Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing: Argo Sprint & NSRF Slotwedstrijden

Er is dit weekend geschiedenis geschreven. Het twaalfde lustrum van de Argo Sprint werd verroeid, en daarnaast is er nog nooit zoveel bier gedronken op een UitTraining. Ook op de NSRF Slotwedstrijden werden goede zaken gedaan. Een klein relaas van het afgelopen weekend komt ook hier goed van pas. Door: Niels Bout

Argo Sprint:

Zoals eerder vermeld werd er door een kleine groep al op vrijdag gesprint op de WAB. De mannen van de HTal8+ gingen voortvarend de A-finale in, zij wonnen de heat. In de A-finale strandden ze echter met maar anderhalve seconde tegen de mannen van Proteus. Deze tekortkoming terzijde belooft dit veel goeds voor komend jaar. Bij de DTal8+ zagen we dat deze dames, voorgeslagen door Maura Kruijning, net tekort kwamen voor de A-finale. Toch mogen deze dames trots zijn. De boten in deze voorwedstrijd zaten dicht op elkaar, en de vijfde plek waar Skøll zich bevond, lag maar drie seconden achter Gyas; die deze heat won.

Bij de eerstejaars verder zagen we winst! in het DEj 4+ veld voor Rosemarijn Streefkerk, Rubi Ooms, Mariska Hoogkamer, en slag Kris van Velzen onder de bezielende begeleiding van stuur Emma Groenveld. De dames hoefden alleen de A-finale te varen. Met een ruime voorsprong van drieëneenhalve seconde werd de combinatie van het Groningse Aegir en Gyas afgehouden. Een mooi begin van een enerverend weekend. Toen we spraken met Emma Groenveld over haar winst kregen we het volgende door: 

We trokken hem al snel ervoor en toen was het gewoon blijven gaan en niet snoeken hahaha. Heb echt van elk moment op het water genoten, hele chille sfeer was er ook, was gewoon echt leuk!

Bij de ouderejaars zagen we veel tweetjes starten. De combinatie van Laga en Skøll, waar Annemieke Efdee en Maartje Damen de handen ineen sloegen, strandde helaas in de voorwedstrijd. Voor de rest werden er louter A-finales gevaren op deze broeierige avond. Keke Groenhart en Mathijs Tas liepen net de winst mis op de sprint, waar ze wel de eerstejaars Harry Otse en Martijn Jong voor bleven. In het DG 2- veld zagen we een zwaar gevulde wedstrijd met zes deelnemers. Luka van der Zwan en Rian van der Oord kwamen terecht op de derde plek, Daniek Hamberg en Astrid Druijff moesten helaas genoegen nemen met een zesde plek.

Alle resultaten vind je hier.

NSRF Slotwedstrijden:

Dan het hoofdevenement: de Slotwedstrijden. Sterke straling scheen uit onze ster, en de temperaturen bereikten een niet al te gemakkelijke dertig-plus-graden. Toch wordt de afstand van twee kilometer hierdoor niet kleiner, en moest men meer en meer vocht binnen krijgen om deze op peil te houden.

 

Talenten:

Bij de heren werd er een mooie tijd neergezet van 06:51, dit betekende dat ze met een derde plek door mochten naar de A-finale. In de A-finale delfden ze helaas het onderspit tegen andere ploegen na een sterke eerste kilometer, waar ze tweede lagen. Daarna zagen ze dat het kruit werd verschoten. Het was onmogelijk om dit tempo te behouden, en daarna eindigden ze helaas op een zevende plek. Een mooi leermoment dus.

De dames in de acht zagen helaas hun hoop stranden in de voorwedstrijd. De DTal 4* daarentegen behaalden een schappelijke vierde plek in de A-finale, nadat ze nèt deze finale wisten te bereiken. Elke start wordt beter die we zien van deze dames, dus het is te hopen dat ze doorgaan met groeien in het volgende seizoen.

 

Heren:

In de eerstejaars velden zagen we de HEj 8+ helaas eindigen op de zesde plek in de voorwedstrijd, ze kwamen vier seconden te kort voor de A-finale. Ook maakten een paar heren van de clubacht een uitstapje naar de WAB. De mannen Lukas Schlatmann, Daniel Versluis, Olav Nagel, en Otis Koningswijk hapten iets meer af dan dat ze konden kauwen. Nadat ze geproefd hadden van het niveau van wedstrijdroeien, strandden ze in de voorwedstrijd.

In het Developmentsklassement zagen we drie vier-zonder-stuur boten starten. Alexander Janssen, Keke Groenhart, Brecht van Kuijk en Michiel Moerman kwamen een halve seconde tekort om langs een combinatie van De Hoop, Leythe, Jason en Willem III te komen en direct geplaatst te worden voor de A-finale, ook om op basis van tijdsnelste tweede in de A-finale te komen kwamen zij hiervoor anderhalve seconde tekort.

Op de zondag was er dan echter één doel voor de eerstejaars acht: blikken. Direct geplaatst in de A-finale voerden zij een zeer stabiele race. Verschillende verenigingen probeerden de acht van stuur Rosa Wartena, en roeiers Stan Willemse, Marten Steketee, Roelof Pol, Tijmen Jong, Tim Koks, Stijn Wieling, Jorn van Wel en slag Tijmen van Beek van hun apropos te brengen. Dit was tevergeefs, ze lagen het hele veld vooraan en ze mogen nu dan ook met trots zeggen dat ze op de valreep van dit seizoen beginneling af zijn geworden! Gefeliciteerd heren!

Michiel Moerman, zoals eerder vermeld, ging een gooi doen om studentenkampioen te worden in de skiff. Hij haalde de A-finale, maar moest toch de andere heren voor zich dulden. Justin Ringeling was op zoek naar zijn eerste blik in scull-format, maar hij moest genoegen nemen met een vijfde plek in de voorwedstrijd. 

Verder werd er nog een nationaal studentenkampioenschap verroeid door Skøllies in combinatie met Amstel. Deze heren kropen naarmate dat de streep van de volle twee kilometer dichterbij kwam steeds meer richting de combinatie van Triton en Leythe, maar kwamen net te kort hiervoor, waardoor ze niet naar de A-finale konden. Gelukkig konden deze heren daarna wél terug gaan naar het prachtige 020.

 

Lichte Heren:

Op de zaterdag roeide de LHEj8+ zich naar een tweede plek in de A-finale, twee seconden achter Nereus. Hierdoor zijn ze op de vijfde plek in het Eerstejaarsklassement geëindigd. Op de zondag probeerden zij hun geluk in het LHG 4+ veld, waar zij eindigden op respectievelijk de derde en de vijfde plek.

De ouderejaars lichte mannen hadden op de zaterdag twee inschrijvingen in het LHDev 2x veld. Deze bereikten beiden de A-finale, Timo van Helvoort, een graag geziene gast van onze buren, in combinatie met Gijs Adringa wisten de derde plek te bemachtigen. De boten van Proteus en Okeanos waren ze helaas te snel af. Toch was het lichte Developmentsklassement geen koude kermis. De gouden mannen Cas Simons, Rutger Overstegen, Hugo van Duijnhoven vernietigden de concurrentie en blikten dan ook op de zaterdag met een fraaie tijd van 06:26. Hiermee hebben ze het Developmentsklassement gewonnen!

Op de zondag werden er ook een paar lichte A-finales verroeid. Het NSK in het LH8+ veld was een fraaie race voor de combinatie van Skøll met Nereus en Willem III, waar ze lieten zien dat ze onbetwist bij de besten van het land behoren. Toch was de combinatie Orca, Njord, Triton, en Argo ze te snel af met een voorsprong van drie seconden. Al met al was het een zeer succesvol weekend voor deze lichte pikken.

 

Dames:

Bij de jongere lagen van de damesselectie werden er vier-metten het water opgestuurd. In een voorwedstrijd waar vier Skøll boten voor een plek in de A-finale streden, haalden twee hiervan dit doel. Toch gingen de dames van Sø-… Euh, Skøll 4, met Lotte Burgers, Els Weinans, Maartje Witkamp en Fleur Tolmeijer óók een uitstapje maken om mee te doen met de rigoreus afgetrainde dames van de wedstrijdselectie. Even hard werd er niet geroeid, toch stelt stuur Eva Venmans dat dit ‘de mooiste halen op de twee kilometer waren’. De boot met Daniek Hamberg, Rubi Ooms, Mariska Hoogkamer, Kris van Velzen en stuur Emma Groenveld won de heat, waar ze een prima vierde plek behaalden in de A-finale; de snelste boot van Skøll. Verder haalden twee andere Skøll boten de A-finale.

Op de zaterdag plaatste de twee-zonder-stuur met Luka van der Zwan en Rian van der Oord zich in de A-finale, dit allemaal met gemak. In de A-finale roeiden de dames zich naar de derde plek. Dit was net achter Saurus, maar ze moesten toch de meerdere erkennen in de boot van Laga. 

Dan haalden de dames van Skøll op de zondag ook nog twee keer een A-finale. Annemieke Efdee, Katinka Krom, Rian van der Oord en Luka van der Zwan kwamen helaas net te kort voor een blik. Emma Jacobs, Merel Thuis, Vivian van Tol en Lina Dokter finishten twee plekken daarachter. Toch zien we dat het meerjarenplan van Skøll om alleen maar A-finales te laten varen steeds meer vorm krijgt.

 

Lichte Dames:

De eerstejaars lichte dames waren op zaterdag bezig met het klassement. Hier bereikten ze de A-finale; het bovenste gedeelte van het veld lag dicht bij elkaar, dit leidde uiteindelijk tot een vierde plek voor deze dames. Het eindresultaat is een vijfde plek in het klassement. Op de zondag was dan de herkansing in het LDB 4* veld. Na een matig begin (ze lagen vijfde), ging deze boot uiteindelijk de boot naar voren vegen. Voorbij Nereus, voorbij Laga, voorbij Euros, en uiteindelijk voorbij Skadi. Op het eind van de zondag, op het laatst van de dag, de laatste wedstrijd van de zondag, werd er dan eindelijk gedaan wat zo nodig was voor ze in het hele seizoen: winnen. Dit hebben ze dan ook gedaan, en zullen vast in de avond op de boot wat welverdiende biertjes hebben gedronken. 

Verder werd er ook voor de lichte dames het LDDev 2x veld geroeid. Maud Joostens en Anna Vos haalden de A-finale, Iris Visser in combinatie met Lisa Keurentjes van Proteus haalden dit tevens ook. Maud en Anna haalden de vierde plek. Lisa en Iris haalden de zesde plek.

Die avond is er ook eentje die vergeten is. Pils zal rijkelijk gevloeid hebben, en de boot waarop men vaarde zal haast gezonken zijn. Nu gaan we ons richten op de Koninklijke Holland Beker volgende week, een kroonjuweel in de activiteiten van Skøll. Maar eerst gaan we likkebaardend uitkijken naar de prestaties in Engeland, waar de Henley Royal Regatta zal worden verroeid. Morgen is dan ook Henley borrel van de Litha, waar we de toppers live kunnen toejuichen. Zien we je daar?

Verdere resultaten vind je hier.

 

Eerdere berichtgeving:

Een week na de midzomernacht beginnen er kriebels te komen in de kleedkamer en ‘t krachthonk van Skøll. Voor de laatste wedstrijd van het jaar, dan wel voor het daverende feest dat gaat ruiken naar zweet van afgetrainde mannen en vrouwen en pils. Maar eerst een weekend dat in het teken staat van een sprint, de Nationale Studenten Kampioenschappen, Talentenachten, en natuurlijk onze eerstejaars ploegen. Het belooft een zomers weekend te worden, het kwik stijgt op de zaterdag zelfs naar de dertig graden. Leuk voor de stuurtjes, maar minder leuk voor de roeiers.

Door Niels Bout

Argo Sprint:

Er zal vandaag al een schappelijke delegatie vertrekken die de Willem-Alexander Baan zal verkennen voor het gros van de wedstrijdafdeling in het prachtige 010. Een sprint van vijfhonderd meter zal dit weekend voor het eerst in Rotterdam gehouden worden, een wedstrijd die tegelijkertijd haar 12e lustrum viert!

Natuurlijk zullen de frisse en hoopvolle boten van de talentenachten en -vieren nog de energie hebben om een driedaags weekend te kunnen volhouden. Zij zullen hun voorwedstrijden hebben vanaf het avonduur, tot later in de avond. Ook Annemieke Efdee gaat met oud-Skøllie Maartje Damen van Laga een voorwedstrijd roeien alvorens ze , hopelijk, de A-finale bereiken.

Verder worden er nog kleinere velden verroeid. Er starten twee boten in het HG 2- veld; zowel Keke Groenhart en Mathijs Tas, als Harry Otse en Martijn Jong. Welke heren zullen het onderspit delven aan de ander? Ook in het DG 2- veld starten twee Skøll-boten: Rian van der Oord samen met Luka van der Zwan, en Daniek Hamberg samen met Astrid Druijff. Ook in het eerstejaars vier-met veld starten Rosemarijn Streefkerk, Rubi Ooms, Mariska Hoogkamer, Kris van Velzen met stuur Emma Groenveld, zij zijn direct geplaatst voor de A-finale.

Het belooft dus voor oudgedienden, maar ook voor jongelingen een spannende en hoopvolle avond te worden, op de vooravond van misschien wel het leukste weekend van het jaar.

 

NSRF Slotwedstrijden:

De volgende dag beginnen we namelijk met de Slotwedstrijden. Voor velen het laatste moment van het seizoen om te laten zien waarvan ze gemaakt zijn. Om toch nog die laatste blik van het jaar binnen te slepen, of misschien kijkt men gewoon uit naar het eerste biertje op de zondag wanneer ze op de boot staan.  

Eerstejaars:

Zo spraken we Anna Mayer, stuur van EJLD. Zij is eindelijk blij dat ze zelf niet meer in de boot hoeft te liggen met een zeiljas aan, maar ze vreest voor de gesteldheid van haar dames. Het advies van negen op de tien Blwerbies luidt dan ook om genoeg vocht binnen te krijgen. Verder lag dit seizoen voor de dames de kracht op de korte baan toch echt in de laatste kilometer. Het wedstrijddoel dit weekend is dan ook om de venijnigheid van de tweede kilometer over te zetten naar de eerste kilometer. Verder gaf ze te weten erg veel zin te hebben in de wedstrijd erna; vooral Vera zou volgens de gesprekken in de wandelgangen er reikhalzend naar uitkijken. We gaan het merken van deze dieselmotortjes.

Maar ook verder valt er wat naar uit te kijken. Naast de klassieke lichte en zware Heeren, en natuurlijk de Dames gaat er één mannelijke Eerstejaars vier-met-stuur  bestaande uit Heeren van de clubacht van afgelopen jaar hun geluk beproeven op de Willem-Alexander Baan. Daarnaast zien we ook maar liefst vijf(!) inschrijvingen het DEj 4+ veld die wolvenbloed hebben en alles gek genoeg spellen met een streepje door de ‘O’. 

 

Ouderejaars:

In het  KNRB Developmentsklassement zien we bij de mannen twee boten liggen. Waar de vier met Alexander Janssen, Brecht van Kuijk, Keke Groenhart en Michiel Moerman al een keer geblikt heeft; smacht de andere vier nog steeds naar hun eerste overwinning in het klassement. 

We spraken met David Bordewijk. Hij stelt dat dit weekend natuurlijk de aandacht op het klassement komt te liggen. Op de vraag of het een zwaar weekend wordt antwoordt hij ontkennend: ‘De energie halen wij uit het afwisselen.’. Maar, zoals eerder aangegeven, is het doel voor de mannen uit deze boot een overwinning in het klassement.

Want hiernaast worden er natuurlijk studentenkampioenschappen verroeid. Bovenstaande heren zullen, in een combi met Abel Westland van Amstel, een gooi doen naar de overwinning in het HE8+ veld. Vertrouwen hebben we zeker. Ook zal Michiel Moerman in de skiff zijn harde werk laten zien aan het studentikoze publiek van Rotterdam. In DE2- zullen Rian van der Oord en Luka van der Zwan zien of ze een kampioen onder studenten zullen worden op de zondag.

 

Talentenachten:

De aankomende talenten van de afgelopen Lente-RIT, dan wel talentvolle leden die er al wat langer rondlopen maken een goede kans. Bij de mannen was tijdens de Orca Slotwedstrijden al snel duidelijk dat zij de snelste wonderkinderen waren die op het water lagen. In het clubveld waren ze sneller dan alle andere talentenachten die meededen. 

Bij de dames gaat er een dubbelvier en een acht op het water. De Blwerb sprak met Myrthe Raven, die het DTal 8+ veld start. Wat ze ons moest vertellen is hoe moeilijk het was om boodschappen te doen en het schap met alcohol over te slaan, zeer begrijpelijk. Verder vertelde ze:

We hebben hard getraind de afgelopen tijd en afgelopen week lag de 8+ eindelijk lekker recht en werd hij mooi weggelegd. Het is leuk om te zien hoe iedereen zo vooruit gaat. De nodige zenuwen zijn wel aanwezig, maar we kunnen allemaal kneiter hard pompen en hopen dat we dat kunnen laten zien dit weekend. We gaan natuurlijk voor de eerste plek, geen gelaf.

Het antwoord op de vraag wat het drankje wordt op de UitTraining:: kneiterveel pils, en hier en daar wat Jäger. Ik denk dat meer mensen daar zin in hebben, maar eerst het belangrijkste: een mooi weekend neerzetten, hard trappen, blikken binnenharken, en dit een glorietijd voor Skøll en ‘t Erevlot maken.

 

Nog even volhouden dames en heren, de eeuwige roem en het goudgele vocht lonkt naar U!

Reacties (0)

Geef een reactie