen, zeker sporters, is namelijk of je wel genoeg eiwitten binnen krijgt. Gelukkig heeft de FoodCie altijd originele oplossingen in de vorm van bonen, noten of een lekker sojaburgertje. Deze gerechten kan je vervolgens bijvoorbeeld thuis proberen na te maken. Als ik met twee Skøll-vega’s praat, geven ze een derde reden waarom ze op Skøll eten: het is beter voor de gezondheid. Ook is het een makkelijke aanpassing: je hoeft vlees niet helemaal te schrappen uit je leven, maar met één klik op de knop doe je toch iets goeds.

 

Een groener imago kan Skøll heel wat opleveren. Aangezien duurzaamheid inmiddels een hype is geworden in de Westerse wereld, is het goed voor te stellen dat potentiële leden dit gegeven meenemen in het maken van hun keuze voor een studentenvereniging. Daar komt bij dat kleine aanpassingen in je levensstijl niet moeilijk hoeven te zijn, zeker als het ten goede komt aan het milieu. Je kwark en bier hoef je in ieder geval niet te laten staan: die zijn al vega!

Reacties (5)

Wouter Groen
28 juni om 11:11
'vo
Menno Droogleever
3 juli om 13:47
Dit stuk heeft een leuke insteek, maar slaat de plank mis. Skøll is niet groen of duurzaam, verre van. Vegetariërs en andere studentenverenigingen als voorbeeld gebruiken van hoe duurzaam Skøll wel niet is, laat zien dat de auteur van dit stuk niet begrijpt wat duurzaamheid inhoudt, dan wel dat deze Skøll probeert te 'greenwashen'. In dit stuk wordt duurzaamheid enkel gezien als het besparen van geld, terwijl duurzaamheid gaat over het voorkomen van verspilling en het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Zo gebruikt Skøll jaarlijks een hoeveelheid wegwerpplastic die niet te verantwoorden is anno 2018, en wordt geen enkele moeite gedaan afval te recyclen waar dit makkelijk kan, zoals na een borrel of na het eten. Plastic afval scheiden op zulke momenten zou al een goed begin zijn, om vervolgens de hoeveelheid gebruikt plastic terug te dringen. Verder erger ik me al zo lang als ik lid ben aan de rotzooi die in en rondom Skøll te vinden is. Het water ligt zonder uitzondering vol met achtergelaten flesjes die het water in zijn gewaaid en bijdragen aan de plasticsoep van Amsterdam. Niet iets om trots op te zijn. Kortom, er moet nog een hoop gebeuren en mocht er oprécht een poging gedaan willen worden om Skøll wél duurzaam te maken wil ik hier graag bij helpen en kan er contact met me worden opgenomen.
Koen van Steekelenburg
3 juli om 20:31
Kijk! Eindelijk iemand die de toekomst serieus neemt. Ga zo door Menno! Ik hoop dat je voor komende PAV een mooi plan schrijft zodat we Skøll naast het geld besparen en greenwashen ook écht duurzamer kunnen maken.
Koen van Steekelenburg
3 juli om 20:32
Ook dank aan Elvira trouwens. Of men het nu eens of oneens is met je stuk, je hebt in ieder geval een discussie aangewakkerd. Top!
Sjoerd Verwijs
24 juli om 12:24
Nou Menno, klinkt alsof je van aanpakken weet! Volgens mij zou jij een perfecte rol kunnen vervullen als voorzitter van de EmisCie waarbij jouw woorden omgezet kunnen worden in daden. Bekijk het zo: jij zou veel meer kunnen bereiken door een groep mensen een gedragsverandering wat betreft het milieu aan te leren dan dat je zelf je uitstoot vermindert. Ik denk dat het goed is als jij een keer komt brainstormen op beleidsniveau! Dat contact kan je verwachten ;-)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll