Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing Heineken Roeivierkamp

Afgelopen weekend kreeg het wedstrijdseizoen 2020-2021 na lange tijd toch nog een staartje. De Heineken Roeivierkamp die vorig jaar geen doorgang kon vinden werd toch nog verroeid op onze eigen Amstel.

Met 4 afstanden verdeeld over 2 dagen en 20 velden waarin voor de prijzen gestreden werd was het met recht een waar roeispektakel te noemen. In maar liefst 14 boten kwamen Skøllies uit. Voor de roeiers en roeisters van de preselectieheren, het voorseizoen voor MGZ, OL, MGD en MGLD en de ouderejaars selecties was het een mooi eerste meetmoment waar al weken naar werd toegeleefd.

Op een regenachtige zaterdag werd eerst de 2500 meter verroeid. De dames van het MGLD voorseizoen zette met een nette tweede plek, op 0,5 seconden van nummer één, de toon voor een sterk weekend. Zij zouden in de daaropvolgende races helaas nog tweemaal met dezelfde marge naast die eerste plaats grijpen. Dit alles met weinig voorbereidende trainingen. Emma Groenveld vertelt: “Het was een onwijs vet weekend. Al met al kijken we met trots terug op onze prestaties, maar het is natuurlijk ook super zuur dat je drie keer op een halve seconde verliest. De kans om te winnen was er, en we wilden het ook heel graag. Zondag roeiden we twee leuke races tegen Gyas, en zijn erop gebrand revanche te nemen tijdens de Novembervieren!”

De dames in het DE4*-veld met Anna Vos op slag hebben hier ook de eerste van drie tweede tijden gevaren, waarmee zij een tweede plek in hun veld bemachtigden.

Direct aansluitend werd een 250 meter sprint geroeid. Voor een aantal roeiers van de preselectie was dit weekend het toneel van hun eerste échte wedstrijd. Het is dan nogal een uitdaging om twee toch al niet zo makkelijke afstanden meteen achter elkaar te starten. De twee achten, uitkomend in het HCL8+ veld hebben zich kranig geweerd, met een 5e en 7e plek op de 2500 meter en een 4e en 8e plek op de 250 meter.

Als enige Skøll-boot wisten de dames van OJD in de 8+ de winst te pakken op de 250 meter sprint. Zo besloot een regenachtige eerste dag van de Heineken en keerde de roeiers terug naar huis om veel te slapen en veel te eten, nu met volledige focus op de dag die komen zou.

Op zondag was de 5000 meter de eerste afstand: een barre tocht van Ouderkerk naar Nereus, wederom in de regen. Voor de zware heren van het voorseizoen voor MGZ was het een bewogen race. Stuurvrouw Anna Mayer vertelt dat de 5k hen beter afging dan de 2500 meter: de heren lieten over de gehele afstand beter roeien zien. Na enig oponthoud door andere boten, absurd strakke lijnen en een, naar horen zeggen, fenomenale inhaalactie langs de buitenbocht onder de Rozenoord doen moesten zij het doen met een vijfde plaats. Het weekend was vooral leerzaam voor de groep, Anna: “Ik vind dat er echt grote stappen gezet zijn in het roeien, en heb nu ook super veel zin de Novembervieren!”

De heren van de preselectie, de acht van het OL voorseizoen, de damesdubbelvier- en de herenacht in het Elite veld roeiden allen een derde tijd op deze afstand.

De laatste afstand van het weekend en gelijk ook de enige afstand die werd verroeid onder acceptabele weersomstandigheden was de 750 meter. Met al 3 afstanden in de benen nog één keer iets meer dan 2 minuten hard gaan. Er zijn op deze afstand wisselende resultaten behaald. Een hoogtepunt: de dames van OJD roeiden in de acht de eerste tijd van hun veld!

Al met al lijkt de consensus te zijn dat het een machtig mooi weekend was. Om überhaupt weer een echte wedstrijd te kunnen roeien is al fantastisch en om dat dan ook nog op eigen wateren te doen is helemaal bijzonder.

Normaal gesproken zou ik nu schrijven: tot volgend jaar. Niet deze keer echter, want de volgende Heineken Roeivierkamp staat al op de planning voor over een luttele vijf maanden. Dus, voor deze ene keer, tot snel!

Reacties (0)

Geef een reactie