Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing: Hollandia / NK KLein

Op een zonovergoten Bosbaan werd afgelopen weekend het Nederlands Kampioenschap voor kleine nummers verroeid, voor de rest van de nummers ook wel bekend als de Hollandia. Een spannend moment voor de meeste ouderejaars roeiers; hier is het moment om op te vallen, want opvallen leidt mogelijk nog tot een laatste plek bij de Bond voor seizoen 2019/2020. Het moest een blikkenfeestje gaan worden: Obbe verdedigt zijn titels en Guillaume en Lennart gaan voor het Skøllduel. Een mannenblikkenfeestje werd het, met maar liefst twee (of eigenlijk drie) nationale titels, een knappe zilveren medaille én dubbel blik voor de mannen van Oud Licht. Gefeliciteerd mannen! Door: Pim Duteweert

Eerstejaars
Na een ietwat voorzichtige start zijn de Lichte Dames dit weekend goed vertrokken. Als 2over de lijn in de voorwedstrijd betekent een schot op het doel in de finale. Met een 6eplek worden er punten behaald, maar wordt er voor de zondag meegenomen: dit kan beter. Zo gezegd, zo gedaan. Met een 2eplek in de voorwedstrijd zijn de dames op zondag wéér door naar de A-finale, dit keer met een betere race. Met de ZRB streven de dames naar nog hogere positionering.

Na een ontzettend spannende Varsity ligt er veel druk op dit weekend voor de mannen van Eerstejaars Zwaar. Hoewel punten harken er dit weekend niet helemaal lekker uit kwam, pakken de mannen op zondag de revanche met het behalen van de A-finale. Net als Eerstejaars Licht varen zij in een hoge baan. dit weekend in verband met de wind de nadeel banen. Beide ploegen laten hier zien zich niet gek te laten maken en varen ondanks deze “boeienpot” een gedegen A-finale.

OudLicht
Waar OUD LICHT zeker niet de enige middengroep is die dit weekend startte, waren zij wel het meest succesvol. Punten halen voor het development klassement is dit weekend voor alle developmentploegen belangrijk. Het doel: rustig de A-finale halen door 2te worden en dan keihard de concurrentie naar huis varen in de finale. Dat zorgde niet alleen voor maximale punten maar ook voor een blik voor CAS SIMONS, RUTGER OVERSTEGEN, HUGO VAN DUIJNHOVEN en EWOUT HARDEMAN in de vierzonder! Daarnaast toonde een machtige eindsprint van GIJS en TIMO in de 2x dat zij nog veel moois in petto hebben voor de rest van het seizoen.

Ook de zondag worp haar vruchten af, dit keer hadden de mannen van de 4- de smaak al vroeg te pakken en grepen zij naar de voordeelbaan in de finale door eerste te worden in de voorwedstrijd. In de finale besloten de jongens op de 750m dat het klaar was met Nereus en schoven ze met machtige halen naar de eerste plek, om zo hun 2eblik van dit weekend binnen te roeien.

Started from the bottom, now we’re here
Door een hardnekkige rugblessure moest SANNE BRUGGINK haar seizoen vorig jaar vroegtijdig staken. Dat ze dit seizoen ijzersterk terugkwam bewees ze al op de NKIR, maar ook afgelopen weekend toonde zij zeker mee te doen in de top. Met een derde plek in de kwartfinales én een knappe derde plek in de halve finale wist zij gewoon een A-finaleplek binnen te slepen. Naast vijf bondroeisters in die finale liggen op een NK is al een hele prestatie op zichzelf!

Één
Een soepele aanloop naar het NK had hij zeker niet, met een blessure en een kapotte rigger, en toch toonde OBBE TIBBEN dit weekend weer even onbetwist de beste te zijn. Met een tweede plek bij de time-trials op vrijdag, een behoorlijke eerste plek in de halve finale en een eveneens imposante overwinning in de finale leek het haast of Obbe die Nederlandse titel wel even uit zijn mouw schudde. Twee titels zelfs. Toch is dat, zeker met deze voorbereiding, niet zo vanzelfsprekend als we misschien denken en weet hij de top van het lichte roeien weer achter zich te laten. 

Zoals van tevoren voorspeld, zouden zowel GUILLAUME KROMMENHOEK als LENNART VAN LIEROP een serieuze gooi naar de winst doen in het HE1x veld. Met beiden een winst van de halve finale op zak was het zondag voor menig meefietsend Skøllie een behoorlijk zenuwslopende tocht. De heren hielden het spannend tot het einde, maar na ruim zeven minuten was het toch Guillaume die als eerste over de finish kwam.

Of nou… Eigenlijk niet. Om de mooie woorden van de vader van Martin Bosch te herhalen: Guillaume zal in zijn boot nooit in zijn eentje winnen, omdat hij altijd Martin bij zich zal hebben. Wel zal hij altijd als tweede over de finish komen, aangezien zijn naam op de boot eerder over de finish is dan Guillaume zelf. Dat dit daarom een winst was met een lach én een traan, onder toeschouwen van de ouders van Martin, maakte het een extra bijzondere titel.

Shout-out ook nog naar ex-Skøllie MAARTJE DAMEN (EJD’17), die in de tweezonder gewoon even de nationale titel pakte in het DSB2- veld met Laga-partner Diewertje den Besten. 

Al met al een prachtig weekend, waarbij wederom werd getoond dat “daar aan de Jan Vroegopsingel” een aardig potje geroeid wordt.

 

Voor alle uitslagen zie hier.

 

Eerdere berichtgeving: 


 

Vanaf vandaag breekt voor veel Ouderejaars wedstrijdroeiers een weekend aan waar ze wellicht al een paar dagen zenuwplasjes voor plegen. Één van de, dan wel niet de meest, belangrijke wedstrijden van het seizoen staat voor hen voor de deur. Dé wedstrijd waarin zij in kleine nummers hun harde trainen en goede resultaten van de winterperiode kunnen bekronen met een titel. De nationale titel. Jawel dames en heren, haal die korte broek uit de kast, pak je zonnebril erbij en warm de stembanden vast op want er belooft een heus spektakel te zien te zijn op de Bosbaan. Komt dat zien bij de Hollandia, of te wel het NK Klein. Door: Pim Duteweert

Eerstejaars
Na alle chaos die het langebaanseizoen met zich mee heeft gebracht (wel een Heineken, niet een Heineken, wel een Head, niet een Head) is het voor onze eerstejaars eindelijk tijd voor de lekker overzichtelijke wedstrijdweekenden. Vanaf nu, met alleen de ZRB als uitzondering, zullen zij op zaterdag namelijk strijden voor punten voor hun eerstejaarsklassement en op zondag voor hun beginnelingenblik. En dat dat beginnelingenblik misschien al wel heel dicht op de loer ligt, bewees EJZ even op de Varsity. Met slechts een nipt verschil moesten zij op de finishlijn hun meerdere erkennen in Laga, maar de heren zijn erop gebrand dit weekend weer een serieuze gooi naar de winst te doen. TIJMEN VAN BEEK: We hebben op de Varsity sfeer geproefd en nu hebben we op traika hard gewerkt aan onze verbeterpunten. Dit weekend gaan we er weer vol tegenaan.’

Daarnaast zullen zij, net als de andere eerstejaars zaterdag zoveel mogelijk punten proberen te bemachtigen voor het klassement. Voor EJL en EJLD een uitgelezen kans om op de voor hen bekende Bosbaan hun top 5 positie te versterken. Ook EJD zal met een invalster van Njord op beide dagen een plekje proberen te bemachtigen in de A-finale.

Middengroepen
Voor de middengroepen is dit weekend dan de eerste wedstrijd van hun development klassement aangebroken. Op deze eerste van de zes wedstrijden is het voor hen vooral erg fijn zich eindelijk te kunnen meten de rest van het volledige veld. Waar op de Winterwedstrijden, de Head & Heineken en de Varsity toch nog een groot aantal ploegen ontbraken, zal dit weekend alle concurrentie aan de start verschijnen. En dat zal ongetwijfeld een behoorlijk pittige zijn.

Terwijl de 4- en 2x van OUD LICHT én EDGAR BOHTE in de skiff zondag nog even casual 30 KM roeide op de Ringvaart, zullen zij dit weekend hun eerste 2K voor felbegeerde klassementspunten verroeien. Zij zullen vertegenwoordigt zijn in het LHDev vierzonder-veld en, net als MGLD, in het Dev2x-veld.

Voor de vierzonders van MGZ en MGD zal er dit weekend nog wat extra spanning zijn: voor hen is het de eerste wedstrijd dit seizoen waarbij ze afscheid nemen van hun trouwe stuurvrouwen en zelf hun gespannen voetjes onder bedwang moeten houden om recht de baan over te gaan. Gelukkig hebben ze hier al geruime tijd op kunnen oefenen op de Bosbaan, dus we hebben er alle vertrouwen in dat Wout opgelucht kan ademhalen na dit weekend.

Naast onze eerstejaars en middengroep toppers zullen de ogen dit weekend vooral ook gericht zijn op alle Ouderejaars roeiers. Zij zullen allen vandaag het spits afbijten bij de time-trials, om daarmee een plekje in de kwartfinales van morgen te bemachtigen. Tegen de complete top van roeiend Nederland zal dat zelfs voor onze Ouderejaars geen koud kunstje zijn, maar er zijn zeker grote verwachtingen.

NIKA VOS zal het tegen in het DSB1x veld opnemen tegen de andere toproeisters onder de 23 jaar, waaronder de sterke Bente Paulis. ASHLEY RIJST en SANNE BRUGGINK zullen zich eveneens met elkaar en de rest van de dames meten in de skiff, zij starten rond 18:15 vandaag hun time-trials in het DE1x veld.
Een minstens even zware strijd, zal zich afspelen in het Dames Elite tweezonder-veld, waar JONNEKE BOERE en LIA WITTEVEEN het op zullen nemen tegen het gros van de bondsroeisters. Hier zal mede-Skøllie LIES RUSTENBURG ook aan de start liggen met bondsgenoot Monica Lanz van Triton. Geruchten gaan dat deze vrouwen skiffjes en 2- wel eens voor een verrassing kunnen gaan zorgen dit weekend.

© Merijn Soeters – www.merijnsoeters.com

Aan OBBE TIBBEN dit weekend de taak zijn dubbele nationale titel van vorig jaar in zowel het LHE1x als LHSB1x veld te verdedigen. Waar DAVID KAMPMAN in dit veld vorig jaar nét naast een podiumplek greep, zal hij hier dit weekend opnieuw een gooi naar doen. De mannen die volgens coach STEFFEN DE VRIES ook zeker een goede kans op de winst maken zijn LENNART VAN LIEROP en GUILLAUME KROMMENHOEK in de Heren Elite skiff. Zeker door het gebrek aan bondsroeiers in dit veld zou het podium hier zondag wel eens behoorlijk Skøll-rood kunnen kleuren.

De echte fans hebben ze afgelopen weekend op de Skøll Cup al even kunnen aanschouwen, maar dat was slechts een generale voor aankomend weekend. JAN VAN DER BIJ zal het in de Heren Elite tweezonder met partner Freek Robbers opnemen tegen onder andere de gebroeders Rienks. Een belangrijke ‘seatrace’, want zij zijn allen in beeld voor de vierzonder van bondscoach Mark Emke.
Er zal hierbij ook concurrentie komen van de mannen die op de Varsity met een blik al toonden een behoorlijk duo te vormen. Clubgenoten JOB HUIGSLOOT en WIBAUT RUSTENBURG zullen namelijk ook een gooi doen naar de A-finale in het HE2- veld.

Als klapper op de vuurpijl kunnen we zondag aan het einde van de dag een waar koningsnummer aanschouwen. Onze eigen Ouderejaars Zware acht zal daar opnieuw proberen het de Holland Acht met BJORN VAN DEN ENDE en stuurvrouw ARANKA KOPS moeilijk te maken in het HE-veld.

Hoe dan ook wordt het een weekend waar je bij moet zijn, en met dit weer wil je natuurlijk ook niks anders. Komt dat zien en schreeuw onze toppers naar de overwinning!

Voor Skøll en ’t erevlot.

 

Alle wedstrijden zullen te volgen zijn via deze livestream.

Reacties (0)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll