Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing Koninklijke Holland Beker

Naast alle voorspellingen van hitte golven, stralende zon, knappe kissmissen en mooie bovenbenen voor de 125e editie van de Koninklijke-Holland Beker (Jazeker, de Holland Beker!) waren de meteorologen toch nog een ding vergeten: namelijk een lokale regenbui op de Bosbaan. En niet zomaar een regenbui, maar een heuse blikkenregen! Er is namelijk 8 keer geblikt namens Skøll, 4 keer op zaterdag en 4 keer op zondag. Naast de blikken zijn er ook verschillende titels en uitzendingen binnen gehaald. Wil je weten welke? Lees dan verder in de nabeschouwin:

 

Zaterdag

Als eerste van de blikkende ploegen mocht de Henley 4 aantreden in het M4x veld. Met slechts 3 andere (allemaal buitenlandse) inschrijvingen in dit veld voeren de mannen om half 2 een directe A-finale. Direct vanaf de start was het eigenlijk al duidelijk wie er met de eer vandoor zou gaan; in de eerste 500m wisten onze mannen al een gat van een kleine 3 seconden te slaan. Met een steeds groter wordende voorsprong (die tot meer dan 9 seconden opliep) hadden de mannen eigenlijk vrij snel al alleenheerschappij op de bosbaan. Thailand, Indonesië en Lyon speelden een bijrol en Lennart, Olav, Guillaume en Job gingen er met de eerste winst namens Skøll vandoor. Een mooi resultaat voor hun voorlaatste race voordat zij naar Henley zouden gaan. Over hun andere race kan je verderop nog meer lezen.

 

Een luttele 12 minuten later ging de directe A-finale van David Kampman en Gyaan Damion Eigenberg in het LM2x veld van starten. Zinnend op een uitzending naar het SB-WK in Poznan, Polen, hoopten de mannen op een het kunnen aanscherpen van hun PR en een sterke race. Helaas had moeder natuur net wat andere plannen; door een sterke tegenwind waren alle tijden op de bosbaan aanzienlijk langzamer dan op de ARB. Ondanks dat de weersomstandigheden wat minder waren, wisten David en Damion wel weer als eerste over de streep te komen met een dikke 8 seconden voorsprong op de nummer 2 en het 2e blik van de dag voor Skøll binnen te slepen. Heren, gefeliciteerd! Dat niet alleen, maar de heren werden ook Nederlands Kampioen in de LM2x, dus dubbel gefeliciteerd! Leuke vermelding is de Amstel/Skøll-combi met onze eigen razend racende Red Cat Gijs Andringa die voor de leuk even was ingestapt en een zeer verdienstelijke 4e plaats heeft weten te behalen.

 

In navolging van de Henley 4 ging ook de Bonds 4 met Skøllie Björn van den Ende op boeg lekker tekeer in het M4- veld. Als opwarmer voor de World Cup in Luzern zat Björn in de boot met oa Tone Wieten, Jasper Tissen en Bram Schwarz. Waar in hun veld de verschillen net wat kleiner waren en ze een wat directere tegenstander hadden voor de eerste 1500m in een andere combi-boot, trokken de heren hem in de eindsprint toch nog flink weg met een imposante laatste 500m; waar eerst het gat 1,6 seconden bedroeg, werd deze in slechts 500m vergroot naar 5,7 seconden. Met Björn als boeg kwam wederom een Skøllie weer als eerste over de lijn en werd het 3e blik namens Skøll binnen getikt. Björn, van harte!

 

Als laatste blik van de dag kwam Elsbeth Beeres met haar vertrouwde partner Laila Youssifou uit in het W2- veld. Met flair wisten de dames het hele veld op een redelijk grote afstand te palen, met de nummer 2 binnenkomend 37(!) seconden na hen. Wederom mocht het Skøll-lied ingezet worden en werd het laatste blik van de dag namens Skøll binnengesleept. Elsbeth, ook jij gefeliciteerd! Hierna was het natuurlijk weer vroeg naar bed om de volgende dag er weer de hele dag bij te kunnen en alle roeitoppers gade te kunnen slaan, van Mahé Drysdale tot onze eigen eerstejaars.

 

Zondag

Aangekomen op de drukste dag van de KHB waarin ook de titel voor Nederlands Kampioen te winnen was, deed Skøll ook nu weer mee voor de prijzen en de titels. Onder andere Ashley en Lia gingen vandaag met blik aan de haal. Naast blik hebben Job, Olav, Guillaume en Lennart, Aranka Kops en Lies Rustenburg ook nog de NK-titel binnengesleept in respectievelijk de M4x, M8+ en W8+. Met de titel op zak mag Aranka nu ook deelnemen aan het FISU WK (het studenten WK). Allen, van harte gefeliciteerd, jullie hebben wederom weer prachtige prestaties geleverd!

 

Beide 8en en de dames 2x deden ’s ochtends allemaal mee met de time trials voor de meest gunstige banen en plaatsing in de A-finale. Alle 3 de boten kwamen ook als eerste over de lijn kwamen. Alleen de 4x liet deze schieten en nam alleen deel in de A-finale.

 

Het spits werd dus in de time trials afgebeten door Ashley en Lia. Met een beetje schrik kwam een van de dames er pas ’s avonds laat achter dat er nog time trials geroeid zouden moeten worden op de zondagochtend. De schrik is kennelijk slechts van korte duur geweest, want de dames kwamen als eerste over de lijn. Wel als enige deelnemers aan de time trials, maar die nummer 1 spot hebben ze ook in de finale ’s middags niet weggegeven: ook in een direct gevecht met Thailand en een Argo/Proteus combi werden de dames met een sterke race eerste.

 

Hierna was het de beurt aan de Women’s 8. Met 3 achten waarin Skøllies roeiden (namelijk KNRB-combi 1 met Lies Rustenburg, KNRB-combi 2 met Nika Vos en onze eigen EJD die zich voor de leuk hadden ingeschreven) was ons Vikingsschip weer mooi vertegenwoordigd. Alle 3 de boten roeiden goed naar eigen niveau. Lies haar 8 werd eerste, Nika haar 8 werd 3e en de dames van EJD mogen tevreden terugkijken op hun time trial; met een degelijke race hebben ze hier een middengroep 8 weten te pakken, waarna de dames in de B-finale ook een mooie race hebben gevaren. Waar het echter natuurlijk vooral om ging was het binnenslepen van het blik en de NK titel! In een directe boord-aan-boord race liet de 8 van Lies weinig te gissen over: met een uiteindelijk verschil van 13,81 sec op de nummer 2 kwam haar 8 als eerste over de finish en daarmee werd het 2e zondagsblik voor Skøll en de 6e overall binnengesleept. De 8 van Nika, met name bestaand uit de volgende generatie bondsroeisters, werd 4e met een verdienstelijke tijd. Lies, van harte gefeliciteerd!

 

7 minuten later zou het alweer raak zijn voor Skøll: in de Men’s 8 spoorde Aranka haar mannen aan tot grote hoogten en wist zij zowel de titel van Nederlands Kampioen als uitzending naar het FISU WK binnen te slepen met haar mannen. Aranka, ook jij gefeliciteerd en alle succes gewenst op het FISU WK!

 

Weer een kleine 20 minuten later was het tijd voor het laatste blik van de dag: de intussen welbekende Henley 4 liet ook hier zien by far de sterkste van het veld te zijn. Dit keer gaf Indonesië ze een iets beter gevecht, maar op de eindstreep hadden de heren toch ook alweer een goeie bootlengte op de heren uit het verre oosten. Na deze winst kregen de heren een prachtige zilveren koffiepot in hun handen gedrukt en werden Job, Olav, Guillaume en Lennart ook Nederlands Kampioen! Ze kunnen nu met een mooie laatste race hun blik gaan richten op Henley, hun eerstsvolgende race. Heren, ook jullie gefeliciteerd en alle succes gewenst daar in Engeland.

 

Als laatste olijke noot kwamen Emma Groenveld en Oud-Licht uit in het LM8+ veld. Er werd er hard geroeid in het LM8+ veld; met een tijd van 6:14.75 (een snelle tijd gezien de harde wind die recht op de bosbaan stond) ging Indonesië er met de winst vandoor. Emma wist met haar instap 8 een 3e plek te veroveren. Op 6e plek kwamen onze eigen lichte mannen die een 8+ hadden gevormd met oa oudgedienden Jasper Kunst en Pieter van der Hoek.

Voor alle uitslagen: https://regatta.time-team.nl/hollandbeker/2018/results/c2.php

Waar andere sporten doorgaans 3 podiumplaatsen kennen per wedstrijd, zie je dat bij het roeien zelden gebeuren. Toch is ook door allen die niet met goud naar huis gingen prachtig gestreden. Voor hen ligt er nog een mogelijkheid om een mooie afsluiting van hun seizoen te kunnen bewerkstelligen: namelijk de NSRF. Hoewel het op de immer prettig gelegen WAB zal zijn dit jaar, zal bij iedereen het vizier weer op scherp staan. Sommigen gaan voor dat felbegeerde blik voor status, anderen voor nog eenmaal een klassementsblik en weer anderen strijden zelfs voor titel van het studentenkampioenschap. Al met al belooft het ook dit keer weer een mooi spektakel te worden; heb je verder niets te doen, woon je in de buurt van de WAB of heeft het roeien toch je interesse genoeg gepiekt om benieuwd te zijn naar het wedstrijdroeien? Kom dan met z’n allen nog eenmaal je favoriete sectie, ploeg, roeier, roeister, stuurtje of eindbaas Skøllie in actie zien om in stijl afscheid te nemen van dit roei- en studiejaar en om alvast je honger voor het volgende jaar op te wekken. Van talentenboot tot ouderejaars, allen zullen nog eenmaal een laatste gooi doen naar dat felbegeerde blik, dus komt allen!

 

Eerdere berichtgeving

————————————————————————————————————————————————————————————-

 

Ja zeker, de …

…Aegon Koninklijke Holland Beker! Met wortelen in 1848, toen race nog huishield aan de Oosterdoksdijk te Amsterdam, is de Koninklijke Holland Beker tegenwoordig met zekerheid de grootste internationale race van het land. In 1886 doen skiffs hun intrede op de wedstrijd. Het Comité voor het Nederlands Championaat voor amateurs in single scull outriggers  is de tongbreker van een naam die de wedstrijd dan heeft.  Fun fact: alleen mensen die nog nooit eerder hadden geroeid mochten meedoen aan de skiffwedstrijden die inmiddels naar de Amstel waren verhuisd.. Ook het hebben van andere professionele sportervaring of het beoefenen van een baan die fysieke inspanning vereist sloten startmogelijkheid uit. Minder komisch, maar zeker deel van de geschiedenis van de Holland Beker is dat ook ten tijde van oorlog races stand hielden. Dit met de akelige voetnoot dat tussen 1915-22 geen buitenlandse sporters mochten meedoen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog konden de wedstrijden niet huishouden: voedseltekorten maakten het voor atleten onmogelijk om fit aan de start te verschijnen. Gelukkig bevindt de wedstrijd vanaf jaren 50 zich weer in betere vaarwateren, en de organisatie wordt groter en groter. Dit jaar vieren wij een speciale editie, de KHB wordt in haar huidige vorm voor de 125e keer georganiseerd. Ook onze eigen Amsterdamse Studentenvereniging Skøll mag zich al enige edities mede organisator noemen. Door Kim van den Houten

 

Mahé Drysdale
foto: Merijn Soeters

En als Skøll haar tanden ergens in zet, dan laat ze niet meer los. Al geruime tijd zijn de KHB jasjes te spotten in de soos: “shifters gezocht”. En met ieder jaar weer een nieuw scala aan activiteiten, stunts en bedankjes raakt niemand ze ooit zat. Dit jaar uit de hoge hoed getrokken: een KHB drijf-in bioscoop. Een betere beloning voor een uurtje boven de sapcentrifuge of in de finishtoren kan je, je haast niet bedenken. Alhoewel het bijdragen aan een wedstrijd die de crème de la crème van de roeiwereld ontvangt, is al een hoofdprijs op zich.  Want met grote namen als Mahé Drysdale  (Nieuw Zeeland) en winnaar uit 2017 Ondřej Synek (Tsjechië)  die strijden om de Holland Beker (M1x) mogen we toch wel stellen dat we hier met het neusje van de zalm te maken hebben. Drysdale moest zich op afgelopen World Cup (Linz) nog terugtrekken wegens ziekte, maar heeft zich er op gefixeerd de Holland Beker (M1x) in zijn route naar Tokyo mee te pakken. The Lady’s Trophee bleef vorig jaar op eigen bodem en wel in huize van Inge Janssen. Zij is zeer bekwaam in de skiff, maar houdt zich dit jaar bezig als coach bij Orca. Wel zien wij een naam die ons zeer bekend in de oren klinkt: Minke Holleboom (Euros) zal aan de Woman’s Single start verschijnen. Succes!

Lekker dobberen …

 

De skiff is niet het enige nummer dat dit weekend te aanschouwen is. En op het water zullen naast de dobberende toeschouwers bij de drijf-in bioscoop, ook daadwerkelijk Skøllies in actie komen. Zo daar, de damesacht, een prachtig nummer, en in maar liefst drie achten zal Skøll vertegenwoordigd worden. Onze eigen Eerstejaars Dames zullen zondag oplijnen in de W8+ veld en het waarschijnlijk lichtelijk warmpjes ofwel Spaans benauwd krijgen van collega Nika Vos die in de KNRB-combi hetzelfde veld betreedt. Nika wordt op haar manier dan weer “wel een beetje zenuwachtig” van het idee dat Lies Rustenburg in de KNRB combi, die afgelopen weekend nog goud behaalde in Linz, ook haar zinnen op de winst zet. Als dat geen mooie pot wordt! MGZ verenigt 4+ en 4- op zondag in de acht en gaat daar de strijd aan met concurrentie uit binnen- en buitenland. Behalve een ijzersterke KNRB-combi, wakkert ook een bekende Vidar/Skadi/Gyas combi gestuurd door Aranka Kops de strijdlust bij de zware ballen flink aan.

 

Voor alle klassementsroeiers is de Holland Beker een koninklijk feestje om aan mogen deel te nemen. Zowel EJLD, EJZ als EJL plaatsen zich in de top 6: de gouden wikkel voor de Koninklijke Holland Beker. MGZ, MGL en MGD leggen alle drie hun 4- aan de start en hopen stiekem net zoals Lia, Nika, Ashley en Jessica vorig jaar deden dit wel hele chique klassementsblik binnen te halen. Al wordt het behalen van de A-finale ook al bij veel ploegen als een mooi doel gesteld. Dit jaar kiezen Lia en Ashley op beide dagen voor de 2x. In dit nummer laten lichte dames Emma en Adinda laten het hele seizoen al een zeer stijgende lijn zien met een bijzonder grote piek afgelopen weekend: hier varen zij de bizar snelle tijd van 07:33. Op zondag combineren ze met Saurus in de W4x waar ze het opnemen tegen powercombi  Els en Carline die in de KNRB combi op boeg en slag plaatsnemen.

 

Waar Lies Rustenburg vorig jaar nog plaats nam in de 2- en won, zal nu Elsbeth Beeres zaterdag laten zien wat zij kan met partner Layla (Laga). De Gold Fever lijkt besmettelijk en de kans dat Elsbeth ook dit jaar met goud naar huis gaat is niet onwaarschijnlijk. De zware mannen die Gold Fever ademen zijn uiteraard ook van de partij. Job, Olav, Guillaume en Lennart (M4x) hebben hun zinnen gezet op Henley en gebruiken de KHB als generale repetitie (met een reële kans op Nederlands kampioenschap op de zondag daarbij inbegrepen). Aan het eten kan het niet liggen, de Zwaréé BBQ bevatte voldoende calorieën om een mooie pot te varen. Andere mannen met oog op goud: Bjorn van den Ende die in de KNRB 4- aan de start verschijnt. David Kampman heeft ogen niet alleen op goud, maar ook op SB-uitzending. Hij probeert dit doel te behalen met Gyaan Damion Eigenberg in LM 2x. Zal Obbe Tibben dit weekend weer records aan diggelen varen? Houdt het zware 2x veld goed in de gaten want met dit wonder is alles mogelijk. Joris, Maarten en Michiel kunnen dit weekend met de EUG in het achterhoofd al goed in de internationale sferen komen. In skiff en dubbeltwee zal beide dagen worden gestart.

Volgend jaar zal de KHB de World Cup huishouden én omdat de Bosbaan helaas niet aan de strenge eisen voldoet verplaatst deze naar de WAB. Extra reden om er dit weekend in eigen stad van te genieten. Zoveel internationale roeiers zo dichtbij is uniek. De Blwerb wenst nog extra succes aan Emma Groenveld die het aller dichts in de buurt van een internationale ploeg komt: zij zal de Hong Kong Lightweight Man’s Eight sturen en daarmee de directe concurrentie met Oud-Licht aangaan. Komt dat zien!

Reacties (0)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll