Inloggen

×

Nieuws

Fotoverslag Europese Kampioenschappen in Glasgow

In het Schotse Glasgow zijn de European Championships volop gaande. Een breed scala aan sporten komt aan bod: Europese landen strijden tegen elkaar om goud in onder andere zwemmen, triatlon en turnen. Sanne Wevers heeft al knap goud veroverd met haar Wevers-pirouette op de balk en ook het Nederlandse fietsteam doet het goed met maar liefst drie gouden plakken. Afgelopen weekend kwam uiteraard ook het roeien aan bod. Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar om het nog maar even te benoemen: Skøllies ELSBETH BEERES, LIES RUSTENBURG, CARLINE BOUW en BJORN VAN DEN ENDE waren ook van de partij en wisten de nodige medailles binnen te slepen! Ook erelid Merijn Soeters was aanwezig met zijn camera om de overwinningen vast te leggen. Kijk snel verder voor het fotoverslag van de kampioenschappen.

Laila Youssifou (slag) en Elsbeth Beeres concentreren zich voor de start van de voorwedstrijd op donderdag.

 

Ze worden tweede in de voorwedstrijd, waarmee ze een plekje in de A-finale bemachtigen. De finale werd op zaterdag geroeid.

 

Bjorn van den Ende (boeg) en zijn ploeg startten hun voorwedstrijd ook op donderdag, waar ze eerste werden. Net als Elsbeth en Laila vond hun A-finale op zaterdag plaats.

 

Op vrijdag streden de dames 8+ met Carline Bouw (slag) en Lies Rustenburg (3) om de beste roeibaan in de finale. Ze gingen er met de tweede plaats vandoor.

 

Carline is na haar zwangerschap op de ARB weer begonnen met roeien, en was nu dus alweer als slag op het EK te bewonderen! Daarbij maakte ze dit jaar ook op de ARB haar rentree als boordroeister, terwijl ze daarvoor het dubbelen gewend was.

 

De dag erop roeiden de dames hun finale.

 

Ondanks dat een podiumplek voorbestemd was met 3 deelnames, kunnen we toch trots zijn op de bronzen medaille die de dames behaalden.

 

Zaterdag was een grote dag voor Elsbeth en Laila: ze zouden er alles uit moeten halen wat er in zat. 

 

Alles wat de coaches nog restte te doen, was de dames succes wensen. Vanaf het moment van uitzetten zouden ze het op eigen houtje moeten doen.

 

Elsbeth en Laila tijdens de finale.

 

 

En ja hoor – zilver!

 

Elsbeth: “Nadat we bij de tweede wereldbeker in Linz in de vier hadden gezeten kregen we op het vliegveld terug naar huis te horen dat we het EK in de 2- gingen starten en niet naar Luzern zouden gaan, om ons extra goed te kunnen voorbereiden.

We hadden na Belgrado wel wat technische puntjes die we konden aanscherpen, dus daar zijn we hard mee bezig gegaan. Tijdens de derde wereldbeker in Luzern (waar wij dus niet waren) lagen er bovendien helemaal geen Europese ploegen in de A-finale. Vóór vertrek naar Glasgow wisten we dus dat we wel eens mee konden gaan doen voor de knikkers op het EK!

De hitte in Nederland samen met het harde trainen de week daarvoor had me wel extra moe gemaakt, dus de eerste dagen in Glasgow voelde ik me niet echt goed. Dit gaf me aardig veel stress, maar slaap doet wonderen en op de finaledag voelde ik me topfit.

De finalerace ging goed, we wilde er de eerste kilometer beter bij blijven liggen en dat is aardig goed gelukt. Het was ook leuk dat we de Italianen voor konden blijven, wat uiteindelijk goed was voor een zilveren medaille.

Dit was mijn eerste EK, qua roeien is het niet heel anders dan een wereldbeker maar er is veel meer media-aandacht, dat verbaasde me wel. Ook ben ik erachter gekomen dat die aandacht echt niks voor mij is en ik de journalisten de volgende keer beter een beetje kan ontlopen. Al merkte ik ook dat dat vrij onmogelijk is, want als je aanlegt bij het erevlot staat er gelijk een fotograaf voor je neus.”

Bjorn en ploeg na de finale op zaterdag. Helaas wisten ze de lijn van de voorwedstrijd niet door te zetten en eindigden ze als vijfde.

 

Ook nog een shoutout naar Marieke Keijser en Ilse Paulis voor het behalen van de Nederlandse gouden medaille in de 2x!

Lees ook het artikel in de Volkskrant over de prestaties van Nederland in Glasgow.

Met dank aan Merijn Soeters voor de foto’s en Elsbeth Beeres voor commentaar!

Reacties (0)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll