Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing Fylí Agon

Het was vroeg zaterdagochtend 5 september, maar toen ik aan kwam lopen om 08:15 vergat ik alle moeheid en voelde ik alleen maar vreugde. Overal waren botenwagens, roeiers die boten tillen, riggeren, en roeiers die rondrennen of squatten in een poging tot een warming-up. Eindelijk, een echte wedstrijd! Door: Emma Groenveld

Dat het toch wel een tijdje geleden was dat er geriggerd is bleek helaas wel uit twee schitterende acties: De Hinstap8+ heeft bij het opriggeren per ongeluk het doek van de schraag tussen de twee delen van de acht vastgeschroefd. Met wat trekken konden ze uiteindelijk toch het water op zonder de boot weer helemaal uit elkaar te halen, maar de schraagdoek heeft het helaas niet overleeft.  De tweede onhandigheid vond plaats bij de boegplek van Opgelicht (Derv4*). Daar waren de drukstangen van sb en bb omgewisseld waardoor uitpikken ineens erg lastig bleek. Gelukkig hebben deze dames de drukstangen met zeer veel behendigheid op het water om weten te wisselen en werd de voorwedstrijd zonder materiaalproblemen verroeid.

Ondanks het feit dat de organisatie hier en daar wat strakker had gekund: hoe nauwkeurig was de tijdsmeting? Waarom werden de finales toch de hele tijd uitgesteld? Hoe zit het nou met de prijsverdeling? Wie wint nou een prijs? Alleen de winnaar van de A-finale? De winnaar van de 500m ook? Nee, zo bleek achteraf, de ploeg die in de finale van 750m de snelste tijd neerzette won ook een prijs.

Ach, deze chaos heeft ook zijn charme en hoort er ook wel een beetje bij.  De wedstrijd was dan ook zeker geslaagd. Op het terrein hing een soort festival sfeer.  Iedereen zat te genieten van de zon op het grasveld met hun ploeg en, waar af en toe nog een herinnering met betrekking tot de 1,5m door de microfoon gegeven moest worden, werden over het algemeen de corona-regels zeer goed nageleefd. Het enige nadeel was dat er helaas geen goud gele vloeistof geschonken mocht worden.

Doordat vele Skøllies naar Almere zijn gefietst om de roeiers aan te moedigen waren er uiteindelijk meer Skollies op het terrein dan leden van Agon (aldus de voorzitter van Agon). Ook op het water was Skøll dominant. Dit was ook de fotograaf van de Fylí opgevallen en daardoor is deze week de ‘Roeifoto van de Week’ van de KNRB een prachtige plaat van de meiden van Opgelicht. Nog mooier is dat er zaterdag maar liefst 6 taarten zijn binnen gehaald! Gefeliciteerd Feboot (Derv4*), Céline en Floor (D2x), Høe Cuz ‘vø Kus (HervC4+) met de hoofdprijs en Opgelicht (Derv4*) en Dølgedraaid (DervC4+) met de snelste finaletijd! Helaas konden zij dinsdag niet op de bar om hun prestatie te vieren, maar dit wordt vast en zeker later ingehaald!

Hopelijk wordt de Fylí volgend jaar nog mooier!

 


EERDERE BERICHTGEVING

Voorbeschouwing Fylí Agon

De Fylí Agon is een bijzondere wedstrijd. Bijzonder omdat het de eerste wedstrijd is die elk jaar na de zomer de start van het nieuwe roeiseizoen inluidt. Ook bijzonder omdat er vaak maar een handje vol ploegen mee doen en het toch altijd mega gezellig is. Nóg bijzonderder is misschien wel de wedstrijd dit jaar: voor velen niet alleen de eerste  na de zomer, maar zelfs de eerste van 2020. Nadat bijna een halfjaar geleden een streep door iedereens seizoen gezet werd, is de Fylí Agon dan ook ongekend populair onder zowel competitie, club en wedstrijdroeiers. Met 17 inschrijvingen voor Skøll wordt dit vast een van de gezelligste en spannendste edities! Door: Emma Groenveld

Maar dan wel net iets anders. Naast het feit dat alles dit jaar volgens de corona-maatregelen moet verlopen, is een grote verandering de afstand van de race. Waar ploegen afgelopen jaren 2000m moesten afleggen, bestaat de wedstrijd nu uit twee rondes. De voorronde is een 500m sprint uit doorstart in de vorm van een achtervolgingsrace. Vervolgens zullen de ploegen in de finale een afstand van 750m uit vaste start moeten afleggen.

Niet anders dan eerdere jaren is het fenomeen waarbij een veld doorgaat terwijl er maar één inschrijving is. Zo zullen de mannen van de Instap8+ dit jaar geen Zwaar’16 hebben om tegen te racen, maar zullen ze, hopelijk onder leiding van een stuurtje, met zichzelf de strijd aan moeten gaan.  Ook in het Herv4+ veld is een Skøll ploeg de enige inschrijving, en zullen die mannen die ‘zo dorstig zijn naar goud’ de overwinning hoe dan ook binnenslepen.

Spannender wordt het in de overige velden. In het D2x veld wordt het een Amsterdams en Delfts onderonsje en zullen Myrthe en Anneloes hard moeten roeien om hun naam Øns pakken ze niet” waar te maken. Onder andere zullen Floor en Celine hard gaan proberen het tegendeel te bewijzen. Verder zou Fleur eerst met haar broer in het Mix2x veld starten, maar uiteindelijk zal zij met Justin strijden tegen Agon en Proteus.

Om de winst in het DervC4+mee naar Amsterdam te nemen zal er door Sabøøtage en Dølloos enkel een boot van Euros gesabooteerd (lees: verslagen) worden.  De mannen van Ølympils en Høe cuz ‘vø Kus hoeven slechts de uitwedstrijd tegen Agon te winnen in de strijd om de Fylí medaille.  In het Derv4+ veld zullen de dames van EJD’20 hun krachten combineren met vierdejaars en derdejaars roeisters Emma en Linde om Okeanos en Proteus naar huis te varen. Hopelijk biedt deze eerste wedstrijd als MGD’21 een goed vooruitzicht op dit seizoen!

De meest spannende race van zaterdag is waarschijnlijk die in het dames 4* veld.  Met zes inschrijvingen van alleen maar Skøll ploegen wordt het een harde onderlinge strijd. Volgens coach Daniel van de Pavert wint een van zijn vier ploegjes, maar welke van hun de sterkste is, durft ook hij niet te zeggen.  Sterke competitie vanuit de wedstrijd sectie krijgen ze zeker. Zijn het dan misschien toch de dames van MGD’21 die met de winst naar huis gaan, of wordt iedereen toch Opgelicht door de lichte dames? We gaan het zien.

Wat wel zeker is: met een zonnetje in het vooruitzicht en het feit dat we eindelijk weer mogen racen, wordt het een hele mooie dag.

Reacties (0)

Geef een reactie