Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing Skøll Roeivierkamp, Head of the River en HOT

Het was een druk weekendje op de Amstel en de Bosbaan. Waar diverse compoploegen deelnamen aan de virtuele HOT, snelde de dames clubacht over het water om zo snel mogelijk acht kilometer te varen voor de virtuele Head. Ook de wedstrijdsectie zat niet stil en voltooide op de Bosbaan een aangepaste variant van de Heineken Roeivierkamp. Benieuwd wat er allemaal gebeurd is op deze wedstrijden? Je leest het hier!

 

De Skøll Roeivierkamp

Hoewel het niet ongebruikelijk is dat een afstand door slechte weersomstandigheden komt te vervallen op de Heineken Roeivierkamp, is dit nu het tweede jaar op rij dat deze wedstrijd helemaal niet doorgaat. Om toch het plezier van vier keer racen in twee dagen niet te hoeven missen, zijn de wedstrijdploegen het water op gegaan om de wedstrijd onderling te varen. Door aan iedere ploeg een streeftijd te geven passend bij zijn niveau en nummer, was het mogelijk om prestaties onderling te vergelijken gebaseerd op het percentage dat behaald was van deze streeftijd. En dat is uitermate belangrijk wedstrijdroeier zijnde, want waarom zou je meedoen als je niet kan winnen?

Zaterdagochtend begon de Vierkamp met 1750 meter. Normaal gesproken wordt deze gevaren van de Rozenoordbrug tot en met Nereus en duurt de race 2500 meter, maar aangezien de Bosbaan simpelweg niet zo lang is, werden er een aantal meters vanaf gesnoept. Direct na deze verzuring mochten de ploegen weer oproeien naar de start om te testen hoeveel explosiviteit er nog in hun benen zat op de 250 meter. Dag twee begon met de 750 meter: de afstand die net te lang is om een sprint te zijn en te kort om echt uit te zakken. Terug op de kant merkten de roeiers dat de vermoeidheid begon toe te slaan, maar de ergste uitputtingsslag van het weekend moest nog komen. Zondagmiddag stond namelijk nog de lange afstand van 3500 meter op het programma. Maar als de 2500 meter niet lukt op de Bosbaan, hoe kom je dan toch aan 3500? Nou, door aan het eind van je baantje om te draaien natuurlijk! De roeiers en stuurtjes hebben aan het eind van de Bosbaan de boot snel 180 graden moeten draaien om in de goede baan aan de terugweg te beginnen. Op deze terugweg hebben alle roeiers met de laatste kracht uit hun benen hard getrapt om de boot weer zo snel mogelijk weer bij het beginpunt terug te brengen. 

Waar de verwachtingen normaal gesproken niet hoog gespannen zijn voor instap- en combinatieboten, bleken deze uitermate goed te presteren dit weekend vanuit hun underdog positie. Door blessureleed waren slechts twee Eerstejaars Lichte Dames in staat de vierkamp te starten en daarom werden twee van de sterkste scullers uit de Eerstejaars Dames 8+ in de 4* geplaatst. Nadat grotere schoenen in de Meili geplaatst waren en twee trainingen voltooid, werd opgemerkt dat er zowaar kracht achter die lichte haal zat. Deze kracht bleek er gedurende het weekend ook goed uit te komen en de combi won drie van de vier afstanden. Zij werden hier wel uitgedaagd door de 2x van Anouk en Claire uit Middengroep Lichte Dames en de 2- van Ouderejaars Dames Ashley en Jonneke. Waar volgens sommigen de winst van deze gelegenheidsformatie verklaard kan worden doordat de toch al ietwat milde lichte dames streeftijd werd gehanteerd, schijnt een van de ‘zware’ dames makkelijk te kunnen inwegen en moet niet vergeten worden dat met slechts brute kracht een boot niet gaat vliegen. Maar goed, het is mogelijk dat de schrijfster een beetje bevooroordeeld is, aangezien ze zelf een medaille om haar nek gehangen kreeg aan het eind van het weekend ;). De zwichte 4+ Eerstejaars Licht en Eerstejaars Zwaar kreeg nog minder kansen dan de dames combi om op elkaar ingespeeld te raken. Bij de enige training die op het programma stond, werd door materiaalpech slechts vier kilometer afgelegd. Gelukkig kwamen ze onder leiding van Ouderejaars Dames-stuur Julia Groenveld toch goed samen in het weekend en wisten de mannen tot hun eigen verbazing de hoogste plaats in het klassement te behalen van alle herenploegen en een tweede plaats in het algemeen. Het was een goed weekend voor Eerstejaars Licht, want waar Stijn en Jannik wonnen in de vier, werd de rest van de ploeg in hun 8+ tweede van alle herenploegen. Alle secties hebben dus een beetje gewonnen dit weekend en hoewel er geen andere verenigingen hebben deelgenomen, voelde het toch een beetje als een wedstrijd toen na de prijsuitreiking het Skølllied werd ingezet.

 

De Head of the River

Nog een wedstrijd die rond deze tijd van het jaar gevaren wordt op de Amstel, is de Head of the River. Dit jaar wordt deze niet exclusief verroeid op de Amstel, maar op het thuiswater van de deelnemende verenigingen. Nu is het toevallig zo dat dit voor onze vereniging gewoon de Amstel is, dus heeft de Dames Clubacht de traditionele baan afgelegd. Hiernaast is het dit jaar ook mogelijk om deel te nemen aan de Head op de ergometer, de fiets of hardlopend. De aanmeldingen staan nog open tot 4 april, dus als je nog op zoek bent naar een uitdaging de komende weken, check de site en schrijf je in! Is je fitgirl status nog niet helemaal waar hij zou moeten zijn voor deze uitdaging? Niet getreurd, het is zelfs mogelijk om een halve Head af te leggen.

Voordat bekend werd dat er weer in teams gesport mocht worden voor mensen tot 26 jaar, waren de coaches van de clubacht hen al aan het klaarstomen om de Head af te leggen op de ergometer. Jullie begrijpen vast dat de ploeg erg blij was dat ze de uitdaging samen op het water aan konden gaan. Stuur Lara was ook zeer enthousiast dat ze weer de boot in mocht stappen, maar helaas was het dit jaar lastiger om het thuisvoordeel naar hun hand te zetten. Waar normaal gesproken veel winst te behalen valt door de acht zo strak door alle bochten te sturen dat de roeiers halen eerder over de finish komen, was de ploeg nu pas klaar toen Strava aangaf dat ze acht kilometer hadden afgelegd.

Onder luid toegejuich vanaf het Skøll vlot en de kant hebben de dames gegeven wat ze hadden en onder aanmoediging van de heren clubacht en hun coaches hebben ze er nog een ware eindsprint uit kunnen pushen. Uiteindelijk hebben ze een tijd van 31 minuten en 45 seconden neergezet. Na 4 april zal blijken of dit genoeg is om de winst te pakken, maar dit is sowieso een goede prestatie van de dames! 

 

De HOT

En dan ten slotte de HOT. Bij deze aftrap van het composeizoen is hard roeien niet de hoogste prioriteit van de gemiddelde bezoeker aangezien er een hoop gekkigheid gebeurt dit weekend in de Beekse Bergen. Maar goed, zolang we niet met half roeiend Nederland in een tent kunnen strijden om wie het eerst in een ingevette paal kan klimmen om de string pronkend aan de top te bemachtigen, hebben we gelukkig de sport nog! Ook de HOT werd virtueel gevaren dit jaar, wat inhoudt dat de deelnemende verenigingen op hun thuiswater 500 meter geroeid hebben en deze tijden hebben ingezonden naar de organiserende vereniging Vidar. En met succes: Skøll heeft maar liefst twee keer getaart dit weekend!

De vrouwen van Åtte Øll hebben hard gewerkt aan hun techniek onder leiding van coach Daniël Mulder. Deze fanatiekelingen zijn door weer en wind de afgelopen tijd het water op gegaan en konden niet wachten om eindelijk een keer te starten. Hoewel ze de tegenstanders wel een beetje misten, hebben ze toch genoten van de 500 meter en smaakt hun taart zeker naar meer! Ook de mannen van de Heren TopC4+ zijn in de prijzen gevallen dit weekend. Volgens coach Els zou deze taart zeker een mooie manier kunnen zijn om leuk seizoen in te stromen, maar ze kijkt samen met haar mannen vooral uit naar komend weekend. Op de Bosbaan zullen diverse compoploegen het dan opnemen tegen Okeanos in een onderlinge wedstrijd. Hopelijk zijn deze resultaten een goede voorbode voor wat er komen gaat wanneer boord-aan-boord gestart wordt!

Reacties (0)

Geef een antwoord

A.A.S.R. Skøll