Inloggen

×

Algemeen / Ligging

Sinds jaar en dag is het belangrijkste roeiwater van Skøll de Amstel. Deze rivier, waarvan de oorsprong nog nooit gezien is, stroomt vanuit de richting van Ouderkerk a/d Amstel, langs Skøll. Stroomafwaarts komt ze door het centrum van Amsterdam, om vervolgens uit te monden in het IJ. Met de diversiteit en gezelligheid van het centrum de ene kant op, en de prachtige polderlandschappen aan de andere kant, ligt de sociëteit letterlijk op een grens tussen twee werelden. Dat wil overigens niet zeggen dat er maar twee mogelijkheden zijn voor een training. Een paar uur lichaamsbeweging op de Amstel kan variëren van een rustig stukje varen in een C2 of C4, met koffie of een biertje in Ouderkerk, tot een beuktraining van 20 kilometer in een 8+. Alle Skøll ploegen trainen op de Amstel tot maart, en de competitie ploegen trainen er het hele jaar door.
Naast een trainingsfaciliteit van Skøll en andere Amsterdamse roeiverenigingen is de rivier ook het toneel van twee van de grootste roeiwedstrijden van Nederland; de Head of the River en de Heineken Roeivierkamp. Deze wedstrijden trekken elk jaar een kleine 500 ploegen, waarvan een substantieel deel in het helderrood roeit.

Waar je in de winter regelmatig alleen op het water zal zijn, is het op de Amstel in het voorjaar en de zomer een drukte van belang. Vele roeiboten, motorbootjes en eventuele vrachtschepen bevolken dan het water, wat nog wel eens voor interessante situaties wil zorgen. Dat brengt ons bij roeilocatie nummer twee; de Bosbaan. Deze twee kilometer lange roeibaan is in de crisisjaren van de twintigste eeuw gegraven in het kader van de werkverschaffing, door straatarme Amsterdammers, met niet meer dan een houten schop en een kruiwagen. Vandaag de dag is ze het toneel van grote (inter-)nationale roeiwedstrijden, en thuisbasis van de Koninklijke Nederlandse Roeibond. Gelegen in het Amsterdamse Bos is deze baan vanaf april de trainingslocatie van de wedstrijdploegen van Skøll. Niet gehinderd door pleziervaart en bochten trekken zij hier bijna dagelijks hun baantjes.

Het gebouw van de A.A.S.R. Skøll is eind jaren zestig in opdracht van de Universiteit van Amsterdam ontworpen door de architect Norbert Gawronski. Op 22 februari 1971 is de eerste paal in de grond gegaan. Op 1 oktober 1995 heeft Skøll het pand van de UvA overgenomen voor een symbolisch bedrag van één gulden.

Het gebouw is eigendom van de Stichting Botenhuis Skøll (SBS) die het gebouw verhuren aan Skøll. Van de huur die Skøll aan SBS betaald wordt het groot onderhoud aan het gebouw uitgevoerd. Naast de huurinkomsten heeft SBS bij de overdracht van het gebouw een bedrag van de UvA ontvangen om het achterstallig onderhoud weg te werken.

Voor de overdracht van het gebouw mocht er geen spijker veranderd worden zonder dat de UvA daar toestemming voor gaf. Na de overdracht is er dan ook meteen dankbaar gebruik gemaakt van de nieuwe mogelijkheden. Zo is er in de sociëteit een nieuwe vloer gelegd en zijn de douches en herentoiletten verbouwd.

2-001

De Commissaris Gebouw is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw en wordt hierin bijgestaan door de adviesgroep Verbouw & Onderhoud (V&O) en enthousiaste leden. Op donderdagavond wordt er geklust aan zowel het gebouw als aan de vloot. Tussendoor wordt er gegeten en daarna is het mogelijk voor ervaren kluskoningen (beunhazen) maar zeker ook voor beginnelingen om los te gaan.

A.A.S.R. Skøll