Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing: NKIR

Sit Ready , Attention, ‘Buzzer’. Zaterdag 8 december was het weer zo ver, de NKIR. Voor de meeste roeiers een dag waar ze niet naar hebben uitgekeken en blij zijn dat het nu achter ze ligt. Dit geldt niet voor EJLD, OBBE TIBBEN en WIBOUT RUSTENBURG; zij blikten. Door: Brecht van Kuijk

Als eerste, op de vroege zondagochtend, starten in het clubvierenveld de dames en heren die dit jaar voor Skøll de TOPC4 vertegenwoordigen. Zij roeiden slechts 1k, terwijl de rest van de dag 2km afgelegd moest worden. De beste boot van de dames werd 5e, de vier beste heren moesten met een 8eplek genoegen nemen.

Daarna was het tijd voor de gevorderdenvelden. Bij de lichte dames was MAUD JOOSSTENS de snelste namens Skøll.  Bij lichte heren was GIJS ANDRINGA de rapste met het vikingsschip op de borst. In de velden waar de Skøllpakjes wat strakker om het lichaam zitten, legden JONNEKE BOERE en TOM WEEL de 2k het snelste af. Bijzonder was de prestatie van MATHIJS TAS. Mathijs die, na EJL ’17 en een jaartje niet geroeid te hebben, zich bij MGZ had gemeld, trapte een tijd van 6.19.9. Hiermee liet hij veel andere zwaar(dere) roeiers achter zich. De bestuursstrijd tussen de Voorzitter en Wedstrijdcommisaris werd ruimschoots gewonnen door de Voorzitter. LARS SCHOUWINK zette LAURENS SIMOONS op ruim een halve minuut.

Net na het middaguur was het de beurt aan de CLUBACHTEN. De dames werden 9een de heren werden 3e. Voor de heren is dat een mooie prestatie, hopelijk kunnen ze dat vertalen naar bootsnelheid later in het seizoen.

 

Toen kon eindelijk het echte geweld losbarsten in de Sporthallen Zuid. Met de Elite en SB-velden van de dames waarin bijna alle bondsroeiers aanwezig waren. In het SB-veld wist NIKA VOS onder, de voor dames ietwat magische, grens van 7 minuten te komen met een tijd van 6:58.7. Een vergelijkbare prestatie werd geleverd door WIBOUT RUSTENBURG in het SB-veld, hij ging onder de grens van de 6 minuten, met een tijd van 5:58.4. Voor een tweedejaars wedstrijdroeier een knappe prestatie. Hij was tevens de snelste persoon van de dag, en won daarmee dus ook zijn veld. Hij treedt hiermee in de voetsporen van Jan van der Bij die vorig jaar de snelste dagtijd neerzetten. Voor de verandering liet OBBE TIBBEN zich ook weer gelden. Hij won het  LSB-veld met een tijd van 6:14.7 en scherpte daarmee zijn eigen Nederlands record aan.

Tegen het einde van de middag begonnen de sporthallen écht vol te raken en werd aan de spanning merkbaar dat het tijd was voor toch wel wat hoofdnummers van de dag: de Eerstejaarsvelden. Afgelopen zondag werden de eerstejaars bekend gemaakt en nog geen week later konden ze al aan de bak op de NKIR. Een mooi moment om zich te meten met de concurrenten voor dit seizoen. Voor de EJLD een uiterst succesvolle NKIR. Zij wisten het EJLD-veld te winnen met een voorsprong van bijna vier seconden. EJD en EJL moesten genoegen nemen met respectievelijk de 8een 9eplek. EJZ werd knap 4e in een sterk bezet veld. Bij zowel het EJL als EJZ werden de eerstejaarsrecords flink aangescherpt door Laga en Nereus. De eerstejaars mannen moeten dus flink aan de bak dit seizoen, ook al zeggen ergoscores natuurlijk niet alles.

Voor alle uitslagen, klik hier.

 

Eerdere berichtgeving: 


 

De NKIR is, simpel gezegd, iets bijzonders. En de belangrijkste manier waarop je dat merkt is, vreemd genoeg, met je neus. Die mix van bezwete lijven, nét te weinig zuurstof, gierende zenuwen en radioactief verval (teweeg gebracht door de intense hoeveelheid decibellen die er elke keer losgelaten worden) vind je maar 1 keer per jaar: in de Sporthallen Zuid, pak ‘m beet begin december. Gezien een reguliere voorbeschouwing voor dit Kampioenschap der Kettingtrekkers wat vreemd is omdat iedereen uiteraard al keurig weet welke split hij/zij gaat (c.q. wil) trappen, bij deze een ander unicum: een lesje NKIR-etiquette. Door: Paul Hofma

Regel 1: Gij zult het ervaren als een 2k test, een harde 2k test, en niets anders dan een 2k test.

Ah, de 2k. Bron van welgeliefde roeimemes (looking at you Rutger) over de hele wereld. Waar de twee kilometer in een boot ook sterven is, is de ervaring toch anders bij een ergometertest. De boot glijd (mits er niet iets gruwelijk verkeerd gaat) toch met enige gretigheid onder je door richting die finishlijn, waar de ergometer als de beul die het is bikkelhard op z’n plek blijft staan. Elke haal wordt je geconfronteerd  met hoe térgend langzaam die nummertjes omlaag lijken te gaan, en hoe verdomd veel meters er nog over zijn. Maar ach, aan de andere kant: het is maar een 2k test. Kon erger. Met deze houding zullen (hopelijk) veel van onze MIDDENGROEPERS er in staan, want zij zullen er dit weekend voor het overgrote deel hoe dan ook aan moeten geloven, als onderdeel van hun jaarlijkse profieltesten.

In de ochtend (9:45 – 10:15) zijn eerst zowel MIDDENGROEP DAMES (DG) als MIDDENGROEP LICHTE DAMES (LDG) aan de beurt om te laten zien wat zij in huis hebben, en wat voor fysieke stappen zij gezet hebben ten opzichte van vorig jaar. Gelijk daarop volgen de mannen van OUDLICHT (LHG, 10:15-10:45), waarvan er een flink aantal heren onder de (voor lichte mannen toch enigszins magische) grens van de 6:40 hopen te duiken. Vervolgens kunnen we door naar het onderdeel “ergoslopen” met MIDDENGROEP ZWAAR (HG, 10:45-11:15); deze laatstgenoemden hebben een pittige selectieperiode achter de rug, dus we zijn benieuwd wat voor mooie PR’s hier uit komen rollen.

Regel 2: Gij zult op alle records uw beider voeten ferm planten om deze terstond te doen sneuvelen.

Helaas een regel waar men zich niet altijd aan weet te houden, maar vorig jaar was het tweemaal raak! Ook dit jaar zullen onze OUDEREJAARS aan Nederland gaan laten zien hóe sterk en fit de top van Skøll dit jaar weer is. Lichte eindbaas OBBE TIBBEN heeft in ieder geval al weer het doel uitgesproken om zijn record van vorig jaar aan te scherpen, dus de LHSB heat (14:45-15:00) wordt sowieso one to watch. Hier zal ook DAVID KAMPMAN, die met de jaren alleen maar sterker en beter lijkt te worden, laten zien wat hij op een ergometer in zijn mars heeft. De afgelopen paar wedstrijden heeft hij in de skiff en 2x al indrukwekkende resultaten neergezet, dus we zijn benieuwd of dat dit weekend ook op de ergometer zal gebeuren. Vervolgens gaan in het DSB veld (15:00-15:15) zowel NIKA als ELSBETH van start, direct gevolgd SANNE, ASHLEY en CARLINE in het DE veld (15:15-15:30), waar zij zullen strijden om die snelste dames-dagtijd. Nagenoeg de volledige top van Nederland (inclusief de Holland-acht) is dit jaar van de partij, dus dit belooft een flinke partij vuurwerk te worden! Voor de ouderejaars mogen de zware heren de hekken sluiten: JORIS en WIBOUT (HSB) en JOB (HE) zullen in dezelfde heat (15:30-15:45) gaan mogen strijden voor hun respectievelijke blikken. Vooral naar de prestaties van de ‘jonge honden’ Joris en Wibout zijn we als redactie dit jaar bijzonder benieuwd: Wibout zette in zijn EJZ jaar al een respectabele tijd neer (ongeveer 6:15), en na een jaar knokken tegen blessureleed lijkt Joris dit jaar in topvorm, dus ook daar verwachten wij dat er mooie zaken gedaan zullen worden.

Regel 3: Gij zult immer in acht houden dat kotsen (i.e. “een barfje leggen”) niet wordt toegejuicht maar wel accepté is.
Regel 3a: Gelieve uw maaginhoud bij een voorval zoals genoemd in regel 3 te deponeren voor aanvang of na afloop van uw heat, en gelieve enkel en alleen in een prullenbak c.q. wc.

En dan is het, na een korte pauze, tijd voor het hoofdnummer van de NKIR, waarvoor voltallig Nederland zich met goedgevulde longen opeen lijkt te pakken in de Sporthallen Zuid: de kersverse EERSTEJAARS mogen laten zien wat zij in hun mars hebben. Voor hen zal dit de allereerste krachtmeting worden met de rest van roeiend Nederland, en het zal dan ook voor iedereen een barometer zijn waar ze als ploeg momenteel (fysiek) staan. Daarnaast zal dit voor veel van hen de allereerste keer zijn dat ze een 2k-test zullen doen, en ze kunnen jullie (vocale) steun daarbij goed gebruiken  – de andere ploegen trouwens ook dus kom vooral lekker de hele dag meeschreeuwen! Als eerste zal EJLD het spits afbijten om 16:30, gevolgd door EJL om 16:45, EJD om 17:45, en EJZ om 18:45. Na 5 (resp. 12) weken selectiestrijd zal dit weekend de échte aanvang zijn van hun wedstrijdjaar, waarbij zij mogen laten zien hoe fit en sterk ze allemaal zijn. Extra shoutout ook naar TINE (EJLD), LUCAS & MELLE (EJL), EMMA (EJD) en HARRY & JESSE (EJZ). Dames en heren, succes allen, en bovenal: geniet!

Regel 4: Gij zult, als zijnde Club- dan wel Competitieroeier, beuken alsof uw vikingschip er van af hangt.
Regel 4a: Indien gij bestuur zijt, hangt uiteraard ook daadwerkelijk uw vikingschip er van af. No pressure verder.

Ja, en met al het wedstrijdroeiend geweld zou je het bijna vergeten, maar deze toegift is voor jullie hoor: ook de TOPC4EN (DCl4, 9:00-9:20; HCl4, 9:30-9:40) en CLUBACHTEN (DCl8, 12:15-12:30; HCl8, 13:00-13:15) zullen aan de start van de NKIR verschijnen om de armen van hun lijf te reupen. Waar ‘vroegah’ de hele competitieafdeling alleen de optie had om 1k te starten, zullen de Clubachten zich dit jaar voor het tweede jaar op rij ook mogen meten met de rest van clubroeiend Nederland op die gevreesde doch gerespecteerde 2k. Aan de TopC4 dames en heren: geniet, die 1000m zijn voorbij voor je er erg in hebt. Voor de Clubachten: geniet, sterf, en geniet dan nogmaals.

Tot slot nog een laatste shoutout: zoals de traditie voorschrijft zal ook dit jaar weer onze aller geliefde COMMISSARIS WEDSTRIJD, LAURENS, het slagveld betreden – in het HG veld welteverstaan, om 10.45. Iets minder volgens traditie, maar daarom niet minder gewaardeerd, zal ook onzer eigen VOORZITTER, LARS, zich in het ergometergeweld begeven. Hierbij vond hij alleen de strijd met de ergometer niet genoeg, en besloot hij dat er ook prima ingewogen kon worden, dus jullie zullen hem kunnen aanmoedigen samen met de mannen van Oudlicht (LHG, 10:15). Succes heren.

Regel 5: Gij zult zegevieren. Voor Skøll en ‘t erevlot!

 

Reacties (1)

Laurens Simoons
7 december om 17:46
Love de shoutout. Laat alle focus op alle andere startende gekken liggen, met name de mensen die er daadwerkelijk voor trainen. Ik heb er zin in, morgen wordt (weer) een mooie dag!

Geef een reactie

<      Januari      >

<      Februari      >

zaterdag 16/02/19

Winterwedstrijden

zondag 17/02/19

Winterwedstrijden

zaterdag 23/02/19

Gyas Hunze

zondag 24/02/19

Gyas Hunze

<      Maart      >

zaterdag 09/03/19

Heineken Roeivierkamp

zondag 10/03/19

Heineken Roeivierkamp

zaterdag 16/03/19

Head of the River Amstel

zondag 17/03/19

Head of the River Amstel

zaterdag 23/03/19

HNOT

zondag 24/03/19

HNOT

zaterdag 30/03/19

Tweehead

Aegir Lente Sprint

zondag 31/03/19

Aegir Lente Sprint

Skiffhead

<      April      >

zondag 07/04/19

Varsity

zaterdag 13/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

zondag 14/04/19

Gent Spring Regatta

Amstel Skøll Cup

zaterdag 20/04/19

Traianus Regatta

Hollandia NK klein

zondag 21/04/19

Hollandia NK klein

<      Mei      >

zaterdag 04/05/19

Okeanos Competitie Tweekamp

ZRB

zondag 05/05/19

ZRB

zaterdag 11/05/19

PEiL

World Cup I

zondag 12/05/19

PEiL

World Cup I

zaterdag 18/05/19

EDR

Westelijke Roeiwedstrijden

zondag 19/05/19

EDR

Westelijke Roeiwedstrijden

zaterdag 25/05/19

SIR

zondag 26/05/19

SIR

Spaarne Lente Race

vrijdag 31/05/19

EK

Thetis Sprint

<      Juni      >

zaterdag 01/06/19

EK

Asopos 3Kamp

ARB

zondag 02/06/19

EK

Asopos 3Kamp

ARB

zaterdag 08/06/19

Rottebokaal

zondag 09/06/19

Rottebokaal

zaterdag 15/06/19

Gyas Meerkamp

Damen NK Groot

zondag 16/06/19

Gyas Meerkamp

Damen NK Groot

zaterdag 22/06/19

Orca Slot (NSK)

World Cup II

zondag 23/06/19

Orca Slot (NSK)

World Cup II

vrijdag 28/06/19

Argo Sprint

zaterdag 29/06/19

NSRF Slotwedstrijden

zondag 30/06/19

NSRF Slotwedstrijden

<      Juli      >

zaterdag 06/07/19

Henley Royal Regatta

zondag 07/07/19

Henley Royal Regatta

vrijdag 12/07/19

World Cup III (KHB)

zaterdag 13/07/19

World Cup III (KHB)

zondag 14/07/19

World Cup III (KHB)

A.A.S.R. Skøll