Inloggen

×

Nieuws

Skøll wint de Amstelbeker! Nabeschouwing Amstelbeker

Afgelopen weekend was het zo ver, de Amstelbeker. En wat een weekend was het. Dit mocht de eerste keer zijn dat Skøll de winst in het studentenveld wist te behalen. Maar niet alleen bij de mannen was het succes groot, ook de dames behaalden een 3e plek in het studentenveld. Door: Anna Mayer.

 

De heren startten dit weekend met een helder doel voor ogen, die winst mocht nu wel eens naar Skøll gaan. Met vrijwel dezelfde opstelling als vorig jaar moest dit dan ook wel goed komen. Waar de heren van het water af nog vrolijk zaten te grappen was er op het water volledige focus, nu moest het namelijk wel gebeuren. Stuurvrouw Doddy vertelt: “we wisten na de time-trial eigenlijk niet of we nu wel eerste waren geworden, het voelde wel echt alsof er meer in had gezeten. We waren dan ook super blij toen we hoorden dat we de snelste waren, en uiteindelijk ook de enige met een tijd onder de 2 minuten.” Hiermee wisten de mannen zich meteen te kwalificeren voor de kwart finale. Deze werd meteen een Amsterdams onderonsje tegen onze bordeaux rode overburen. Na deze gewonnen te hebben mochten de mannen het opnemen tegen Laga, een andere acht met veel grote namen. Gelukkig wisten de mannen de Delftse acht achter zich te laten en konden zij zich focussen op Triton. Een revanche op de Varsity werd het al door mening toeschouwer genoemd, want ook Triton kon geen roet in het eten gooien van onze oude acht. In de palmbeker finale waren de Burgers helaas sneller. Maar de heren en dame zijn ontzettend trots op het behaalde resultaat. Doddy wil nog even de vele Skøllies bedanken die langs de kant aanmoedigden: “supercool om te winnen, maar ook vooral dat er zo veel aanmoedigingen waren, dat vonden de jongens ook heel leuk.”

 

Maargoed niet alleen de heren hebben gepresteerd tijdens de Amstelbeker, ook de dames wisten uiteindelijk de B-finale te winnen. De dames wisten voorafgaand aan de wedstrijd niet waar ze zouden eindigen, tijdens de eerste trainingen vonden Maud en Anna die voorheen alleen als lichte dames uit waren gekomen de riemen maar belachelijk lang. Echter was dit wel de eerste volledige ouderejaars Dames 8 die Skøll ooit op het water heeft gelegd tijdens de Amstelbeker. Dus gingen de dames er open in, ze zouden wel zien waar het schip zou stranden. Na dezelfde tijd gevaren te hebben als Okeanos in de Time-trial was het nog even onduidelijk wie de tegenstander zou worden tijdens de voorwedstrijd. Julia verteld “Het was echt chaos op het water, we wisten niet tegen wie we moesten starten, of wanneer of waar, ‘jullie zien het wel als jullie daar liggen’ werd er gezegd”. Dit was uiteindelijk tegen Asopos, welke zij ruim wisten te winnen. “Het mooiste na een 750 meter is de gezichten van je tegenstander te zien die je er net afgepaald hebt” wist Jonneke te vertellen, “ik kijk altijd meteen naar die koppen”. Hierna mochten zij het opnemen tegen Okeanos, de ploeg met dezelfde tijd in de time-trial. Deze wisten zij nu gelukkig 2 seconden achter zich te houden. In de halve finale bleek Nereus helaas te sterk (deze dames wisten dan ook uiteindelijk de winst binnen te slepen). In de B-finale tegen Gyas trokken de dames met het vikingschip op de borst gelukkig wel aan het langste eind, en werden hiermee derde op de Amstelbeker, een resultaat om ontzettend trots op te zijn!

 

Vanavond zal er gezongen worden voor de winnaars in de Soos, hopelijk zien we iedereen daar! Voor alle uitslagen en tijden kijk hier. Ook enthousiast geworden van wedstrijd roeien of sturen? Kom selecties lopen! Neem contact op met Jochem Veldman of het stuurgenootschap voor meer informatie!

 

Eerdere berichtgeving

—————————————————————————————————————————

Deze zondag is het zover, de Amstelbeker. Maar wat is die Amstelbeker nou precies en hoe gaat het in zijn werking? Hier een korte uitleg over wat we deze zondag kunnen verwachten. Door: Anna Mayer

 

De Amstelbeker is een beetje een andere wedstrijd dan normaal. Zo zijn er maar vier velden uitgeschreven, wat meestal een stuk meer is. Dit zijn: Studenten Vereniging Dames (SVD), Studenten Vereniging Heren (SVH), Burger Vereniging Dames (BVD) en Burger Vereniging Heren (BVH). Aangezien Skøll een Studentenvereniging is kunnen wij alleen in het SVD en SVH veld starten. Alle races worden in een 8+ (achtmetstuurman) gevaren. Dit jaar zal Skøll in beide velden starten. Voor de mannen gaan Jan van der Bij, Job Huigsloot, David Kampman, Guillaume Krommenhoek, Lennart van Lierop, Joris Moerman, Wibout Rustenburg, Obbe Tibben en Doddy Wolfs Skøll vertegenwoordigen en voor de vrouwen Jonneke Boere, Sanne Bruggink, Emma Jacobs, Maud Joostens, Ashley Rijst, Anna Vos, Nika Vos, Luka van der Zwan en Julia Groenveld het opnemen tegen de rest van Nederland.

 

De eerste ronde van de Amstelbeker is een time-trial, hier zullen alle ploegen achter elkaar aan starten (dus weet je na de race nog niet meteen hoe je geëindigd bent). De snelste ploeg in de time-trial is meteen geplaatst voor de kwart-finale, de rest moet eerst nog een voorwedstrijd doen. Alle rondes na de time-trial zullen 1 tegen 1 gevaren worden waarbij de winnaar steeds naar de volgende ronde mag. De winnaars van de halve finale zullen in de A-finale tegen elkaar racen, de verliezers zullen het in de B-finale tegen elkaar opnemen voor de derde plek. De winnaar van de A-finale is na die finale nog niet klaar, de studentenvereniging dames zullen in de Fortunabeker-finale opnemen tegen de winnaars van de burgervereninging dames en de heren zullen voor de Palmbeker strijden.

 

De race is op onze eigen Amstel, de start is voor Roeicentrum Berlage en de finish is voor K.A.R. & Z.V. de Hoop. Na de mening van een expert gevraagd te hebben schijnt de beste plek om de Amstelbeker te kijken aan het water te zijn. Dit kan bijvoorbeeld bij Roeicentrum Berlage, bij De Hoop en bij Café Hesp.

 

De loting, actueel tijdschema en uitslagen zullen allemaal op time-team staan. Hier kun je ook live de races volgen. Het beloofd weer een spektakel te worden, dus hopelijk tot zondag!

Reacties (0)

Geef een reactie