Inloggen

×

Nieuws

Roeien met de riemen die je hebt: Het Stuurgenootschap

De dagen zijn kort, maar van een lange nacht genieten we nog steeds niet. De lockdown houdt ons binnen, maar Skøll blijft draaien. Hoe gaan onze disputen, vele commissies en alle soorten roeiers daarmee om? De Blwerb vertelt. Deze week: het Stuurgenootschap (Door: Anna Mayer)

Wat is het stuurgenootschap eigenlijk? De naam doet suggereren dat dit evenals Damesgenootschap Feles een dispuut in wording is. Maar nee, het is eigenlijk een commissie binnen Skøll om het sturen te bevorderen. Dus buiten dat het gezellig is om met alle andere kleine schreeuwende meisjes eens in de zoveeltijd samen te zitten heeft het stuurgenootschap ook daadwerkelijke commissietaken. Ten eerste gaat zij (samen met de Afco) over de S1 en S2 stippen. S1 is bijvoorbeeld nodig om de NOCC te roeien, maar ook om je B2 en D2 stippen te halen (veilig over de Amstel enzo, die dingen) en S2 betekent dat je zonder coach langs de kant een 8 mag sturen (helemaal leip). Verder werken de stuurtjes onderling hard om de eer van Skøll als ‘stuurtjesvereniging’ hoog te houden. Want wat maakt nou eigenlijk een goede stuur? De beste mensen om deze vraag te stellen zijn misschien niet de stuurtjes zelf, maar juist de roeiers die hun tirannie moeten ondergaan. Daniël Beelen van middengroep zwaar zegt dat een goede stuur “een soort lijm is die de puzzelstukjes bij elkaar houdt”, de verbinder als het ware. Noor Grimberg van middengroep dames zegt dat een goede stuur resoluut en daadkrachtig is “een goede stuur zorgt ervoor dat ik als roeier me ècht alleen met roeien bezig hoef te houden”. De stuur wordt ook vaak de ‘coach in de boot’ genoemd, onder meer door Merel Dubois  en Thomas Bredée van eerstejaars dames en eerstejaars zwaar (jij mag raden wie in welke ploeg zit), “een objectieve stem in de boot die ziet wat er misgaat en niet schroomt daar repliek op te geven”. Verder komen natuurlijk de kortste route varen en lekker hard schreeuwen ook vaak terug. Maar het maakt natuurlijk ook uit wát er geschreeuwd wordt. Overigens is ook niet iedereen is fan van heel hard volume, soms kan een daadkrachtige fluister minstens zo effectief zijn.

Over de meest effectieve methodes kan nachtenlang gediscussieerd worden, maar uiteindelijk is het meest eerlijke antwoord dat het vrij subjectief is. Niet uit de grote bocht vliegen is iets wat duidelijk geobserveerd kan worden, maar wat er nou gezegd kan worden waardoor een ploeg echt aan gaat verschilt. Zo wil de ene ploeg op elk punt in de wedstrijd precies weten wat de rest van het veld doet, maar mag je bij een andere ploeg de tegenstander niet eens in de mond nemen omdat het om je eigen prestatie gaat. En wat als er geen wedstrijden zijn? Hoe ondersteun je je team dan om de moed erin te houden? Zeker nu de tijden zo veranderlijk zijn kan een objectieve stem die soms stiekem niet weet hoe ze zelf naar de 3e stop moet keren juist heel fijn zijn om te horen. Uiteindelijk gaat het erom dat je samen met je ploeg kunt uitgroeien tot een effectief team, of die ploeg nu de DamesClub4* of de Holland 8+ is.

Sturen is een manier om toch heel erg hecht met een ploeg bezig te zijn, maar waarin je wel andere vaardigheden ontwikkelt dan je eigen roeihaal perfectioneren. Waarom iemand is gaan sturen is dan ook lastig te zeggen, buiten dat we het ja, gewoon leuk vinden. Het is gaaf in zo’n 4 of 8 een beetje de wind in je haren en de adrenaline van een lekker ritme met die schwing erin. En dit kan zelfs een klein beetje met zijn tweeën in een 4 (vooral bij ejz ofc #shoutout).

Wat we nu doen? Vooral veel sturen. Je zou verwachten dat deze groep kleine meisjes slechts sporadisch opgeroepen kan worden met de gehele lockdown situatie. Niks is echter minder waar. In C4’en 4*’en zijn namelijk ook nu stuurtjes nodig, en door de schaarse bezetting in deze nummers zijn er ook meteen heel veel nodig voor elke training. Maar binnenkort zijn we vast weer te zien bij een S1 cursus bij jou in de buurt! Heb je je stip nog niet? We gaan binnenkort kijken naar een alternatief voor de normale cursus, dus kijk maar uit naar een leuk bericht van ons en kom allemaal lekker mee zoomen. Verdere vragen over sturen? Wij zijn altijd bereikbaar via sturen@skoll.nl en dan zal onze lieftallige voorzitter Julia Groenveld een heel leuk mailtje terugschrijven! We zien jullie hopelijk snel allemaal op de Amstel.

Liefs, je stuurtje.

Reacties (1)

Paul Hofma
2 maart om 15:56
#sexism #waarzijndemannen #altijddriehashtags

Geef een reactie