Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing: World Cup III/Koninklijke-Holland Beker

Ruim anderhalve week geleden vormde de Willem-Alexanderbaan het toneel van een van de meest toonaangevende roeiwedstrijden van Nederland: onze eigen K-HB. En wat een onvergetelijke editie was het ook dit jaar weer! Drie dagen lang waren de ogen van de internationale roeiwereld gericht op Rotterdam. Iets waar honderden Skøllies een steentje aan hebben bijgedragen. Organisatie, shifters en roeiers, jullie waren fantastisch! Uiteraard in het bijzonder DAVID KAMPMAN, die met zijn lichte mannendubbelvier de overwinning binnensleepte in een ontzettend spannende race! Door: Rianne der Weduwe.

Waar de WAB zich afgelopen seizoen vooral van haar goede kant liet zien (lees: zon, verfrissend briesje, uitdagend golfje op z’n tijd), was het op de eerste dag van de World Cup toch even spannend of het weer roet in het eten zou gooien. De idyllische polder met de Rotterdamse skyline in zicht verloor vrij snel haar charme toen bleek dat onweersbuien de planning al in de war schopte nog voordat de wedstrijden goed en wel begonnen waren. Gelukkig trok het onweer precies op tijd weer over en vond de wedstrijdleiding een oplossing waarbij de races zo snel en eerlijk mogelijk door konden gaan. In timetrials mochten de meeste ploegen van start, waarbij bleek dat de ene ploeg daar beter mee om kon gaan dan de ander.

In de strijd om de finaleplekken moesten ook onze eigen toppers flink aan de bak. De Holland8, met aan boord Skøllies ARANKA KOPS en BJORN VAN DEN ENDE, had wat tijd nodig om in het toernooi te komen. Met een nipt snellere tijd dan de M8+ van de Verenigde Staten werd gelukkig een plekje in de A-finale veilig gesteld. In de finale op zondagmiddag zat er dit keer jammer genoeg geen podiumplaats in, maar werd er wel tot de laatste haal gestreden voor elke meter met een 4e plek als eindresultaat. Voor de M4- van JAN VAN DER BIJ was er naast internationale tegenstand, dit weekend uit ook concurrentie uit eigen land. De zware vierzonder van JAN trok bij alle races aan het langste eind, maar moest helaas wel genoegen nemen met een plek in de B-finale. Toch kan de ploeg met opgeheven hoofd terugkijken op het weekend, dat met winst in de B-finale werd afgesloten. In de M1x lagen dit weekend grote namen aan de start, die stuk voor stuk een gooi deden naar de overwinning in de wereldbeker én de felbegeerde Holland Beker. Ook GUILLAUME KROMMENHOEK wist knap een plekje in de B-finale te verdienen. In een spannende strijd met een van de Britse skiffeurs moest GUILLAUME uiteindelijk genoegen nemen met een 2e plek. Hiermee werd hij overall 8e van de 28 skiffeurs in dit veld!

Foto door: Laura Koppe

Bij de lichte mannen werd Skøll wederom vertegenwoordigd door DAVID KAMPMAN. Met slechts 5 inschrijvingen was dit veld één van de ‘slachtoffers’ van de programmawijziging op vrijdag. Doordat de zogeheten ‘test race’ niet had plaatsgevonden, was het in de finale extra spannend hoe de Nederlandse ploegen het zouden doen. Na een snelle start van de Duitse en Franse ploeg, trokken DAVID en zijn ploeggenoten het gas open en schoven ze naar voren in het veld. Met het vertrouwen van de zilveren ek-medaille op zak, werden de halen steeds strakker, beter en feller, met winst in de wereldbekerfinale als resulaat. Een welverdiende en hele knappe prestatie!

Bij de dames gingen ELSBETH BEERES en LIES RUSTENBURG de strijd aan met hun internationale concurrenten. Met 20 inschrijvingen in het W2- veld stonden ELSBETH en haar ploeggenote LAILA voor een pittige klus. Na vele wisselingen in boottypen zijn deze toppers gelukkig door en door aan elkaar gewend. Toch was de tegenstand in het begin van het toernooi helaas nog een maatje te groot voor dit duo. In de C-finale lieten ze echter hun spierballen en vertrouwen in elkaar zien door als eerste over de streep te komen. Voor LIES wachtte dit weekend in de W8+ een aantal geduchte tegenstanders. Waar op eerdere World Cups dit veld niet altijd even populair was qua inschrijvingen, waren de meeste topploegen nu op volle sterkte aanwezig. Voor de dames uit de bondsacht zat er helaas op dit moment niet meer in dan een plek in de B-finale, waar na een onderlinge strijd met de tweede Britse acht de 2e plek werd genoteerd.

Foto door: Julia Groenveld

Alle spannende races die onze toppers gevaren hebben waren niet mogelijk geweest zonder de inzet van meer dan 400 Skøllies die vol overgave hebben geholpen met het succes van de Koninklijke-Holland Beker/World Cup III. Naast 100% inzet op de feestjes en tijdens de georganiseerde activiteiten, stonden de shifters ook altijd – brak of niet – klaar om te laten zien wat Skøll nog meer in huis heeft!

Is het al volgend jaar??

 

 


Dit weekend is het eindelijk zover. Hét evenement waar menig Skøllie weken, al dan niet maanden, naar uit kijkt. Maar liefst zeven van onze toppers zullen ten tonele treden, en een paar honderd andere verenigingsgenoten zullen hen dit zo goed mogelijk faciliteren. Het grote blauwe bord in de soos kan bijna niemand ontgaan zijn, en de gedreven mensen in blauwe broeken rondom dit bord al helemaal niet. Ik heb het natuurlijk over de speciale editie van de Koninklijke Holland Beker, World Cup III! (Door: Iris Visser)

Dit jaar is de KHB dus als gezegd een beetje anders dan anders. Het is niet alleen een World Cup, ook vindt het niet plaats op de Bosbaan maar op de Willem-Alexander baan in Zevenhuizen, én mogen er geen roeiers van de developmentklassementen en eerstejaarsklassementen meedoen. Maar gelukkig verschijnen er gewoon Skøllies aan de start die meedoen om de knikkers.

 

Mannen

DAVID KAMPMAN stapt dit weekend weer in de lichte dubbelvier. Met drie van de vier zilveren medaillewinnaars in de boot zijn we erg benieuwd of hij het kunstje van het Europees Kampioenschap van een paar weken terug nog een keer over kan doen.

David is niet de enige die hoge verwachtingen bij het publiek heeft geschept. Ook GUILLAUME KROMMENHOEK is wel lekker bezig dit seizoen. Na een Nederlandse titel, een sterk optreden in Duisburg, deelnames aan het EK en World Cup II, én een hele mooie finale plaats op Henley Royal Regatta, staat ook deze man klaar om met de Martin Bosch de rest van het veld een poepie te laten ruiken.

JAN VAN DER BIJ (a.k.a. Captain Holland, a.k.a. Jan van de Bond) start dit weekend in de zware vier zonder. En BJORN VAN DEN ENDE zal samen met zeven andere knakkers en stuurvrouw ARANKA KOPS de zware acht over het water laten vliegen. Na een bronzen medaille op het EK in Luzern zijn er hoge verwachtingen voor dit weekend.

 

Vrouwen

Natuurlijk zijn er ook vrouwelijke Skøllies die dit weekend ten strijde trekken op de WAB. ELSBETH BEERES zal met partner in crime Laila Youssifou van Laga in de 2- de beruchte 2K afleggen. Samen kunnen ze een aardig potje roeien, dus we zijn erg benieuwd wat zij dit weekend gaan laten zien.

Tot slot zal onze vedette LIES RUSTENBURG aantreden in de dames acht. Na een kleine opwarming en flaneersessie in Henley-on-Thames zal zij samen de andere roeisters op het ‘Rotterdamse’ water moeten laten zien wat zij waard zijn.

 

Nog een kleine shoutout naar de KHB-commissie en alle 450 shifters die het dit weekend voor de atleten mogelijk maken om te shinen: toppers!

 

Heel veel succes aan iedereen, zowel roeier als shifter, dit weekend. Voor Skøll en ’t Erevlot!

Reacties (0)

Geef een reactie

A.A.S.R. Skøll