Inloggen

×

Op 14 augustus 1886 kwam een groep roeiende heren bijeen in Amsterdam met als doel een comité op te richten voor ‘Championnaat van Nederland voor liefhebbers in de single outriggered skiff’. ‘Liefhebber hield destijds in dat men niet betaald werd: roeien gebeurde louter voor het plezier. Hiermee zorgde het comité er voor dat ook amateurs een eigen jaarlijkse roeiwedstrijd hadden.

Op 25 september 1886 vond de eerste wedstrijd plaats. Tot 1912 stond de regatta bekend als de Internationale Nederlandse Open Skiff Wedstrijd. De wedstrijd behield een internationaal karakter. In 1931 verhuisde de wedstrijd van de rivier de Amstel naar de tijdelijke roeibaan in Sloten, net buiten de stad. Vanaf 1937 werd de wedstrijd gehouden op de op dat moment gloednieuwe Bosbaan in het Amsterdamse Bos.

In de jaren tachtig kreeg de Holland te maken met groeiende concurrentie van internationale regatta’s. Dat maakte het moeilijk om internationale toproeiers aan de wedstrijd te verbinden. Na enkele Duitse overwinningen volgden in de late jaren tachtig en begin jaren negentig een serie Nederlandse overwinningen.

Mede wegens verbreding van de Bosbaan werd de wedstrijd in 2001 en 2002 niet verroeid. Het jaar erop, na de renovatie van de Bosbaan, werd de Koninklijke Holland Beker weer nieuw even ingeblazen. De organisatie bestond vanaf dat moment uit de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas (betrokken sinds 1994), de Algemene Amsterdamse Studenten Roeivereniging Skøll en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB). De naam van de regatta veranderde in 2004 weer naar De Koninklijke Holland Beker.

Nederlands meest prestigieuze internationale regatta trekt elk jaar weer een groot aantal toproeiers. Een deelnemersaantal van 500+ ploegen uit meer dan twintig landen is niet ongewoon en dit aantal blijft alleen nog maar groeien. Allen dragen zij jaarlijks bij aan een succesvolle editie van de Aegon Koninklijke Holland Beker.