Inloggen

×

Nieuws

Voorbeschouwing: Amstelbeker

Het is rustig aan de kade van een alleszins levendige Amstel. Waar het op het water krioelt van de 8+’en, verraadt de lege Weesperzijde niet dat dit alles behalve een doorsnee zondagmiddag is. (Door: Rik Stokvis)

Plots schalt daar de stem van de kamprechter over de golfjes. OPGELET, AF! De eerste damesacht start weg met grof geweld. Tsjak, weg. Benen, lang. De Amstelbeker is begonnen! Deze zondag strijden Heren- en Damesachten van zowel studenten- als burgerverenigingen tegen elkaar over een afstand van 750 meter, op de baan die is uitgelegd tussen de Berlagebrug en KARZV De Hoop. Elke vereniging stuurt zijn beste Heren- en Damesacht, met het doel respectievelijk de Palmbeker dan wel Fortunabeker binnen te slepen.

De dag begint met een time-trial, waarna de ploegen binnen hun poule een knock-out fase in gaan waar steeds bij een boord-aan-boord race wordt gestreden om door te mogen naar de volgende ronde. Na 3 rondes zal zo in de finale van de poule worden besloten welke studentenacht en welke burgeracht het tegen elkaar opgaan nemen in de grote finale. Daar wordt met een tijdverschil gestart, gebaseerd op de snelst gevaren tijd van beide boten.

Met 15 inschrijvingen bij de heren en 11 bij de dames zullen Lennart van Lierop en Sanne Bruggink er een zware kluif aan hebben om hun boten naar de overwinning te leiden. Wel kunnen zij bouwen op een bonk aan ervaring en spierkracht achter zich. In de herenacht zitten welgeteld drie mannen die 3 weken terug nog op het EK onder 23 in Duisburg stonden, te weten Wibout Rustenburg, Joris Moerman en Olav Molenaar. Ook de damesboot beschikt met Nika Vos, Hannah Heideveld en Benthe Boonstra over drie EK-gangers. Verder zit op nummer 7 Lies Rustenburg, die tot voor kort deel uitmaakte van het Aegon Nationaal RoeiTeam, maar wegens een blessure en met het oog op haar carrière als toekomstig huisarts er voor heeft gekozen daar te stoppen. Kortom, genoeg potentie tot vliegen in deze boten!

Met – hopelijk – 5 à 6 maal 750 meter te roeien zal het een dag zijn die de benen niet snel zullen vergeten. Des te mooier zou het zijn als onze mannen en vrouwen als winnaars het erevlot op stappen. Helaas zullen zij daar niet begroet worden met luidkeels gezang van een leger aan Skøllies, want publiek is dit jaar – vanwege een u allen bekende reden – niet welkom. Maar niet getreurd! De wedstrijd zal te volgen zijn via een livestream, dus schreeuw vooral vanuit je woonkamer onze mannen en vrouwen naar de overwinning.

Namens Skøll zullen starten, van boeg naar slag:

Dames                                                          Heren

Minke Holleboom                                      Job Huigsloot

Ashley Rijst                                                 Keke Groenhart

Benthe Boonstra                                        Stijn Wieling

Hannah Heideveld                                     Olav Molenaar

Jonneke Boere                                            Brecht van Kuijk

Nika Vos                                                       Joris Moerman

Lies Rustenburg                                          Wibout Rustenburg

Sanne Bruggink                                           Lennart van Lierop

 

Stuur: Julia Groenveld                               Stuur: Doddy Wolfs

 

Om 13:00 uur beginnen de dames aan hun time-trials. Het volledige tijdschema vind je hier.

Reacties (0)

Geef een reactie