Inloggen

×

Nieuws

Coach Q&A

Wil je meer weten over coachen? Lees dan hieronder alle antwoorden op de meest gestelde vragen. Heb je hiernaast nog andere vragen over het (competitie)coachen? Spreek dan één van de coaches van afgelopen jaar aan of stuur een mail met je vraag naar competitie@skoll.nl.

Waarom is coachen zo belangrijk?

Mocht je zelf een coach hebben gehad, dan weet je waarschijnlijk heel goed wat dat voor je heeft betekend. Naast dat de (kwaliteit van de) coach direct bijdraagt aan de kwaliteit van roeien, zijn coaches van belang om iedere Skøllie het beste uit zichzelf en uit Skøll te laten halen. Zo kunnen zij eerstejaars laten zien wat Skøll te bieden heeft aan hard roeien, maar ook aan commissies en feestjes. Behalve NOOC-bootjes hebben ook TopC4’en en Clubachten coaches nodig. Als coach kun je je roeiers helpen bij het vinden van hún plekje op Skøll, door je ploeg te leren waar je het best een biertje kan bestellen aan de bar, hoe je je das hoort te strikken en op welk feestje je moet zijn. Voor ouderejaarsploegen is een coach essentieel om de koppositie te pakken en alles uit een jaar te halen. Om te kunnen zorgen voor een goede doorstroom in het competitieroeien is de Ouderejaars Competitie Commissie en de Ouderejaars Doorstart opgericht.

 

Waarom zou ik gaan coachen?

Je kan coachen om allerlei redenen. Je zou kunnen gaan coachen omdat je iets terug wilt doen voor Skøll, gezien het feit dat je zelf ook altijd een goede coach hebt gehad (of juist hebt gemist). Je zou kunnen coachen omdat je graag anderen wat zou willen bijbrengen over roeien, Skøll of het materiaal. Ook zou je kunnen coachen om jezelf te ontwikkelen: door samen te werken met nieuwe mensen en het volgen van coachcursussen, gegeven door ervaringsdeskundigen, leer je veel over communicatie, instructie geven, uitleggen, organisatie en management van een ploeg. Deze skills zijn allemaal heel waardevol voor je latere werkleven. Verder is het waanzinnig leuk om een nieuwe groep te leren kennen, feesten te herleven of genieten van coachbedankdiners. Verder heb je altijd een reden om naar de borrel te komen!

 

Wie kan ik gaan coachen?

Afhankelijk van je eigen roei-ervaring, de kennis die je wil meegeven (Welk feest is leuk óf hoe kan je een technische haal maken? Of allebei?) en de hoeveelheid tijd die je erin wil steken, kan je kiezen tussen verschillende opties. Mocht je willen proeven aan het coachen, schrijf je dan in voor de RIT (eerstejaars) of Ouderejaars Doorstart  (OD). Wil je voor langer dan een aantal weken coachen, zorg dan dan dat je tijdens het OD of RIT een ploeg vindt met dezelfde instelling. Roep vooral van de daken of je een feest bootje zoekt of een ploeg naar de overwinning wilt coachen. Heb je zelf al iets meer ervaring en wil je je kennis verder ontwikkelen, dan kan je je ook een TopC4, of zelfs een Clubploeg gaan coachen.

 

Hoeveel tijd kost coachen?

De hoeveelheid tijd die het coachen kost, is heel erg afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je er zelf in wilt steken, hoe groot je coachteam is en hoe vaak de ploeg traint. Mocht je niet veel tijd hebben, kun je met je huidige boot en/of vrienden al af en toe een NOOC boot coachen. Mocht je wat meer tijd erin willen steken, en ook tijd willen steken in wedstrijdvoorbereidingen, kun je ook serieuzere ploegen coachen. Er is een heel spectrum van fanatieke NOOC ploeg tot ouderejaars ploeg, TopC4 en Club8. Een TopC4 traint gemiddeld 4 keer in de week en de Clubacht gemiddeld 5. Bedenk daarbij dat een fanatieke ploeg naast trainingstijd ook managementtijd kost: teambuilding, wedstrijdschema’s, trainingsschema’s, onderlinge communicatie, onderhoud materiaal, etc. Dit kan per training zeker een half uur extra kosten.

 

Moet ik zelf veel roei-ervaring hebben voor ik kan coachen?

De hoeveelheid ervaring die je nodig hebt, is uiteraard afhankelijk van de ploeg die je wil coachen en wat je hen mee wilt geven. Wanneer jijzelf de NOOC hebt gestart, ben je vaak goed in staat om deze bokaal daarna zelf te coachen. Voor de TopC4’en en de Clubachten is een zekere roei-, stuur- of coach-ervaring wel een pré, maar geen vereiste. Mail bij interesse daarom naar competitie@skoll.nl om te kijken wat mogelijk is.

 

Wat kan ik toevoegen aan een coachteam?

Je kan natuurlijk alle roei-, stuur- of coach-ervaring in het team brengen, maar ook een netwerk, goede planning vaardigheden, materiaalkennis, enthousiasme of borrelkwaliteiten zijn van toegevoegde waarde.

 

Dit klinkt fantastisch! Hoe kan ik me opgeven?

Opgeven voor het coachen van een RIT bootje kan via de RIT. Voor het coachen van een ouderejaars competitiebootje kan je het beste mailen naar occ@skoll.nl en mocht je interesse hebben voor het coachen van een TopC4 of Clubacht boot, stuur dan een mail naar competitie@skoll.nl.

 

Samengevat is er voor iedereen de mogelijkheid om te coachen en heeft het coachen ook voor iedereen iets te bieden. Schroom niet om je op te geven, ook al wil je alleen een borrelboot coachen of heb je stiekem de ambitie om juist Clubacht te coachen, coachen kan altijd! Hopelijk mocht je na het lezen van deze Q&A een beter beeld hebben van de mogelijkheden van het coachen binnen Skøll en zien we jullie allemaal terug langs de Amstel, de Bosbaan of in de soos tijdens de trainingen, wedstrijden of gewoon tijdens een borrel!

 

Reacties (0)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll