Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing: 44e WinterWedstrijden (16/17 februari)

Jonneke's sexy strijdface

De kop is er af: de allereerste wedstrijd van seizoen 2019 is binnen, en daarmee ook het eerste blik van het jaar – alle lof voor JONNEKE BOERE. Ook de rest van de rood-witte armada heeft echter niet onverdienstelijk gepeddeld, en zelfs voor diegenen voor wie het wat weekend wellicht wat minder geslaagd was is de aftrap in ieder geval geweest, en zal er op zijn minst van het weer genoten zijn. (Door: Paul Hofma)

Om dus maar gelijk met de blikken in huis te vallen: JONNEKE won met een keurige 6 seconden haar race in het DAMES BEGINNELINGEN SKIFF veld! Vooraf was ze, zoals jullie hebben kunnen lezen, nog wel enigszins onzeker over haar tempowerk; dit is voor een heel stuk goed gekomen gelukkig. Waar ze op de Hel nog voortploeterde met tempo 26 ging ze afgelopen weekend in een steady 29 de baan over, waar ze zelf ook prima tevreden mee was. Iets minder tevreden was ze nog over de invulling van haar halen, maar “niet alles kan ook in één keer goed gaan”, zoals ze zelf zegt. De verwachtingen voor deze week waren vanaf de kant ook wel flink aanwezig dit weekend, dus mooi dat je het hebt kunnen waarmaken Jonneke, gefeliciteerd!

Na de winnares van het weekend zakken we weer een aantal treden terug op de roeiladder: dat wil zeggen, terug naar onze EERSTEJAARS. Voor hen was het dit weekend de allereerste pot – ontzettend spannend natuurlijk! Bij sommige ploegen zal dat wellicht nog wat veel zenuwen hebben gegeven, waardoor ze wellicht niet helemaal tevreden terugkijken op afgelopen weekend. EJLD had hier gelukkig niet al te veel last van, ondanks het feit dat na een gewonnen NKIR de prestatiedruk toch enigszins aanwezig was. Zij voeren zaterdag naar een keurige derde plek, waarmee de eerste 7 punten voor het klassement zijn binnengetikt! Stuurvrouw ANNA was achteraf tóch wel blij dat ze niemand hoefde in te halen tijdens de race, want ze zag voor haar ogen een heel protest/hinderen/inhaal-drama gebeuren (waar ze zelf gelukkig geen last van had). Over de race zelf was ze prima tevreden: “het voelde echt top, ik merkte bij het oproeien al dat we gewoon gingen en tijdens de wedstrijd gebeurde dat ook! Ik heb nu al heel veel zin in de volgende wedstrijden, het was heel leuk en ook wel heel gaaf om echt met z’n allen alles te geven, en ik vind het een heel leuk vooruitzicht dat we dat nog vaak mogen gaan doen dit seizoen. Oh en volgende wedstrijd mogen we toch eindelijk echte bochten varen, zin an.”

Bij EJZ was de stemming aanmerkelijk gedrukter. We spraken coach LISA KOLODZIEJ over waar het dan toch mis ging dit weekend, terwijl het vertrouwen op vrijdag nog groot was. “Zaterdag was echt niet waar we op hadden gehoopt en ook niet wat we hadden verwacht, dat was heel erg balen voor iedereen. Eigenlijk waren we het er wel gelijk met z’n allen over eens dat ze het voornamelijk bij de start hebben laten liggen, die werd wat te netjes en te behouden ingezet. Daardoor konden ze ook niet de lekkere halen vinden die ze de afgelopen weken hebben laten zien. Ontzettend balen natuurlijk na de race, maar het was echt klasse hoe ze daarna als team de koppen bij elkaar hebben gestoken en ondanks alle frustratie er wel gewoon weer met frisse koppies op zondag stonden. De zondag-race werd ingevlogen met een enorme start, en iedereen was écht aan het strijden, dus dat was heel gaaf voor ons als coaches om te zien. De jongens hebben laten zien dat ze in één dag toch die knop om kunnen zetten en dat geeft vertrouwen voor dit seizoen! Op de Heineken ligt kans voor revanche op de 5k en wij hebben er vertrouwen in dat ze die gaan knallen!”

Vervolgens kijken we weer een treetje hoger op de roeiladder, en komen we uit bij onze MIDDENGROEPEN. De not-so lichte mannen van OUDLICHT hadden pittig zware (hehe) concurrentie te dulden in het HG4+ veld, maar finishten toch op een niet onverdienstelijke 9e van 19 boten. Dit deden ze in bovendien in een keurige 18:21 – in het lichte veld nét niet genoeg voor een blik, maar desondanks hopelijk een mooie vooruitblik op het seizoen dat komen gaat! RUTGER en EWOUT deden het kunstje nog eens rustig over op zondag in het HG2- veld; zoals voorspeld in de voorbeschouwing is er lekker over de baan gezwabberd, maar desondanks hebben de mannen tóch een aantal dikkies in hun kielzog weten te laten. We spraken Ewout kort over het weekend: “Op zaterdag het linkerrijtje gehaald bij de zware mannen en de pinguïn geknuffeld, tweezondag in één keer de finish gehaald en de pinguïn geknuffeld. It was a good weekend.”

Ook de beide vieren van MIDDENGROEP DAMES wisten een flink aantal bootjes in het vuile water van hun DG4+ te houden dit weekend! Met een keurige 3e resp. 4e plek kunnen de dames terugblikken op een prima start van het seizoen; dit biedt goed perspectief voor het developmentklassement. Het viertje van EMMA wist dit keer niet aan het langste eind te trekken, maar ze blikt toch niet geheel ontevreden terug: “Een groot deel van de race ging best oke. We zijn niet ontevreden, maar het kan wel beter. Voor de komende tijd hopen we vooral op de Head en de Heineken een sterke 8+ neer te kunnen zetten. We hebben twee sterke viertjes, dus we zijn benieuwd.” Met twee boten die elkaar weinig ontlopen en allebei hebben laten zien hard te kunnen varen zijn wij van de Blwerb ook zeker benieuwd wat die 8 gaat brengen dames, we houden jullie in de gaten!

Tot slot bruggen we dan toch weer terug naar onze OUDEREJAARS. Waar Jonneke in de intro al in het zonnetje werd gezet, moest ASHLEY het in het pittige DE1x veld opnemen tegen niet alleen pittige competitie maar ook tegen een pittige klotsbak. Waar ze de eerste 3 kilometer nog goed op koers leek voor een plek in de top-3, bleken die laatste 2k toch wat lang: “De eerste 3km ging wel hard en daarna was het een beetje leeg. Het water werd lastig en ik had te weinig controle over mijzelf en de boot. Wel weer wat beter gevaren dan op de Hel gelukkig. Voorlopig in ieder geval gelukkig geen lange afstanden meer in de skiff!”

Ook bij de heren is er mooi hard gevaren, maar dankzij pittige competitie werden er helaas geen blikken mee naar huis genomen. DAVID moest DAMION EIGENBERG, dé lichte skiffeur van Gyas, voor zich dulden, en hoewel de zware heren de helft (!) van de top 6 in het HE1x veld wisten te bezetten, was het helaas slechts op de even nummers. To be fair, er was überhaupt geen nummer drie omdat LENNART het weer eens voor elkaar kreeg om samen met een andere skiffeur dezelfde tijd te varen, beiden goed voor een 2e plek. JOB spraken we op vrijdag al – toen werd er (foutief) bericht dat hij ook nog in de skiff zou starten, maar in de E2- gingen hij en WIBOUT met een niet onverdienstelijke race de baan over. “De race was eigenlijk best wel goed. De eerste kilometer was echt goed, daarna hadden we helaas veel last van vuil water. Met de uitslag waren we ook zeker tevreden, alleen de tweetjes van de bond waren sneller.” Dat bied mooi perspectief voor de rest van het seizoen heren, we zijn benieuwd.

Dat was ‘m weer, het roeiseizoen is afgetrapt! Maar een veredeld potje spetteren op de Schie is natuurlijk slechts een opwarmrondje –de mooiste* roeiwedstrijden van het jaar, op onze eigen Amstel, komen er alweer hard aan! Zullen onze eerstejaars op eigen water definitief de concurrentie het nakijken kunnen geven? Zullen de oude achten iedereen versteld doen staan van hun bliksemsnelle tijden? Je vindt het hier, in de voor/nabeschouwing en op jouw eigen vertrouwde Amstel, mis het niet!

 

*onder voorbehoud

 


Eerdere berichtgeving:

Na wekenlang vernikkelen in de winterkou, lijkt deze week plotsklaps de lente (ietwat vroeg) ontwaakt te zijn: op het moment van schrijven tikt het kwik een schappelijke 14 graden aan, en zit ik op mijn balkon te genieten van de zon. Een bijzonder aangenaam weekend dus voor een potje peddelen, en de (dit jaar wat matig accuraat genaamde) WINTERWEDSTRIJDEN zal de wedstrijdafdeling daarin ruimschoots voorzien! Ook dit jaar zal er weer een flinke delegatie afrijzen naar de Delftse Schie, dus het belooft een heerlijk potje spektakel te worden. (Door: Paul Hofma)

Waar de ouderejaars in het najaar nog wel enig wedstrijdvertier hadden, is het voor de EERSTEJAARS een óntzettend spannend weekend: voor hen is het de allereerste wedstrijd van het eerstejaarsklassement! Vanaf nu tellen alle resultaten mee voor de eindstand, dus iedereen hoopt natuurlijk op een glansrijk resultaat. Dubbel spannend deze pot dan ook, want de concurrentie is op dit moment nog totaal onbekend. En alsof dat nog niet genoeg was, mogen de lichte ploegen ook nog eens voor de allereerste keer kennis maken met het inwegen op zomergewicht, zij het nog niet ‘echt’ – dit keer hoeven zij alleen individueel aan het maximumgewicht te voldoen, en hoeft er nog niet op gemiddeld ploeggewicht ingewogen te worden.

De dames van EJLD hebben met winst op de NKIR al laten zien de PKs in ieder geval in huis te hebben – dit weekend mogen zij laten zien of ze het ook op roeigebied waar kunnen maken. We spraken stuur ANNA MAYER: “Ik heb er heel veel zin in, dat sowieso! Wel heel spannend, omdat we natuurlijk nu voor het eerst gaan zien hoe we het doen tegenover andere ploegen. Ik heb er zeker vertrouwen in dat we hard kunnen gaan, maar ja, als de rest ook hard gaat… tja, dan weet je nog steeds niet zo goed hoe je er voor ligt, en kan het alsnog tegenvallen. Ik hoop in ieder geval dat we gewoon lekker hard kunnen varen, en ik zou het ook wel heel vet vinden als we iemand in kunnen halen. Maar ja, we gaan het zien!”

Ook voor de mannen van EJZ zal het de eerste keer zijn dat zij zich op het water zullen meten met de rest van roeiend Nederland. Waar de lichte ploegen het met één potje knallen wel weer mooi vonden geweest voor het weekend, zullen de zware mannen (en dames) zowel zaterdag als zondag op het water te bewonderen zijn. Ook voor hun coaches wordt dit de eerste echte pot en (geloof het of niet) dat is voor hen meestal net zo spannend als voor de roeiers. NICK TEN DAM, coach van deze zware mannen, lijkt van dit fenomeen niet zoveel last te hebben: “afgelopen weken hebben we richting de Winterwedstrijden grote stappen gezet, dus ik ben ervan overtuigd dat als de jongens hun hoofd koel houden, ze een heel strakke race gaan varen. Dus nee, eigenlijk helemaal niet zenuwachtig!”

Aan alle eerstejaars: vergeet niet om ook te genieten! Je allereerste wedstrijd vaar je maar één keer, dus beleef het als de facking vette ervaring die het is.

De MIDDENGROEPEN hebben allemaal al tenminste één keer eerder met het bijltje gehakt dat ‘De Schie’ heet. Voor hen starten de klassementen pas met de Hollandia (20/21 april), dus voor sommigen zal het wellicht voelen als een piecie veredelde spar. Maaarrrr wel een spar met potentieel blik op de finishlijn! Het HG4+ veld op zaterdag zal bijzonder goed gevuld zijn met Skøllboten: hier liggen niet alleen 12 zware mannen (plus 3 stuurtjes die vermoedelijk ook heeeeel blij zijn met het mooie weer) aan de start, maar ook de (normaliter) lichte mannen van de OUDLICHT 4 skippen dit weekend voor een keer de weegschaal. In verband met blessureleed hebben de heren  MAARTEN KLOP uit zijn pensioenwoning in Benidorm laten overvliegen om nog één keertje te vlammen. De tijd dat deze Tarzan op 72,5 in kon wegen ligt helaas al even achter hem, dus ook zij zullen zich gaan laten gelden in het zware veld. Meme-master RUTGER OVERSTEGEN vroegen we naar zijn verwachtingen voor het weekend; zaterdag start hij in de voornoemde vier-met, en zondag stapt hij met EWOUT HARDEMAN nog een keertje (zwaar) in de twee-zonder (AKA de zwabbermobiel). “5km met Ewout in een boot is nooit een pretje natuurlijk. Gelukkig hebben we al een dagje aan het veld kunnen wennen. Zwaar roeien 4 life.” Aldus the man himself, succes gewenst heren!

Ook voor MGD is het lekker buitenspelen dit weekend. Beide ploegen hebben hun zinnen voorlopig nog gezet op het klassement in de vier-zonder, maar voor deze wedstrijden stappen beide boten weer een keertje gezellig de vier-met in. Ook lekker, eens een keertje iemand anders die weer eens al het nadenkwerk voor je doet. Beide boten hebben de afgelopen maanden goede stappen gemaakt en laten zien hard te kunnen varen op de trainingen, en waren ook bijzonder aan elkaar gewaagd. If nothing else lijkt het dus een spannende interne pot te worden. We vroegen EMMA JACOBS, die een van de vieren voorslaat, hoe zij naar komend weekend kijkt: “wij hebben zeker zin in de WW!  Het is de eerste wedstrijd waaraan je kan zien hoe je ongeveer in het veld ligt, dus dat is wel spannend. De twee boten zijn zeker aan elkaar gewaagd, dus we zijn heel benieuwd hoe het gaat. Er zat een mooie stijgende lijn in de trainingen in de 4+, dus we gaan proberen zo goed mogelijk een eigen race te varen en kijken hoe dat is ten opzichte van de rest van het veld. Maar een wedstrijd kan zomaar heel anders gaan dan een training, natuurlijk, dus we gaan zien hoe het loopt.”

En last but not least zijn natuurlijk ook de ouderejaars (AKA de blikkenharkers) weer goed vertegenwoordigd! Namens OUDEREJAARS DAMES starten dit weekend alleen JONNEKE BOERE en ASHLEY RIJST, beiden als einzelgänger in de skiff. De categorieën lopen voor de dames nogal uiteen: waar Ashley als net-niet-SA uitkomt in het pittige DE1x veld, zal Jonneke in het DB1x veld het de concurrentie bijzonder zwaar gaan maken. Beide dames geven aan de afgelopen weken grote stappen gemaakt te hebben, wat ze allebei een goed gevoel geeft over de komende pot. Ashley heeft de afgelopen weekenden op de zondagspar op de Amstel in elk geval al lekkere resultaten laten zien, dus dat geeft vertrouwen voor de race van morgen. Jonneke is, ondanks een weekje volle bak trainen in de heerlijke Spaanse zon in Sevilla, nog wel een beetje zenuwachtig over het hogere tempo-werk, dus komt vooral allen haar richting de finish schreeuwen!

De OUDEREJAARS HEREN zijn, zoals we dat van ze gewend zijn, met een flink vlootje aan kleine nummers aanwezig op beide dagen. Op zaterdag zullen DAVID KAMPMAN, GUILLAUMME KROMMENHOEK, JORIS MOERMAN, EN JOB HUIGSLOOT het de competitie flink moeilijk gaan maken in het (LICHTE) HEREN ELITE SKIFF-veld, waarna Job hem nog even zuunigjes overdoet met WIBOUT RUSTENBURG in de E2- op zondag. Deze alleskunner heeft er in elk geval zin in, maar er zijn ook nog wel wat zenuwen over hoe het uit gaat pakken dit weekend. Afgelopen tijd zijn er veel ED kilometers gemaakt, en is er niet zoveel op hoog tempo gevaren; ook zitten hij en Wibout pas kort samen in de 2. De klik is er wel dus dat zit wel goed, maar het blijft toch de eerste wedstrijd dus ze zijn ook zelf erg benieuwd naar hoe hard het straks ook daadwerkelijk gaat. Voor de hele afdeling liggen er ook weer ergotesten in het verschiet de komende tijd, dus met het ‘rustiger’ schema was er daarin niet echt tijd meer om ook te skiffen. Met alle ervaring en blikken die er in deze jongen zijn achterzak zitten zien wij deze race echter met veel vertrouwen tegemoet (en Job vermoedelijk ook wel)

Tot slot, aan alle startende ploegen van dit weekend, of je nou in dit stuk al genoemd bent of niet: ontzettend veel succes en, bovenal, plezier gewenst. Gaat heen, en geniet van de ‘pittoreske omgeving’, het mooie weer, en een ouderwets potje lekker peddelen. Voor Skøll en ’t erevlot!

Reacties (0)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll