Inloggen

×

Nieuws

Henley Royal Regatta 2019 – Een Nabeschouwing in Beelden

Vorig jaar was, zonder twijfel, een legendarisch jaar: Skøll won de Henley! Specifieker, Skøll won de Prince of Wales Challenge Cup – want de Britten zouden de Britten niet zijn als ze niet overal zo mogelijk nóg ingewikkelder en posher namen aan zouden geven. Dit jaar hebben we weer menigmaal met 6 minuten ingehouden adem voor de buis (of in zeldzamer gevallen: langs de kant/op de boot) gezeten. Maar liefst 5 ploegen reisden dit jaar af naar Henley, en door meerdere ploegen werd er ook daadwerkelijk serieus meegedingd om die felbegeerde Henley-winst! Driemaal stonden we in de finale, een nooit eerder vertoonde prestatie! Dit keer houden we de hoeveelheid tekst bescheiden, en zullen de avonturen van deze vijf ploegen vooral verteld worden in beelden. Door: Paul Hofma

Om te beginnen gaan we een paar weken terug in de tijd – alsof één Henley per jaar niet genoeg was, was er toen namelijk nóg een Henley Regatta. De Henley Women’s Regatta (HWR) welteverstaan. “Huh maar er starten toch ook gewoon vrouwenploegen op HRR?” Ja, dat klopt. Logischer kan ik het ook niet maken. Het was naar deze internationale pot dat de vrouwen van MGLD afreisden om het Britse roeiwater onveilig te maken – in het (zware) 4x veld welteverstaan! Na spannende qualifiers en een succesvolle eerste heat, strandden de dames helaas in de kwartfinale tegen Reading College.

 

Een paar weken later ging dan daadwerkelijk Henley-on-Thames van start. Ook hier lag een Skøll dames 4x aan de start, deze wel met ietsje meer gemiddelde lengte. De dames van OJD (Lia, Jonneke, Ashley, Sanne) wisten zich ook glansrijk door de qualifiers van de Princess Grace Challenge Cup te pompen, maar mochten zich in de heats gaan meten aan de Nederlandse vrouwendubbelvier. “Is dat niet die ene vier die net zilver gewonnen heeft op het EK?” Ja, precies, die vier. Ondanks hard geleverde strijd bleek de nationale vier toch een maatje groter op de eindstreep, maar de dames zullen hoe dan ook genoten hebben van een paar potten prachtig roeigeweld.

  Inmiddels zijn we die mannen aangeland, en hier beginnen de grotere succesverhalen. Om te beginnen met mannen 4x: na vorig jaar de winst in de wacht te hebben gesleept besloten Job en Lennart vrolijk op de retour te gaan in de Prince of Wales Challenge Cup, zij het dit maal met een tweetal maten van Orca resp. Theta in het middenschip. Na een aantal zeer sterke races wisten zij het te schoppen tot de finales (!!): heel Skøll hield de adem in, want zou het dan nóg een keer lukken?? Helaas moesten de mannen hier hun meerdere erkennen in de Britse combinatieploeg, en zagen zij de winst aan zich voorbij gaan.

 

Ook de NED U23 8+ met aan boord Skøllies Wibout, Joris en Olav vertoefden dit weekend op Henley, en zij streden voor een beker in de Ladies’ Challenge Plate. En zeker niet zonder success! In de halve finale tegen Leander wisten zij 5.57 op de klokken te zetten: een baanrecord! Helaas bleek Oxford Brookes in de finale te snel voor de heren, zodat de mannen ook hier nét naast de winst grepen.

   

En als afsluiter de wonderboy, miraculeuze man, en dark horse: Guillaume “GG” Krommenhoek (toegegeven, best grappig als je zeer Britse Henley-commentator dit moet uitspreken) wist als eerste Nederlander sinds 1996 een plek te pakken in de Diamonds Challenge Sculls. Ter referentie: toen was het gros van de lezers waarschijnlijk nog niet eens geboren, betaalden we nog met guldens, en kwam Wannabe van de Spice Girls net uit. Na eerder dit jaar een NK titel, een spetterende prestatie in Duisburg (en een iets minder spetterende prestatie op het EK), voer (en won) hij dit weekend fenomenale races tegen de groten der aarde. Meest opmerkelijk (en tandenbijtend spannend) daarvan was toch wel de race waarin hij won van Kjetil Borch (huidig wereldkampioen!) – tevens, volgens Big G. zelf, “de beste race van mijn seizoen”. In de finales was helaas Olivier Zeidler (huidig Europees kampioen) toch te sterk, maar wat een prestatie om daar uberhaupt te staan!

 

Reacties (2)

Tim Kortlever
10 juli om 22:25
Olav Molenaar is ondanks zijn Californische avonturen ook gewoon een Skøllie!
Paul Hofma
10 juli om 22:47
Excuus, is inmiddels hersteld!

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll