Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing: Damen Raceroei Regatta

Het kan je haast niet ontgaan zijn: het regende dit weekend blikken op de WAB. Maar liefst 15 (!) keer mocht er worden aangelegd aan ‘t erevlot en kon het Skøll-lied worden ingezet voor de winnaars. Speciaal voor iedereen die nog even wilt nagenieten – of voor wie deze blikkenregen uit de lucht komt vallen – een kleine terugblik op de topprestaties die geleverd zijn op de Damen. EMMA GROENVELD, KRIS VAN VELZEN, MARISKA HOOGKAMER, RUBI OOMS, ROSEMARIJN STREEFKERK, LENNART VAN LIEROP, JAN VAN DER BIJ, ANNA VOS, MAUD JOOSSTENS, NIKA VOS, CAS SIMONS, RUTGER OVERSTEGEN, HUGO VAN DUIJNHOVEN, EWOUT HARDEMAN, LUKA VAN DER ZWAN, RIAN VAN DER OORD, MICHIEL MOERMAN, BRECHT VAN KUIJK, KEKE GROENHART, ALEXANDER JANSSEN, LIES RUSTENBURG, ELSBETH BEERES, JORIS MOERMAN, WIBOUT RUSTENBURG, EDGAR BOHTE, GUILLAUME KROMMENHOEK en JULIA GROENVELD, gefeliciteerd met jullie overwinning! Door: Rianne der Weduwe.

 

Lichte dames

Om in het LDDev2x veld vooraan te varen moet je van goeden huize komen. Elke haal moet raak zijn om de concurrentie achter je te laten. ANNA VOS en MAUD JOOSSTENS lieten dit weekend zien dat ze ook dit seizoen weer elke race beter zijn geworden. De dames gingen er verdiend vandoor met de winst in het klassementsveld. De dames wisten hiermee bovendien 10 kostbare punten bij te schrijven in het developmentklassement.

Dames

Bij de damessectie was er op de Damen blik bij zowel de Eerstejaars, de Middengroep, de Ouderejaars Dames en bij onze Toppers. Het hele weekend lang waren de dames van EJD heer en meester in het DEJ4+ en DB4+ veld. EMMA GROENVELD (st.), KRIS VAN VELZEN, MARISKA HOOGKAMER, RUBI OOMS en ROSEMARIJN STREEFKERK namen op zaterdag direct afstand van de rest van het veld en wisten dit tot het einde toe overtuigend vol te houden. Dit klassementsblik smaakte uiteraard naar meer. In het DB4+ veld op zondag bleven de dames goed gefocust ondanks de zenuwen. Met een sterke race werd ook hier het boegballetje als eerste over de finish geschoven, waarmee het eerste tellend blik van deze dames een feit is en dus: beginneling-af!

Ook bij MGD was er dit weekend een mooie overwinning te vieren. In het DE2- veld gingen LUKA VAN DER ZWAN en RIAN VAN DER OORD er met de winst vandoor. In een opmerkelijke maar spannende race wisten deze dames op het juiste moment de benen eronder te zetten en de eindsprint in te zetten. Hun lichte tegenstanders uit Australië (Sydney UBC) kwamen aanvankelijk beter uit de start, maar LUKA en RIAN gaven zich niet gewonnen. De tweede 1000m van de race kregen de dames van MGD steeds meer de overhand en trokken de race op het juiste moment naar hun toe. Ook voor RIAN betekende deze overwinning haar eerste tellende blik, dus wederom een Skøllie beginneling-af!

Met het SB-WK in aantocht traint NIKA VOS al een tijdje met haar ploeggenoten van de SB-dubbelvier. In voorbereiding op dit toernooi in Florida werd er op zaterdag en zondag gestart tegen sterke tegenstanders in de DE4x. Op zaterdag gingen NIKA en haar ploeggenoten er met de winst vandoor en ook op zondag was de overwinning dichtbij. Op slechts minder dan 2 seconden afstand finishte de SB-dubbelvier uiteindelijk achter de ervaren en sterke dames van de bondsdubbelvier.

Ook toppers LIES RUSTENBURG en ELSBETH BEERES verschenen op de Damen aan de start met hun bondsacht. Ondanks dat er na de EK relatief weinig in de boot was getraind, wist de dames Holland Acht een steady race te varen en hiermee de NK titel veilig te stellen.

 

Zwaar

Ook bij de zware sectie zijn er dit weekend goede resultaten neergezet. Er werden hier maar liefst 6 blikken binnengetikt en 2 NK titels veroverd. Op zaterdag gaven LENNART VAN LIEROP en JAN VAN DER BIJ het goede voorbeeld in respectievelijk de HE2x (NK) en de HE2-. Met flinke afstand ten opzichte van de rest van het veld wist JAN samen met Mitchel Steenman (Willem III) zowel op zaterdag als op zondag de elite tweezonder te winnen. de HE2x werd LENNART samen met Guido de Ruiter (Thêta) meer op de proef gesteld. De heren hebben echter goed kunnen trainen de laatste tijd en wisten met een snellere eindsprint (dan de concurrentie uit Groningen) dan ook uiteindelijk de winst naar zich toe te trekken. De races op de Damen zijn een mooi opstapje voor wat komen gaat, want dit weekend start het duo in Poznan op de World Cup. Hopelijk met net zulke spannende races en een mooi resultaat!

Goed voorbeeld doet goed volgen. Zondag wist MGZ te zegevieren in de HGb4-. Waar MICHIEL MOERMAN, BRECHT VAN KUIJK, KEKE GROENHART en ALEXANDER JANSSEN op zaterdag helaas nog een finaleplaats in het developmentveld aan zich voorbij zagen gaan, kon op zondag worden aangelegd aan het erevlot. Een knappe prestatie die laat zich dat deze vierzonder onder alle omstandigheden een ploeg is waar rekening mee moet worden gehouden.

Ook op zondagmiddag werden er weer NK titels uitgereikt aan Skøllies. Ditmaal mochten JORIS MOERMAN en WIBOUT RUSTENBURG aanleggen aan het erevlot. Met de SB-acht van deze heren werd onder andere de sterke Henley acht van Nereus verslagen.

Last but not least was er dit weekend ook nog blik voor GUILLAUME KROMMENHOEK in de HE1x. In dit veld deden maar liefst 3 Skøllies mee, waarvan GUILLAUME uiteindelijk de beste papieren had. De eerste 1000m lag de top 3 van het veld nog niet al te ver uit elkaar. Het tweede deel van de race werd echter wel het kaf van het koren gescheiden en liet GUILLAUME zien dat hij de beste elite skiffeur van de Damen is.

 

Licht

De heren van MGL stapten dit weekend vol vertrouwen en met een duidelijk doel voor ogen de boot in. In het LHDev4- veld en in het LHE8+ was de overwinning binnen handbereik. Op zaterdag stond voor de vierzonder eerst het developmentveld op het programma. Met een sterke race werden wederom 10 punten bijgeschreven en mocht het klassementsblik mee terug naar Amsterdam. Op zondag lag de focus van de heren op de LHE8+. Na 2x eerder op slechts een halve seconde van de winnaar te zijn geëindigd, moest het op de Damen gebeuren. Met een felle start wist de Nereus/Skøll/Willem III-combi direct de boot vooraan het veld te leggen. Door slim te reageren op opzetjes en een vroege eindsprint van de tegenstanders finishte de Nereus/Skøll/Willem III-combi dit keer gelukkig wel als eerste. Met slechts 0,7 seconden verschil ging de overwinning naar de Amsterdamse combi-acht.

Namens MGL mocht dit weekend ook EDGAR BOHTE aanleggen aan het erevlot. Samen met Nando Schröder (Nereus) ging hij de strijd aan in het LHB2x veld. Hier pakten ze direct een voorsprong op de rest van het veld en gaven deze niet meer uit handen. In de laatste 500m werd het nog even spannend toen Thêta steeds dichter naar de Nereus/Skøll-combi toe schoof, maar de heren hielden nog een ruime seconde over op de eindstreep. Hiermee werd EDGAR bovendien ook beginneling-af in het scullen!

Kijk voor de volledige uitslagen op Time-Team.

 


Eerdere berichtgeving:

De Damen Raceroei Regatta – oftewel de ‘Damen’ – kent (nog) geen lange geschiedenis. In de paar jaar dat deze wedstrijd inmiddels bestaat is de Damen echter uitgegroeid tot een geliefde wedstrijd onder roeiers, coaches en toeschouwers. En dat is niet gek. Het zonnetje schijnt er namelijk (vrijwel) altijd. Er wordt gezorgd voor een heerlijk – gratis – kopje koffie. Er staat tussen de wedstrijden door een – gratis – voedzame pastasalade klaar. Vermoeide benen worden tussen de wedstrijden door – gratis – gemasseerd door een professionele masseur. En wie de snelste tijd klokt in zijn of haar klassementsveld zal rijkelijk worden beloond met mooie prijzen zoals een gloedjenieuwe coachtoeter, een nieuw roeipakje of zelfs een vakantie in een chalet! Ook dit weekend belooft het weer een mooie editie te worden met een flinke delegatie Skøllies die zullen strijden voor Skøll en ’t erevlot. Dus spring in de trein, op de fiets of in de auto en schreeuw je mede-Skøllies naar de overwinning! Door: Rianne der Weduwe.

Eerstejaars ploegen

De dames van EJD zullen dit weekend hun vertrouwde 8 inwisselen voor een gestuurde vier. In het DEJ4+ veld starten de dames in 2 viertjes, waarbij Skøll 1 zal worden voorgeslagen door EMMA DIEPEVEEN en Skøll 2 door KRIS VAN VELZEN. De dames zullen zaterdag vroeg moeten aantreden om hun plekjes in de A-finale veilig te stellen. Op zondag racen de dames wederom in viertjes, ditmaal in de DB4+ om een gooi te doen naar het felbegeerde beginnelingenblik.

Nadat EJLD de klassementsrace op de ARB helaas aan zich voorbij moesten laten gaan, kunnen deze sterke dames nu weer volop shinen in hun gestuurde dubbelvier. Op de zondag van de ARB hebben de dames al veelbelovende halen laten zien, die resulteerde in een nipte 2e plek. De dames zullen er dan ook op gebrand zijn om nu direct hun puntje voor de rest van het veld te leggen en zo vol zelfvertrouwen naar de overwinning binnen te slepen.

Voor de heren van EJZ is een plekje in de A-finale van de HB8+ dit weekend zeker. Na hun races voor het klassement op zaterdag, kunnen op zondag de hele dag te benen omhoog. Pas tegen het eind van de zondagmiddag staat deze directe A-finale op het programma. Hopelijk doet dit lange herstel de heren goed en kunnen zij meestrijden voorin het veld.

De eerstejaars lichte pikken zullen dit weekend eveneens een uitstapje maken naar de vier. Om alvast te proeven aan het roeien in een vierzonder, waagt een deel van de ploeg zich aan het LHGb4- veld op zondag. In dit sterke veld, met onder andere de razendsnelle vier van MGL, starten LAURENS BECK, KOEN BEIJERSBERGEN, SAMUEL NIJHUIS en JUR DUSSELDORP. Daarnaast heeft deze ploeg nog altijd hun ogen gericht op een goede eindnotering in het Eerstejaarsklassement, dus zal er op zaterdag onverminderd hard geroeid moeten worden in het LHEj8+ veld.

Middengroepen

Ook de middengroepen strijden dit weekend nog om kostbare punten in het Developmentklassement. Zo zullen de dames van MGLD wederom twee sterke dubbeltweetjes op het water leggen. ANNA VOS en MAUD JOOSSTENS komen al het hele seizoen goed mee in de top van het klassement en kunnen zich daarom momenteel 3e van het LDDev2x klassement noemen. Deze plek krijgen de dames echter zeker niet cadeau, want de verschillen in de top van dit veld zijn klein. Samen met Lisa van Proteus zal ook IRIS VISSER dit weekend weer van start gaan. De dames weten elkaar steeds beter te vinden en klimmen na elke wedstrijd omhoog in het klassement.

De dames van MGD starten dit weekend in veel verschillende nummers. Naast de developmentvier van slag EMMA JACOBS maakt ook de vier van slag LUKA VAN DER ZWAN dit weekend een comeback. Bovendien wordt er door ZAÏDA RIVAI zowel op zaterdag als op zondag strijd geleverd in de skiff. Waar zij zaterdag vooral waardevolle ervaring op zal doen tussen de meer ervaren skiffeuses in het DE1x veld, zal ze op zondag gaan voor een plekje in de A-finale van de DB1x.

De developmentvieren van MGZ kunnen dit weekend hun borst natmaken voor een flinke onderlinge strijd. Waar de vier van slag MICHIEL MOERMAN eerder al een overwinning greep op de WAB, was het op de ARB de vier van slag ABEL WESTLAND die aan het langste eind trok. Op zondag treffen de beide vierzonders eveneens hun ploeggenoten uit de vier van slag DAVID BORDEWIJK in de voorwedstrijd van de HGb4-. Hopelijk levert de gezonde onderlinge strijd een mooie A-finale op met 3 Skøll ploegen!

Voor de heren van MGL zal het op de Damen vooral belangrijk zijn om het gat van 4 punten met concurrent Proteus weer te dichten. Na een kleine tegenslag op de ARB, kan dit weekend namelijk de koppositie in het LHDev4- klassement weer worden heroverd.

Ouderejaars en Toppers

Op de Damen zullen ook onze meest ervaren roeiers in actie komen. Op zaterdag nemen LENNART VAN LIEROP en JOB HUIGSLOOT het tegen elkaar op in de HE2x. De concurrentie in dit veld liegt er niet om. Zo wisselen bijvoorbeeld bondsroeiers Harold Langen en Vincent Klaassens hun vertrouwde boordriemen voor de gelegenheid in voor de dubbeltwee. Een onderlinge strijd zal ook plaatsvinden in het HE1x veld. Hier liggen straks maar liefst 3 Skøllies aan de start. Lichte pikken OBBE TIBBEN en GIJS ANDRINGA zullen er alles aan doen om de zware ballen in dit veld naar huis te varen. Aan GUILLAUME KROMMENHOEK de schone taak daar al dan niet een stokje voor te steken.

Op zondag zullen ook enkele Skøllies een gooi doen naar de NK Groot-titels die dit weekend kunnen worden verdiend. In het DE4x veld zullen de dames van OJD laten zien wat ze waard zijn. In dit sterk bezette veld zal de concurrentie onder andere uit bekende hoek komen, want NIKA VOS start samen met haar U23-ploeggenoten ook in dit veld.

Teruggekeerd van het EK en een trainingskamp op de fiets, zullen ook bondsroeiers JAN VAN DER BIJ, ELSBETH BEERES en LIES RUSTENBURG dit weekend aan de start liggen van de Damen. In de HE2- zal JAN samen met Mitchel Steenman in de boot stappen. ELSBETH en LIES gaan met hun ploeggenoten uit de bondsacht voor het NK Groot in de DE8+. Ook in de HE8+ zullen er twee Skøllies meedingen om de prijzen. JORIS MOERMAN en WIBOUT RUSTENBURG lieten eerder al zien dat de SB-acht een sterke ploeg is die ook dit weekend weer tot de favorieten behoort voor blik en de NK titel. Beide NK Groot-velden beloven met veel inschrijvingen spectaculaire races op te leveren, dus zorg dat je op tijd met je fiets klaarstaat bij de start om deze races van begin tot eind mee te maken.

 

Alle ploegen die dit weekend starten wensen wij heel veel succes! Wij zijn benieuwd naar alle mooie prestaties die jullie op de Damen gaan laten zien.

Reacties (0)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll