Inloggen

×

Nieuws

Wereldrecord 100.000m Ergo

Het is zaterdag 16 januari 2021, uurtje of 9 ‘s ochtends. We bevinden ons op een, ons aller wel bekend, Uilenstede balkon, zo omgebouwd dat er twee ergometers kunnen staan. Klinkt als een spannend verhaal right? Nee, oké, klopt. Maar nog geen negen uur later wordt er op ditzelfde balkon een nieuw wereldrecord op de ergo neergezet. Door Aimée Molenaar

Middengroep Lichte Dames heeft (achteraf onterecht) ijsvrij gekregen dit weekend en zal de dag spenderen op de ergometer. Waar de hele ploeg pak m beet anderhalf tot twee uur gaat trainen, maakt bootbaby CLAIRE FLEMING zich op voor een sessie van ongeveer negen uur. De uitdaging? 100.000 meter ergo-en. Als het even kan wil ze dit onder de 9 uur doen, maar ook met een tijd van iets onder het huidige wereldrecord lichte dames onder 19 (8u 46min) wordt rekening gehouden. “Je hebt eigenlijk geen idee hoe het gaat zijn, dus ik dacht we zien wel”.

Het idee voor een 100k ergo-en spookt al langer door de hoofden van enkele (lees: twee) MGLD-roeisters, maar het past eigenlijk nooit in het trainingsschema. Nu ze een dag roeivrij hebben moet het er dan ook van genomen worden. Tijd om zich echt op deze afstand voor te bereiden is er daarmee dus ook niet geweest.

Rond negenen begint het avontuur. De hele dag zullen de andere roeisters van MGLD op de andere ergo delen mee roeien, terwijl CARLIJN BOUMAN de persoonlijke verzorging op zich neemt. “Car moet wel echt een shout-out krijgen, zij was er de hele dag en zorgde voor alles van muziek tot gevulde bidons. De aanwezigheid van de ploeg maakte het wel echt makkelijker”. Naast vermaak van de rest van de ploeg werd de overige tijd gedood met muziek luisteren, Netflix kijken, en pannenkoeken eten. Na een schamele vijf uur roeien is het tijd voor de eerste (en tevens enige) pauze van het hele avontuur.

Dan, 8u, 26 min en 44.1 seconden later zitten, met een gemiddelde split van 2:32, de 100km erop. Confetti, champagne, en Skøll is een nieuwe wereldrecordhoudster rijker. En hoe! Het oude wereldrecord is met 20 minuten uit de boeken geroeid, en dat op een Uilenstede balkonnetje. Het zwaarste gedeelte volgens Claire? Drinken terwijl je probeert te ergo-en.

 

En of dit dan wel even genoeg was voor de komende tijd? Zeker niet. Met een schuin oog wordt er al gekeken naar het 24h record (momenteel iets meer dan 200.000m). Aldus Claire zelf: “ja dat staat dus niet zo scherp, maar niemand is dom genoeg om dat ook daadwerkelijk te gaan proberen”. Ook de Ringvaart in een skiff of dubbel2 is niet ondenkbaar, maar dat moet inmiddels een eitje zijn.

De volledige lijst 100.000m records is hier te vinden.

Reacties (1)

Tessa Lange
27 januari om 14:18
Wat een ludieke actie. Episch Claire!

Geef een antwoord

A.A.S.R. Skøll