Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing: Duisburg en Gent

Spektakel voorspelden we voor dit weekend, en spektakel hebben we gekregen! 4 keer goud en 2 keer zilver op de World Cup (waaronder de W8+ met Skøllies LIES RUSTENBURG en ELSBETH BEERES aan boord). Dit terwijl in Duisburg NIKA VOS zelfs tweemaal goud wist te pakken met haar bonds-U23-vier, en er ook voor skiffeur GUILLAUME “GG” KROMMENHOEK een gouden plak op de finish lag na een bizar spannende race. Door: Paul Hofma

WORLD CUP I (PLOVDIV)

Om maar te beginnen bij ELSBETH en LIES, die met Holland-dames-8 een indrukwekkend ruime zege wisten neer te zetten op de WC. We spraken Elsbeth over de race:

“De twee weken voorafgaand aan de wereldbeker waren erg rommelig en kort, waardoor we maar kort de tijd hadden om ons voor te bereiden. Een goed duidelijk ritme varen is dan cruciaal voor een 8, dus daar hadden we erg goed op gefocust; gedurende het toernooi lukte dat steeds beter, dus dat was fijn. We vertrekken morgen naar Pusiano voor een trainingskamp van twee weken, en dan hebben we het EK. Afgelopen weekend was een prima begin om op door te bouwen en ik ben benieuwd wat we na twee weken trainingskamp op het EK straks met hopelijk wat meer tegenstand kunnen!”

Spannende tijden dus voor deze twee dames nog in het verschiet, we volgen jullie op de voet!

INTERNATIONAL WEDAU REGATTA (DUISBURG)

Ook voor NIKA was het een ontzettend geslaagd weekend dus, met een gouden plak in zowel het SB als het open veld. Dit terwijl de ploeg toch ietwat zenuwachtig aan de start lag zaterdag:

“We vonden het allemaal heel spannend omdat het de eerste wedstrijd was samen, dus we wisten niet of het hard zou gaan. Maar uiteindelijk hebben we echt een heel vet weekend gehad! Op zaterdag roeiden we dankzij een goede start meteen weg bij het veld en konden we een gecontroleerde race varen, dus dat gaf wel vertrouwen. En op zondag hadden we echt een verschrikkelijk spannende race tegen de Fransen, die was minder comfortabel maar wel echt een goede oefening voor ons als nieuwe ploeg. En gelukkig wonnen we nog net, haha!”

GUILLAUME spraken we al voor de voorbeschouwing; waar hij daar nog vol vertrouwen was, was de gouden plak in een veld met meerdere ontzettend sterke tegenstanders zoals de in de VBS genoemde Karl Schulze zeker niet vanzelfsprekend! Dit bleek al op zaterdag, waar hij met een derde plek ook keurig meekwam in het veld, maar Schulze uiteindelijk de hele race vooraan voer. Op zondag bleef het echter tot en met de finish ontzettend spannend, gezien Guillaume en Nico Stahlberg (die al meermaals op het podium stond bij verschillende World Cups!) nagenoeg gelijk over de finish kwamen. De twee heren hebben elkaar nog minutenlang met verbazing aan, want geen van beiden wist zeker wie er nou gewonnen had – het kwam op de fotofinish aan, waar Guillaume met 1 honderdste (!) aan langst eind had weten te trekken. Zelf geeft hij aan dat het een ontzettend tof weekend was, en hij is blij dat hij op dit toneel meekomt. Wij ook Guillaume, en we kijken met spanning wat je de komende tijd nog zult neerzetten!

Zoals eerder vernoemd startte ook een groot deel van de rest van de ouderejaarsafdeling in Duisburg, met wisselende successen her en der. De OUDEREJAARS DAMES DUBBELVIER wist in het W4x veld op zaterdag een nette derde plek neer te zetten en zaten ze de nummer 2 krap op de hielen; op zondag bleek het veld een maatje groter, en moesten de dames het doen met een 6e plek. Ook de vier van DAVID kampte met ietwat wisselende resultaten: waar de mannen zaterdag een zilveren plak mee naar huis mochten nemen (na een krappe twee seconden achter de nummer 1 te finishen), moesten de mannen het op zondag doen met een vierde plek. LENNART werd op zaterdag 5e, en wist op zondag helaas niet de A-finale te halen – wat hopelijk ietwat minder zuur smaakte door het feit dat hij de B-finale vervolgens met overmacht won. JOB wist op dit forse strijdtoneel op de zaterdag een derde plek te bemachtigen in een goedgevulde B-finale; op zondag had hij pech met een vrij loaded voorwedstrijd waar hij het moest doen met een 5e plek en er dus geen finale in zat. Een wat ziekige OBBE slaagde er in om op vrijdag toch een zéér strakke eerste 1500m te varen – de laatste 500 meter waren helaas in die toestand uiteindelijk toch te veel van het goede, en hij moest het doen met een 4e plek, en zag ook af van de rest van de races dat weekend. Voor de BONDS SB 8+ met Skøllies WIBAUT, JORIS en DODDY aan boord bleek het veld (waar zij gemengd startten met niet-SB achten) helaas nog een maatje te groot: zij wisten op zaterdag de finale niet te halen, en moesten het op zondag doen met een 5e plek, achter de Duitse en Franse U23 achten.

Tot slot dan nog een shoutout naar JAN VAN DER BIJ: zijn vier wist helaas nog geen goud mee naar huis te slapen, maar wist op beide dagen (al dan niet ruim) boven de beoogde Holland 4 te blijven! Daarnaast moesten ze het alleen afleggen tegen de nationale vieren van Duitsland en Groot-Brittannië (en die eerste zelfs alleen op de zaterdag). We spraken JAN over de (ontzettend spannende!) vooruitzichten voor de aankomende tijd. Geparafraseerd:

“Het was een pittig weekend. De afgelopen weken stonden in het teken van seatraces – dit betekent dat we dus als 12 keer 1500m in de benen hadden. Vervolgens zijn er in deze opstelling 4 trainingen gedraaid. De zaterdag was leerzaam: bij de start heb je de eerste 750m een grote klotsbak (à la Varsity), dus daar hebben we waarschijnlijk wat secondes verloren door de weinig trainingen die er samen gedraaid zijn. Uiteindelijk waren we daardoor over de zaterdag misschien ontevredener dan nodig, maar het uiteindelijke doel was wel gehaald: harder varen dan de beoogde Holland4. Op zondag treffen we de Tjechen (vorig jaar met dezelfde ploeg 9e op het WK), dus dan weet je dat je aan de bak moet. En dan sta je in de finale (met onderhand twee keer zoveel ‘trainingen’ in opstelling in de benen als voor het begin van het weekend): dan zie je dat we goed roeien en dat het hard kan gaan, maar de tank was daar gewoon leeg na de lange week. Nu dus snel kilometers maken en volume draaien zodat we snel herstellen, en dan hopen dat we naar het EK mogen – de kans daarop is na dit weekend ineens ontzettend veel groter geworden. Niet gewonnen voor het publiek dus, wel gewonnen voor onszelf.”

Ontzettend vet Jan, heel veel succes de komende weken, we duimen voor je!!

GHENT MAY REGATTA (GENT)

Ook in Gent werden er plakken gescoord dit weekend – helaas geen met een gouden kleurtje, maar dat mocht de pret niet drukken! Onze eigen MIDDENGROEP LICHTE DAMES wist een blik met een mooi zilveren randje mee terug te slepen naar de Jan Vroegopsingel na een “ietwat chaotische” race. Bij aankomst voor hun voorwedstrijd verkondigde Molesey 1 nog even doodleuk aan de kamprechters dat hun andere 2 verenigingsboten niet meer kwamen – dit betekende een directe A-finale, en een hoop gemopper en paniek onder de aanwezige kamprechters. Niet ten minste omdat dit niet even wat eerder was doorgegeven, maar ook omdat ze moesten wachten met wegstarten totdat Keizer Karel aanwezig was (toch aardig van ze). Uiteindelijk wisten de vrouwen 2 van de 4 buitenlandse ploegen naar huis te pompen, en moesten ze alleen de “zieke beesten” van de Cambridge-combinatie voor zich dulden. Oh en er zijn uiteraard wafels gegeten.

MIDDENGROEP ZWAAR mocht een ook niet onverdienstelijk setje bronzen plakken naar huis slepen.

TOM WEEL: “De races begonnen vroeg, 7:30 moesten we acte de presense geven. De 4- voorwedstrijd ging helaas niet goed genoeg voor een finale plek, maar door in de 8 te stappen mochten we het nog een keer proberen. De voorwedstrijd was een beetje een tamme race, maar wel goed genoeg voor de finale. In de finale was het doel tot slot om met 1 en 2 mee te komen. Dit lukte goed, we bleven lang aan Molesey [de uiteindelijke nummer 2] plakken, maar hun eindsprint was wel echt te snel voor ons. Uiteindelijk een 3de plek en al met al een mooi dagje Gent!”

Tot slot dan EERSTEJAARS DAMES, die ongetwijfeld veel vertrouwen zullen putten uit hun keurige setje bronzen plakken die ze aan het afgelopen weekend over houden. Roeister RUBI over hun finale op zondag: “De finale was precies de race die we moesten varen eigenlijk. Hij liep niet altijd helemaal soepel (snoekie hier, snoekie daar) maar ons doel, gewoon hard roeien, hebben we wel gehaald. We hebben gestreden en zijn echt tevreden met onze bronzen plak!

 

Al met al een ontzettend vet weekend op internationaal water voor al onze welbereisde Skøllies. Dit weekend zullen velen van hen al weer ten tonele verschijnen op de Westelijke Regatta, dus mis het niet!


Met al het roeigeweld op nationaal water zou je haast denken dat het overbodig is, maar voor de verandering zal dit weekend een hele delegatie Skøllies zich naar het buitenland begeven voor hun wekelijkse portie pompen. Door: Paul Hofma

DUISBURG: INTERNATIONAL WEDAU REGATTA

In het Ruhrgebied zal dit weekend alleen onze Ouderejaarsafdeling zich laten gelden – niet gek ook, want de Wedau Regatta is ieder jaar een wedstrijd waar veel internationale (sub)top op af komt. Een uitgelezen kans dus om je eens te meten met concurrentie van over de grens.

Van OJD starten LIA, ASHLEY, JONNEKE en SANNE samen in het W4x veld, waar ze het op zullen gaan nemen tegen fikse internationale tegenstand. We vroegen LIA hoe de dames uitkijken naar de wedstrijd: “In een korte tijd 2 skiffeurs en een 2- samen laten komen was uitdagend, maar we hebben hard getraind, met een stijgende lijn en het streven is om iedereen kaputt zu machen! En natuurlijk om die stijgende lijn door te zetten.” Verder start ook NIKA met een SB W4* van de roeibond; voor haar is dit onderdeel van het selectietraject, dus het zal op meerdere vlakken een spannend weekend zijn.

De Ouderejaarsheren zoeken het overwegend in de kleinere nummers: GUILLAUMME, LENNART, en JOB zullen hun geluk op het Duitse water gaan beproeven in de zware skiff (M1x). GUILLAUMME mag laten zien wat zijn nationale titel waard is op internationaal water tussen de andere zware heren, en ook zijn twee clubgenoten zijn er natuurlijk op gebrand om een sterke pot neer te zetten. Als we hem vragen naar de verwachtingen lijkt het eeuwige enthousiasme tamelijk harder door te schijnen dan wedstrijdspanning: ondanks dat er meerdere Olympiërs (waaronder Karl Schulze, Olympisch kampioen in Rio & Londen in de M4x!) en een sloot andere buitenlandse bondsroeiers meedoen, heeft hij vooral ontzettend veel zin om zich dit weekend te meten met de internationale top.

OBBE zal zijn geprolongeerde dubbele (!) nationale titel voor het eerst in lange tijd weer laten gelden op internationaal water, dus dat wordt hoe dan ook een mooie pot spektakel in het SB LM1x veld, tegen vermoedelijk vrij stevige internationale tegenstand DAVID zal starten in een LM4x combinatie met twee mannen van Triton en een Orcaan – zij waren afgelopen weken al vaker te bewonderen op de Bosbaan, dus goed getraind is er in ieder geval. Wel zullen ze het moeten opnemen tegen onder andere een Spaanse en Tsjechische nationale ploeg, dus makkelijk belooft het zeker niet te worden.

Tot slot zijn er ook bij de heren een aantal mannen die nog meelopen bij verscheidene bondsselecties: zo is daar in de eerste plaats onze home-grown JAN VAN DER BIJ die zich nog altijd fier staande houdt in strijd voor een plek in de zware vier-zonder richting Tokyo; hij zal dan ook tweemaal in de M4- plaatsnemen dit weekend. En ook bij de ‘jonkies’ strijden er een aantal heren (en één baas van een dame) voor een plekje in de bonds-SB H8+. De selecties zijn al redelijk ver gevorderd, en vooralsnog hebben WIBOUT, JORIS, en stuurvrouw DODDY een plekje in deze acht weten te veroveren, en zij zullen dan ook dit weekend aan start mogen verschijnen. Het zal voor Doddy ook bij uitstek een moment zijn om haar beste pot sturen uit de kast te trekken, gezien dit weekend voor haar één van de evaluatiemomenten is.

GENT: INTERNATIONAL GHENT MAY REGATTA

Een deel van onze middengroepen (en een enkele dappere eerstejaarsploeg) zal dit weekend een hele andere kant op reizen, namelijk naar het (hopelijk zonnige) België. Middengroep Zwaar reist met drie vieren en een acht af naar het zuiden – één van de doelen is om gecombineerd in de acht (A+B boot) een mooie pot roeien neer te zetten, maar de focus ligt voor de mannen toch bij de vieren, waarin ze hopen ook finales te mogen varen. MICHIEL, slag van de A-vier, beaamt wel dat het voor hen een ‘trainingswedstrijd’ is – gecombineerd in de 8+ hopen de mannen vooral van elkaar te leren, en als het even kan hopen ze de 4- nog net wat meer op scherp te zetten voor de resterende (nationale) wedstrijden. De instelling van de B-boot is ongeveer dezelfde, aldus kersvers beoogd matcom TOM: “We gaan natuurlijk alles aanvegen [knipoog] en hebben zin om ook eens in een ander nummer te stappen. Het doel is om vooral meer 2k ervaring op te doen en ook eens tegen buitenlandse ploegen te mogen racen.”

Bij de vrouwen zullen er ook twee boten aan de start verschijnen: om te beginnen zullen de vrouwen van MGLD hun krachten bundelen voor dit weekend, en gaan ze op zondag samen te water in het W4x veld. Voor hen is dit een goede voorbereiding in aanloop naar de Women’s Henley waar ze hopen te stunten komende zomer. We spraken MAUD, die aangaf dat het voor dit weekend nog een vrij pril project is, en een voorspelling over de uitslag is dus vooralsnog lastig. “We hebben nu 3 trainingen met elkaar in de boot gezeten dus weten niet precies wat we kunnen verwachten, maar wel hebben we allemaal vooral veel zin om te racen en kijken hoe we het tegen onze Engelse tegenstanders gaan doen. Oh en we hebben zin in een wafel! Dat is pas herstelvoer.”

Tot slot zal ook EJD zich melden voor hun internationale debuut in de W8+. We spraken roeister RUBI over hoe de dames naar het weekend toe leven: “we hebben er heel veel zin in! Heel vet om een internationale wedstrijd te mogen starten, en om te starten naast veel ervaren ploegen uit Engeland lijkt ons heel leerzaam. We hebben niks te verliezen dus gaan gewoon hard pompen en zien waar het schip strandt. Het lijkt ons super waardevol om wat extra wedstrijdervaring op te doen, na al die afgelaste wedstrijden en B-finales dit jaar. En als het niks wordt is het op z’n minst een goede training in de voorbereiding om volgende week die klassementspunten binnen te slepen!”

Ook coach MARK heeft vertrouwen in de wedstrijd in Gent als goede ‘tussenstop’ in het seizoen: “de ZRB is een mooie strijd geweest met Argo, waarin omstebeurt poppetjes van elkaar werden gepakt. Dit heeft een vuurtje in de dames los gemaakt om hard te gaan werken om te kunnen vlammen op de Westelijke. Gent is een tussenstop om de messen te slijpen en de strijd aan te gaan met de andere ploegen. Van wat ik heb gezien bij de ZRB en de laatste training denk ik dat op de goede weg zitten om iets moois te kunnen gaan laten zien daar!”

Hoe dan ook dus voldoende buitenlands roeispektakel dit weekend. Aan alle startende ploegen: succes met de voorbereidingen (voor zowel de wedstrijd als de roadtrip er naar toe), en veel succes en plezier dit weekend!

Voor Skøll en ’t erevlot!

Reacties (0)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll