Inloggen

×

Nieuws

Van Wereldkampioenschap naar de Amstelbeker

Dat licht roeien op Skøll de laatste jaren lekker gaat zal de gemiddelde roei-enthousiast niet ontgaan zijn. Van het winnen van het development klassement door Oud-Licht tot Obbe Tibben die in zijn skiff het ene na het andere blik binnen harkt. Maar er is nog een bekende lichte roeier die de laatste tijd erg veel (internationale) successen heeft geboekt. Na het vorige stuk over Aranka en Jan online ging, kwam dan ook meteen de vraag “komt er ook nog een stuk over de lichte eindbaas David Kampman?”

Natuurlijk komt dat interview er en het stond al op de planning. Toen ik afgelopen week echter toch geen tijd vrij kon maken op ons originele interviewmoment vroeg ik aan David of hij nog op een ander moment kon. Waarop het antwoord luidde; “Woensdag heb ik wel even tijd, ik ben dan wel ook bezig met mijn riemen schuren en schilderen maar dat kan wel samen denk ik”. Dus daar zat ik, met de altijd even vrolijke en enthousiaste David in de matloods. Terwijl Joris Moerman achter alvast even de lak aan het mengen was kwam David bij me zitten en stelde de eerste vraag “zo, waar wil je beginnen?”, waarop ik lachend ‘bij de wereldbeker’ antwoordde. Door: Anna Mayer

De Worldcup in Rotterdam
“De wereldbeker. Ja dat was wel spannend, dat was voor ons ook nog een selectiewedstrijd. Ze hadden besloten om tijdens de Worldcup 2 viertjes op het water te leggen. Onze vier zou harder moeten gaan, maar dat was toch nog wel spannend. We hadden in de aanloop wel alle races tegen die andere boot gewonnen, maar dat was steeds maar met een klein verschil.” Gelukkig wist de boot van David ruim voor de andere boot te finishen, tevens ook voor de rest van het veld. “Het was een hele goede ervaring, en het was natuurlijk super leuk om te winnen!” Hierna was besloten dat deze ploeg naar het WK ging.

Het WK
“Nou toen begonnen de 6 weken trainen voor het Wereldkampioenschap” Deze vielen aardig zwaar, aangezien er niemand anders op de Bosbaan was in deze periode. Op het WK waren zij gelukkig niet de enige roeiers. “Het WK was super vet! We hebben een goede race gevaren. Maar we zijn helaas niet boven onszelf uitgestegen, misschien had er nog wel wat meer in gezeten.” Desalniettemin wist David met zijn ploeg alsnog de bronzen plak binnen te halen. En hij heeft zeker geen nare tijd gehad in Linz; “we sliepen met de hele mannensectie in hetzelfde hotel, dus ook met Jan en Aranka. Dan beleef je het toernooi echt. Er hing ook echt een goede sfeer, omdat iedereen het eigenlijk heel goed deed.” “Maar na afloop was ik wel echt toe aan vakantie. Je bent dan al zo lang aan het trainen met dezelfde 3 jongens en dezelfde 2 coaches. Dus ik ben na afloop met mijn ouders mee gegaan, op vakantie in Oostenrijk. Je bent super fit na zo’n WK, dus het is heel gek om van 12+ keer per week te trainen ineens stil te staan. Ik ben sowieso slecht in stilstaan. Gelukkig was mijn racefiets mee, dus heb ik veel gefietst, met mijn vader.”

De Amstelbeker
Na de welverdiende vakantie stond daar natuurlijk ook de Amstelbeker weer voor de deur. Een wedstrijd op onze eigen Amstel waar je als vereniging je twee beste achten naartoe stuurt, de beste mannen en de beste vrouwen. “Ja de Amstelbeker stond zeker al in de agenda. Het is heel leuk want we hebben dezelfde ploeg als vorig jaar, maar dan nu met Doddy Wolfs als stuur in plaats van Aranka.” Het viel me op dat David begon te stralen als hij het er alleen al over de Amstelbeker had. “Het is een beetje alsof je met een vriendengroep gaat chillen in een bootje. En het is nu ook super leuk omdat iedereen het afgelopen jaar echt goed heeft gedaan. We hebben individueel allemaal A-finales gevaren en blikken en medailles gepakt.  We roeien nu ook al 3 jaar samen met de jongens, dus nu zijn we ook echt goed op elkaar ingespeeld. Volgens mij gaat het elk jaar steeds beter.” Hier mengde Joris zich in het gesprek; ‘Nee het eerste jaar was niet leuk.’ “Gelukkig zat ik toen nog niet in de boot” lachte David. Hij had nog wel even moeite met het omschakelen naar boordroeien “ja en iedereen heeft nog wel echt een eigen haal nu, we hebben allemaal onze eigen projecten gehad, maar je merkt al dat het snel samen komt. Ik ben echt benieuwd hoe we het gaan doen tegen de andere ploegen, maar ik weet dat we allemaal echt graag willen winnen, dus dat motiveert.”

“Heb je zo genoeg?” Ja David ik heb zeker genoeg.

Ook benieuwd naar hoe Skøll het gaat doen komende zondag? Kom komende zondag kijken of in het zonnetje meefietsen langs onze eigen Amstel! Om 13:00 zal de eerste dames boot in de time-trial van start gaan en om 13:10 de eerste heren boot. Geen gelegenheid om te komen kijken? Volg de race op time-team!

Reacties (0)

Geef een reactie