Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing: Gyas Meerkamp

Waarde leden, het is dan eindelijk zover: we hebben de zon gevonden. Waar tijdens de Rottebokaal de helft werd afgelast, was er in Groningen een opmars naar dit heerlijke weertje bezig. Maar er was ook een opmars naar de finish, en de laatste meters (en biertjes buiten de ring) van dit seizoen.

Het feest was een feest onder feesten. Een zeer beknopte samenvatting kreeg ondergetekende door van secretaris h.t. Zantman: Heftig, overweldigend, verwarrend, ietswat grimmig. Maar dan naar de belangrijkere zaken: het resultaat.

Op de zaterdag waren er al redelijk wat wedstrijden gevaren. Met als absolute hoogtepunten natuurlijk respectievelijk de A-finales voor Desbøøt voor de smaak in de Heeren 2 poule, en Drøwning 2.0 en Cøølman in de Heeren 3 poule. Ook de Gladde Bøys hebben in hun Heeren 1 poule een niet geheel onverdienstelijk resultaat neergezet: de winst van de B-finale. Bij de dames is er door Escøllatie de B-finale van de Dames 2 poule van de Stuurboordbokaal binnengehaald.

Op zondag werden er dan uiteindelijk tweeënveertig maal ‘Skøll, opgelet’ geschald uit een blikkerige megafoon. Bij de wedstrijd van 1700 meter waren de dames van HØYE waarschijnlijk tevreden over hun tijd; deze was namelijk voldoende voor een A-finale. Tijdens de A-finale werd een schitterende tijd van 01:53,4 neergezet. Genoeg voor de winst voor deze dames uit de Dames 1 poule van de Stuurboordbokaal! Vanavond zal er een hapje taart gegeten worden, dan wel een potje Titanic gespeeld worden.

Bij de mannen in de Stuurboordbokaal was er helaas nét geen taart. In de A-finale van Heeren 3 Stuurboordbokaal was het babyblauw van Njord de mannen van ØL ER GULL iets te snel af: namelijk maar met 1,3 seconden. Het gonst in de wandelgangen dat dit het resultaat was van iets te veel bakkies tijdens het feest van de avond ervoor.

Tijdens de voorbeschouwing spraken we met Schørem, dat bijna de laatste wedstrijd verroeid heeft van het seizoen in de Lentebokaal. Tijdens de Asopos Driekamp werd er dus een vierde plek behaald, ze vonden dat dit beter kon. Dat is dan ook gelukt: een derde plek in de A-finale van de Gyas Meerkamp is binnengehaald. Nu dan ook de zelfopgelegde proef om deze stijgende lijn door te zetten op de Orca Slotwedstrijden. Zet hem op mannen!

En dan de kers op de taart voor Skøll bij de Gyas Meerkamp. Drie bootjes voerden ons Vikingschip in de Absolute A-finale van de vrouwelijke Vlietbokaal: Bløb, Møna, en Sønna. Al op zich een schitterend resultaat, en van zichzelf een streepje door de o voor Skøll. Toch een speciale shout-out naar Bodil Leonhart, Eline Vieveen, Els Weinans, Eva Beentjes, Fleur Tolmeijer, Karlijn Martens, Lotte Burgers, Maartje Witkamp, en natuurlijk de stuurtjes Eva Venmans en Mariëtte Peutz. Deze dames hebben na een gruwelijk seizoen, waar ze keihard voor de winst zijn gegaan met maar liefst vier tot vijfmaal per week trainen onder de bezielende begeleiding van Justin Ringeling, Max Jongeneel, en Jeanine Kribbe, het voor elkaar gekregen dat ze de Vlietbokaal mee naar huis mogen nemen!

Reactie van Eva Beentjes was: “We vonden het tot de Asopos allemaal spannend. Maar daarna was het binnenhalen van de winst een formaliteit in feite, wat dit weekend natuurlijk niet minder megaleuk maakte!”. Ook Lotte Burgers was vol lof. Het is het waard om al haar gedachten te parafraseren:

Sowieso dikke shoutout naar onze coach Justin die er echt bijna elke training bij is geweest, en alle andere (wedstrijd-)coaches die vooral in de laatste weken ons hebben ondersteund. Aan het begin van het seizoen hadden we niet echt verwachtingen. Ook na de eerste taart waren we nog een beetje sceptisch over de rest van het seizoen (nog niet alle ploegen van de Vlietbokaal deden mee aan de Gyas Hunze). Maar toen later bleek dat het toch echt mogelijk was om bovenaan in de bokaal te eindigen hebben we keihard getraind om die 0,9 punten elke wedstrijd te blijven bemachtigen! Ging niet altijd makkelijk, want elke wedstrijd was het toch weer spannend of onze concurrent Gyas ons niet toch zou verslaan, maar naarmate het seizoen vorderde bleek toch echt dat wij sterker waren. Het harde trainen werd beloond!

Naast het gebulder op de Damen Roeiregatta, ook dus schitterende resultaten in Groningen! Tijd om te zingen, drinken, en vanavond het te vieren in onze eigen sociëteit! Verdere uitslagen kan je hier bekijken.

 

Eerdere berichtgeving:

Wat weten we van Groningen? Nou, we weten dat het grenst aan Friesland, Duitsland, en Overijssel (Drenthe bestaat niet),  er is een krimp van de plaatselijke populatie, en er zijn aardbevingen. Ik hoor jullie al intern afvragen: vanwege het boren van schaliegas? Neen, we zijn niet hier om een discussie op te werpen. Groningen gaat aankomend weekend beven door het gewicht van de 35(!) rood-witte boten die aan de start gaan verschijnen.

Door: Niels Bout

De compo-krijgers gaan dit weekend naar het Gyas Meerkamp! De eerste gedachte die te binnen schiet is dat als een driekamp uit drie races bestaat, dat een meerkamp uit méér races bestaat! Toch? Niets is minder waar. We roeien dit meerkamp op het Hoornsemeer, en deze zal allereerst bestaan uit een race die zeventienhonderd meter lang is, en een achtervolgingsrace is. Daarnaast zal er een boord-aan-boord sprint worden verroeid van vierhonderd meter. Er zijn dus meerdere manieren om te kunnen excelleren als ploeg. Ga je het laten zien op de conditie op de lange afstand? Op karakter bij de sprint? Of ga je op je tandvlees naar huis na het legendarische feest van onze Gyaanse vrinden?

Dit is de laatste wedstrijd voor de gladde vieren van de Vlietbokaal, en tevens voor de Stuurboord Bokaal. Ook zal de op één na laatste Lentebokaal gevaren worden. Voor onze oude rotten, maar ook de beginnende leden is het dus een spannend moment.

Bij de Stuurboord Bokaal is er bij de mannen van ØL ER GULL al een keer getaart. Dit was hun doel dan ook voor het seizoen. Nu zijn deze zelfbenoemde ‘mooiste NOOC-mannen van Skøll’ hongerig voor meer in poule 3, zoals goede Skøllies betaamt. De vraag was met welk drankje de overwinning gevierd zou worden, de repliek hierop was ‘goudgeel elixir de keel in knallen als een granaat’. Een duidelijk verhaal.

Ook bij de dames worden goede zaken gedaan. De dames van VLØG en HØYE zitten steevast in de eerste poule van hun desbetreffende bokaal, en ze staan vlak onder elkaar. Dit is dus hét moment om hun onderlinge rivaliteit te peilen, en dan de meest prangende vraag van het afgelopen seizoen te beantwoorden: wie is het meest prestigieuze Skøll-bootje in poule 1?!

In het ervaren veld starten meerdere heren- en damesboten. De winst lijkt in zicht voor Sønna, maar toch moet er dit weekend nog even doorgezet worden. Ook de dames van Bløb zien er uit dat ze het seizoen goed afsluiten, ze staan op dit moment op de achtste plaats. Bij de mannen is dé ploeg om te volgen wel de Gladde Bøys: de zeer ervaren ploeg bezit op dit moment de zesde plek in de Vlietbokaal. Geen onverdienstelijk resultaat, de kunst is om dit op het laatste weekend vast te houden.

Uiteindelijk komen we dan aan bij de Lentebokaal. De mannen van Schørem zijn hard aan het trainen, zelfs viermaal per week. Vorige wedstrijd werden de mannen vierde, nu willen de mannen derde worden. Misschien zien we deze wedstrijd nog meer vooruitgang, met de eerste winst voor dit bootje!

We gaan het meemaken. We hopen op nog meer succes voor Skøll en ‘t Erevlot dit seizoen, zoals al heel vaak gebeurd is.

Reacties (0)

Geef een reactie