Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing Amstelbeker 2020

Een machtig vertoon was het: de Henley-op-de-Amstel beter bekend als de Amstelbeker, de titanenstrijd van het Nederlands verenigingsroeien werd afgelopen zondag weer verroeid. Zowel de heren- als de damesacht van Skøll heeft een mooie prestatie geleverd. (Door: Rik Stokvis)

BRECHT, OLAV, STIJN en KEKE hadden grote schoenen te vullen. Zij stapten in de 8+ met vier mannen die vorig jaar in de boot zaten die toen het studentenveld won op deze wedstrijd. Toch was er volgens slagman LENNART geen extra druk om te winnen dit jaar: “Vorig jaar kwamen we met een acht waarbij alles minder dan de eerste plek niet goed genoeg zou zijn, en dit jaar hadden we vier andere roeiers.” Wel lagen er kansen voor de heren; LENNART: “We hadden ook dit jaar wel het gevoel dat winst mogelijk was.” Met die instelling gingen zij de time-trials in, waarin zij naar een sterke tweede tijd voeren. Na een eenvoudige overwinning op Phocas in de daaropvolgende voorwedstrijd – de heren van Skøll konden de wedstrijd rustig controleren en hun krachten kunnen sparen voor wat nog te komen stond – werd ook Argo overtuigend, met licht tussen de boten, weggezet. Met mooi roeien werd ook de halve finale gewonnen, al was deze al wel een stuk spannender. Laga legde onze heren tot aan het eind het vuur aan de schenen, maar uiteindelijk gleed de Gladr net een seconde eerder over de finishlijn. Na al 4 wedstrijden gevaren te hebben wachtte daar de finale, een Amsterdams onderonsje met het “Bordeaux rode bastillon” (aldus de commentatoren, over wie de side-chat  van de livestream, tevens iedereen die ik erover gesproken heb, allerminst te spreken was).

Maar daarover later meer, nu eerst naar de dames. Zij gingen met maar één doel voor ogen de dag in, aldus stuurvrouw JULIA: “We kwamen natuurlijk voor de finale! Dat wisten we in de ochtend al.” Een simpele maar zware opdracht dus. De dames begonnen vliegend aan de dag met een eerste tijd in de time-trial, waarmee zij zich meteen plaatsten voor de kwartfinale. Hier kwamen zij Proteus tegen, welke met gemak en een verschil van 6 seconden eruit werd gevaren. Ook Skadi wist in de halve finale nauwelijks weerstand te bieden tegen de kracht van onze dames, weer was er een gat van 5 seconden. Er was dus geen vuiltje in de lucht toen de dames de finale ingingen. JULIA: “De kwart- en halve finale hebben we lekker kunnen uitvaren en de finale was volle bak tegen Nereus.”

Ja dat leest u goed, zowel bij de heren als bij de dames was in de A-finale van het studentenveld sprake van een tweestrijd tussen Skøll en onze buren Nereus. De spanningen liepen – althans bij mij thuis op de  bank, kijkend naar de livestream – hoog op in aanloop naar de finales. De wedstrijden startten direct na elkaar, dus binnen 4 minuten was de beslissing in beide velden gevallen. De dames startten als eerst. Beide ploegen bleken sterk aan elkaar gewaagd en de winst leek lange tijd beide kanten op te kunnen vallen. Helaas bleek Nereus toch net iets te sterk en wist deze met een nauwe voorsprong de winst voor de neuzen (of eigenlijk ruggen) van de dames weg te kapen. De finale bij de heren was loeispannend. Tot aan de laatste 50 meter was het boord-aan-boord, waarbij Skøll een nipte voorsprong leek te hebben. Toch wist Nereus met een laatste krachtinspanning nipt, op een halve seconde, de overwinning te pakken. Zelf zat ik redelijk gedesillusioneerd op de bank – het had zo mooi kunnen zijn, een dubbele winst op Nereus– en ook LENNART was na afloop teleurgesteld: “Elke ronde ging steeds weer beter en dat resulteerde in een hele snelle finale. Maar het resultaat is dan wel heel jammer. Het is gewoon heel erg zonde om zo’n finale met zo’n kleine marge te verliezen.” Volgens JULIA was het voor de dames echter geen reden om bij de pakken neer te zitten: “Helaas dus niet gewonnen, ze waren iets te sterk voor ons. Maar we zijn niet helemaal teneergeslagen. Dit was de beste Skøll damesacht ooit, met de meeste kracht aan boord en we gaan zeker nog voor de revanche, wellicht op de Heineken Roeivierkamp.” Er is onder de dames dus nog genoeg optimisme, en met de sfeer zit het bij hen ook wel goed: “We hebben ook veel lol gehad tussendoor! Dus positieve dag gehad en heerlijk afgesloten met pizza.”

Al met al was het een mooie dag met mooi roeien, en een goede kick-off van het roei-jaar. Ook ik kijk uit naar de revanches op de komende wedstrijden, en met mij gok ik velen anderen. Tot bij de volgende!

Alle uitslagen zijn te vinden op https://regatta.time-team.nl/amstelbeker/2020/results/matrix.ph .

 

EERDERE BERICHTGEVING

Het is rustig aan de kade van een alleszins levendige Amstel. Waar het op het water krioelt van de 8+’en, verraadt de lege Weesperzijde niet dat dit alles behalve een doorsnee zondagmiddag is. (Door: Rik Stokvis)

Plots schalt daar de stem van de kamprechter over de golfjes. OPGELET, AF! De eerste damesacht start weg met grof geweld. Tsjak, weg. Benen, lang. De Amstelbeker is begonnen! Deze zondag strijden Heren- en Damesachten van zowel studenten- als burgerverenigingen tegen elkaar over een afstand van 750 meter, op de baan die is uitgelegd tussen de Berlagebrug en KARZV De Hoop. Elke vereniging stuurt zijn beste Heren- en Damesacht, met het doel respectievelijk de Palmbeker dan wel Fortunabeker binnen te slepen.

De dag begint met een time-trial, waarna de ploegen binnen hun poule een knock-out fase in gaan waar steeds bij een boord-aan-boord race wordt gestreden om door te mogen naar de volgende ronde. Na 3 rondes zal zo in de finale van de poule worden besloten welke studentenacht en welke burgeracht het tegen elkaar opgaan nemen in de grote finale. Daar wordt met een tijdverschil gestart, gebaseerd op de snelst gevaren tijd van beide boten.

Met 15 inschrijvingen bij de heren en 11 bij de dames zullen Lennart van Lierop en Sanne Bruggink er een zware kluif aan hebben om hun boten naar de overwinning te leiden. Wel kunnen zij bouwen op een bonk aan ervaring en spierkracht achter zich. In de herenacht zitten welgeteld drie mannen die 3 weken terug nog op het EK onder 23 in Duisburg stonden, te weten Wibout RustenburgJoris Moerman en Olav Molenaar. Ook de damesboot beschikt met Nika VosHannah Heideveld en Benthe Boonstra over drie EK-gangers. Verder zit op nummer 7 Lies Rustenburg, die tot voor kort deel uitmaakte van het Aegon Nationaal RoeiTeam, maar wegens een blessure en met het oog op haar carrière als toekomstig huisarts er voor heeft gekozen daar te stoppen. Kortom, genoeg potentie tot vliegen in deze boten!

Met – hopelijk – 5 à 6 maal 750 meter te roeien zal het een dag zijn die de benen niet snel zullen vergeten. Des te mooier zou het zijn als onze mannen en vrouwen als winnaars het erevlot op stappen. Helaas zullen zij daar niet begroet worden met luidkeels gezang van een leger aan Skøllies, want publiek is dit jaar – vanwege een u allen bekende reden – niet welkom. Maar niet getreurd! De wedstrijd zal te volgen zijn via een livestream, dus schreeuw vooral vanuit je woonkamer onze mannen en vrouwen naar de overwinning.

Namens Skøll zullen starten, van boeg naar slag:

Dames                                                          Heren

Minke Holleboom                                      Job Huigsloot

Ashley Rijst                                                 Keke Groenhart

Benthe Boonstra                                        Stijn Wieling

Hannah Heideveld                                     Olav Molenaar

Jonneke Boere                                            Brecht van Kuijk

Nika Vos                                                       Joris Moerman

Lies Rustenburg                                          Wibout Rustenburg

Sanne Bruggink                                           Lennart van Lierop

 

Stuur: Julia Groenveld                               Stuur: Doddy Wolfs

 

Om 13:00 uur beginnen de dames aan hun time-trials. Het volledige tijdschema vind je hier.

Reacties (1)

Tessa Lange
1 oktober om 10:34
Zo fijn om weer eens een wedstrijd nabeschouwing te lezen! Ontzettend leuk geschreven Rik!

Geef een reactie