Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing NKIR

De splits, zweetdruppels, en gepijnigde blikken zijn ons weer om de oren gevlogen afgelopen weekend: oftewel, de NKIR was weer geslaagd! Er is hard gestreden voor een plekje op het erepodium door 113 (!!) Skøllies, met 2 zeer imposante overwinningen! Bij mannen werd namelijk winst gepakt door WIBOUT RUSTENBURG in een zinderende 5:55 (tevens snelste tijd van de dag) in het HSB veld, waar gouden lichte pik DAVID KAMPMAN in een hele nette 6:23 met ruime marge de winst pakte in het LHE veld, en is daarmee tevens Nederlands Kampioen! Beide heren: van harte gefeliciteerd! Door: Paul Hofma

Er waren echter, zoals aangegeven, nog véél meer Skøllies op deze dag aan het shinen (letterlijk: van het zweet) in de ergometerhal in Amsterdam zuid. Om te beginnen bij onze dappere clubroeiers: ten eerste degenen die het bij 1000 meter wel weer mooi genoeg vonden. In het DCL4-veld wisten de dames helaas niet écht potten te breken, al wist Skøll 2 wel netjes voor de Nyx/oud-wedstrijd combi te blijven. Bij de mannen in het HCL4-veld was winst iets dichter binnen handbereik, en wist de oud-zwaar/huidig-førsteman-combi een mooie derde plek te noteren! De tegenstand van Orca bleek helaas met 7 seconden nog wel een maatje te groot, maar een keurig prestatie van deze heren. De achten kregen het zwaardere voer voor de kiezen: zij mochten, zoals vermeld, gewoon ‘de volle’ 2k afleggen. Bij beiden met prima succes: de DCL8 wist 7e te worden, een steady plek in de middenmoot, en de HCL8 wist in een prima 6:52 een mooie derde plek te behalen. 

De eerstejaars zijn natuurlijk toch altijd in zekere zin het hoofdnummer op de NKIR – zij mochten dan ook de dag afsluiten. De zenuwen zullen flink aanwezig zijn geweest, maar over het algemeen heeft dit de pret niet mogen drukken en werden er mooie tijden neergezet. Zowel EJLD als EJZ wisten een plek in de top6 te bemachtigen (red: 5e, resp. 6e), en wij spraken HARRY OTSE (EJZ) en EMMA GROENVELD (EJLD) over hun races:

Harry: “Het was mooi om te zien dat wij heel dicht op het podium zaten, en er achter ons juist een gat viel. Er zat gewoon een duidelijke top 6 in ons veld, waar we zelf ook in zaten, dus dat was lekker. Verder was het heerlijk om 400 meter aan kop te liggen in het veld. Daar hebben we ons echter niet gek door laten maken door alsnog het raceplan uit te voeren en inclusief eindsprint exact op onze doel-split als ploeg uit te komen. De coaches waar daar dus ook erg tevreden over.”

Emma: “Zelf vond ik het vooral heel spannend om na drie jaar als toeschouwer de NKIR eindelijk eens zelf te mogen starten! De echte zenuwen kwamen pas met de voorbespreking, inwegen was gelukkig ook no stress. In de warmingup-zaal begon alles toch wel flink te kriebelen, en vanaf dat moment hoorde ik eigenlijk steeds Peter [Wiersum] in m’n hoofd: ‘Vandaag wordt een goede dag’. Voor we de zaal in gingen nog even snel een groepsknuffel, we gaan met elkaar strijden, we kunnen dit, let’s go! 

Met z’n allen startten we mokerhard weg, zelfs zo hard dat we tot onze eigen stomme verbazing eerste lagen uit de start: oké, leuke one minute of fame, maar nu wel naar de baanhaal (NIET FORCEREN – Peter, 2k19), dat ging eigenlijk best wel lekker en ik heb er in de loop van race nog zelfs een beetje aan kunnen zetten. Op een gegeven moment zag ik dat we 7e waren maar wel echt nog 2m achter de ploeg voor ons: we gaan jullie pakken bitches! Nou dat lukte, en toen zag ik dat we ook wel nog 5e konden worden; we gaan jullie pakken!! Met een denderende start en super steady race naar een vijfde plek hebben we alvast een stempel gedrukt op dit seizoen: hier staat een killer ploeg!”

Lekker gewerkt heren en dames! EJL sloot het potje kettingtrekken als 8e af met een keurige plek in de middenmoot, en EJD moest het helaas doen met een twaalfde plek. Desondanks kan onze collectieve eerstejaarsafdeling zijn wonden likken met het mantra van iedere eerstejaarscoach rond deze tijd, #ergometerszinken. Zelden wordt een eerstejaarsklassement gewonnen op brute kracht alleen, dus deze redacteur kijkt nu al reikhalzend uit naar welke stappen er op trainingskamp gezet gaan worden en hoe de ploegen op de eerste pot er voor staan.

Bij de middengroepen ging het, zoals eerder vermeld, natuurlijk meer om het persoonlijk resultaat dan om het winnen van het veld (was leuk meegenomen geweest natuurlijk). In het DG veld wist LINA DOKTER van MGD de beste tijd neer te zetten met een keurige 7:23, wat goed was voor een 21e plek (in een veld van 80 roeiers!), en de andere dames waren goed voor een plek tenminste aan de bovenkant van de middenmoot. 

Bij de zware mannen in het HG veld wist STIJN WIELING een hele nette 5e plek te noteren in 6:09– hij had het zelf waarschijnlijk graag net iets sneller gezien, maar door een wat overenthousiaste gooi naar het goud in het middenstuk werd de eindsprint hem toch iets te veel. Desondanks een heel net resultaat Stijn, klasse! ROB KLAVER wist keurig 16e te worden in een hele nette 6:15, maar had zelf het gevoel dat het harder had gekund – het zullen toch de nadelige effecten van de NKIR geweest zijn. Net voor hem finishte BRECHT VAN KUIJK in 6:13, een mooie basis voor een jaar peddelen bij de ouderejaars. Over het algemeen wisten de mannen hoog in de middenmoot te eindigen, lekker bezig heren!

Bij de lichte dames in het LDG veld was het ergokanon MAUD JOOSTTENS die intern aan het langste eind trok met een nette 5e plek in 7:28. Heel netjes Maud, gefeliciteerd met de sub-7:30! Voor de rest moesten de dames het overwegend doen met een plek in de middenmoot. 

Tot slot dan de lichte mannen in het LHG veld. We spraken JUR DUSSELDORP na afloop: “Laten we zeggen dat kunnen inwegen op lichte dames gewicht nog niet hoeft te betekenen dat je je dragfactor ook dusdanig moet instellen. Door technische problemen had “the machine” hierdoor een erg zwaar middenstuk, maar deed ie wel nog een greep naar de titel “Hardste eindsprint van de heat”. Uiteindelijk niet de tijd gevaren die ik wilde, maar naar omstandigheden toch een mooi resultaat.” En zo gaan wedstrijden ook soms – belangrijkste is dan het beste er van maken. Klasse Jur, hopelijk dat volgende pot meer naar je hand staat! Shoutout ook nog naar ex-MGZ roeier MARTIJN JONG, die een (tijdelijke??) rentree maakt in het ergometer wereldje, maar besloot dat het leven hem wat te zwaar viel. Dat wil zeggen, dit keer keurig ingewogen en gestart in het LHG veld dus! Hij wist, naast de prestatie om als ex-zware in te wegen, ook nog een hele nette sub-7:40 tijd te noteren.

Ten slotte is daar kersvers jonkie HANNAH HEIDEVELD, die niet alleen eenzaam en alleen zonder andere Skøllies startte in het M18 veld, maar ook nog haar zinnen er op had gezet om dat door te zetten – dat wil zeggen, om eenzaam en alleen op het erepodium te staan! Een hele straffe eindsprint was echter nét niet genoeg voor de winst, en zo moest zij het doen met een tweede plek – desondanks een ontzettend knappe prestatie in dit altijd zwaarbeladen veld. 

Dan rest ons slechts nog onze crème de la crème, het zalmpje van de neus: onze ouderejaars. Te beginnen met bij de ietsjes oudere jonkies, waar ook mooi werd gepresteerd in het DSB veld: andere nieuwe aanwas BENTHE BOONSTRA wist de verwachtingen meer dan waar te maken en ergometerde naar een zinderende 4e plek in een al even zinderende 6:53! Gefeliciteerd met deze prestatie, en we zijn heel benieuwd naar je aankomende wedstrijden Benthe! Ook NIKA VOS startte in dit veld, maar kwam dit jaar helaas niet helemaal uit de verf en moest het doen met een 17e plek in een desondanks keurige 7:05 – echter wel een stuk langzamer dan haar tijd van vorig jaar, dus tevreden zal ze er niet mee zijn. In het DE veld was het vooral SANNE BRUGGINK die opzien baarde met een keurig nieuw PR van 6:55, goed voor een 15e plek. ASHLEY RIJST moest het doen met een 23e plek, bondsroeister ELSBETH BEERES met een 18e plek. 

Ook andere mannen van de ouderejaarsgroep kwamen uiteraard in actie op deze mooie dag vol ergometergeweld. We spraken TIMO VAN HELVOORT, lichte pik extraordinaire, die de dag samenvatte als “strijden voor teleurstelling. Streef was 6:36, en zat er ook wel in denk ik, maar kwam er helaas niet uit op de dag zelf.” Onderling was het tussen hem en DAVID LASEUR een aangename knokpartij, de mannen finishten in resp. 6:40 en 6:38 (in het voordeel van David), wat goed was voor een 12e en 9e plek in het LHSB veld. Onze hekkensluiter, tot slot: mr. get the JOB done HUIGSLOOT (#throwback), die in een keurige vlakke race naar 6:07 voer, goed voor een 6e plek in het HE veld. Een héle nette 4 seconden harder dan vorig jaar, dus deze ouwe rot laat maar eens zien dat ie nog niet uitgegroeid is.

Kijk, leuk is het natuurlijk nooit, ergometeren. Achteraf zijn er twee opties: je bent kapot en voldaan, of je bent kapot en je baalt. Uiteraard gun ik onze roeiers allen scenario 1, maar een hart onder de riem voor eenieder die minder genoten heeft van de NKIR, onthoud: boten hebben geen vliegwiel.

Voor Skøll en ’t erevlot!

 

Eerdere berichtgeving


Het is onvermijdelijk jongens: winter is here. Hoewel je dan in eerste instantie aan sneeuw, op je smoel gaan op de fiets omdat er meer ijs dan asfalt is, en warme chocomel onder je dekentje op de bank, heeft de winter ook op onze wedstrijd (en club (en topc4 (en andersoortige mensen die ook niet goed bij hun hoofd zijn))) een duidelijk zichtbaar effect. De kersverse eerstejaars roeiers lijken al sinds hun inselecteren op eieren te lopen, de middengroepers ogen wat gespannen (je zou zelfs kunnen zeggen opgefokt), en de ouderejaars zijn nog meer dan normaal op een ergometer te spotten. Dat kan natuurlijk maar één ding beteken: er is een bijzondere tijd van het jaar aangebroken. 

 

NKIR tijd. Door uw gastredacteur: Paul Hofma

 

Het idee van het jaarlijks potje kettingtrekken is simpel: zo snel mogelijk 2 kilometer (2k voor intimi, 1k voor de compo’s onder ons) afleggen op de ergo. Klinkt makkelijk, is het niet (zie ook de legendarische voorbeschouwing van vorig jaar, red.). Out gaan, kotsen, en simpelweg having a bad time zijn dagelijkse kost hier. Daarom dan ook extra hulde voor al deze dappere bazen die zich aan dit ergometergeweld gaan wagen dit weekend! We zetten voor jullie een aantal highlights op een rijtje.

 

CLUB/TOPC4/ANDERE GEKKIES (9:00 – 9:45)

 

Ten eerste: als je niet door een coach gedwongen wordt deze wedstrijd te starten, waarom zou je dat dan doen? Extra shout out dan ook ten eerste naar de gekkies van de toch-niet-helemaal-nyx crew, die door blessures gedwongen werden om oudgediendes MARTHE (ejd ’17) en SIESKE (ejld ’17, tevens gebouwcom), van stal te halen. Zij hebben snelle tijden genoteerd tijdens de laatste ergosessies, dus we zijn benieuwd of ze het kunnen opnemen tegen de net ingeselecteerde dames van de DCL4*, die met de prestigieuze notering van Skøll 1 van start gaan. Verder starten hier ook de rest van de 8 club4 dames, evenals de dames topc4. Zij worden gevolgd door de mannen viertjes, zijnde een ploeg van de heren topc4, en een ploeg met (wederom) gekke harries van oudgedienden. Dit keer gaat het om een combinatie van Førstemannen en ex-MGZ roeiers, aangevoerd door TOM WEEL (tevens matcom).

 

MIDDENGROEPEN (9:45 – 11:15)

 

Nu begint het geweld echt los te barsten, al zijn dit niet altijd de grootster publieksnummers. Weet echter wel dat iedereen in deze tijdsblokken in zijn eentje knokt voor een PR, met gespannen coaches langs te kant – de kenmerkende NKIR vibe (aka gebrek aan zuurstof) is er dan ook niet minder om. 

 

Het spits wordt afgebeten door de 8 dames van MGD. Van deze acht zijn er dit jaar helaas maar twee in de tweede, “snelle” heat terug te vinden, maar ik heb van het coachteam vernomen dat er dit jaar een fanatieke, fitte groep staat, dus ik twijfel er dan ook geen moment aan dat zij er alles aan zullen doen om tot het gaatje te gaan en de laatste secondes van hun tijden af slijpen.

 

Vervolgens is de beurt aan MGZ, waarbij het gros van de mannen plaats mag nemen in de 2e heat. Op zich al een lekkere prestatie natuurlijk, en we zijn dan ook zeer benieuwd wie er dit jaar het meeste van zijn PR mag afsnoepen. Helaas zit ook deze middengroep (zoals de meesten), met een aantal blessures, maar desondanks heeft uw trouwe redactie vernomen dat algehele sfeer er een van “optimistische spanning” is, waar de mannen er vertrouwen in hebben dat ze mooie tijden neer kunnen zetten.

 

Tot slot is het de beurt aan de lichte middengroepen: OUDLICHT en MGLD zullen hun best doen de eer van de lichte sectie hoog te houden. Extra shoutout uiteraard naar de strijder van OUDLICHT, waar er geruchten de ronde doen dat JUR “the machine” DUSSELDORP een poging gaat doen om Jantje van der Bij in Watts/kg voorbij te gaan.

 

Bij MGLD is de selectie dit jaar taai, gevuld met oudgediendes, sterke aanwas, en NKIR-winnaars van het EJLD-veld van vorig jaar. Tevens starten ook oudlichte dames ANNA en MAUD in deze categorie, dus dat belooft veel goeds! Wij van de redactie wensen ook jullie snelle tijden, ijzeren magen, en mooie PRs toe. Tot slot nog een shoutout naar PUCK en LUCAS – waar de overige sjaarzen die niet in hun respectievelijke acht starten er goed vanaf komen, worden deze lichte dame en heer in het diepe gegooid en mogen zij hun geluk beproeven in het grote-mensen veld. Beiden kunnen alle aanmoediging dan ook hard gebruiken, dus kom hen naar de finish schreeuwen!

 

CLUBACHTEN (11:45, 12:15)

 

Hoog tijd voor een pauzenummertje! Hoewel: schijn bedriegt, want sedert een aantal jaar is er voor clubroeiers ook de mogelijkheid om 2 hartverscheurende kilometers op het stalen werktuig af te leggen. Dit zullen zowel de DCL8 als de HCL8 dan ook hopelijk met verve gaan doen dit jaar – sterkte jongens!

 

OUDEREJAARS (14:00 – 15:30)

 

Over pauzenummers gesproken: die zijn op dit punt definitief afgelopen. Nu is het tijd voor actie, spectakel, en vooral: hoofdnummers.

 

Het spits wordt afgebeten door verse aanwas HANNAH HEIDEVELD: zo vers zelfs, dat zij nog mag starten in het M18 veld. Dit zal de eerste keer zijn dat zij voor Skøll uitkomt, dus laten we vooral met velen aanwezig zijn om haar naar de finish te schreeuwen, en haar te laten voelen hoe veel energie wij als Skøll in huis hebben!

 

Dan is het de beurt aan een persoonlijk zwak van mij: de oude garde van het lichte roeien. Zijnde: DAVID, DAVID, DAVID, en David – ik bedoel TIMO. KAMPMAN start in het grote jongens veld bij de LHE, en mag na zijn vorige magistrale roeiseizoen (voor de sjaarzen onder ons: deze man heeft een bronzen WK plak en een gouden World Cup plak binnen geharkt) laten zien dat hij nog altijd ook best een aardige pot gaan ergometeren. Échte uitdaging voor het blik hoeven we hier niet te verwachten, gezien de gehele pot slechts uit drie roeiers bestaat. Anders is dit in het goedgevulde LHSB-veld, waar de andere drie mannen mogen gaan meestrijden om de titel van de lichte man die helaas schittert door afwezigheid – titelhouder en nagenoeg ongeslagen eindbaas OBBE TIBBEN, die de NKIR moest laten schieten dit jaar. De drie musketiers hebben al laten zien indrukwekkende tijden te kunnen varen in een skiff – nu zullen we zien of zich dat ook naar een stationair stuk staal vertaalt. 

 

Bij de DE en DSB velden is Skøll wederom goed vertegenwoordigd, met welbekenden ELSBETH, SANNE, ASHLEY, en NIKA, vergezeld wederom door nieuwe aanwas BENTHE, die eerder ook al op de Hel in Skøll-kleuren te bewonderen was. Blik zal er in dit veld vermoedelijk niet in zitten gezien ook de gehele bondsselectie acte de présence geeft, maar desondanks zal het voor de dames een mooi meetmoment zijn en wordt het op zijn minst intern een spannende pot.

 

Het volgende fragment is niet helemaal geschikt voor mensen met een zeer lichte ziel, dus #triggerwarning. Als je dan toch ergometert, dan kan het maar beter écht hard gaan. Als lichte pik is dan mijn guilty pleasure van de dag toch wel het HE/HSB veld – voor als je je ketting écht doormidden getrokken wilt. Vanuit Skøll zullen helaas alleen JOB en WIBOUT aantreden. Deze laatstgenoemde doet al een tijdje de gangen van ons rood-witte gebouw gonzen van de geruchten: hij schijnt zijn zinnen gezet te hebben op het (nog vrij verse) ergometer record van ons aller Jan van der Bij [5:51.30, NKIR 2017, red.]. Spanning en sensatie dus, en het belooft dus hoe dan ook een titanstrijd vol testosterone-fueled ergometergeweld te worden, mis het niet!

 

HEKKENSLUITERS: EERSTEJAARS (16:30, 16:45, 17:15, 18:00)

 

En dan het spektakelstuk: niet zozeer door wat er op de ergometers gebeurt wellicht, maar zeker de publieksfavoriet voor velen. Met knikkende knietjes komen de kersverse ingeselecteerden (bij de meeste verenigingen dan) binnen onder genot van Eye of the Tiger, het publiek gaat los, en het zuurstofpercentage zakt naar ongekende minima.

 

De EERSTEJAARS LICHTE DAMES mogen als eerste het strijdtoneel begeven. Vorig jaar werd er door deze sectie blik getrokken in de 3e snelste tijd in dit veld ooit, dus er zullen extra veel ogen op hun gericht zijn. Realistisch gezien zal winst dit jaar een hele opgave worden, maar een top6-klassering behoort absoluut nog tot de mogelijkheden in dit (ieder jaar taaier wordende) goed gevulde veld.

 

EERSTEJAARS LICHT mag als eerste 8-koppige ploeg het podium op. Of het ook een erepodium wordt moet zich nog uitwijzen – de scores van de mannen zijn aanmerkelijk scherper dan voorgaande jaren (waar een top6 op de NKIR meestal ruim buiten schot bleef). Ze hebben het dit jaar helaas niet tot de snelle heat geschopt. Maar hoe hoog de uiteindelijk klassering ligt is op dit moment natuurlijk nog onmogelijk te weten, maar het lichte hartje van uw redacteur begint al sneller te kloppen bij de gedachte. 

 

Vervolgens is het de beurt aan EERSTEJAARS DAMES. Zij hebben het helaas niet tot de tweede heat weten te schoppen op basis van de opgegeven streeftijd, maar zitten in de langzame heat wel op de eerste rij – gezien er nogal eens met streeftijden gesjoemeld wordt en ik deze dames hard heb zien bikkelen op de ergometers de afgelopen weken, denk ik dat dit nog wel eens de dark horse van de eerstejaars zou kunnen worden. 

 

En dan de afsluiter van de dag EERSTEJAARS ZWAAR, heat 2. De mannen hebben het voorste rijtje helaas niet gehaald, maar wel de snelle heat, dus het belooft weer een flink spannende pot te worden. Maximale kans op out gaan en kotsen vindt u hier, dus voor ieder wat wils! We zijn benieuwd hoeveel onze zware boys uit de tank gaan weten te halen, gezien de Skøll race strategie voor de sjaarzen typisch garant staat voor een fikse eindsprint.

 

Zo. Dat was ‘m! Na deze korte synopsis hoop ik dat jullie allemaal nóg meer zin hebben gekregen in deze pot, en ik spreek jullie over een aantal dagen weer met een nabeschouwing, waarin we met de winnaars, verliezers, en alles ertussenin eens rustig een bakje koffie zullen doen om het geheel op ons gemak her te beleven. Nu al zin in.

 

Voor Skøll en ’t Erevlot!

Reacties (0)

Geef een reactie