Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing: Hel van het Noorden

Afgelopen weekend verschenen maar liefst 17 Skøllies aan de start van de Hel van het Noorden: 6km in de skiff of tweezonder van ‘paal 10’ tot ‘paal 4’. Waar afgelopen edities de blik in de voorbereiding menig maal op de weersvoorspelling gericht werd in verband met onheilspellende omstandigheden, kon deze editie van de Hel van het Noorden gelukkig volle bak de focus op een optimale race. En met succes, want na de laatste tijdsmeting bleek BLIK het welverdiende resultaat voor NIKA, ELSBETH, JORIS en OBBE. Gefeliciteerd! (Door: Rianne der Weduwe)

Op zondagochtend verschenen in het D1x-veld vijf dames van OJD aan de start, evenals topper CARLINE. In dit drukbezette veld met 28 roeisters hebben de dames laten zien dat er de afgelopen maanden hard gewerkt is aan het individuele vermogen en de snelheid. Naast het DSB1x-blik voor NIKA wisten in het bijzonder CARLINE en SANNE te overtuigen met respectievelijk een 2een 8plek in de D1x. Beide dames maakte in Groningen hun comeback in de skiff en lieten daarbij direct van zich horen met sterk opgebouwde races. In het LD1x-veld en LDSB1x-veld was de concurrentie van de gevestigde orde voor onze MGLD helaas nog net even een maatje te groot. Ondanks dat zal deze race zeker naar meer smaken, wat veel goeds belooft voor komend seizoen. In de middag werd er door zowel LIES als ELSBETH een bijzonder spannende race gevaren in het Dames-tweezonder-veld. Na één kilometer, op het eerste meetpunt, was het verschil tussen de Nereus/Skøll-combi (LIES) en de Laga/Skøll-combi (ELSBETH) nipt meer dan een halve seconde. Na een sterke inhaalrace van beide dames wist ELSBETH samen met LAILA (Laga) het tot op de finish spannend te houden om uiteindelijk de winst op te eisen. 

Ook de roeiers van OJZ hebben dit weekend mooie races gevaren in het H1x-veld, het HSB1x-veld en het LHSB1x-veld. Voorafgaand aan de race was al duidelijk dat in alle velden serieus meegestreden zou worden om de winst en met blik in twee van deze drie velden kunnen ook de heren tevreden terugblikken op hun races. In het H1x-veld en het HSB1x-veld deden vooral JOB, JORIS en WIBOUT goede zaken ten opzichte van hun concurrenten. Dankzij een snelle start en een sterk begin van zijn race, wist JOB aanvankelijk lang de tweede plek in het H1x-veld vast te houden.

Na de derde kilometer was het echter mede-Skøllie JORIS die steeds snellere tussentijden ging varen en zo uiteindelijk naar de 

tweede plek in het H1x-veld voer. Met deze tijd was JORIS bovendien de snelste SB-roeier en pakte daarmee BLIK in het HSB1x-veld! Ook WIBOUT liet met een knappe 6eplek in het HSB1x-veld wederom zien waarom hij na zijn EJZ-jaar direct in de skiff is gestapt. In het LHSB1x-veld was het aan de top druk met Skøllies met zowel een 1eals een 3eplek.Na 6km roeien op het Eemskanaal ging de overwinning, met maar liefst 41 (!) seconden voorsprong op de nummer twee, overtuigend naar OBBE en noteerde DAVID vlak achter de nummer twee van Asopos de 3etijd. 

Voor alle uitslagen, klik hier

 

 

 

 

Eerdere berichtgeving: 


 

Het laatste weekend van november staat in de roeiwereld gelijk aan De Hel van het Noorden. Het is een wedstrijd, van 6 km rechtdoor, in een skiff of tweezonder over het Eemskanaal in Groningen.  Aanstaande zondag is de 41e editie, met het kwik boven het vriespunt en een lichte wind mee lijkt het relatief aangenaam roeiweer te worden en zal er snel gevaren gaan worden. De wedstrijd wordt jaarlijks aangedaan door de nationale roeitop. Met name bij de damesvelden is het volle bak, hierin starten meerdere Olympiërs en WK-gangers.  Skøll stuurt ook bijna al zijn beste roeiers, voornamelijk ouderejaars, naar het Noorden. De ouderejaars die dit voorseizoen bij de Tromp en de Novembervieren uitstekend hebben gepresteerd zullen met veel zelfvertrouwen aan de start verschijnen. (Door: Brecht van Kuijk)

In de ochtend is het als eerste aan de skiffende dames om te presteren. In het D1x-veld zullen ASHLEY RIJST, CARLINE BOUW, JONNEKE BOERE, LIA WITTEVEEN en SANNE BRUGGINK van start gaan. Voor Carline is dit haar eerste wedstrijd in een skiff sinds lange tijd, en ze zal tegen een aantal andere Olympiërs roeien. Dit is voor de andere ouderejaars dames een mooi moment om zich te meten aan de beste skiffeuzes van Nederland. In het DSB1x-veld zal NIKA VOS, na de winst bij de Tromp, blik ruiken. Bij de lichte dames zullen MAUD JOOSSTENS (LD1x), ANNA VOS en IRIS VISSER (LDSB1x) hun eerste wedstrijd in de skiff gaan starten. Dat ze dit doen tijdens de Hel van van het Noorden getuigt van zelfvertrouwen, maar vooral van een paar ballen.

Na het middaguur is het aan de mannelijke skiffeurs om  6 km te strijden. Hierin starten JOB HUIGSLOOT en MICHIEL MOERMAN in het H1x-veld, JORIS MOERMAN en WIBOUT RUSTENBURG starten in het HSB1x-veld. Voor Job en Joris zijn er mogelijkheden om hun veld te winnen. Voor Wibout is het een mooi moment om te zien of hij stappen heeft gezet na de Tromp in zijn eerste jaar in de skiff. In het LSB1x-veld starten DAVID KAMPMAN en OBBE TIBBEN. Laatstgenoemde zal ongetwijfeld alleen tevreden terugkeren naar Amsterdam als hij zijn prestatie van afgelopen jaar zou evenaren, dagwinst bij de mannen.

Als laatste zal waarschijnlijk het grootste spektakel van de dag zich afspelen in het D2-veld. Hierin starten bijna alle boordroeiers van de bond, waaronder ELSBETH BEERES en LIES RUSTENBURG. Ze starten niet in dezelfde boot zoals bij het afgelopen WK (dat was een vierzonder). Lies zal combineren met Nereus roeister Kirsten Wielaard en Elsbeth zal combineren met Laga roeister Laila Youssifou. Elsbeth heeft dit jaar al meerdere internationale wedstrijden gestart met Laila, en daarmee een zilveren plak op het EK behaald. Ze zal dus met veel vertrouwen in deze combinatie aan de start verschijnen.

Voor de volledige startlijst en loting, klik hier

Reacties (0)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll