Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing WK onder 23

De training op woensdag voor het WK

Afgelopen weekend is een delegatie Førstemannen en -vrouwen afgereisd naar het WK onder 23 in het Poolse Poznan om hun mede-Skøllies aan te moedigen. Met de Skøllvlag op zak viel er genoeg te juichen de afgelopen paar dagen, met winst in de C-finale, een sterke B-finale en maar liefst 3 A-finales waarvan er één resulteerde in prachtig zilver. Met haar vrouwen 8+ wist Nika Vos de medaille binnen te slepen na een bloedstollende finale. Door: Anna Mayer

Olav Molenaar
Na een tijd lang niet meer in een skiff getraind te hebben hoorde Olav vlak van tevoren dat hij toch mee mocht doen aan het WK. “Ik ging er heen zonder idee wat me te wachten stond. Ik had bij aankomst niet meer dan 140 km geskiffd dit seizoen en was de weken voorafgaand zeer uitgeput geweest.” Toch wist Olav zich op woensdag meteen te plaatsen voor de kwartfinale. Hier haalde zijn korte voorbereiding hem echter in waardoor hij in de C/D halve finale belandde. “Ik was gestrest, ik kon mijn techniek niet vasthouden en was veel te veel aan het rammen om maar die boot op snelheid te houden.’’ Gelukkig kon hij de stress van eerder op de dag van zich afzetten waardoor hij bij de start al voor lag op de rest, hierna roeide hij de race soepel en rustig uit. Uiteindelijk wist hij als eerste over de finish te komen met ruime voorsprong op de rest van het veld. Dit gevoel wist hij in de C-finale ook vast te houden, ondanks een onrustige start. Terugkijkend baalt hij nog altijd dat de kwartfinale minder ging, omdat hij met zijn tijden prima mee had kunnen doen in de B-finale, maar wegens het gebrek aan voorbereiding kijkt hij toch tevreden terug op het WK.

 

Obbe Tibben
Ook Obbe Tibben startte het WK in een skiff, maar dan in het voor hem bekende lichte herenveld. Ook hij wist zich op woensdag meteen voor de kwartfinale van de volgende dag te plaatsen. Ook in deze kwartfinale kon Obbe laten zien wat hij waard was door als eerste over de finish te komen en zich te plaatsen voor de A/B halve finale. Toen hij tijdens het uitroeien zijn supporters met de vlag met het Vikingschip op de tribune zag staan stopte hij even om met zijn handen een S te vormen naar de enthousiaste fans. De halve finale verliep wederom voorspoedig, waardoor hij zijn plek in de A-finale kon opeisen. Hier roeide hij een persoonlijk record van 6:58.47 wat hem de 5e plek overall gaf. Ontzettend goed gedaan dus!

David Kampman
David startte op donderdag met zijn partner Damion in het lichte mannen 2x-veld. Voorafgaand aan het toernooi hoopten de heren de A-finale te halen. Dit leek in zicht toen zij zich ondanks een moeizame eerste race via de herkansing, voor de A/B halve finale wisten te plaatsen. “De heat was totaal niet het roeien wat we konden en moesten laten zien waardoor we eigenlijk een vrij kansloze wedstrijd voeren. Na een vrij uitvoerige nabespreking en goed de koppen samen gestoken te hebben, konden we wel een sterke herkansing varen. We hadden ook een beetje geluk met de loting.” Echter hadden zij in de halve finale minder geluk met de loting en waren zij ingeloot in een zwaar veld. “De halve finale was een heel taai veld en met een best goede race werden we vijfde.” Met deze teleurstelling lieten zij zich echter niet gek maken: vol goede moed ging het duo de B-finale in en wisten ze er nog een keer alles uit te halen wat erin zat. Hier voeren ze de beste race van hun toernooi. Uiteindelijk waren beide mannen tevreden met het behaalde resultaat, ondanks dat ze liever in de A-finale hadden gestaan.

Joris Moerman
Joris startte dit WK op de boeg van de mannen 8+. De eerste van de heat in dit veld zou zich direct plaatsen voor de A-finale. Dit was dan ook precies wat deze heren voor elkaar wisten te krijgen. Met een ruime voorsprong van 5 seconden wisten zij als eerste over de finish te komen wat hen meteen verzekerde van een plek in de A-finale op zondag. Na twee dagen rust was het zo ver, als allerlaatste ging het M8+ veld van start. De finale bleek een ontzettend zwaar veld waar een nieuw under 23 wereldrecord gevaren werd door de Amerikanen. Hier wist Joris met zijn 8 uiteindelijk de zesde plek overall te bemachtigen. Ontzettend knap gedaan!

Nika Vos
Ten slotte onze Førstevrouw Nika Vos, die in het vrouwen 8+ veld startte. Evenals Joris wist zij zich op donderdag meteen te plaatsen voor de A-finale van zondag. Na een sterke race kwam haar 8+ als tweede over de finish net na Groot-Brittannië. In de dagen die volgden moest ze vooral haar rust goed bewaren van haar coach. “Volgens de coach zijn we als jachtluipaarden, heel veel slapen en rusten en dan kun je een keer heel erg hard gaan”. Wij besloten haar dus maar bezig te houden met spelletjes 30-seconds en een lego spaceshuttle, zodat Nika op zondag als een raket kon gaan. En Nika ging als een raket. Na een bloedstollende race wisten zij van een 5e plek terug te komen naar een 2e ple

De achten die een podiumplek behaalden

k waarmee zij zilver wonnen op het WK u23! “Ik snoekte in het begin twee keer, ik had geen idee waar we lagen, maar opeens begon de stuur ‘ZILVER’ te schreeuwen”. Een sprintende Merijn Soeters wist haar de Skøll vlag te overhandigen die zij dolblij om zich heen sloeg na een uitvoerige fotoshoot.

 

 

Ten slotte nog even een shoutout naar Minke Holleboom die met haar 4x ook zilver wist te behalen! Al met al kunnen we zeker over een geslaagde week spreken als we terug kijken naar de behaalde resultaten. Ik kan het ook echt iedereen aanraden om als supporter mee te reizen naar dit soort wedstrijden!

De racebaan

Foto’s via worldrowing.com

Reacties (0)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll