Inloggen

×

Nieuws

Nabeschouwing: Hollandia/ NK- klein 2022

Afgelopen weekend vond er weer een en al spektakel plaats op de Bosbaan. Het NK-klein kon als vanouds tijdens de Hollandia gehouden worden, waardoor eerstejaars en ouderejaars op hetzelfde water streden voor de winst. Waar de ouderejaars voornamelijk in de skiff te vinden waren (vandaar het NK-klein, het is voor de kleinste nummers), mochten de eerstejaars weer laten zien wat zij waard waren in hun 8’en en 4’en. En om het compleet te maken wisten ook een paar middengroepen (succesvol) te starten! Door: Merel Dubois en Anna Mayer

 

De Hollandia/NK- klein begon voor NK roeiers al vroeg: op vrijdagavond werden er time-trials verroeid in baan 0 op de Bosbaan. De wind stond op vrijdagavond al goed op de Bosbaan en met een tegenwind in de rug moesten de roeiers zich knokken naar de finish. De wind zou door de rest van het weekend nog vaak aanzwellen en het roeiers bemoeilijken.

De vrijdagavond begon met de lichte dames elite skiff time-trial waar onze Maud Joosstens en voormalig voorzitter Anna Vos aan de start van de 1900 meter lagen. Maud ging met een mooie zevende plek meteen naar de halve finale, Anna moest het doen met een herkansing op zaterdag.

Opvolgend waren de dames elite skiffs aan de beurt waar Luka van der Zwan, Arlette Roos en Minke Holleboom (in de skiff uitkomend voor Euros) aan de start lagen. Alledrie de dames wisten zichzelf naar de kwartfinales te roeien. Waarbij Minke de tweede tijd pakte. Luka de twaalfde tijd skiffte (leuk feitje: sneller dan bondsroeier Marloes Oldenburg) en Arlette de 21ste tijd en 9de sb tijd pakte.

Het Heren elite skiff veld was ook afgeladen met Skøllies: Stijn Wieling, Jan van der Bij, Jorn Salverda (uitkomend voor Vidar), Lennart van Lierop, Wibout Rustenburg, Joost Schwarz en Robbe Mourits verroeiden ieder de 1900 meter. Stijn wist hier een knappe vierde tijd neer te zetten waardoor hij menig bondsroeier achter zich liet (en dat voor de derde wedstrijd in de skiff) Jan roeide naar een vijfde tijd en Jorn (die dit weekend nog begon als beginneling) werd zevende. Ook Lennart en Wibout wisten zich naar de kwartfinales te skiffen.

 

Op zaterdag starten de eerstejaars hun klassementswedstrijden die begonnen met een time trial als voorwedstrijd (dit ook vanwege de wind).

Ejd wist dat ze een snelle time trial moesten varen wilden ze de a-finale halen, geplaatst in de head des doods met Nereus en Orca (plek 1 en 2 in het klassement) trotseerden ze zich tegen de wind. En, met een goede uitkomst: de a-finale werd gehaald. In de a-finale behaalden ze een mooie derde plek die goed is voor zeven punten.

Eerstejaars licht had het nog zwaarder getroffen met hun voorwedstrijd. Met een derde tijd overall in de voorwedstrijd waren alleen Laga en Nereus sneller, jammer genoeg waren het ook Laga en Nereus waarmee ze in de voorwedstrijd lagen. Toch wisten ze de B-finale die middag daarna overtuigend te winnen met de snelste tijd overall.

Eerstejaars lichte dames had na een goede varsity alle ogen op zich gericht. Ze werden eerste in hun voorwedstrijd en wisten hierin ook de snelste tijd te varen. In de finale hadden zij echter aan de start een goeie snoek te pakken, waardoor het een inhaalrace werd. Uiteindelijk hebben de dames zich van de laatste plek terug geknokt naar de tweede plek, met maar een kleine achterstand op Aegir die er ditmaal met de winst vandoor ging. Een hele knappe prestatie van de dames die hiermee hun eerste plek in het klassement behouden.

Eerstejaars zwaar moest de opstelling een beetje omgooien met drie gerstenatrixen op lustrumvakantie werd Wouter Jong van mgz ingeroepen en konden ze zo in een andere opstelling aan de start liggen. Met de vierde plek in de voorwedstrijd gingen ze naar de b-finale hierin werden ze uiteindelijk ook vierde.

Jur Dusseldorp en Koen Schleijpen van Oudlicht werden op zaterdag beginneling af in de lichte heren dubbeltwee met een goede zestien seconden voorsprong op plek twee, maar dit was niet genoeg want op zondag startten ze in het lichte heren gevorderde veld om met een voorsprong van 54 seconden het tweede blik van het weekend in handen te nemen.

 

Op zondag werden de finales van de nationale kampioenschappen verroeid en startten een groot deel van de middengroepen en eerstejaars.

Ejd trof het baantechnisch in de voorwedstrijd niet, baan zes werd duidelijk harder getroffen door de wind dan baan een en twee. Desalniettemin wisten ze zich met een derde plek in de voorwedstrijd in de finale te plaatsen. Hierin moesten ze het weer doen met baan 6 en alhoewel ze een geweldige eerste kilometer roeiden, waarin ze op drie seconden eerste lagen, won de wind de tweede kilometer de strijd en moesten ze het doen met een vierde plek.

Eerstejaars zwaar had het ook niet getroffen met de baan en wist uiteindelijk geen plek in de finale te bemachtigen.

Eerstejaars Licht had het na de helse voorwedstrijd van zaterdag op zondag beter getroffen en werd in de voorwedstrijd eerste met de snelste tijd in de voorwedstrijd op 11 seconden. De finale zou een spannende worden en hoewel Eerstejaars licht een geweldige eindsprint inzette in de laatste vijfhonderd wist Nereus Ejl hun op 1 seconde te snel af te zijn. Gezien de 18 seconden afstand tot nummer drie in de finale kunnen we gelukkig wel stellen dat het niet lang meer hoeft te duren voordat we deze mannen mogen toezingen.

Eerstejaars lichte dames had door hun snelle beginneling af worden geen plekje meer in het lichte dames beginnelingen dubbelvier veld. Ze splitsten daarom op in twee dubbeltjes voor het lichte dames gevorderde dubbeltwee veld. Hierin hebben ze knap vertoont zonder stuur ook een wedstrijd te kunnen varen, alleen waren de dames van mgld Okeanos hierin net een maatje te groot.

Jorn Salverda van ouderejaars heren (nu uitkomend voor vidar) begon goed aan het heren elite skiff veld met een snelle time-trial, maar met de slechte weersomstandigheden van zaterdag was het wel erg lastig geworden en wist hij niet te finishen. Toch kon hij het weekend goed afsluiten door in het heren beginnelingen veld met redelijke nonchalance een blik op te halen. Na een voorwedstrijd waarin hij duidelijk de snelste was wist hij de finale op 26 seconden te winnen waarbij het commentaar het vooral had over het gemak waarmee hij de laatste vijfhonderd meter door kwam.

En nog voordat Jorn over de finish kwam begon Luka van der Zwan aan haar derde 2k van de dag in het dames beginnelingen skiff veld. Luka begon de dag met de voorwedstrijd in het dames beginner skiff veld waar ze eerste werd en 25 minuten na de start van die 2k lag ze aan de start van de dames elite skiff D-finale hierin werd ze tweede. Daarna had ze even de tijd om uit te rusten en ergens na vijf uur was het tijd voor haar dames beginner skiff finale, hierin werd ze overtuigd eerste en liet ze de tweede plek op 15 seconden achter zich.

Voor de Skøllies bij het erevlot was het daarna nog niet klaar met zingen want de lichte heren dubbeltwee kwam niet snel daarna als eerste over de finish, maar ook Maxim Meijerink van Oudlicht wist zichzelf in de lichte heren beginner skiff finale als eerste over de finish te roeien. Wat hierbij nog knap is om te vermelden is dat hij de finale in baan zeven moest verroeien, de baan met de heftigste wind en wil je even de uitslagen stalken ook de baan met de minste winnaars.

 

De finales van het NK- Klein:

Bij de lichte dames werd Anna vijfde in de c-finale en Maud derde in de B-finale. In het dames elite skiff veld werd Arlette vijfde in de c-finale en hiermee achtste sb’er.

Minke startte in het dames elite skiff veld op zondag de a-finale na in de kwart en halve finale eerste te zijn geworden. In die finale wist alleen Roos de Jong (olympische dubbeltwee die zilver won op de spelen) haar voor te blijven wat betekende dat ze een zilveren plak mocht ophalen. Dit betekende daarnaast ook dat ze Lisa Scheenaard uit diezelfde dubbeltwee achter zich liet.

Stijn wist na de imposante time-trial de finish jammer genoeg niet te halen in de heren elite c-finale, Wibout skiffte zichzelf in het elite veld naar een derde plek in de b-finale. In de a-finale lagen Jan en Lennart aan de start. Beiden weken richten het einde van de race uit hun baan en finishten kort achter elkaar op derde en vierde plek waarbij Jan de snellere was.

Jan was na zijn race in de skiff nog niet klaar, samen met Guillaume Krommenhoek en Bjorn van den Ende startte hij in een combi-acht met Nereus, Triton, Laga, Njord en Thêta. Dit was niet de enige combi-8 die de bond op het water legde met een Skøllie erin, want de andere 8 werd gestuurd door Julia Groenveld. De achten race was de laatste race van de dag en hierin pakte de combi boot van Jan, Guillaume en Bjorn de winst. Zo kon de dag worden afgesloten met het proberen zo luid mogelijk het Skøll lied te zingen en daarmee ook aan de andere verenigingen te laten zien dat wij toch echt het meest trots zijn op onze roeiers.

Reacties (0)

Geef een antwoord

A.A.S.R. Skøll